خبرگزاری شبستان_ خراسان شمالی؛
هر ساله کشاورزان در زمان کشت محصول، نمی دانند که امسال چه محصولی کشت کنند که به راحتی به فروش برسد و سودی نیز شامل حالشان شود لذا این قشر زحمتکش بر سر دوراهی قرار می گیرند. اما امسال دولت با ارایه طرح کشت قراردادی گندم در زمین های آبی به نوعی تکلیف را برای کشاورزان روشن کرد که محصولشان با قیمت مشخصی خریداری خواهد شد و حتی از کمک های دولتی نیز برای خرید کودهای شیمیایی لازم بهره مند خواهند شد.
وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرده که بر اساس برنامه تدوین شده، تا پایان دوره خدمت دولت سیزدهم، ۲۰ درصد ظرفیت تولید محصولات کشاورزی، تحت پوشش کشاورزی قراردادی قرار میگیرد.
سیدجواد ساداتی نژاد گفته است که هم اکنون یک درصد کشاورزی ایران، در قالب کشاورزی قراردادی قرار دارد در حالی که متوسط کشاورزی قراردادی در جهان ۴۰ درصد است.
تنظیم بازار، تثبیت قیمت، اطمینان از میزان و کیفیت تولید و نیز رفع دغدغه کشاورز و برآورد و تامین نیاز کشور به محصولات اساسی از جمله مزیتهای کشاورزی قراردادی است که دولت سیزدهم استارت آن را زده و تلاش می کند تا با مشارکت کشاورزان در تولید محصولات استراتژیک و اساسی گامی بلند بر دارد تا کشور در این خصوص با مشکل مواجه نشود.
یکی از کارشناسان حوزه کشاورزی گفت: کشت قراردادی از ابزارهای لازم برای رسیدن به تولید اقتصادی است.
اسماعیل کمالی افزود: بازار فروش محصول، همواره یکی از دغدغههای اصلی بخش کشاورزی در کشور است و دولتها همیشه بهدنبال یافتن راههایی هستند تا زمینهای را فراهم کنند که حاصل کشت و زرع نصیب تولیدکننده شود اما از موفقیتی برخوردار نبوده است.
وی اشاره ای هم به خریدهای تضمینی توسط تعاون روستایی کرد و افزود: خریدهای تضمینی نیز بعضا با مشکل مواجه می شود اما کشت قراردادی بهترین راهکار برای برون رفت از مسایل و مشکلات فروش محصول است چرا که کشاورز در زمان کشت، قرار داد می بندد اما در خریدهای تضمینی، دولت ها گاها برای ساماندهی محصولی که در پیک برداشت، مشتری ندارد وارد خواهند شد تا به نوعی به قیمت تعادل بدهند.
این کارشناس گفت: کشاورزی قراردادی در واقع یک نوع قرارداد مشخص میان کشاورزان و خریداران است و در حقیقت در کشاورزی قراردادی در قالب دو نوع تعهد، کشاورز که متعهد به تامین حجم و کیفیت مطروحه در قرارداد و خریدار تحویل گرفتن به موقع محصول و پرداخت حقوق کشاورز مطابق با توافق مندرج در قرارداد میشود، تعریف میشود.
وی افزود: اینک دولت در مرحله اول اجرای طرح کشت قراردادی از گندم آبی و کُلزا شروع کرده که خوشبختانه گندمکاران این استان نیز از طرح استقبال داشته اند.
وی بیان کرد: در واقع در مبحث کشاورزی تجاری باید بهدنبال این باشیم که با هماهنگ کردن حلقههای مختلف زنجیره تولید بتوان بر چالشهای کنونی یعنی میزان ضایعات بالا و نوسانات پرشمار قیمت در محصولات کشاورزان، فائق آمد.
کمالی افزود: کشاورزان هر ساله با توجه به قیمت محصول در سال گذشته نوع کشت خود را مشخص می کنند که این امر باعث می شود میزان تولید بعضا بیش از نیاز و تقاضا باشد که در برخی اوقات محصولات تولیدی، مشتری ندارد و محصول روی دست کشاورز باقی می ماند.
وی گفت: بارها شاهد این بوده ایم که سیب زمینی، گوجه فرنگی، پیاز، انگور ، سیب و سایر محصولات بر روی دست کشاورز باقی مانده است و مشتری ندارد.
این کارشناس اظهارکرد: در واقع اگر کشاورزی قراردادی بر بستر خوبی اجرا و مدیریت شود ریسک و عدم قطعیت طرفین را در مقایسه با بازار فعلی محصولات کشاورزی تا حد چشمگیری کاهش خواهد داد.
وی گفت: از سوی دیگر بیتردید یکی از چالشهای اصلی امروز بخش کشاورزی مسأله فروش دسترنج کشاورزان است، پس باید پذیرفت فراگیری کشاورزی قراردادی میتواند به نوعی کلید جهش تولید در بخش کشاورزی قلمداد شود.
یکی از کشاورزان بجنوردی هم گفت: کشت قراردادی به نفع کشاورزی است اما باید قیمت نهایی نیز با توجه به آنالیز و هزینه های انجام شده باشد.
فرشید کیوانلو افزود: کشاورز در کشت قراردادی خیالی آسوده دارد که محصولش مشتری دارد اما این قیمت باید عددی مناسب باشد تا کشاورز زیان نکند چرا که در سال های اخیر هزینه های تولید بسیار بالا رفته و کاهش منابع آبی و خشکسالی نیز مشکلات این قشر را دوچندان کرده است.
وی گفت: کشاورزی قراردادی باید به سایر محصولات کشاورزی نیز تسریع یابد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی هم گفت: در حال حاضر کشاورزان این استان از کشت قراردادی استقبال خوب دارند و این طرح در استان اجرایی شده است.
محمد محمد زاده افزود: در کشت قراردادی، کشاورزان وارد سامانه خواهند شد و با وارد کردن کد ملی، میزان اراضی خود را در آن ثبت خواهند کرد و به آنان کد رهگیری داده می شود.
وی گفت: کشاورزانی که قرارداد بسته اند از حمایت های دولتی در تحویل کودهای شیمیایی یارانه دار و همچنین تشویقی کرایه حمل برخوردار خواهند شد و در زمان تحویل محصول هزینه های انجام شده از آنان کسر خواهد شد.
نظر شما