به گزارش خبرگزاری شبستان از استان کرمانشاه، صفورادانایی فرد:
هر دین و آیینی نمادها و نشانههایی دارد، مسیحیان به کلیسا، یهودیان به کنیسه، زرتشتیان به آتشکده که پرستشگاه و دراویش و متصوفه در مکانی به نام خانقاه یا خانقه گرد هم جمع میشدند. اسلام که آخرین دین آسمانی است، از میان نمادها و شعایر ظاهری و مکانی، به جایگاه مسجد و احکام آن بسیار اهمیت داده است.
واژه مسجد از باب (سجد یسجد) مصدر میمی و یا اسم زمان و مکان است و بر وزن مشرق و مغرب است. مسجد به معنی سجدهگاه، مکان سجده است. اما در قرآن و تمدن اسلامی، مسجد نه به مکانی گفته میشود که عبادتگاه مومنان است.
کلمه مسجد حدود ۲۸ بار در قرآن ذکرشده، ۲۲ بار به صورت مفرد (مسجد) و ۶ بار به صورت جمع (مساجد) آن ۲۲ موردی که مفرد آمده ۱۵ موردش مقید به قید(الحرام) است که مراد از همه آنها همان مسجد مخصوص و معروف و مقدس مسجد الحرام در مکه است و یک مورد هم مقید به قید (الاقصی) که مراد از آن اولین قبلهگاه مسلمانان مسجدالاقصی در بیت المقدس است.
در مجموع ۱۵ آیه در قرآن اختصاص به مسجدالحرام دارد که آیات ۱۴۴ و ۱۴۹ و ۱۵۰ سوره بقره در رابطه با تغییر قبله است و از مجموعه آیات مربوط به مسجدالحرام چند آیه در رابطه با برنامه حج است، از آن جمله آیه ۱۹۶ از سوره بقره و آیه ۲۵ سوره فتح و آیه ۲۷ سوره فتح و آیات ۲۱۷ سوره بقره و آیات ۱۹۱ تا ۱۹۴ سوره بقره و سوره مائده آیه ۲ و سوره انفال آیه ۳۴ و آیه ۲۸ سوره توبه و سوره توبه آیه ۱۹ که مربوط به مسجدالحرام است در رابطه با قتال و جنگ با مشرکان است. در مجموعه آیات قرآن در ارتباط با مسجد دو آیه در رابطه با مسجدالاقصی به چشم میخورد، که در سوره اسراء است و اشاره به معراج پیامبر(ص) دارد.
موضوع مسجد به قدری در آیات الهی اهمیت دارد که خداوند در آیه ۱۷ سوره مبارکه توبه صراحتا میفرماید: مشرکان حق ندارند مساجد خدا را تعمیر و آباد کنند. آنان کارهایشان تباه شده و در آتش، جاودان خواهند بود. همچنین در آیه بعد ویژگی کسانی که میتوانند مساجد خدا را آباد و تعمیر کنند بیان شده است.
به همین بهانه در مورد اهمیت مسجد و جایگاه آن در دین اسلام با آیت الله مصطفی علما نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه کرمانشاه و ماموستا ملا قادر قادری امام جمعه پاوه به گفتوگو نشستیم که در ادامه میخوانید.
مساجد باید برای جوانان جذاب باشد
آیت الله مصطفی علما، با اشاره به اینکه تمامی تصمیمگیریهای مهم از همان صدر اسلام در مسجد صورت می گرفت، گفت: مسجد، محل گردهمایی مسلمانان و تجلیگاه پرشکوه انسجام و یک پارچگی ملت مسلمان است و مسجد، حافظ سلامت دین و جامعه است و نمایش وحدت و همدلی نمازگزاران، بقای اسلام را تضمین میکند. حضور نمازگزاران در مسجد، امید دشمنان اسلام را به ناامیدی بدل میسازد.
نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه کرمانشاه، با اشاره به اینکه مسجد مناسب ترین مکان برای تقویت ایمان و اعتقادات جوان و دور داشتن او از موجبات نفاق و کفر و شرک و وسوسه است، افزود: جوان را باید با سیره عملی انبیاء و ائمه اطهار(ع) آشنا و رفتار و عمل صحیح را باید در معرض دید جوانان گذاشت و با حضور جوانان در مساجد باید آنها را ازخرافات و بدعت ها دور کرد.
وی خاطرنشان کرد: روحانیون و ائمه جماعت در هر مسجدی که حضور دارند می توانند جوانان آن منطقه را جذب کنند و آن ها را هدایت و خط دهی کنند، همچنین مساجد را می توان به یک مرکزی برای برگزاری بسیاری از جشن ها و عزاداری ها تبدیل کرد و حتی میتوان مراسمهای عقد و عروسیها را به مساجد بکشانیم.
آیت الله علما با اشاره به سخنان امام راحل(ره) در یک جمله «مسجد را سنگر» معرفی و اظهار کرد: انقلاب ما از مساجد آغاز و شکل گرفت و تداوم انقلاب نیز وابسته به مسجد است و امروز دشمن برای جوانان ما نقشههای شومی کشیده و با تهاجمات فرهنگی قصد براندازی اسلام و انقلاب را دارد و در مقابل آن ها باید ایستادگی کنیم و با کار فرهنگی نقشههای آنان را نقش برآب کنیم و یکی از وظایف مسجد همین کار فرهنگی است.
وی بابیان اینکه مسجد هراندازه وحدت و یكپارچگی مسلمانان را پایدارتر و قشرهای بیشتری از جامعه را در برگیرد، به مسجد طراز اسلامی نزدیكتر است، گفت: حضور پیروان مذاهب گوناگون در یک مسجد نیز نشانگر آن است كه اختلاف های عقیدتی و مذهبی نتوانسته صف واحد مسلمانان را دچار تفرقه و پراكندگی كند و پس مسجد طراز اسلامی در مناطقی كه پیروان مذاهب گوناگون زندگی میكنند، مسجدی است كه همگان با وجود اختلافهای مذهبی، دوش به دوش هم در آن نماز به پا کنند.
رسالت اصلی مسجد انسان سازی و مسلمانان باید به آن اهتمام ورزند
ماموستا ملا قادر قادری نیز در بخشی از این گفتوگو با اشاره به اهمیت مسجد، گفت: نام مسجد یادآور بندگی در برابر پروردگار متعال و جایگاه سجده است و سجده اوج عبادت و بندگی انسان برای خدا: «السُّجودُ مُنتَهَی العِبَادَه مِن بَنی آدَم» و مسجد جايگاه عبادت خالصانه و حفظ و حراست از مساجد برای مقابله با توطئه دشمنان دین نیاز امروز جامعه اسلامی است.
امام جمعه پاوه، افزود: مسجد مكانی است كه مسلمانان برای برپایی فرائض الهی و مجالس مذهبی در آن حاضر میشوند و این فرصت مناسبی است تا معارف و احكام دین نشر پیدا كند. البته نقش امام جماعت در این میان بسیار مهم است.
وی خاطر نشان کرد: به گواهی تاریخ، مسجد نخستین مکانی است که پیامبراکرم(ص) در آن به قضاوت و دادخواهی و حل و فصل اختلافات، منازعات و صدور احکام قضایی پرداختند و مکان دیگری جز مسجد برای قضاوت آن نقل نشده است و پایگاه عمومی مسلمانان و محل حضور قشرهای گوناگون است، لذا ازاینرو جایگاه مناسبی برای تعاون اجتماعی مسلمانان و مشاركت آنان در راستای رفع نارساییهای اجتماعی است.
امام جمعه پاوه با تاکید بر نقش مهم مساجد در شرایط کنونی، اظهار داشت: در دنیای امروز با این حجم تهاجم فرهنگی، گرایشات مادی، دنیا پرستی و حاکمیت شهوات، مساجد نقش مهمی در هدایت مردم دارند و لذا باید مساجد را برای مقابله با هجمه فرهنگی دشمنان تقویت کنیم.
ماموستا قادری، با اشاره به اینکه وحدت اجتماعی، عنصری اساسی برای سلامت و بقای اصل و اساس هر جامعهای است، اظهار کرد: مسجد در تحكیم این عنصر اساسی، نقشی بزرگ ایفا میكند. افراد مختلف، زن و مرد، بزرگ و كوچک، صاحبان افكار و سلیقههای مختلف، همه در یكجا گرد هم میآیند. همدل و همسو و دوش به دوش یكدیگر میایستند و مسجد از ابتکارات اسلام برای شکل دادن به اجتماعات و ارتباطات مردم بر محور ذکر، نماز و توجه به خداوند است.
نظر شما