«سند تولید علوم انسانی اسلامی» به دنبال اسلامی سازی علوم

حجت الاسلام ابوطالبی در خصوص سند تولید علوم انسانی اسلامی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) گفت: در این سند معنای اسلامی سازی علوم مشخص شده است و سپس فرایند تولید علوم انسانی اسلامی به صورت مفصل در این سند مشخص شده است.

حجت الاسلام دکتر مهدی ابوطالبی در خصوص سند تولید علوم انسانی اسلامی در گفت و گو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان گفت: از آنجایی که موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) تحت اشراف آیت الله مصباح تاسیس شده است و مهمترین هدف این موسسه آشنایی طلاب با مباحث جدید روز به ویژه مباحث علوم انسانی و طبعا در مرحله بعدی نقد مباحث علوم انسانی غربی و نهایتا تولید علوم انسانی اسلامی یا نظریه پردازی در عرصه علوم انسانی اسلامی است.

 

معاون پژوهشی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ادامه داد: موسسه از سال های گذشته حتی قبل از انقلاب توسط آیت الله مصباح فعالیت خود را آغاز کرده است، تلاش ایشان در مراحل اولیه، آموزش طلاب هم نسبت به مباحث مبانی فلسفی،‌ نقلی دینی و هم آشنایی با علوم انسانی بوده است که در مقاطع مختلف در موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی در رشته های علوم انسانی در مقاطع کارشناسی تا دکتری این مباحث تدریس و آموزش داده می شد.

 

وی خاطر نشان کرد: در موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی معمولا در مقطع ارشد طرح نقد بر مباحث علوم انسانی جدی تر می شود و مباحثی از علوم اسلامی چون نگاه علوم انسانی در قرآن و روایات آموزش داده می شود. همچنین در مقاطع دکتری در موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی تلاش می شود پایان نامه های دکتری در عرضه پاسخ به یکی از مسئله های علوم انسانی اسلامی باشد. در حقیقت موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی با پرورش فارغ التحصیلان زیادی از میان دانش پژوهان در یک دهه اخیر به سمت تدوین یک برنامه هماهنگ و منظم طی یک مرحله و فرایند مشخص به تولید علوم انسانی اسلامی که هدف موسسه هم بوده برسیم.

تدوین رویکرد موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در بحث علم دینی و علوم انسانی و اسلامی 

حجت الاسلام ابوطالبی گفت: آیت الله مصباح تصمیم گرفتند سند مشخصی را که تعیین کننده‌ رویکرد موسسه امام خمینی(ره) در بحث علم دینی و علوم انسانی و اسلامی تدوین شود، طی فرایندی منسجم و منظم با بررسی اقدامات آموزشی و پژوهشی که برای رسیدن به این هدف عالی احصا شد. لذا در محضر ایشان و تعدادی از اساتید و معاونین موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی در اوایل دهه 90 جلساتی تشکیل شد بعد از این جلسات مفصل، سند تولید علوم انسانی اسلامی تدوین شد.

 

وی گفت: در سند تولید علوم انسانی اسلامی ابتدا علم، دین، علم دینی، علوم انسانی و اسلامی به صورت مجزا تعریف شده است و اینکه نگاه مختار ما به این بحث ها چیست و بعد معنای اسلامی سازی علوم یا علوم انسانی اسلامی در این سند مشخص شده است و سپس فرایندی که باید اتفاق بیفتد تا این علوم انسانی و اسلامی تولید شود به صورت مفصل مشخص شده است که در حدود 7 مرحله است.

 

معاون پژوهشی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی گفت: پس از بحث های نظری در سند تحول علوم انسانی اسلامی، بخش بعدی سند در حقیقت به اقدامات آموزشی و پژوهشی که در موسسه معین شده پرداخته شده است که مجموعه این مباحث 16 صفحه سند شده است که در آن هم مباحث نظری و هم اقدامات و الزامات عملی تبیین شده است. در حقیقت سند تولید علوم انسانی اسلامی در حقیقت سند بالادستی موسسه آموزشی و پزوهشی امام خمینی است که طبق این فرایند باید برنامه ریزی کرد.

وی خاطر نشان کرد: طبق هر آنچه در سند تحول علوم انسانی نوشته شده است باید برنامه ها به صورت منسجم پیش برود و به ویژه یک همراهی، هماهنگی و هم فکری بین اسایتد و محققانی که می خواهند در این حیطه کار کنند و بحث علوم انسانی و اسلامی را پیش ببرند به واسطه سند تحول علوم انسانی بوجود می آید تا با فکری مشترک بحث تولید علوم انسانی اسلامی پیش برود.

 

حجت الاسلام ابوطالبی ادامه داد: بعد از رحلت آیت الله مصباح با توجه به حکمی که مقام معظم رهبری برای هیئت امنای جدید صادر فرمودند و پیوستی را نسبت به این حکم داشتند که دستور العمل هایی برای فعالیت های موسسه امام خمینی بود؛ بر همین اساس این سند بعد از رحلت آیت الله مصباح بازنگری شد تا نکاتی که در پیوست حکم مقام معظم رهبری به موسسه بود در سند اضافه شود و جهت گیری هایی نیز باید در سند تحول صورت می گرفت تا دیدگاه های مقام معظم رهبری هم تامین شود. بر اساس این نگاه سند تحول بازبینی شد و نسخه نهایی و کامل سند تدوین شد و اخیرا در سالگرد آیت الله مصباح با حضور ریاست جمهوری رونمایی شد.

معاون پژوهشی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی خاطر نشان کرد: در بحث تولید علوم انسانی اسلامی طبیعتا موسساتی که این دیدگاه را دارند و دانشگاه های علوم انسانی که می خواهند در این مسیر گام بردارند حتما باید یک فرایندی را پیش روی خود داشته باشند در حقیقا وزارت علوم و تحقیقات ما باید یک چنین سندی داشته باشد واقعا اگر می خواهیم برای رسیدن به علوم انسانی اسلامی باید با یک نگاه و هدف و برنامه این کار را پیش ببریم.

 

 

کد خبر 1245629

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha