خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی، مریم داوری: نمایشی با عنوان «وهم» در آستانه شهادت حضرت زهرا (س)، بانوی دو عالم به همت هیئت احباب الرضا (ع) از 18 تا 21 آذر در دو سانس در ساعات ۱۸ و ۲۱ در سالن سوره حوزه هنری اجرا می شود. این نمایش در مورد استاد دانشگاهی است که به کما می رود و در عالم وهم و خیال دادگاهی برای بررسی زندگی او تشکیل می شود و ماجرا به گونه ای به شهادت حضرت زهرا(س) می رسد. به بهانه این نمایش گفت و گویی با «محمد امین دستکار» کارگردان آن ترتیب دادیم.دستکار کارشناس علوم تربیتی و مؤسس هیأت احباب الرضا(ع) است که ده سال سابقه مدیریت فرهنگی دارد. قسمت دوم و آخر گفتگو با وی بدین شرح است:
پیام نمایش «وهم» چیست؟
این داستان چند پیام دارد که مهمترین آنها بحث مظلومیت پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت(ع) است. مسئله دوم نداشتن تعصب در برابر حق است و پیام دیگر این است که هر کس در دوره و زمانه خود راضی به اعمال گذشتگان باشد، انگار که با آنها مشارکت کرده است. پیام و نکته مهم دیگر این داستان این است که دانستن حق و گذشتن از آن عواقب دارد.
آیا نمایش دیگری در مورد حضرت زهرا(س) اجرا کرده اید؟
بله، در سال های قبل با همین گروه ما چند نمایش دیگر اجرا کردیم؛ به عنوان مثال سال قبل نمایش «سرزمین مادری» را اجرا کردیم و سال قبل تر از آن «حرامیان در احرام» را به روی صحنه بردیم. پنج سال است که در این گروه داریم کارهای مذهبی مانند نمایش وهم را انجام می دهیم.
تاثیرگذاری نمایش های برگرفته از حوادث تاریخی و مذهبی همچون شهادت حضرت زهرا(س) را تا چه اندازه می دانید؟
در نمایش با بحث بصری، دیداری و شنیداری طرف هستیم و به راحتی می توانیم از حضور افراد استفاده کنیم، به عنوان مثال وقتی کسی فیلمی از تلویزیون می بیند می تواند کانال را عوض کند اما فرد در تعزیه و نمایش خیابانی وقت می گذارد و از طرفی اگر اثر هنری با کیفیت باشد، مخاطب را بیشتر تحت تاثیر قرار می دهد. گاهی ما یک داستان را در کتاب می خوانیم اما گاهی آن داستان را به نوعی در قالب تئاتر می بینیم، در اینجا تجسم ایجاد می شود و مسلما اثرگذاری بیشتر خواهد بود.
به نظر شما در مورد حضرت زهرا(س) در قالب نمایش چقدر کار انجام شده است؟
در سطح تهران شاید دو سه گروه باشند که در این حوزه کار می کنند. خیلی به این حوزه ورود پیدا نمی کنند. کلا حضرت زهرا(س) به نوعی راز هستند، در روضه ایشان هم به این مورد برخورد می کنیم، حتی قبر ایشان هم مشخص نیست. در کلیت می توان گفت که حضرت زهرا(س) ناموس خدا هستند. در گروه نمایشی خود اعتقاد نداریم که اهل بیت(س) را نشان دهیم بلکه بیشتر در پی آن هستیم که نکته و مسئله را نشان دهیم.
استقبال از نمایش های شما تاکنون چگونه بوده است؟
طبق نظرسنجی هایی که داشتیم، استقبال از کارها خوب بوده و اثرگذاری نیز قابل قبول بوده است. بخشی از تاثیرگذاری کار به تصور و تجسم بر می گردد. ممکن است افراد از مطلبی که می بینند، اطلاع داشته باشند اما آن تجسم تاثیرگذاری بسیاری بر آنها می گذارد، به عنوان مثال چند سال قبل نمایشی در مورد حضرت زهرا(س) در یکی از شهرها اجرا شد. در این نمایش نشان داده شد که حضرت در پشت در هستند قرار است که در باز شود و به ایشان برخورد کند. یکی از تماشاچیان نتوانست طاقت بیاورد و به وسط نمایش پرید. این نشان از تاثیرگذاری تصور و تجسم می دهد. ما تاثیرگذاری کار خود را دیدیم که پنج سال است که داریم به فعالیت در این حوزه ادامه می دهیم.
نمایش هایی که در مورد حضرت زهرا(س) شده است را از نظر کمی و کیفی چطور ارزیابی می کنید؟
نمایش هایی در این زمینه به صحنه رفته است اما واقعا جا دارد که بیشتر در مورد حضرت زهرا(س) در حوزه های هنری کار کنیم به گونه ای که در ایام فاطمیه نمایش های زیادی به صحنه برود. در حال حاضر این گونه نیست و خیلی به این موضوع پرداخته نمی شود اما از طرفی این طور نیست که کاری صورت نگرفته باشد.
به نظر شما چرا در حوزه مذهبی مانند شهادت حضرت زهرا(س) خیلی نمایش اجرا نمی شود؟
یک مسئله خط قرمزهایی است که وجود دارد. در مورد ائمه اطهار (ع) ما یک سری چیزها را نمی توانیم و نباید نشان دهیم. مسئله دیگر سختی کار است و هزینه بالای کار نیز اثرگذار است
گفتنی است،نمایش « وهم» به کارگردانی « محمد امین دستکار» از 18 تا 21 آذر به مدت چهار روز در سالن سوره حوزه هنری در دو سانس در ساعات 18 و 21 اجرا می شود.
نظر شما