ویژگی های زندگی حضرت زهرا (س) می تواند بهترین الگوی جامعه باشد

حضرت زهرا (س) در عمر پربرکت خودشان اخلاقیات و جلوه‌ های ارزشمندی را داشتند و از تمامی مولفه ‌های سبک زندگی اسلامی برخوردار بودند و ویژگی های زندگی ایشان همواره می تواند بهترین الگوی جامعه باشد.

خبرگزاری شبستان - استان فارس، مریم شمالیان:

شهادت حضرت فاطمه (س) در تقویم قمری، سوم جمادی ‌الثانی سال 11 قمری است اما طبق منابع تاریخی، در مورد شهادت حضرت فاطمه (س) بیش از 10 تا 15 تاریخ متفاوت وجود دارد که بر این اساس دهه فاطمیه را ایام شهادت ایشان در نظر گرفته اند.

در مورد روز دقیق شهادت حضرت زهرا (س) اختلاف نظر وجود دارد اما در تمامی روایات سال شهادت ایشان را سال یازدهم هجری قمری ذکر کرده اند و از آنجا که مبدا تقویم قمری، سال هجرت پیامبر (ص) از مکه به مدینه در نظر گرفته شده است و حضرت فاطمه (س) در هنگام هجرت پیامبر (ص) هفت ساله بودند، بنابراین ایشان در ۱۸ سالگی به شهادت رسیده‌اند.

پس از رحلت پیامبر (ص)، دشمنان به دستور حاکمان وقت به خانه حضرت فاطمه (س) یورش بردند و قصد داشتند به زور وارد خانه شوند که حضرت در تلاش برای جلوگیری از ورود آنها، میان در و دیوار قرار گرفت که آسیب زیادی دیدند و بچه ‌ای که در شکمشان داشتند هم سقط شد و این حوادث موجب شهادت ایشان شد.

پس از آن ابوبکر به عنوان خلیفه وقت به همراه عمر برای دلجویی نزد فاطمه (س) آمدند اما با سخنان نکوهش آمیز ایشان مواجه شدند، حضرت زهرا (س) قبل از شهادت به امام علی (ع) وصیت کردند که دوست ندارد افرادی که به ایشان ستم کرده‌ اند بر پیکرش نماز بخوانند و درخواست کرد که او را مخفیانه دفن کنند تا محل دفن ایشان مخفی بماند.

حضرت زهرا (س) دارای تمامی مولفه ‌های سبک زندگی اسلامی هستند

حضرت زهرا (س) در حیا و عفاف و راستگویی و همسرداری و ... دارای فضائل اخلاقی بودند و ویژگی های ایشان همواره می تواند بهترین الگوی جامعه باشد:

نماینده مردم فارس در مجلس خبرگان رهبری، حضرت فاطمه (س) را نه تنها برای زنان بلکه برای مردان هم الگوی والایی می داند و می گوید: فضائل اخلاقی و رفتار نیکو در گذر زمان هرگز غبار کهنگی نمی گیرند و حضرت زهرا امروز با گذشتن بیش از صدها سال، همچنان الگوی تمام افراد هستند.

آیت ‌الله علی‌اکبر کلانتری می افزاید: عفاف، پاکدامنی، حیا و شرمساری، خانه ‌داری و همسرداری و راستگویی از فضائل نیک حضرت فاطمه (س) به شمار می رود و ایشان در خانه و زندگی بانویی بسیار بانشاط و اهل تلاش بودند و یکی از ویژگی های ایشان، دفاع از ولایت و امامت بود.

وی، حضرت زهرا (س) را دارای تمامی مولفه ‌های سبک زندگی اسلامی می داند و بیان می کند: حضرت زهرا (س) در عمر پربرکت خودشان اخلاقیات و جلوه‌ های ارزشمندی را داشتند و از تمامی مولفه ‌های سبک زندگی اسلامی برخوردار بودند و فرزندانی مانند امام حسن (ع)، امام حسین (ع)، حضرت زینب (س) و حضرت ام‌ الکلثوم (س) تربیت کردند که همگی در حد کمال اعلایی قرار دارند.

تاکید بر عبادت خاص و عام در مکتب فاطمی

حضرت فاطمه (س) بر عبادت از خدای متعال به صورت خاص و عام در یکی از احادیثشان اشاره کرده اند که از زبان یکی از اساتید معارف قران کریم به شرح ان می پردازیم:

مدرس دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم شیراز هم با تسلیت شهادت حضرت زهرا (س) می گوید: از حضرت فاطمه (س) احادیث و روایت اندک نقل شده است اما بسیار کلیدی و مفید هستند و هر یک درس زندگی محسوب می شوند.

محمدعلی نعمت اللهی با اشاره به حدیثی از از حضرت فاطمه (س) ادامه می دهد: ایشان در کی از احادیث خود فرموده اند: «مَن أصعَدَ إلَى اللّه ِ خالِصَ عِبادَتِهِ أهبَطَ اللّه ُ إلَيهِ أفضَلَ مَصلَحَتِهِ» یعنی «هر كه خداوند را بى پيرايه عبادت كند، خداوند برترين مصلحتش را نثار او مى کند» .

وی اضافه می کند: این حدیث ریشه در بسیاری از آیات قرآن کریم دارد و بدین معناست هرکه عبادت خالص به خدا تقدیم کند خداوند مصلحت، خیر حسنه و مصلحت به وی خواهد داد و این حدیث توصیف ارتباط بین انسان و خداوند است و وظیفه ما در مقابل خدای متعال، بندگی است و کلیدواژه اصلی این حدیث، اطاعت و عبادت خداست

نعمت اللهی تصریح می کند: تاکید حضرت زهرا (س) در این حدیث این است که اگر کارنامه ما ارتباط و اطاعت با خداوند باشد و در سبک و قانون زندگی از تعالیم انبیای الهی الگو بگیریم به هر مصلحت و خیر و نیکی و سعادت دست خواهیم یافت.

وی می افزاید: ارادتی بالاتر از بندگی خداوند و کسب رضایت خداوند نیست و اگر انسان در این زندگی به تقرب الهی دست یابد به بالاترین هدف خلقت خود خواهد رسید

این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه ایمان برای کمال و نجات انسان، شرط لازم است اما کافی نیست هم بیان می کند: عمل صالح است که ایمان انسان به خداوند را به اثبات می رساند.

وی ادامه می دهد: عبادت در فرهنگ اسلام و قرآن و فرهنگ فاطمی به 2 صورت خاص و عام در نظر گرفته شده است و عبادت به معنای خاص به این صورت است که انسان به ارتباط معنوی، دعا و نیایش و شکرگزاری به درگاه خداوند می پردازد و نمونه آن و روزه و حج و ... است که در آن قوانین عملی و دستورات و احکام الهی اجرا می شود و انسان معنوی را تربیت می کند و سبب تقویت رابطه خدا با انسان می شود.

نعمت اللهی با اشاره به عبادت به معنای عام هم می گوید: هرگونه عمل مفید و مثبت که با ایمان و نیت خیر برای سعادت ما و همنوعانمان انجام می شود در قلمروی عبادت عام قرار می گیرد و به عنوان خلقت به خلق از آن یاد می کنیم.

وی ادامه می دهد: عبادت کنندگانی که به معنای خاص و عام به اطاعت و عبادت می پردازند انسان های کاملی هستند که سعادتمند شده اند.

نعمت اللهی با ذکر مثال هایی اظهار می کند: کار کردن، تحصیل علم، تربیت فرزند صالح، رعایت حق دیگران، تلاش برای کاهش آسیب های اجتماعی و ... در نگاه مکتب فاطمی، عبادت به معنای عام هستند و پیامبر (ص) هم فرموده اند که برای عبادت و اطاعت و خدمت به انسان ها و تلاش برای نجات بندگان خدا آمده ام.

وی در بخش دیگری از سخنان خود هم فضائل حضرت زهرا (س) را بیشمار می داند و می گوید: پیامبر اکرم (ص) فرمده اند که اگر بنا باشد تمام نیکی ها و فضائل و ارزش ها در شخصی گردآوری شود هر آینه آن شخص وجود مبارک حضرت زهرا (س) است.

کتبی در شرح فضائل حضرت فاطمه (س)

نعمت اللهی به کتاب های ارزشمند و ماندگاری که به معرفی زندگی و فضائل و سبک زندگی این بانوی بزرگوار پرداخته است اشاره می کند و می افزاید: کتاب «فرهنگ فاطمی»، نوشته مهدی نیلی پور که زیباترین احادیث و سیره ایشان را گردآوری کرده است، کتاب «حکمت های فاطمی»، نوشته جواد محدثی، شامل 40 حدیث برگزیده از حضرت زهرا (س) و تفسیر این احادیث، کتاب «شادمانه دل پیامبر (ص)»، مترجم افتخارزاده سبزواری، کتاب «در مکتب فاطمه»، نوشته علی قائمی که به شرح ویژگی های شخصیت حضرت زهرا (س) به عنوان یک مکتب و سبک زندگی می پردازد،  کتاب «سیره فاطمی»، نوشته آیت الله حکیم، کتاب «از تولد تا شهادت»، نوشته جعفر شهیدی و ... از این موارد هستند.

وی با تاکید بر اینکه شخصیت های بزرگ برای جنس معینی الگو نیستند هم عنوان می کند: بانوان بزرگ طبق فرموده قرآن الگوی همگان هستند و حضرت زهرا (س) برای تمام جامعه از زن و مرد تا کوچک و بزرگ بهترین الگو هستند.

کد خبر 1242435

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha