به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، محمد حسن زورق امروز یکشنبه 4 دی در نشست چگونه می توان فاطمه را شناخت که در سرای کتاب موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد، گفت: بعثت نبوی انقلاب اجتماعی را پدیدار کرد. انقلاب یعنی تغییر نظام ارزش های اجتماعی به گونه ای که منجر به ایجاد فرهنگ و نهادهای سیاسی و اجتماعی جدید شود.
این نویسنده و شاعر با بیان اینکه تغییراتی که بعثت نبوی ایجاد کرد یک انقلاب کامل بود، عنوان کرد: انقلابی که آغاز شده، ادامه یافته و هنوز به پیروزی نهایی نرسیده است. اگر در مقیاس جغرافیایی نگاه کنیم اولین نقطه اثر این انقلاب مدینه بود؛ سپس شبه جزیره عربستان و بعد ظرف جغرافیایی تمدن اسلامی.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: در مقیاس بعدی انقلاب اسلامی که از مدینه آغاز شد، یک کمربند سبز به دور کره زمین به وجود آورد که در این کمربند مسلمانان زندگی می کنند. از اندونزی، مالزی، بنگلادش، هندوستان و پاکستان گرفته تا آسیای مرکزی، آسیای صغیر، آفریقای شمالی و جزایر قناری و کاراییب البته مناطق دیگری هم تحت تاثیر انقلاب اسلامی مدینه قرار گرفتند.
وی اظهار داشت: اگر از جهت تاریخی نگاه کنیم اولین جوشش و جنبش این انقلاب در مدینه است؛ از یک نقطه آغاز شد، شش جوان خزرجی با پیامبر برخورد کردند و مجذوب آیات قرآن کریم شدند و سپس مسلمان شدند، سال بعد 12 نفر شدند و سال بعدتر 72 نفر شدند، 70 نفر مرد و دو نفر زن. در پیدایش این انقلاب که قرار بود و هست تمام جهان را فرا گیرد از همان ابتدا زنان نقش بنیادین داشتند.
زورق خاطرنشان کرد: مثل یک قطعه برف که می غلتد، بزرگ می شود و بهمن را شکل می دهد؛ این انقلاب مدینه را فرا گرفت و بعد نیز به سایر مناطق رسید. اولین موج این انقلاب در زمان پیامبر بود و نقطه اثرش مدینه است. 10 سال حکومت رسول خدا جالب و جذاب بود به طوری که قلوب مردم را به تپش واداشت و کاخ های ظلم و ستم را به لرزه انداخت.
این نویسنده با اشاره به اینکه موج دوم انقلاب در زمان امام علی (ع) است، بیان کرد: مردم احساس کردند گمگشته ای دارند و باید به نظام ارزشی که در زمان پیامبر (ص) بود، برگردند. به اصرار از امام علی (ع) خواستند که این نظام را احیا کند. شیوه ای که حضرت علی (ع) حکومت کردند دو شعار آزادی و عدالت را در تمام دنیا در طول تاریخ زبانزد کرد. ایشان نقش برجسته ای در احیای شعار آزادی و عدالت در تاریخ داشتند.
وی تصریح کرد: آزادی بدین معنی که غرب مطرح می کند، نیست. آزادی در غرب مبهم است. ما انسان ها هر تصمیمی که برای خود می گیریم بر روی دیگران نیز اثر می گذارد، به عنوان مثال غرب می گوید خودکشی آزاد است اما خودکشی یک خلا در جامعه ایجاد می کند. رابطه فرزند و پدر و مادری یک رابطه همسری یک رابطه همکاری و پیوندهای دیگر از بین می رود و خلایی در جامعه ایجاد می شود. ما در عین اینکه خود هستیم، دیگران هستیم.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: آزادی یعنی بین انسان به عنوان موجود ممکن محدود قابل تغییر و تحول و خدا به عنوان موجود مطلق هیچ مانعی نباید وجود داشته باشد. هر مانعی بین خدا و انسان باید برداشته شود. دومین شعار عدالت است که حضرت رسول (ص) و امام علی (ع) در زمینه عدالت سخنان و عملکردهای گره گشایی داشته اند.
وی با بیان اینکه سومین موج انقلاب بعد از شهادت امام حسین (ع) از زمان امام محمد باقر (ع) آغاز شد، گفت: متاسفانه بنی عباس به مردم خیانت کردند به گونه ای شعار دادند که مردم گمان کنند نسیمی که در زمان رسول خدا (ص) و علی (ع) وزیده بود را استشمام می کنند.
زورق با اشاره به اینکه چهارمین موج انقلاب همین انقلاب اسلامی با رهبری امام خمینی (ره) است، گفت: متاسفانه تئوری های غربی شدیم، فرمان قرآن را فراموش کردیم، مساوات را فراموش کردیم و آنچه تئوری های غرب را در اقتصاد پیاده کردیم. تا حدی این انقلاب به شعارهای خود از جمله استقلال، جمهوری و مبارزه با استکبار عمل کرد و امیدواریم به اقتصاد اسلامی هم برگردد.
زورق اظهار داشت: انقلاب اسلامی در کشورهای مختلف مانند عراق، سوریه، لبنان، فلسطین، افغانستان و یمن تاثیر گذاشته است. دعا و امید ما این است که این انقلاب به انقلاب حضرت مهدی (عج) متصل شود. در راه این پیروزی باید تلاش کنیم.
این نویسنده و شاعر با بیان اینکه انقلاب اسلامی بر سه پایه نبوت، امامت و مقاومت استوار است، افزود: مقاومت باید از درون افراد شروع شود. انسان طالب قدرت است و باید در برابر شهوت، پول و ریاست مقاومت کند. اولین ریشه های مقاومت باید در افراد شکل گیرد. در حقیقت منظور از مقاومت تقوا است که در اسلام به طور برجسته مورد تاکید واقع شده است.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: باید دقت و اندیشه ورزی بیشتر روی آنچه در سطح از اسلام به ما رسیده است بکنیم تا به ژرف و عمق هم پی ببریم. ثواب در تکامل شخصیتی همان نقشی را دارد که لذت در برآورده ساختن جسم ما ایفا می کند؛ به عنوان مثال جسم ما نیاز به کالری دارد و غذاهای چرب و شیرین را دوست داریم. وقتی خسته ایم با خواب به لذت می رسیم. آنچه جسم ما نیاز دارد به وسیله محرک لذت به سمتش کشیده می شویم. آنچه روح ما نیاز دارد به وسیله ثواب به آن کشیده می شویم.
زورق بیان کرد: می گویند برای بیمار حدیث کسا بخوانید و در جمع هم بخوانید که باعث حاجت روایی شود. آیا فکر کردید که چرا باید در جمع بخوانیم این یعنی پیام حدیث کسا را اجتماعی کنیم یعنی باید پنج تن را شناخت و در معرفی پنج تن به دیگران کوشید. چرا چون این پنج تن پنج نقش برجسته داشتند. برجسته ترین نقش حضرت رسول (ص) نبوت است و برجسته ترین نقش حضرت علی (ع) احیای امامت است.
زورق بیان کرد: برجسته ترین نقش حضرت فاطمه (س) جدا کردن سرنوشت مدینه النبی از سرگذشت مدینه العرب است. مدینه العرب چیزی است که همین الان در عربستان می بینیم. مردم حق انتخاب ندارند و زن ارزشی ندارد. در مورد پنج تن نمی توان گفت چه کسی مهم تر است، همه آنها مهم تر هستند و همه را باید در نظر گرفت.
نظر شما