حجت الاسلام والمسلمین حجت الله فتحی در گفت و گو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان با گرامیداشت میلاد صدیقه کبری(س) و روز زن با تبیین شخصیت تاریخی و اجتماعی حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها اظهار داشت: إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَ انْحَرْ إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ؛ میلاد با سعادت و با برکت ام الائمه فاطمه زهرا سلام الله سیده نساء العالمین و با تبریک روز زن به همه بانوان فاطمی مادران و دختران این سرزمین را تبریک می گویم.
استادیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود: حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها از شخصیت های برجسته تاریخ اسلام است؛ یکی از چهارده معصوم (علیهم السلام)و همچنین یکی از «اصحاب کسا و آل عبا» است.
وی بیان کرد:رسول خدا، فاطمه سلام الله علیها را با امیرالمومنین، امام حسن مجتبی و امام حسین علیهم السلام جمع کرد و همه را زیر یک «کساء» و عبایى قرار داد و چنین گفت: «اللهم هؤلاء أهلُ بیتى فأذهِب عنهم الرجس و طهّرهم تطهیراً». آن حضرت از مصادیق بارز آیه تطهیر است که در آیه 33 سوره احزاب «إِنَّمَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَيُطَهِّرَكُمْ تَطْهِيرًا» خداوند متعال بر طهارت آنان تصریح کرده است.
حجت الاسلام والمسلمین فتحی عنوان کرد: حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها تنها زن همراه پیامبر(صلی الله علیه و آله) در مباهله آن حضرت با مسیحیان نجران است که در آیه 61 سوره آل عمران مى خوانیم: فَمَن حاجَّکَ فیهِ مِن بَعدِ ما جائَکَ مِنَ العِلمِ فَقُل تَعالَوا نَدْعُ اَبنائَنا وَ اَبنائَکُمْ وَ نِسائَنا وَ ئِسائَکُمْ وَ اَنْفُسَنا وَ اَنْفُسَکُمْ ثُمَّ نَبتَهِلْ فَنَجْعَلْ لَعنَةَ اللهِ عَلى الکاذِبینَ؛ هر گاه بعد از علم و دانشى که به تو رسیده، (باز) کسانى درباره مسیح با تو به ستیز برخیزند، بگو:بیایید ما فرزندان خود را دعوت کنیم، شما نیز فرزندان خود را; ما زنان خویش را دعوت نماییم، شما نیز زنان خود را; ما از نفوس خود (و کسى که همچون جان ما است) دعوت کنیم، شما نیز از نفوس خود; آنگاه مباهله (و نفرین) کنیم; و لعنت خدا را بر دروغگویان قرار دهیم».
وی با بیان اینکه منظور از واژه «نساء» در آیه مباهله، حضرت فاطمه (سلام الله علیها) است خاطرنشان کرد: در کتب تاریخی متعددی از طریق شیعه و سنی ثبت شده است که در جریان مباهله هیچ زنی جز حضرت فاطمه (سلام الله علیها) همراه پیامبر(صلی الله علیه و آله) نبود.
استادیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: در منابع روایی امامیه و اهل سنت عظمت و بزرگی شخصیت حضرت فاطمه زهرا (س) برجسته و آشکار است که تنها به برخی از فضایل حضرت فاطمه زهرا(سلام علیها) اشاره می شود.
وی با اشاره به نخستین فضیلت مبنی بر برترین بانوی عالم افزود: براساس دیدگاه شیعه و روایات شیعی، فاطمه(سلام علیها) برترین بانو و سرور زنان دو عالم است. وَ لَقَدْ كَانَتْ فَاطِمَةُ سَيِّدِةُ نِسَاءِ الْعَالَمِينَ(صدوق، فضائل الأشهر الثلاثة؛ ص: 99)، در منابع روایی اهل سنت نیز فاطمه(س) «سيّدة نساء أهل الجنّة»، «سَيِّدَةَ نِسَاءِ المُؤْمِنِينَ» و «سَيِّدَةَ نِسَاءِ هَذِهِ الأُمَّةِ» خوانده شده است.
حجت الاسلام والمسلمین فتحی بیان کرد: ایشان، پاره تن رسوال الله است؛ فاطِمَة بَضْعَةٌ مِنّي، وَ هِيَ قَلْبِيْ، وَ هِيَ روُحِي (نور الأبصار ص 52)، فاطمه پاره تن من است و او قلب من و روح من است.
وی عنوان کرد: حضرت فاطمه زهرا(س) عزیزین مردم نزد رسول الله است، فَاطِمَةُ أَعَزُّ الْبَرِيَّةِ عَلَيَّ. پیامبر (صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ) می فرمود: فاطمه علیها السلام عزیزترین مردم در نزد من است. (شیخ طوسی، الأمالي، ص: 24)
استادیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به اینکه ایشان نخستین شخصی که به بهشت وارد میشود؛ بنابه روایتی از رسول خدا(ص)، فاطمه(س) نخستین کسی است که وارد بهشت میشود.( ابن شهر آشوب، مناقب آل ابیطالب، ج۳، ص۳۲۹)
وی اظهار داشت: ایشان مصداق شب قدر: براساس برخی احادیث، فاطمه شب قدر است؛ هر که او را به صورت کامل بشناسد، شب قدر را درک کرده است. ( کوفی، تفسیر فرات الکوفی، ص۵۸۱.) در توجیه تشبیه حضرت به شب قدر، موارد مختلفی بیان شده است. براساس یکی از آنها تشبیه حضرت به شب قدر به جهت ناشناخته بودن شب قدر و حضرت فاطمه(س) است؛ همانطور که حقیقت شب قدر برای مردم عادی پنهان و ناشناخته است، مقام و منزلت فاطمه(سلام علیها) نیز ناشناخته است.( یوسفی، پرتوی از اسرار فضائل حضرت فاطمه(س)، ص۱۷۹.)
استادیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: حضرت فاطمه زهرا(س) دریای بیکران علم است افزود: براساس روایتی از امام صادق(ع)، فاطمه(س) همانند امام علی(ع) دریای ژرف علم است.( شیخ صدوق، الخصال، ج۱، ص۶۵. ) طبق برخی از روایات، حضرت فاطمه(س) به همه حوادث گذشته و حال و آینده علم داشت. (کلینی، الکافی، ج۱، ص۲۴۰-۲۴۲)
وی با اشاره به دیگر فضیلت های حضرت فاطمه زهرا(س) بیان کرد: ایشان تجسم خوبیهاست، براساس روایت نبوی(ص)، اگر زیبایی و خوبیها به صورت یک شخص مجسم شود، آن شخص فاطمه زهرا(س) خواهد بود؛ بلکه فاطمه(س) از آن شخص برتر خواهد بود.(ابن شاذان، مائة منقبة من مناقب أمیر المؤمنین و الأئمة، ص۱۳۶)
حجت الاسلام والمسلمین فتحی با بیان نقش اجتماعی حضرت فاطمه سلام الله علیه عنوان کرد: حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها دارای ابعادی وجودی و شخصیتی والایی بود که در حوزه های مختلف زندگی فردی واجتماعی یک الگوی کامل برای بانوان در اعصار مختلف است و از این جهت محدود به زمان و مکان نیست.
وی تصریح کرد: امام زمان(علیه السلام) در یکى از نامه هایشان می فرمایند: «فِی ابْنَةِ رَسُولِ اللَّهِ(صلی الله علیه و آله) لِی أُسْوَةٌ حَسَنَة ... ؛ در دختر پیامبر خدا(صلی الله علیه و آله) براى من الگوى نیکویى است.» ( طوسی، الغیبه، ص 286 ؛ طبرسى، الاحتجاج، ج2، ص: 467)
استادیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی خاطرنشان کرد: وقتی فاطمه زهرا سلام الله علیها برای امام زمان بقیة الله الاعظم عجل الله تعالی فرجه الشریف الگو و اسوه باشد بدیهی است که می تواند برای تمام بشر اعم از زن و مرد در اعصار مختلف به عنوان بهترین الگو باشد. مخصوصا برای بانوان در عرصه های مختلف اجتماعی، سیاسی، خانواده ، تعامل با شوهر، تربیت فرزندان، حجاب و عفاف و نحوه تعامل با نامحرمان، عبادات و مناجات با خدا، فعالیت های سیاسی و اجتماعی و حضور متعهدانه در عرصه اجتماع، دفاع از حقیقت و مقام ولایت، ایثار و فداکاری، استقامت، صبر و بردباری در اقبال و ادبار دنیا و مشکلات زندگی، و ... الگوی نمونه ای هستند.
وی گفت: آن حضرت از اولین کسانی است که به دعوت پیامبر(صلی الله علیه و آله) لبیک می گوید و بعد از هجرت پیامبر (صلی الله علیه و آله) به مدینه هجرت می کند. در برخی از جنگها به پرستاری از مجروحان جنگ می پردازد و آنگاه که بعد از رحلت پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) با غصب خلافت و انحراف در مسیر جانشینی پیامبر مواجه می شود با دفاع همه جانبه از امیر المومنین (ع) تلاش می کند جامعه را از خطر انحراف نجات دهد و در این راه متحمل آزار و رنج و ستم می شود و در این مسیر به شهادت می رسد. حضور سیاسی و اجتماعی آن حضرت نیز یک الگوی تمام عیار برای بانوان عصر حاضر است.
حجت الاسلام والمسلمین فتحی اظهار داشت: جایگاه و شخصیت حضرت فاطمه زهرا سلام علیها در میان مسلمان اعم از شیعه و سنی چنان برجسته است که عالمان شیعه و اهلسنت کتابهای مستقلی درباره فضایل و مناقب حضرت زهرا(س) نگاشتهاند که «مناقب فاطمة الزهراء و ولدها»، نوشته طبری امامی، «فاطمه زهرا(س)» اثر علامه امینی، «فضائل فاطمة الزهراء از نگاه دیگران» نوشته ناصر مکارم شیرازی، «فضائل فاطمة الزهراء» نوشته حاکم نیشابوری و «اَلثُّغورُ الباسِمة فی مَناقبِ السیدة الفاطمة» نوشته جلالالدین سیوطی.از جمله این آثار است.
نظر شما