جهاد تبیین را از سیره و سلوک فاطمه زهرا(س) بیاموزیم/ حضرت فاطمه(س)؛ پرچمدار جهاد تبیین درهمه اعصار

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی بر لزوم بهره گیری از سیره و سلوک حضرت فاطمه زهرا(س) در ابعاد مختلف زندگی به خصوص بحث جهاد تبیین تأکید کرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان ،فاطمه عسگری//

در ایام ولادت باسعادت صدیقه کبری، حضرت زهرا(س) قرار داریم و بی شک یکی از مهم ترین درس هایی که ما می تونیم از سیره و سبک زندگی نورانی سیده زنان عالم فرابگیریم، اهتمام همه جانبه در مسیر روشنگری و جهاد تبیین است که اتفاقاً مطالبه جدی رهبر معظم انقلاب از همه افراد به خصوص افراد دغدغه مند در جبهه انقلابی و ولایی است. در همین خصوص با حجت الاسلام والمسلمین دکتر سید قاسم رزاقی موسوی، ۰عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و عضو انجمن تاریخ پژوهان حوزه علمیه قم به گفت و گو پرداخته ایم که مشروح آن در ادامه می آید؛

 

ما برای رشد و تعالی خود در زندگی فردی و اجتماعی چگونه می توانیم از سیره و سبک زندگی نورانی حضرت فاطمه (س) الگوگیری کنیم؟

 

قبل از هر چیز باید مقداری درباره عظمت و جایگاه حضرت زهرا(س) صحبت کنیم هر چند که به جز پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) کسی نمی تواند به معنای واقعی کلمه در وصف ایشان سخن بگوید و حق مطلب را ادا کند. جایگاه بانوی دوعالم به عنوان یکی از معصومین، لیله‌‌القدری است که عطر قرآن می باشد و با این حال قدر و جایگاه ایشان شناخته نشده است.

 

درس آموزی از سیره صدیقه کبری(س)، به وسعت معارف الهی است. ما در تبیین ویژگی‌‌های ائمه بیان می‌‌کنیم که قرآنِ ناطق هستند. از این رو هرآنچه از قرآن و معارف می‌‌توانیم استخراج کنیم، در رفتار، گفتار و سیره اهل بیت(ع) خاصه حضرت زهرا(س) وجود دارد.

 

در سیره و سبک زندگی ایشان، درس توحید، حق‌‌محوری، استقامت و … یافت می‌‌شود و لذا این بانو، الگوی کامل مکتب متعالی اسلام و شیعه به شمار می روند که هم در سیره فردی و هم سیره اجتماعی و سیاسی و ... بهترین و کامل ترین الگو و اُسوه برای انسان ها اعم از زنان و مردان می باشند.

 

باید توجه داشت سیره به آن رفتاری گفته می‌‌شود که قابل الگو برداری باشد. به عنوان نمونه در سیره عبادی حضرت، تعابیری پیرامون ایشان یافت می‌‌شود که عبارتند از: "وقتی به محراب عبادت ایستاد، تلألوی نورانیت ایشان اهل آسمان را نورانی می‌‌کرد". نیز در بُعد ایمان ایشان نیز روایتی از پیامبر(ص) نقل شده که فرمودند: "خداوند قلب فاطمه زهرا (س) و همه جوارج او را پر و مملو از ایمان ساخته است." 

 

یا به عنوان نمونه و در بحث خانه‌‌داری، تعابیر معروفی درباره ایشان وجود دارد که می‌‌گویند: "برای کار خانه به گونه‌‌ای می کوشید که دست‌‌هایش به واسطه چرخاندن آسیاب، تاول زده بود"

 

در بحث همسایه‌‌داری نیز روایتی از امام حسن مجتبی(ع) وجود دارد که می‌‌فرمایند: مادرم در نماز شب و در حال عبادت، دائم برای همسایگان دعا می کرد و وقتی از ایشان علت آن را پرسیدم آن عبارت معروف را بیان نمودند که "الجار ثم دار"

 

حقیقتاً باید گفت که هر بُعد و بخشی از زندگی نورانی ام ابیها(س)، سرشار از درس زندگی برای همه ما به خصوص زنان و دختران جامعه است به شرط آن که حقیقتاً به آن تأسی بجوییم و در این مسیر ثابت قدم باشیم.

 

ورای این مسایل به نظر بنده، ایشان بعد از پیامبر اعظم(ص)و امیرالمؤمنین(ع) بهترین بنده خدا در مسیر عبادت بودند، کما این که مولی الموحدین (ع) در توصیف همسرشان فرمودند ایشان بهترین یار و یاور من در مسیر طاعت خدای متعال است و این مساله بهترین نکته است که ما در همه حال و به خصوص در زندگی زناشویی از یاد خدا غافل نشویم.

 

درباره حق گرایی و دفاع از حق و حقیقت که مظهر تامه آن ولایت می باشد، در سیره نورانی فاطمه زهرا(س) بسیار صحبت شده است. به نظر شما توجه به این مقوله چگونه می تواند زمینه ای آماده کند که افراد جامعه اسلامی، رسالت خویش را در عرصه جهاد تبیین به درستی عمل کنند و از این آزمون، موفق و سربلند بیرون بیایند؟

 

با نگاهی به سیره و زندگی مادرمان حضرت زهرا(س) متوجه می شویم که دو شاخصه و مؤلفه مهم اعتقادی در زندگی ایشان می درخشد که همه کمالات از آن دو ویژگی نشأت می گیرد؛ نخست بحث توحید و خداگرایی و پس از آن مقوله حق‌گرای.

 

و اما در پاسخ به پرسش شما باید بگویم که به تعبیر قرآن مجید، اساس عالم هستی بر حق نهاده شده و قرآن و دین ما نیز بر محور حق آمده‌‌اند و لذا داوری و میزان نیز بر این محور استوار می باشد.

 

وقتی ما در سیره سیاسی بانوی دوعالم می‌‌نگریم و دفاع ایشان را از امام علی(ع) مشاهده می‌‌کنیم، به نیکی در می یابیم که این گونه دفاع‌کردن، ریشه در حق‌‌گرایی حضرت دارد.

 

حضرت فاطمه(س) مصداق تمام و کامل حق را امیرالمؤمنین(ع) یافتند و این‌‌گونه به سراغ دفاع از ایشان می‌‌روند و در مسیر دفاع از ولایت نیز به شهادت می رسند.

 

اتفاقاً حضرت در خطبه فدکیه، تمام اهتمامشان بر این است که این حق و معیار را به خوبی معرفی و از آن دفاع نمایند و لذا توصیه ام این است که فرازهای مختلف این خطبه به درستی تبیین و تشریح شود چرا که به ما در بحث شناخت حق و لزوم پایمردی در این باره کمک شایان توجهی می کند.

 

و اما درباره بحث جهاد تبیین باید بدانیم که این مساله ریشه در قرآن کریم دارد، کما این که اساساً فلسفه بعثت انبیاء نیز همین موضوع است، چرا که انبیاء الهی و پس از ایشان اولیا و ائمه طاهرین(ع) آمدند تا تبیین و روشن‌‌گری کنند. ما در جهاد تبیین، در جستجوی معنای روشن‌‌گری و بیان حقیقت هستیم و انبیاء و اولیا نیز آمدند تا غبار جهالت و تحریف را از اذهان بشریت بیرون کرده و آنان را به سوی حق و حقیقت راهنمایی کنند.

 

خلاصه سخن آن که ما باید به تأسی از سیره نورانی پیامبر (ص) و اهل بیت(ع) به خصوص حضرت زهرا(س)، انسان‌ها را با تفکر و اندیشه مرتبط با حقیقت آشنا کنند، چرا که این آشنایی زمینه ساز حرکت در مسیر سعادتمندی دنیا و آخرت است.

 

این تبیین‌‌گری باید با عزم جدی، همراه با روحیه جهادی و خستگی‌‌ناپذیرانه توأم باشد و تأکیدی که رهبر معظم انقلاب بر مقوله جهاد تبیین دارند بر این اصل کلیدی استوار است که باید انقلاب را در مسیر حق نگه‌‌داشت و در عین پاسخ به شبهات و دفع حملات دشمن آن هم با ابزار هنر و رسانه، جهان بشریت را با حقانیت اسلام و مکتب و انقلاب اسلامی به خوبی آشنا نمود.

به همین خاطر است که ایشان جهاد تبیین را فریضه فوری و قطعی توصیف کرده و بر اهمیت عمل به این مطالبه تأکید نمودند و خوشا به سعادت ما که شیعه و محب حضرت زهرا(س) هستیم که خود این بزرگوار پرچمدار جهاد تبیین و بصیرت افزایی در همه اعصار به شمار می روند.


 

کد خبر 1246354

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha