بهترین راه وحدت حوزه و دانشگاه ایجاد نهادهای جمعیتی است

آیت‌الله کلانتری معقد است، بهترین راه وحدت حوزه و دانشگاه ایجاد نهادهای جمعیتی است و دفتر همکاری حوزه و دانشگاه هم در قم تشکیل شده که به تولید محتواهای علمی در رشته های گوناگون می پردازد.

به گزارش خبرگزاری شبستان ازاستان فارس: مریم شمالیان:

 

27 آذر، روز شهادت آیت اللّه محمد مفتح، به عنوان روز «وحدت حوزه و دانشگاه» نامگذاری شده است و یکی از  ملموس ترین، زمینه های همکاری حوزه و دانشگاه، اتخاذ شیوه های مشترک آموزشی و پژوهشی است زیرا تبادل اطلاعات، تشکیل شبکه های مشترک پژوهشی و اطلاع رسانی، مبادله استاد و مدرس و ... در ایجاد وحدت حوزه و دانشگاه نقش بسزایی دارد.

 

شهید آیت الله مفتح که بود؟

 

آیت اللّه محمد مفتح، اندیشمندی بزرگ و عالمی متعهد بود که از محضر بزرگانی همچون سید محمدحجت کوه کمری،علامه طباطبایی و امام خمینی (ره) بهره مند شد و به یک مدرس بزرگ در حوزه علمیه تبدیل شد.

 

وی ضمن اینکه در شهر مقدس قم به عنوان استادی بزرگ مطرح بود، پا به عرصه دانشگاه هم گذاشت و همانطور در حوزه علمیه به درجه اجتهاد رسیده بود در دانشگاه هم موفق به اخذ درجه دکتری شد و پس از گذراندن دوره دانشگاه، علاوه بر تدریس در حوزه علمیه به تدریس در دبیرستان های قم هم پرداخت و از پیشروان اندیشه وحدت حوزه و دانشگاه بود و تلاش های بی وقفه ای در این راه به انجام رساند.

 

شهید آیت الله مفتح در سال ۱۳۰۷ در خانواده‌ ی روحانی در روستای «کله سر‍‍» همدان متولد شد و در ۱۵ سالگی برای ادامه تحصیل راهی شهر قم شد و در محضر درس امام خمینی (ره)، آیت الله سید حسین طباطبایی بروجردی، آیت الله سید محمدرضا گلپایگانی، علامه سید محمدحسین طباطبایی و ... حضور یافت و با گذشت زمان، علاوه بر اینکه یکی از مدرسین معروف حوزه علمیه شد، موفق به اخذ درجه دکتری در رشته فلسفه در دانشگاه شد.

 

وی به منبرها می ‌رفت و سخنرانی می‌ کرد و مقالات متعددی هم در روزنامه‌ ها و مجلات اسلامی علیه حکومت پهلوی به رشته تحریر درآورد و به جذب دانشجویان و طلاب می ‌پرداخت.

 

شهید آیت الله مفتح با سفر به شهرهای آبادان، اهواز، خرمشهر، کرمان، اصفهان، یزد و شیراز و ...  و شرکت در جلسات سخنرانی چند هزار نفری علیه حکومت پهلوی سخنرانی می‌ کرد و به خاطر فعالیت ‌های سیاسی و مخالفت با حکومت پهلوی به زاهدان تبعید شد و پس از آزادی در سال ۴۸ به تهران آمد و در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران، دانشگاه تهران، همگام با شهید آیت الله مرتضی مطهری به تدریس پرداخت.

 

آیت الله محمد مفتح در ۲۷ آذر ۱۳۵۸ هنگام ورود به دانشگاه تهران توسط گروهک «فرقان» هدف گلوله قرار گرفت و در مقابل دانشکده الهیات دانشگاه تهران با رگبار گلوله کشته شد.

 

 

نقش حوزه های علمیه در حرکت اسلامی و تربیت جامعه

 

حوزه های علمیه در جامعه دینی و نظام ما جایگاه مهمی دارند و نقش حوزه ها در حرکت اسلامی و تربیت جامعه سرنوشت ساز است، عالمان دینی در کشور ما همواره سرپرستی و هدایت جامعه را بر عهده داشته اند و در حوادث و به ویژه مبارزات مردم علیه طاغوت و حکومت های جائز زمان خویش، پیشاپیش مردم به قیام برخاسته اند اما با پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل حکومت اسلامی و ایجاد افق های تازه، مسئولیت سنگین تری بر عهده حوزویان قرار گرفته است.

 

 

نقش دانشگاه در اندیشه های علمی

 

دانشگاه هم همواره، جایگاه آموزش و کاوش در حوزه اندیشه های علمی بوده و سوق دادن جامعه به سوی مقاصد بلند فرهنگی و اجتماعی از رسالت های اصلی آن است و دانشگاهیان به عنوان روشن فکرانی که از افق بالاتری به جامعه می نگرند، می توانند در هدایت جامعه به سمت رشد و تعالی نقش بسیار مهمی ایفا کنند.

 

 

لزوم وحدت طلبه و دانشجو

 

در نظام گذشته تلاش های بسیاری برای منزوی کردن روحانیت و از سوی دیگر غربی کردن کشور و نهادهای فرهنگی و آموزشی، به ویژه دانشگاه ها، شد، روحانیون و دانشجویان برای پیروزی انقلاب اسلامی پیشگام بودند و با درک موقعیت حساس و مهم خود همواره نقش خود را در انقلاب اسلامی حفظ کرده و پیشاپیش سایر اقشار برای ایفای مسئولیت های خود وارد عمل شده اند و به دلیل اهمیت نقش این 2 قشر در هدایت جامعه، وحدت میان آنها همواره مد نظر امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری (مدظله العالی) بوده است.

 

وحدت حوزه و دانشگاه راه برد اساسی امام خمینی (ره) برای تحقق اسلام ناب محمدی است و این وحدت برای حفظ فرهنگ اصیل اسلامی در مقابل هجوم ارزش های غربی، ضروری است.

 

وحدت حوزه و دانشگاه یک وحدت فیزیکی نیست بلکه تقارب و یکی شدن در مبانی معرفت شناختی، ارزش های فرهنگی و دغدغه ها و حساسیت های سیاسی و اجتماعی است.

 

بهترین راه وحدت حوزه و دانشگاه ایجاد نهادهای جمعیتی است

 

وحدت حوزه و دانشگاه بی شک نتایج مطلوبی در پی دارد و برای پیشرفت در این وحدت به تلاش و انسجام نیاز داریم:

 

نماینده مردم فارس در مجلس خبرگان رهبری ضمن گرامیداشت 27 آذر و روز وحدت حوزه و دانشگاه می گوید: در سال های متمادی در دانشگاه ها، همایش ها و جلسات و همایش ها روز وحدت حوزه و دانشگاه با حضور روحانیون و دانشگاهیان برگزار می شود اما اغلب گرامیداشت است و باید به عملی کردن بیشتر اقدامات برای تحقق این وحدت که مورد تاکید امام راحل و مقام معظم رهبری (مدظله العالی) بوده است، بپردازیم.

 

آیت الله علی اکبر کلانتری ادامه می دهد: نهادهایی به تالیف کتب علوم انسانی مورود نیاز دانشگاه ها البته اقدام کرده اند اما باید اقدامات بیشتری انجام شود.

 

وی با اشاره به اینکه وحدت حوزه و دانشگاه بیشتر در علومی قابل شکل گیری است که هم در حوزه و هم در دانشگاه باید تدریس شوند، بیان می کند: علوم انسانی، اقتصاد، روانشانسی، جامعه شناسی، علوم سیاسی و مدیریت در راس این علوم قرار دارند و شخصیت هایی در این چند دهه اخیر آثاری در این خصوص تولید کرده اند.

 

آیت الله کلانتری با معرفی شخصیت هایی که در زمینه وحدت حوزه و دانشگاه موفق بوده اند، می گوید: آیت الله جوادی آملی، آیت الله مصباح یزدی، آیت الله حائری شیرازی از نمونه های موفق این حوزه هستند و مرحوم آیت الله حائری شیرازی همواره در خطبه های نماز جمعه بر وحدت حوزه و دانشگاه تاکید می کرد و بنا بر وصیت وی، بنیاد علوم انسانی اسلامی در شیراز تشکیل شد و امسال کتاب «مبانی، اصول و منابع تولید علوم انسانی اسلامی» اولین اثر خود را چاپ کرده است.

 

وی بهترین راه وحدت حوزه و دانشگاه را ایجاد نهادهای جمعیتی می داند و اظهار می کند: دفتر همکاری حوزه و دانشگاه هم در قم تشکیل شده است که به تولید کتاب، مجلات و مقالات علمی در رشته های گوناگون می پردازد.

کد خبر 1240573

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha