به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد طی سفر به استان یزد و دیدار با کتابداران، به پرسش های آنها پاسخ داد.
از نگاه ما تفاوتی بین نیروی ستادی، کتابدار، ساعتی، روستایی و شهری وجود ندارد
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور در پاسخ به سؤالی مبنی بر تبدیل وضعیت نیروهای ساعتی و استفاده آنها از مرخصی استعلاجی، اظهار داشت: از نگاه ما تفاوتی بین نیروی ستادی، کتابدار، نیروی ساعتی، روستایی و شهری وجود ندارد؛ ما نگاهی واحد برای ارتقای خدمات در کتابخانههای عمومی داریم؛ اما این به معنای یکسان شدن وضعیت همه افراد نیست؛ چراکه همه مراحل و شرایط یکسانی را طی نکردهاند. نیروهای ساعتی بدون آزمون مشغول به کار شدهاند و هر تغییری در این وضعیت طبق قانون مستلزم گذراندن آزمون است. علاوه بر این، با توجه به اینکه این نیروها، دارای قرارداد مشخصی هستند، امکان استفاده از مرخصی استعلاجی برایشان وجود ندارد. این نوع از قرارداد شرایط خاصی دارد؛ برای مثال چنانچه نیروی ساعتی بر اساس قانون ایثارگری تبدیل وضعیت شود، حدود یک میلیون از حقوقش کم میشود؛ چراکه سنوات نیروی ساعتی، بر روی حقوق محاسبه و پرداخت میشود.
وی با اشاره به عدم امکان انتقال کتابدار روستایی گفت: با توجه به اینکه کتابدار روستایی متعهد شده ساکن روستا باشد، و برای آن کتابخانه خاص بهکارگیری شده امکان جابهجایی آن وجود ندارد. بنابراین چنانچه کتابدار ساکن روستا نباشد یا کتابخانه روستا به هر دلیلی تعطیل شود، امکان ادامه همکاری وجود نخواهد داشت؛ چراکه این فرد نیز آزمون نداده و به دلیل شرایط خاص روستا بهکارگرفته شده است.
رمضانی در پاسخ به درخواستی مبنی بر لزوم تجلیل از رؤسای شهرستانها در کنار انجمنهای برتر شهرستانها، به انتخاب رؤسای برتر شهرستانها و نیروهای ستادی برتر در سالروز تأسیس نهاد (۱۷ اسفند) سال ۱۴۰۰ اشاره کرد و گفت: به اعتقاد من رؤسای شهرستانها یکی از مهمترین ارکان نهاد هستند و برنامههای حمایتی و نظارتی مفصلی برایشان داریم؛ اما رئیس شهرستان باید در کتابخانه مابهازا داشته باشد؛ همانطور که ستاد باید در کتابخانه مابهازا داشته باشد. یعنی وقتی من وارد کتابخانه میشوم اثر رئیس شهرستان یا کارشناس منابع یا دیگران را ببینم. از طرف دیگر کتابداران نیز باید فعال باشند؛ تنها در این صورت مجموعه پویا خواهد بود.
در قانون جدید، انجمن در قالب شورای کتابخانه فعالیت میکند
وی در خصوص سقف اضافه کار کتابداران، گفت: سقف اضافه کار برای کتابداران و همکاران ستادی طبق فرمولی محاسبه شده است. بر اساس این فرمول سقف اضافه کار کتابداران ۵۰ ساعت است اما چنانچه موردی بوده که ضرورت داشته، سقف اضافه کار افزایش پیدا کرده که این مورد به ندرت اتفاق افتاده است.
رمضانی در پاسخ به درخواستی مبنی بر کاهش تعداد جلسات انجمن برای افزایش کیفیت جلسات، گفت: بر اساس قانون جلسات انجمن باید هر دو ماه یکبار تشکیل شود؛ در قانون جدید این موضوع اصلاح شده، انجمن به معنای فعلی وجود ندارد و در قالب شورای کتابخانه فعالیت میکند. در قانون جدید، دبیر انجمن نیز مدیرکل کتابخانههای عمومی استان است.
کتابخانه بدون کتابدار بیمعنا است
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اهمیت برنامههای فرهنگی در کتابخانه تصریح کرد: هیچ کتابدار خلاق و توانمند و پرکاری نیست که اهمیت فعالیتهای ترویجی را نفی کند؛ غالب افرادی که با فعالیت فرهنگی مشکل دارند، کسانی هستند که در ثبت عضویت و امانت نیز توفیقی ندارند. نکته دیگر این است که سیاستگذاری یک مجموعه توسط مراجع قانونی بالادستی، که برای ما هیئت امناء است، محافل علمی داخلی و بینالمللی و کشورهای پیشرو در این حوزه انجام میشود؛ تمامی اینها معتقدند که کتابخانه یک مرکز فرهنگی و اجتماعی است.
وضعیت شبکه کتابخانههای عمومی ایران در منطقه، آسیا و در جهان مطلوب است و ما در حوزه تعریف خدمات برای کتابخانههای عمومی پیشرو هستیم. بحث «کتابخانه بدون کتاب» در حال پیگیری است و در این حوزه نیز پیشرو هستیم. تمامی اینها نتیجه فعالیتهای شما است و کتابخانه بدون کتابدار بیمعنا است. ما در نهاد کتابخانهها برای ارتقا نیاز به نظام ارزشیابی تشویق و تنبیه داریم؛ نیروی پیگیر و فعال باید از سایرین جدا باشد؛ اکثریت همکاران ما پیگیر و فعال هستند اما این ارزشیابیها برای ارتقای سیستم ضروری است.
پس از اصلاح قانون نهاد، پیگیری برای آزمون استخدامی انجام میشود
رمضانی در خصوص برگزاری آزمون استخدامی نهاد، گفت: برگزاری آزمون نیازمند مقدماتی است؛ بنابراین بعد از اینکه شرایط نهاد پایدار شد، مجوز برگزاری آزمون را از سازمان اداری و استخدامی خواهیم گرفت. در حال حاضر نکات بنیادین مثل قانون و ساختار نهاد در حال پیگیری، بررسی و اصلاح است. پس از حل این موارد، آزمون استخدامی به طور قطع برگزار خواهد شد.
وی در پاسخ به درخواستی مبنی بر تخصیص هزینه خرید نشریات به کتاب کودک، گفت: ۶۰ درصد از بودجه خرید نشریات از سوی معاونت امور مطبوعاتی و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای حمایت از نشریات پرداخت میشود، لذا انتخاب نشریات صرفاً برعهده ما نیست و کاری مشترک بین ما و وزارت فرهنگ است.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور با اشاره به هدف از برگزاری کلاسهای آموزشی، گفت: تلاش ما برگزاری برنامههای آموزشی متناسب با نیازها بوده است. دورههای عکاسی، گرافیک، سواد رسانه و... با همین نگاه برگزار شد. بحث کمکهای اولیه نیز از بنیادیترین نکاتی است که همکاران کتابدار ما باید مسلط باشند؛ چراکه کشور ما، کشوری حادثهخیز است. بنای ما و همکارانمان، به کاربردی بودن آموزشها است.
اینکه برنامه باید متناسب با نیاز کتابخانه باشد، صحیح است؛ ایدهآل ما این است که برنامههای هر کتابخانه بر اساس اقتضا و نیازش باشد. خوشبختانه امکان مدیریت موضوع در استان وجود دارد و گمان نمیکنم مانعی برای این اقدام وجود داشته باشد.
مشکل نهاد، منابع مالی ناپایدار است
وی در خصوص تبدیل نهاد به سازمان، تصریح کرد: به لحاظ قانونی، تبدیل نهاد به سازمان امکانپذیر نیست؛ چراکه بر اساس اسناد بالادستی، نهاد عمومی غیردولتی را نمیتوان به دولت برگرداند. در واقع، طرحهایی که برای دولت هزینه دارد، به نتیجه نمیرسد و قابل طرح نیست. ما این موضوع را پیگیری کردهایم. واقعیت این است که مشکل نهاد در حال حاضر دولتی بودن یا غیردولتی بودن آن نیست. مشکل نهاد، منابع مالی ناپایدار است. هر اسمی که بر آن بگذاریم، ماهیتش عمومی غیردولتی باقی میماند. منابع نهاد، باید اصلاح شود که ما با اصلاح قانون تأسیس نهاد در حال حرکت در این مسیر هستیم. برای مثال در قانون جدید، رئیس هیئت امناء، رئیس جمهور و نایب رئیس، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خواهد بود. این موارد از حیث سیاسی، ارتقاء محسوب میشود.
شبانه روزی شدن کتابخانه ها و پرداخت حق شیفت
رمضانی در خصوص درخواست همکاران مبنی بر پرداخت حق شیفت و حق نوبت، پرداخت رفاهیات تحت عناوین مختلف را مستلزم تأمین منابع مالی، دانست و گفت: ما می خواهیم به رفع مسئله معیشت همکاران کمک کنیم. در حال حاضر که در کتابخانهها شیفت کاری نداریم اما امیدوارم روزی برسد که کتابخانهها شبانهروزی شود و حق شیفت پرداخت کنیم.
افزایش سقف وام صندوق پس انداز کارکنان
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور در پاسخ به درخواستی مبنی بر افزایش مبلغ وام صندوق پسانداز کارکنان، گفت: در خصوص ارتقای اقدامات استانی برای رفع مشکلات معیشتی و رفاهیات نکتهای وجود ندارد؛ چنانچه ظرفیتی برای استفاده وجود دارد، ما حمایت میکنیم. در خصوص این مسائل مدیرکل استان به همراه کارشناسان، بررسیهای لازم را انجام دهند و پس از آن با معاونت اداری و مالی مذاکره کنند؛ در صورتی که راهی برای رفع دغدغه همکاران باشد، دریغ نخواهیم کرد.
وی در خصوص سرعت پایین سامانه «سامان»، توضیح داد: این نرمافزار و سرورهای آن از ابتدای کار تاکنون ارتقاء داده نشده است. در حال حاضر زیرساختهای اصلاحی و نرمافزاری در حال انجام است و حدود ۲ ماه زمان میبرد تا مشکلات رفع شود.
رمضانی همچنین در پاسخ به درخواستی مبنی بر عدم نیاز به گرفتن تأیید برای معرفی منابع کتابخانه در نشستهای فرهنگی، گفت: عدم اخذ تأیید برای معرفی منابع شدنی نیست؛ اما تسریع روند تأیید منابع و اختیار دادن در مورد منابع موجود در کتابخانه یا منابعی که دارای حساسیت کمتری است، امکانپذیر است.
وی در پاسخ به درخواست همکاران مبنی بر طولانیتر شدن مدت اقامت در هتل در سفر به مشهد، از پیگیری نهاد در این موضوع خبر داد و گفت: ایدهآل ما این است که بتوانیم فضایی مناسب در مشهد و شمال کشور برای ارائه خدمت به همکاران، فراهم کنیم.
قرار گرفتن بودجه بازسازی کتابخانه ها در سفرهای استانی رییس جمهور
دبیرکل نهاد با اشاره به برنامه نهاد برای تعمیر و بازسازی کتابخانههای قدیمی در کنار افتتاح کتابخانههای جدید، گفت: بر اساس قانون، ساخت کتابخانهها بر عهده نهاد نیست و ما تنها تسهیلکننده و پیگیر این موضوع هستیم. در حال حاضر بسیاری از پروژههای بازسازی از محل منابع غیرنهادی تأمین میشود؛ با این حال موضوع بازسازی کتابخانهها قابل پیگیری و از نکاتی است ما در سفرهای رئیسجمهوری قرار دادهایم و خوشبختانه در برخی استانها به تصویب رسید.
رمضانی درجهبندی کتابخانهها را در حال حاضر بر اساس متراژ دانست و تصریح کرد: درجهبندی صرفاً بر اساس متراژ کار عادلانهای نیست و باید بر اساس تلفیقی از متراژ و فعالیت فرهنگی و کالبد ساختمان انجام شود. در مورد تعداد نیروی انسانی برای کتابخانهها، در شرایط فعلی درجه ملاک نیست؛ فعالیت ملاک است. یعنی اگر کتابخانه کوچکی، فعالیت فرهنگی زیادی داشته باشد، ممکن است نیروی انسانی بیشتری به این کتابخانه اختصاص یابد.
وی تصریح کرد: ارسال کتاب به کتابخانههای عمومی سراسر کشور محدود نشده و با شدت بیشتری در حال انجام است. حجم قابل توجهی کتاب انتهای سال گذشته و ابتدای امسال تهیه شده، که در حال ارسال است. یکی از مهمترین کارهای ما تقویت موضوع ارسال کتاب و منابع است.
نظر شما