نگاه‌مان به مسجد و کارکردهایش باید متحول شود/ در مسجد باید به روی همه اقشار باز باشد

حجت‌الاسلام صداقت‌زاده با بیان‌اینکه باید تنگ‌نظری‌ها برای حضور اقشار مختلف در مسجد برطرف شود، گفت: برای احیاء و تقویت جایگاه مسجد، باید خانه‌های خدا پشتیبان و حامی مردم باشند، تعامل با هیئت‌ها و ایجاد بستر حضورشان در مسجد نیز ضرورت دارد.

حجت الاسلام والمسلمین «محمدرضا صداقت‌زاده» در گفت و گو با خبرنگار گروه مسجد و کانون‌های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به نقش محوری مساجد در تبلیغ و تبیین، اظهار کرد: مساجد باید در محلات به ویژه در توسعه مباحث دینی محوریت داشته باشند؛ بهترین فعالیت در مساجد برگزاری جلسات قرآن است که معرفت‌افزایی را هم به دنبال دارد.

 

این کارشناس دینی بیان کرد: ائمه جماعات باید در این زمینه اقدام و عمل کرده و برنامه های قرآنی را تقویت کنند؛ باید نگاهمان به مسجد را اصلاح کنیم و به مساجد به عنوان یک سازمان فرهنگی با رویکرد اهتمام به موضوع قرآن و عترت نگاه کنیم نه مرکزی که صرفاً در اوقات نماز بازگشایی می‌شود.

 

تشویق شرکت کنندگان در برنامه های قرآنی

وی با بیان اینکه نباید از تشویق شرکت کنندگان در برنامه های قرآنی مساجد غافل بود، ابراز کرد: در برخی از جلسات قرآن تلاوت آیاتی چند از کلام‌الله مجید موجب تحول افراد می شود. از این رو نباید از تشویق شرکت کنندگان غفلت کرد. شخصاً زمانی که مربی حفظ قرآن کریم بودم، به میزانی که شاگردانم آیاتی از قرآن را حفظ می‌کردند، با اهدای جوایز آنها را تشویق می کردم، پس از گذشت چند سال از برگزاری کلاس‌های حفظ قرآن، برخی از شاگردان به من گفتند به برکت همان جلسات حفظ و هدایا و تشویق ها، حافظ کل قرآن شدیم. بنابر این، نباید محافل قرآنی مساجد را بدون کارکرد دانست، چراکه می بینیم برخی افراد از این جلسات مسیر زندگی‌شان تغییر می کند.

 

امام جماعت مسجد گیاهی در ادامه با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری به موضوع مسجدمحوری، تاکید کرد: فعالیت های آموزشی مدارس و مجموعه های فرهنگی در محلات باید با محوریت مساجد صورت گیرد.

 

حجت الاسلام صداقت‌زاده بر لزوم بسترسازی برای حضور اقشار مختلف از سلایق فکری متفاوت در مساجد تاکید کرد و گفت: متاسفانه، در حال حاضر به دلیل برخی تنگ نظری ها بعضا در مساجد این شرایط وجود ندارد، باید این نوع نگاه ها و جهت گیری ها اصلاح و بستر حضور همه در مسجد فراهم شود.

 

برپایی کرسی های آزاداندیشی

وی ادامه داد: پس از فراهم کردن حضور همه اقشار در مسجد می توان با برگزاری جلسات گفت و گوی آزاد، برپایی کرسی های آزاداندیشی و شنیدن صحبت ها و دیدگاه های موافق و مخالف، زمینه آگاه بخشی به آنها را فراهم کرد. در جریان اغتشاشات اخیر برخی از جوانان را که تحت تاثیر هیجانات و جنگ روانی دشمن قرار گرفته بودند، به مسجد دعوت کردیم و صحبت های آنها را شنیدیم و به روشنگری پرداختیم که برکات بسیار داشت؛ گفت وگویی که همراه با منطق باشد بدون شک بر مردم تاثیرگذار است.

 

وی اضافه کرد: با همگرایی میان نهادها و دستگاه های فرهنگی و اجتماعی می توان برخی از معضلات اجتماعی را حل کرد؛ در شرایطی مثل اغتشاشات اخیر، درهای مساجد باید به روی مردم باز باشد، این شیوه درست نیست که در مسجد بنشینیم تا مردم به سراغ ما بیایند.

 

این کارشناس دینی تاکید کرد: مقام معظم رهبری در سال های گذشته نسبت به تهاجم فرهنگی دشمن هشدار دادند، اما دستگاه های مربوطه در این زمینه بی توجهی کردند؛ بنده نیز در دهه 80 در جلسات مختلفی که در اقصی نقاط کشور برای ائمه جماعات و اهل منبر برگزار می کردم، نسبت به حاکم شدن فضای سایبری در کشور و اینکه خلوت جوانان ما را شبکه های اجتماعی به دست خواهند گرفت، مطالبی را بیان کردم، اگر آن زمان به این موضوع توجه می شد،امروز شاهد ولنگاری در فضای مجازی نبودیم!

 

حجت الاسلام صداقت زاده با اشاره به تجربه تبلیغ خود در کشور اسپانیا، گفت: بنده در جلسه ای تجارب تبلیغم را به آیت الله جوادی آملی شرح دادم و گفتم بنده دو نوع تبلیغ بالای منبر (سخنرانی) و فارغ از منبر (چهره به چهره) را دنبال کردم و با حضور در منازل پیرامون مسجد، ضمن اهدای هدایایی به خانواده ها، صحبت ها و مسائل آنها را می شنیدم  و پیگیر مشکلات آنها بودم. همچنین، با برپایی سفره های اطعام حضور مردم را در مسجد رونق دادم ...آیت الله جوادی آملی فرمود: این روش همان شیوه تبلیغ پیامبراکرم(ص) است و باید مورد توجه ائمه جماعات و روحانیون قرار گیرد.

 

امام جماعت مسجد گیاهی تجریش اضافه کرد: اکنون یکی از رویکردهای موردتوجه در مسجد گیاهی، برگزاری جلسات معرفت افزایی همراه با برپایی سفره های اطعامی است که هزینه آن از طرف مردم تقبل می شود.خوشبختانه، این جلسات با استقبال مردم روبرو شده و می بینیم که از نقاط مختلف تهران در این جلسات شرکت می کنند، ما هم سعی می کنیم در کنار ارائه خوراک فرهنگی، پای درد و دل و صحبت های مردم بنشینیم و مشکلات اقتصادی آنها را حل و مایحتاج ضروری‌شان را در حد امکان تامین کنیم.

 

وی فراهم کردن زمینه حضور پزشکان و حقوقدانان در مسجد را از دیگر رویکردهای ضروری مساجد برشمرد و بیان کرد: این اقدام در مسجد گیاهی انجام و موجب شده که مردم در حل مشکلات خود مسجد را پناه و ملجاء بدانند.

 

تعامل مسجد و هیئت افزایش بیابد

حجت الاسلام صداقت‌زاده بر لزوم ایجاد زمینه حضور هیئت های مذهبی در مساجد تاکید کرد و گفت: با توجه به اینکه امکان تشکیل جلسات هیئات مذهبی در منازل فراهم نیست،ضرورت دارد که مساجد با هیئات مذهبی در این زمینه تعامل داشته باشند و فضای مسجد برای برگزاری مراسم های مذهبی در اختیار آنها قرار گیرد. این رویکرد در مساجد گیاهی تجریش مورد توجه است، به طوری که ضمن اجازه برگزاری مراسم در فضای مسجد، از هئیات مذهبی پشتیانی اقتصادی نیز می کنیم.

 

مساجد پشتیبان خانواده ها باشند

این کارشناس دینی در پایان خاطر نشان کرد: اگر می خواهیم جایگاه مسجد در جامعه ایحاء و تقویت شود، باید در کنار خانواده ها و پشتیبان آنها باشد و در این حمایت و پشتیبانی باید حتی افرادی که خیلی انگیزه های دینی مسجدی ندارند هم دیده شوند.

 

کد خبر 1237032

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha