جهاد علمی راهکار رسیدن ایران به جایگاه مرجعیت علمی و فناوری جهان

جهاد علمی برای رسیدن به جایگاه مرجعیت علمی و فناوری جهان با تاکید بر تولید علم و نظریه ­پردازی، نیازمند برنامه­ ریزی ویژه و راهبردی است.

خبرگزاری شبستان- استان گلستان،

توقف جریان علم، تلاشی همیشگی دشمنان برای جلوگیری از پیشرفت نخبگان ایران اسلامی است که برای رسیدن به این هدف حتی به ترور فیزیکی دانشمندان کشور هم متوسل شدند اما همت جوانان با هدف‌گذاری برای رسیدن به قله‌های پیشرفت می‌تواند ضمن جبران کمبودها، ایران را به مرجعیت علمی دنیا تبدیل کند.

 

کلید واژه «مرجعیت علمی» برای اولین بار در بیانات رهبر معظم انقلاب در سال 1384 مطرح شد و بر اساس فرمایشات ایشان، هدف پژوهش باید «رسیدن به مرجعیت علمی و حضور در جمع سرآمدان علم و فناوری و حل مسائل کنونی و آینده کشور» باشد.

 

یکی از راهکارهای اصلی برای رسیدن به مرجعیت علمی در جامعه دانشگاهیان پیشتازی در عرصه علم و نوآوری است به گونه‌ای که دنیا از دستاوردها و نوآوری‌های علمی ایران استفاده کند.

 

استفاده از تولیدات علمی دانشگاهی، اغلب با شاخص‌های استنادی سنجیده می شود و این شاخص‌ها به نوعی نشان می‌دهد که یک اثر علمی تا چه اندازه مبنای تولید آثار علمی جدیدتر بوده و در علم جدید تاثیرگذار است.

 

طبق گفته وزیر علوم، تحقیقات و فناوری؛ دانشمندان کشورمان یک درصد از دانشمندان مطرح جهان را تشکیل می دهند در حالیکه تا سال ۱۳۸۳ چهار دانشمند مطرح جهانی داشتیم و هم اینک تعداد دانشمندان بین المللی یک درصد جهان به ۸۴۰ نفر رسیده است.

 

محمدعلی زلفی گل ادامه داد: ۳۵ درصد تولیدات علمی کشور با مشارکت بین المللی است این بدان معناست که مراجع علمی جهان مرجعیت علمی کشورمان را پذیرفته اند.

 

رهبر معظم انقلاب هم به عنوان اولین توصیه مهم در بیان گام دوم انقلاب فرمودند: «دانش،‌ آشکارترین وسیله‌ عزت و قدرت یک کشور است. روی دیگر دانایی، توانایی است. دنیای غرب به برکت دانش خود بود که توانست برای خود ثروت و نفوذ و قدرت ۲۰۰ ساله فراهم کند و با وجود تهیدستی در بنیانهای اخلاقی و اعتقادی، با تحمیل سبک زندگی غربی به جوامع عقب‌مانده از کاروان علم، اختیار سیاست و اقتصاد آنها را به دست گیرد. ما به سوءاستفاده از دانش مانند آنچه غرب کرد، توصیه نمی کنیم، اما مؤکداً به نیاز کشور به جوشاندن چشمه‌ی دانش در میان خود اصرار می‌ورزیم.»

 

حضور ایران در جمع کشورهای توسعه یافته و پیشرفته، بر اساس سند چشم ­انداز  ۲۰ ساله در گرو بازنگری ساختارها و بالا‌بردن کارآیی و کارآمدی نظام علمی، تحقیقاتی و فناوری کشور است.

 

برای رسیدن به این اهداف، سازمان­های دانش محور با تاکید بر مدیریت دانش و استفاده از مدل سرآمدی به دنبال رقابتی برای ادامه بقا و مقابله با شرایط متغیر محیطی به نفع خود هستند.

 

در همین راستا رسیدن به جایگاه مرجعیت علمی  با برنامه­ ریزی بلندمدت و پشتکار جدی به دست می آید.

 

جهاد علمی برای رسیدن به جایگاه مرجعیت علمی و فناوری جهان با تاکید بر تولید علم و نظریه ­پردازی، ارتقای جایگاه ایران در علم و فناوری و تبدیل به قطب علمی و فناوری جهان اسلام، توسعه علوم پایه و تحقیقات بنیادی و دستیابی به علوم و فناوری‌های پیشرفته نیازمند برنامه­ ریزی ویژه و راهبردی است.

 

در مطالعه دانشگاه علوم­‌پزشکی گلستان، داشتن سوابق مرجعیت علمی در گذشته و همچنین روحیه جهاد علمی در دانشگاهیان و دانشجویان به عنوان عوامل احیای این رویکرد مورد تاکید قرار گرفت.

 

رئیس سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری کشور گفت: راه رسیدن ایران به تمدن نوین جهانی، دست‌ پیداکردن به سطح مرجعیت علمی و برخورداری از قدرت تولید علم و دانش با اتکا به گذشته تاریخی - اسلامی کشور است.

 

سردار مهدی رحیمی در مراسم اختتامیه پانزدهمین جشنواره جهادگران علم و فناوری گلستان در گرگان به مناسبت هفته پژوهش اظهار داشت: به فرموده امام علی (ع) «علم اقتدار است و هر کس این قدرت را به چنگ آورد می‌تواند بر دیگران غلبه کند» و به همین دلیل باید با اتکا به تمدن غنی ایرانی اسلامی خود به مرجع علمی دنیا تبدیل کنیم.

 

وی بیان کرد: در اتوبان علم و فناوری راه برگشت و امکان توقف نداریم و کوتاهی در رسیدن به اهداف عالیه، فاصله ما را با قدرت‌های برتر جهان افزایش خواهد داد.

 

رئیس سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری کشور افزود: در تولید علم میان کشورهای جهان در رده پانزدهم و اول منطقه و در بخش نوآوری و دانش‌بنیان جزو ۶۰ کشور برتر دنیا هستیم اما با روند حرکت فعلی هیچگاه به تراز جهانی تولید علم نخواهیم رسید و چاره‌ای جز سرعت‌دادن به حرکت خود نداریم.

 

سردار رحیمی ادامه داد: شکاف راهبردی میان ما و قدرت‌های برتر جهان وجود دارد که باید این فاصله را با سرعت و شتاب بیشتر طی کنیم تا به تفکر مرجعیت علمی دنیا برسیم.

 

وی گفت: اگر به گسترش فناوری و تولید علم توجه نکنیم شکست ما در این عرصه قطعی خواهد بود و تنها راه گریز از آن، توجه بیشتر به پایه‌گذاری علم است.

 

رئیس سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری کشور اظهار داشت: در مسیر تبدیل به مرجعیت علمی جهان باید مسائل عملی، نیازها و دانش جدید را بدون توجه به مانع‌تراشی دشمنان کشف کنیم.

 

وی ادامه داد: یکی از راه‌های رسیدن به مرجعیت علمی جهان، اتکا به علوم انسانی بومی است که باید با استفاده از آن، دانش را تولید کرده و با تبدیل آن به فناوری، آثار این خدمت علمی را در سفر مردم و اقتصاد کشور مشاهده کنیم.

 

رحیمی گفت: باید نظریه توام با عمل بر پایه تکفر انقلابی برای کشور خلق کنیم و در غیر آن ‌صورت در میان برترین‌های علم جهان حرفی برای گفتن نخواهیم داشت.

 

وی بیان کرد: اکتشاف قلمروهای تازه دنیای علم باید در دستور کار مراکز علمی و دانشگاهی کشور قرار بگیرد تا بر پایه خلق فناوری‌های نوظهور و ساختارشکن، نیازهای جامعه تا همه بخش‌ها برطرف شود.

 

رئیس سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری کشور اظهار داشت: اتحاد حوزه و دانشگاه، یکی از راه‌های ایجاد پایه‌های جدید علم در کشور است که می‌تواند با بهره‌گرفتن از فلسفه ایرانی - اسلامی، مسیر رسیدن به مرجعیت علمی ایران را تسهیل کند.

 

وی به نقشه راه علمی بسیج اشاره کرد و گفت: تحول در علوم انسانی، کمک به تحقق اقتصاد دانش بنیان، خلق و تولید فناوری نوین و نوظهور، مرجعیت فکری، توانمندسازی دانشمندان در مسیر تبدیل ایران به مرجعیت علمی و دست پیدا کردن به دانش‌های مختلف، رویکردهای این نهاد مردمی در مسیر تولید علم است.

 

 

کد خبر 1240392

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha