خبرگزاری شبستان _ گروه سیاسی_ فرزانه تهجا: جنگ یک پدیده فراگیر جهانی است؛ ابهام، پیچیدگی و چندبُعدی بودن؛ مهمترین ویژگی جدیدترین شیوه جنگی است. جنگ ترکیبی طیف گستردهای از ابزارها به شیوه همگون یا ناهمگون است که در این نوع جنگها که نبردی غیرخطی بهشمار میرود، مورد استفاده قرار میگیرد. به همین دلیل یک هوشیاری همیشگی در مقابل دشمن، جزو بایدهای یک نظام مستقل و دارای دشمنان بسیار است. با پیروزی انقلاب اسلامی، آمریکا به صورتهای مختلف و با ایجاد تنوع در ابزارهای نوین، به دشمنی و کینهورزی علیه نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران پرداخته است اما نکته مهم در تمامی جنگ ها از ابتدا تا کنون نقش و جایگاه رسانه است که با توجه به گسترش فضای مجازی و بهره گیری تمام کشورها از فضای آزاد اینترنت و با توجه به دسترسی آسان به این فضا دشمن در بسیاری از نقشه ها و توطئه های خود از این فضا به راحتی بهره برده و با بمباران اطلاعات غلط و تبلیغات مختلف در رسانه های غول آسا تا حد زیادی مرزهای مجازی کشورها را زیر پا گذاشته و توانسته اهداف خود را محقق کند در همین رابطه گفتگویی با حجت الاسلام مصطفی طالبی، مدیرعامل موسسه پژوهشی ماذنه به شرح زیر ارایه می شود.
بخش اول این گفتگو را اینجا بخوانید.
جایگاه ایران در مرزهای مجازی چگونه ارزیابی می کنید؟
در این حوزه دشمن نباید به حریم مجازی کشوری تجاوز کند، اما امروز در مرز مجازی ضعیف عمل کردیم و دشمن در اتاق خواب فرزندان ما حضور دارد و به سادگی با نوجوانان ارتباط برقرار می کند و غالبا اتفاقاتی که در این گروه اتفاق افتاده است، تحت تاثیر دشمن در فضای مجازی شکل گرفته است زیرا دشمن این فضا را مدیریت می کند.
در این موضوع باید بگوییم آیا در کشورمان خبر خوب نداریم؛ قطعا داریم اما اجازه انتشار خبر خوب داده نمی شود. مهندسی جریان اطلاعات توسط این رسانه ها انجام می شود یعنی جریان اطلاعات توسط این قدرت مدیریت می شود. با این جریان ناامیدی ایجاد می کند و هویت ملی و فرهنگی را مورد هدف قرار می دهد.
مشکل اصلی ما در حوزه رسانه چیست؟
باید استقلال رسانه ای را در کشور کسب کنیم، همان گونه که کشورهای دیگر آن را به دست آوردند اما شائبه و شبهه ای وجود دارد برخی تصور می کنند با استقلال در حوزه فضای مجازی ارتباط ما با دنیا قطع می شود در حالی که این گونه نیست با استقلال در فضای مجازی ارتباط ما با دنیا تقویت می شود. اکنون ارتباط روسیه با دنیا قطع نیست و آمریکا بهترین ارتباط را دارد. کشورهایی که شبکه مستقل ارتباطی دارند، توانسته اند با توسل به این وسیله به کشورهای دیگر نیز خدمات ارایه دهند.
چگونه ایران می تواند درحوزه رسانه جایگاه موفقی کسب کند؟
اگر ایران بخواهد در حوزه رسانه جایگاه موفقی کسب کند، قدم اول این است که ابتدا خود به استقلال برسد و در حوزه زیرساخت و ابزارهای مورد نیاز و نرم افزارها استقلال کسب کند و در گام دوم جبهه مقاومت را با خود همراه کند. کشورهایی هستند که به جمهوری اسلامی ایران اعتقاد دارند و به مبانی و ارزش های ما ایمان دارند. آنها می توانند به عنوان کاربران ما در فضای مجازی فعالیت کنند، به همین شکل این قدرت در مقابل سایر رسانه ها در دنیا شکل می گیرد. ما در بحث رسانه، صدا و سیما ضعف داریم، صدا و سیما تعاملی نیست و باید این مسئله حل شود.
پیشنهاد شما برای تقویت ساختارها و مقابله در این جنگ ترکیبی چیست؟
بستر انتشارش جنگ ترکیبی رسانه است، دشمن در حوزه امنیتی از ابزار رسانه استفاده می کند. اگر جایی را برهم می زنند و اغتشاش ایجاد می کنند با رسانه افراد را قانع کرده است و برهم ریختن آن مکان برای او اهمیتی ندارد بلکه انتشار تصاویر و آن مکان برای دشمن مهم است یعنی درجه اهمیت رسانه در حوزه امنیت بسیار بالاست و بسیار مهم تر از ارعاب و ترس عمل می کند و اذهان عمومی را مورد خطاب قرار می دهد. در این حوزه ما موضوع استقلال رسانه را باید مد نظر داشته باشیم و مسئله ایجاد شبکه ملی ارتباطات با تقویت زیرساخت ها ضروری است که باید زیرساخت های فنی و بومی در این زمینه به روز و تقویت شود و جوانان و مهندسان در این زمینه فعال تر باشند.
موضوع دیگر تغییر رویکرد صدا و سیماست که رویکردش باید از منفعلانه بودن به رویکرد فعالانه بودن تغییر پیدا کند و رویکرد تعاملی را در مسیر خود تعریف کند و با رسانه های دیگر دنیا ارتباط داشته باشد و حتی معتقدم در صدا و سیما که شبکه ای داشته باشیم که در آن برنامه های دریافتی مخاطبان را نمایش دهد؛ به طور مثال اگر فلان محله و منطقه برهم ریخته است گزارش مردمی از آن در این شبکه منتشر شود. گزارش مردمی امروز در دنیا یکی از بحث ها و درس های مهم در رسانه محسوب می شود و این دقیقا همان کاری است که بی بی سی و اینترنشنال انجام می دهند در حالی که خبرنگاری شاید حضور نداشته باشد اما گزارش مردمی در این شبکه ها منتشر می شود. حتی در این گزارش ها حرف ها و گفت و گوهای مردم را انتقال دهیم.
در حوزه جوانان با توجه به گسترش فضای مجازی و تلاش دشمن چه اقداماتی باید انجام شود؟
جوانان ما با شنیده شدن حرف هایشان انگیزه پیدا می کنند و به جامعه امیدوار می شوند، امروز عصر سانسور خبری نیست بلکه عصر سانسور معنایی است. دقیقا همان کاری که بی بی سی فارسی با پخش سخنرانی رهبر معظم انقلاب انجام داد و این سخنرانی به طور کامل از این شبکه پخش شد اما در گوشه ای از تصویر این سخنرانی تصویری از اغتشاشات را منتشر می کرد. دشمن با این کار هدفش سانسور کلمات نبود بلکه هدف او سانسور معنایی بود. مخاطب در این برنامه جملات رهبری را نمی شود بلکه تصاویری را مشاهده می کند که به او القا می شود. در رویکرد تعاملی شدن صدا و سیما باید بدانیم که اکنون عصر اعزام خبرنگار نیست بلکه با رویکرد تعاملی می تواند در این زمینه بسیار موفق باشیم. اکنون آپارات در ایران بازدیدکننده اش با روز اول متفاوت است. مردم از نرم افزار بازار بیشتر از گذشته استفاده می کنند، این موضوع نشان می دهد مردم در تعامل با رسانه بیشتر اثرپذیر هستند، یعنی رویکرد جهانی در حوزه رسانه موفق است.
نظر شما