خبرگزاری شبستان – اردبیل:
طبق روایت های نقل شده از پیامبر اکرم (ص) می فرماید» «ان فاطمه خلقت حوریه فی صوره انسیه …» ؛ بی شک فاطمه (ع) حوریه ای است که به صورت انسان آفریده شده است و این کلام کافی است که جایگاه این بانوی دو عالم را به خوبی درک کنیم.
23 دی ماه روز ولادت سعادت بانوی دو عالم حضرت فاطمه زهرا (س) و گرمیداشت روز زن است که به همین مناسبت و در باب مسئله زن و دیدگاه اسلام و غرب نسبت به این مسئله مصاحبه ای اختصاصی خبرنگار خبرگزاری شبستان در اردبیل با «حسن مهدوی» کارشناسان فرهنگی و دینی داشته ایم که در ذیل می خوانیم:
- در خصوص چگونگی ولادت بانوی دو عالم حضرت زهرا (س) و حالات و شرایط آن زمان نکاتی بفرمائید؟
مهدوی: بسم الله الرحمن الرحیم انا اعطیناک الکوثر فصل لربک وانحر ان شانئک هو الابتر
با عرض ادب و احترام، پیامبر گرامی اسلام از حضرت خدیجه (س) 6 فرزند داشت به نام های زینب، رقیه، ام کلثوم، قاسم، عبدالله و فاطمه زهرا (س) شگفت است که دختران پیامبر از پسران بیشتر بودند اما متاسفانه پسران پیامبر قاسم و عبدالله در دوران کودکی از دنیا رفتند قاسم در 2 سالگی پیش از بعثت و عبدالله در مکه پیش از هجرت پیامبر، وقتی عبدالله از دنیا رفت عاص بن وائل پیامبر را ابتر به معنای بدون نسل خواند و زخم زبان زد، خداوند متعال با نازل کردن سوره کوثر بشارت خیر کثیر را به پیامبر اعظم (ص) داد.
روزی پیامبر با حضرت علی (ع)، عمار، منذر، حمزه، عباس و دیگران نشسته بودند و حضرت جبرائیل قاصد حق تعالی نازل گردید و دستور الهی مبنی بر دوری 40 روزه از حضرت خدیجه (س) را بر ایشان ابلاغ کرد پیامبر از همان لحظه به خانه نرفت و از طریق عمار دستور الهی را به حضرت خدیجه (س) رساند در طول چله نشینی پیامبر روزها روزه و شب ها را به عبادت و تهجد در منزل فاطمه بنت اسد یا غار حرا بود و حضرت خدیجه هم با اینکه از دوری پیامبر ناراحت و گریان بود ولی به تاسی از پیامبر مشغول عبادت گردید در پایان مدت 40 شبانه روز غذای بهشتی (خرما، انگور و آب بهشتی) برای پیامبر و در بعضی از روایات برای حضرت خدیجه (س) نازل شد، پیامبر از آن میل کرد و روانه خانه گردید، ترکیب حالات عظیم عرفانی و معنوی پیامبر (ص) و حضرت خدیجه (س) و نزول غذا و آب بهشتی نور منجلی مشکات ولایت، قلب مقام رسالت، اسوه تقوا و قداست، مثل نور خدا فاطمه زهرا (س) ایجاد گردید.
- لطفا از دوران بارداری و ولادت آن حضرت بفرمائید؟
مهدوی: طبق گفته حضرت خدیجه (س) ایشان در دوران بارداری با جنین خود سخن می گفته که روزی پیامبر به طور اتفاقی متوجه این امر می شود و می فرماید این جنین دختری است که حق باری تعالی نسل مرا از او قرار داده است اما باید اذعان کرد هنگام ازدواج حضرت خدیجه با پیامبر زنان مکه اعتصاب کرده و از حضرت خدیجه (س) دوری کردند و از این جهت حضرت خدیجه ناراحت و نگران لحظه تولد دخترش بود اما به امر الهی در شب ولادت، 4 زن مجلله یعنی ساره همسر حضرت ابراهیم (ع)، آسیه همسر فرعون، مریم مادر حضرت عیسی (ع) و کلثوم خواهر حضرت موسی (ع) و 10 حوری به همراه لباس های بهشتی نور منجلی مولود وحی را متولد کردند و از این اتفاق مبارک آسمان و خانه های اطراف را روشن گردید و انسیه حورا، بتول عذرا، ام ابیها صدیقه کبری حضرت فاطمه زهرا (س) متولد شد.
طبق روایات بعد از ولادت حضرت خدیجه (س) فرزندش تازه متولد شده اش را را برداشت و با آب کوثر غسل و شستشو داد و به آن دو جامه سفید که از شیر سفید تر و از مشک و عنبر خوشبوتر بود پوشاند در این حالت مولود وحی به سخن آمد و فرمود: «اشهد ان لا اله الا الله و ان ابی رسول الله سید الانبیا و ان بعلی سید الاوصیا و ولدی ساده الاسباط» ، گواهی می دهم که معبودی جز خدای یکتا و بی همتا نیست و پدرم رسول خداست و شوهرم سرور اوصیا و فرزندانم نوه های پیامبرند.
- لطفا در خصوص نامگذاری حضرت فاطمه زهرا (س) را مطالبی بیان بفرمائید؟
امام صادق (ع) می فرمایند: در زمان نامگذاری حضرت طبق فرموده امام صادق (ع) فرشته ای از جانب خدا فرود آمده و نام فاطمه را بر زبان پیامبر جاری ساخته است.
جابر بن عبدالله انصاری از صحابه پیامبر می گوید از پیامبر پرسیدم رفتاری که با فاطمه (س) داری با هیچ کدام از دخترانت نداری؟ پیامبر فرمود: در معراج جبرائیل سیبی از سیب های بهشتی را برایم آورد و به من داد و من از آن خوردم آب آن در صلب من قرار گرفت و فاطمه از همان آب به وجود آمد من بوی بهشت را از وجود فاطمه استشمام می کنم، عایشه همسر دیگر پیامبر هم سئوال مشابهی از پیامبر پرسیده است پیامبر در جواب گفته است هرگز فاطمه را نبوسیدم مگر اینکه بوی خوش درخت طوبی بهشت را از وجود او در روح و روانم احساس کرده ام.
باید خاطر نشان کنم که طبق روایات بوی پیامبر بوی «به» است و بوی بانوان بهشتی بوی درخت مورد است بوی فرشتگان بوی گل سرخ است اما طبق بیان پیامبر(ص) فاطمه زهرا (س) بوی «به»، «آس» و «گل سرخ» را با هم دارد یعنی وجود فاطمه زهرا (س)خوی و سرشت پیامبران، بانوان بهشتی و فرشتگان الهی را با هم دارد.
- در خصوص فضائل و منزلت حضرت فاطمه زهرا (س) نکاتی را بفرمائید؟
مهدوی: باید اذعان کرد حضرت فاطمه زهرا(س) هم از طریق نسب و حسب و هم از طریق وراثت و فضائل انسانی و خانواده و محیط پیرامونی دارای عالیترین فضائل است پدر ایشان یعنی عقل کل عالم بشریت حضرت پیامبر اعظم محمد مصطفی (ص) و مادر آن حضرت اولین مسلمانان و پشیتیبان ایشان در ایام بسیار سخت شیب ابی طالب حضرت خدیجه (س) است. همسر ایشان حضرت علی (ع) که 300 آیه قرآن کریم در عظمت و شان ایشان نازل شده است و فرزندان ایشان حسن و حسین سیدا شباب اهل الجنه و ریحانتای من الدنیا سید و سرور جوانان اهل بهشت و گلدسته های این دنیا و کنیه ایشان ام الائمه یعنی مادر ائمه به معنای اصل و ریشه ایشان است یعنی تمام کمالات معصومین مربوط به حضرت زهرا (س) است.
امام حسن عسگری (ع) می فرمایند: «نحن حجت الله علی الخلق و الفاطمه حجت الله علینا» ما بر مردم حجتیم و فاطمه (س) برما حجت است و همچنین امام صادق (ع) می فرماید: ما به واسطه مقام مادرمان فاطمه زهرا (س) به مقامی بالاتر از فرشتگان رسیده ایم.
- لطفا در خصوص ارزش و جایگاه حضرت فاطمه زهرا (س) بیشتر بیان بفرمائید؟
مهدوی: فاطمه زهرا (س) وجود مقدسی است که دوست و دشمن بر قداستش متفقند و خودی و بیگانه بر کرامتش معترف، خداوند متعال او را کوثر خواند، پیامبر مکرم اسلام (ص) با عظمت از وی یاد کرد و امیر المومنین (ع) با دیده حرمت و بزرگی او را می نگرد و امامان معصوم و اهل بیت (ع) او را الگوی خود معرفی می کنند.
حضرت امام زمان (عج) می فرماید: «فی ابنت رسول الله لی اسوه حسنه» (در دختر پیامبر خدا برای من الگو و اسوه ای نیکوست). پس نتیجه می گیریم که حضرت صدیقه کبری هم در این دنیا و هم در آن دنیا پیشوای همه مردان و زنان است. فاطمه زهرا (س) عطای گرانقدر خداوند سبحان و کوثر پر بهای قرآن فرقان و هم کفو و همتای امیر المومنان و یکی از علل آفرینش عالم امکان و حجت الهی و انسان کامل است.
فاطمه زهرا (س) در میان اهل کسا محور «هم فاطمه و ابیها و بعلها و بینها» و عزیز قلب پیغمبر «فاطمه بضعه منی» و شفیعه محشر و ولیه الله الا طهر بوده و از یازده امام و فرزند معصومش برتر است.
فاطمه زهرا (س) دستش بوسه گاه رسول خدا (ص) و مهرش صفابخش قلوب اولیا و مودتش اجر و پاداش رسالت خاتم الانبیا و بعض و ناراحتیش غضب خدا و رضایتش رضایت باری تعالی است.
- لطفا در خصوص جایگاه دختران در پیش از اسلام و جامعه اعراب و دوران اسلام نکاتی را بیان بفرمائید؟
مهدوی: باید اذعان داشت دختران در دوران پیش از اسلام شرایط مطلوبی نداشتند و دختران را منشا ذلت قبیله می دانشتند و متاسفانه به عنوان اموال و دارایی قلمداد می کردند و حتی خرید و فروش می شد و از حقوق اجتماعی محروم بودند حتی طبق آیات 8 و 9 سوره تکویر اقدام به زنده به گور کردن دختران می کردند که قرآن کریم برای این دختران روضه خوانده و به مظلومیت این دختران اذعان کرده است.
«بای ذنب قتلت» اما با ظهور اسلام و نگاه والا و با عظمت قرآن کریم و پیامبر عظیم الشان دختران را هدیه الهی و موجب رحمت و برکت دانستند و پیامبر فرمود: «بهترین فرزندان شما دختران شما هستند» و نیز فرمود: «هر کس 3 دختر یا خواهر را سرپرستی کند بهشت بر او واجب می شود».
تعابیری که ائمه اطهار برای دختران بکار بسته اند بسیار ارزشمند است. حضرت علی (ع) «دختر را ریحانه به معنای گل و قواریر به معنای بلور می دانستند» و امام صادق (ع) «دختر را حسنه و رحمت الهی دانسته اند و پسر را نعمت» و فرمود: «از رحمت سئوال نمی شود اما از نعمت سئوال می شود. پیامبر دختران را با لطافت، مهربان، آماده خدمت، یار و غمخوار والدین، با برکت و پاکیزه کننده عنوان کرد و بارها دستان دخترش فاطمه زهرا (س) را بوسید و در مقابل اعتراض بعضی از همسرانش با بیان عبارت «فداها ابوها» فرمود که بوی بهشت را از دخترم فاطمه می گیرم.
- تمدن غرب چه نگاهی به دختران و مقوله زن دارد؟
مهدوی: متاسفانه تمدن غرب با نظریات راسل نظریه پرداز روابط آزاد جنسی انقلابی در مفاهیم متعالی الهی و انسانی ایجاد کرد مفاهیم بسیار عالی همچون غیرت، عصمت، عفت و حیا را حسادت جنسی عنوان می کند و با نگاهی ابزاری به دختر و زن و به بهانه زدودن حساسیت جنسی در جامعه و فروکش کردن عطش کاذب جنسی با ایجاد بازار آزاد جنسی و در واقع بهره کشی از جسم دختران و زنان و نه عقل و اندیشه و فکر و شعور ایشان عظمت این وجود نازنین را متلاشی کرد و با قانون مندی ضد ارزش ها آنان را حمال لوازم آرایشی و محتاج طنازی و آماده سوءاستفاده های جامعه مردسالار و سرمایه سالار مدرن غرب کرد و باید اذعان داشت که هر چه جلوتر می رویم ثمره این نظریات بیشتر خود را نشان می دهد و به جایی رسیده است که فروش دختران در فروشگاه های رژیم صهیونیستی و کشورهای غربی امری عادی و خوب جلوه داده شده و کرامت زن و دختر را به حضیض ذلت و پستی کشانده است.
- یکی از مباحث احتماعی کنونی جامعه بحث عفاف و حجاب دختران و زنان است، نظر مکتب اسلام در این خصوص چیست؟
مهدوی: ببینید یکی از مباحث اختلاف تمدنی مکتب اسلام ناب و فرهنگ غرب همین بحث عفاف و حجاب است. زنان و دختران ما با پوشاندن مو و رعایت حجاب و حفظ عفت، عصمت و حیای خود پرچم کرامت، بزرگی و نگاه بلند دین اسلام و مکتب انقلاب را به همه بشریت نشان می دهند صفتی حضرت فاطمه زهرا (س) دارند بنام جمع الجماعی یعنی جمع جمال و جلال الهی هستند ایشان هم مطهره با فتحه بمعنای پاک و هم مطهره با کسره به معنای پاک کننده هستند به عبارت دیگر زن با حیا و با عفت هم خود مظهر پاکی و نجابت است و هم جامعه را پاک و عاری از گناه و آلودگی می کند.
بنابراین هر چه روحیه دینی و وفرهنگ اصیل اسلامی در میان زنان و مردان جامعه ما بیشتر و عمیق تر باشد صیانت و حفظ جامعه و خود کنترلی جامعه کاملتر به منصه ظهور می رسد و همگان خصوصاً دولت و دستگاه های فرهنگی و اجرایی باید در این زمینه برنامه مدون و دقیقی داشته باشند و توجه ویژه ای به این قشر داشته باشند و خانواده ها هم با ایجاد فضای صمیمی گفتگو و مهارت های ارتباط گیری و حل مسئله و آشنایی با روحیات جوانی دختران آنان را از فضای بعضا آلوده مجازی و گروه های اجتماعی و ترویج فرهنگ منحط غرب برهانند و در مسیر تعالی اسلامی قرار دهند.
نظر شما