قاتل خاموش در کمین است؛ هشدارها را جدی بگیرید

مرگ بر اثر گاز گرفتگی به «مرگ خاموش» معروف است و هر سال با فرا رسیدن فصل سرما و افزایش استفاده از وسایل گرمایشی گازسوز، برخی با بی احتیاطی و سهل انگاری، در اثر مسمومیت با گاز مونواکسیدکربن جان خود را از دست می دهند.

خبرگزاری شبستان_ خراسان شمالی؛

 

«فرشاد» دانشجوی یکی از دانشگاه های خراسان شمالی است که در زیرزمینی در شهر بجنورد سکونت دارد که این فضا مسیر خروج دود بخاری را ندارد و لوله بخاری را در داخل سطل آب گذاشته است. در یکی از روزها به نوعی بیهوش شده بود و دوستش او را به بیمارستان رسانده و عنوان شده بود او با گاز منواکسید کربن مسموم شده است.

 

فرشاد از مرگ حتمی نجات یافت اما اگر دوستش ساعتی دیرتر می آمد، فرشاد دیگر زنده نبود و باید گفت سالانه تعداد زیادی از شهروندان این استان با گاز منواکسید کربن جان خود را از دست می دهند اما متاسفانه باز هم تکرار می شود و در سال جاری نیز پنج تن از شهروندان این استان بر اثر مسمومیت با این گاز فوت شده اند .

 

هم اکنون که درجه دما در این روزهای پاییزی پایین تر آمده است، شهروندان بیشتر از سامانه های گرمایشی استفاده می کنند که مهم ترین اصل را که احتیاط است را نباید فراموش کنند و کار را به فردا نسپارند که مرگ با این گاز خطرناک، حتمی است.

 

در سال گذشته نیز کمتر از 10 نفر از شهروندان این استان با گاز منواکسید کربن جان خود را از دست دادند و حتی تعداد زیادی انفجار از این ناحیه نیز بوده که مدیرعامل شرکت گاز خرساان شمالی تعداد مرگ با انفجار گاز را 15 نفر عنوان کرد.

 

پسرکی 10 ساله متوجه بوی نامطبوعی شد و به مادرش که خواب بود گفت که فضای خانه بوی گاز می دهد اما مادر که با استنشناق این گاز به نوعی هوشیاری خود را از دست داده بود به فرزندش گفت که حالش خوب است و چیزی احساس نمی کند.

 

پسرک 10 ساله که از خانه خارج می شود بعد از چند دقیقه به خانه بر می گردد و زنگ در را می زند، زنگ هنوز به صدا نیامده که انفجار رخ می دهد. در این حادثه مادر کودک جانش را از دست می دهد و پسر 10 ساله نیز تا حدودی با سوختگی مواجه می شود. این داستان واقعی یک خانواده در یکی از روستاهای شهرستان بجنورد است که با یک بی احتیاطی، فرزندی بی مادر شد.

 

مدیرعامل شرکت گاز خراسان شمالی گفت: امسال پنج نفر از شهروندان این استان بر اثر استنشناق گازمنواکسید کربن جان خود  را از دست داده اند و در سال گذشته نیز 9 نفر فوت شدند و 15 نفر نیز در حادثه های انفجاز جان خود را از دست دادند.

 

سیدمحمود هاشمی افزود:  قبل از نصب بخاری باید از باز بودن مسیر دودکش های داخل دیوار و مکش مناسب دودکش ها اطمینان حاصل کنند که برای این کار می توانند یک شیء را به طنابی ببندند و در مسیر دودکش آویزان کنند که اگر فضا بسته نباشد این شیء تا پایین خواهد آمد.

 

وی تصریح کرد:  استفاده شهروندان از سطل و تشت های آب به جای دودکش به هیچ عنوان جایگزین مناسبی نیست و حوادث ناگواری را به دنبال دارد.

 

هاشمی اظهارداشت: گذاشتن لوله های بخاری در سطل های آب باعث می شود گاز مونواکسید کربن در هوا پخش شود و متراکم شدن این گازها در منازل مسکونی و محیط های بسته خفگی و گازگرفتگی را به دنبال خواهد داشت.

 

از اولین نشانه‌های مسمومیت با این گاز، ایجاد حالت ضعف و سستی در بدن و در ادامه سردرد، درد شکمی، سرگیجه، تهوع و استفراغ، ایجاد حالت دوبینی و تنفس‌های سریع و کوتاه است و در صورت شدت مسمومیت با این گاز، تشنج، بیهوشی، کما و در نهایت مرگ پدیدار می‌شود.

 

در برخورد با افراد مسموم با این گاز ضمن تماس فوری با نیروهای امدادی آتش‌نشانی و اورژانس به سرعت فرد مسموم را از محل خارج کرده و به فضای باز منتقل کنید و اگر شدت مسمومیت بالاست آنان را به مراکز درمانی منتقل کنید، سپس در و پنجره‌ها را باز کرده و تمام منابع گازسوز و شعله دار محیط را خاموش کنید.

 


در مواجهه با مسمومیت گاز منواکسید کربن ابتدا باید تمام منافذ موجود اعم از پنجره و درها را باز کرده و زمینه جریان یافت هوا را فراهم کرد و سپس کمربند و لباس‌های تنگ فرد مسموم را آزاد کرد تا نفس کشیدن راحت‌تر شود.

 


ارائه کمک‌های اولیه به افراد مسموم و خوراندن نوشیدنی‌ها به این افراد تنها باید توسط تیم‌های امدادی و افراد دوره دیده انجام شود؛ لذا اگر آگاهی کامل در این خصوص وجود ندارد، به هیچ عنوان سعی در ارائه کمک‌های اولیه به فرد نداشته باشیم.

 


تاکید بر این است که قبل از انجام اقدامات احیائی برای فرد مصدوم باید ارزیابی دقیق از علائم حیاتی فرد انجام شود، علاوه‌ بر گازگرفتگی هنگام خواب، ممکن است افراد در محیط کار و کارگاه نیز با علائم مسمومیت با منواکسید کربن روبرو شوند؛ این علائم شامل ریزش‌اشک، سوزش چشم و پوست، سردرد شدید، سرفه، سیانوز، درد عضلانی و تنگی‌نفس است.

 

افرادی که بر اثر گازگرفتگی دچار مسمومیت می‌شوند، قادر به تکلم نبوده و اختلال جدی در حس گویایی و شنوایی آنان ایجاد می‌شود؛ این افراد به هیچ عنوان توان تلاش برای نجات خود را ندارند.
 

 

افراد هنگامی متوجه گازگرفتگی می‌شوند که به علت ایجاد اختلال در بدن توانایی نجات خود را ندارند، به‌گونه‌ای که در برخی موارد به علت کاهش میزان اکسیژن، فرد به ایست قلبی و در نهایت ایست تنفسی و مرگ دچار می‌شود.

 

باید گازگرفتگی و مسمومیت ناشی از منواکسیدکربن را جدی گرفت و همواره نسبت به بررسی وضعیت سیستم‌های گرمایشی در منزل و محل کار اقدام کرد.

 

 

 

کد خبر 1238164

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha