خبرگزاری شبستان-خراسان جنوبی؛ زهرا مهرور
شیوه نادرست مصرف و تبدیلشدن آن به فرهنگ غلط در جامعه ما، کار را بهجای باریک رسانده و حالا در اسراف هر چیزی که فکرش را کنید، سرآمدیم و در کمال تأسف، مدال مصرف غیراصولی را به گردن آویختهایم. متأسفانه از گذشتهها تاکنون مشاهده کردهایم که صرفهجویی و الگوی صحیح مصرف در فرهنگ ایرانی نهادینه نبوده است و افراد بسیاری در جامعه ما عمل صرفهجویانه را در مصرف منابع و امکانات نادیده میگیرند و در انجام آن سهلانگاری میکنند.
در حالی که فرهنگ قناعت و صرفهجویی در پیشرفت اقتصاد یک مملکت تأثیر بسزایی بر جا میگذارد. یکی از دستورات مهم دین مبین اسلام که از دیدگاه همه انسان ها، بسیار ارزشمند و مفید است به کار گیری همه مواهب و نعمت های الهی بدور از اسراف و تبذیر است. البته این دو واژه مترادف نیستند، زيرا مفهوم اسراف و تبذير با وجود نزديکي، اختلاف اساسي بسیار مهمی دارند، چون واژه اسراف در لغت به معني «تجاوز كردن و از حد گذشتن در هر كاری است كه انسان انجام دهد» و در اصطلاح نيز به همين معناي عام استعمال می شود. در واقع اسراف به معنی خارج شدن از حد اعتدال است، بدون آن كه چيزی ظاهراً ضايع شود. اما واژه تبذير در موردی است كه نعمت را آنچنان مصرف كنيم كه به اتلاف و تضييع منجر شود.
دین اسلام دین اعتدال، میانهروی و دوری از افراط و تفریط است. از این رو قرآن و احادیث، همواره به اعتدال و میانهروی و استفاده از اموال مشروع و منابع قابل دسترس تاکید شده است. اسلام مخالف افراط و تفریط است. امام علی(ع) در نهجالبلاغه میفرماید: «الیمین و الشمال مضلهًْ و الطریق الوسطی هی الجادهًْ؛ چپ و راست (کمینگاه) گمراهی است و راه میانه، راه راست الهی است».
از این رو در جامعه اسلامی که اکثر افراد آن به مبانی ارزشی اسلام پایبند بوده و فرامین قرآن و ائمه معصومین(ع) را همواره مد نظر دارند. یکی از آسیبهای مهم بر فرد و جامعه، اسراف و زیادهروی است. از بهترین و مهمترین راههای مبارزه و جلوگیری از اسراف، تقویت نیروی ایمان، پیروی از تعالیم اسلام و تربیت اسلامی و بهرهگیری از الگوی مصرف اسلامی است. البته باید این نکته را متذکر شویم که کلمه اسراف در استعمالات قرآنی منحصر به مواد غذایی نیست و هرگونه زیاده روی در هر مسئله ای ازجمله آب، انرژی و سوخت مصداق اسراف است.
زمستان امسال برای بسیار سرد است و همین مسئله کشورمان را با چالشهایی مواجه کرده است. کاهش بی سابقه دما تامین گاز را وارد نقطه حساس کرده، به گونه ای که اکنون شاهد افت فشار گاز در برخی استان ها هستیم. میزان مصرف گاز در بخشهای خانگی و تجاری کشور، مرزهای ۷۰۰ میلیون مترمکعبی در روز را هم درنوردید؛ افزایشی ۱۵۰ میلیون مترمکعبی مصرف گاز در شرایط فعلی در مقایسه با مدت زمان مشابه سال قبل.
مصرف گاز خانگی در ایران ۶ برابر دنیا
در یک تصویر کلیتر، ایران ۶.۷ برابر بیشتر از سرانه مصرف گاز دنیا و سه برابر بیشتر از کل اتحادیه اروپا گاز مصرف میکند. ورود سامانههای هوای سرد، افت شدید دما و سرمای فراگیر در بیشتر نقاط کشور، دمای هوا را در برخی از مناطق تا منفی ۲۸ درجه سانتیگراد کاهش داده به نحوی که در حال حاضر در بیش از ۲۰ استان کشور، دمای هوا به منفی ۱۰ درجه رسیده است. مجموعه این عوامل، بر رشد فزاینده مصرف گاز در سراسر کشور تأثیری جدی گذاشته است و برای جلوگیری از قطع گاز، باید صرفهجویی انجام شود.
اما در شرایطی کنونی، استانهای خراسان رضوی، گلستان، خراسان شمالی و جنوبی و همچنین شرق مازندران بیشترین افت فشار گاز را دارند. با توجه به اینکه استان خراسان جنوبی در انتهای شبکه گاز کشور قرار دارد و بهصورت انشعابی و تک شاخه از شبکه سراسری گاز تغذیه میشود لذا در شب های گذشته به علت سرمای شدید، گاز تعدادی از شهرهای سرشاخه استان مانند قهستان، اسدیه، درح و حاجیآباد رو به قطعی رفت اما با مدیریت مصرف و صرفهجویی مردم، هیچ گونه قطعی گاز در استان نداشتیم و قطعی گاز برخی منازل روستایی به دلیل یخزدگی علمکها بوده که توسط ماموران امدادی شرکت گاز رفع شد.
افزایش ۲۶ درصدی مصرف گاز
بنابر اعلام مدیرعامل شرکت گاز خراسان جنوبی طی ۲۴ ساعت گذشته چهار میلیون و ۶۰۰ هزار متر مکعب گاز در استان مصرف شد که این آمار نسبت به شبانه روز قبل دو درصد کاهش داشته است. البته به گفته وی این میزان مصرف گاز نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۶ درصد افزایش داشته است.
رحمان محمودی با تشکر از عموم شهروندان خراسان جنوبی که دقت در صرفهجویی مصرف گاز را دارند، گفت: اولویت فعلی تامین گاز و پایداری شبکه بخش خانگی است و به همین دلیل گاز صنایع و برخی از اصناف را قطع کردهایم و امیدواریم به زودی به شرایط عادی برگردیم. در این شرایط بحرانی فقط گاز مورد نیاز نانواییها برای خدمترسانی به مردم تامین میشود و در صورت نیاز باید نانواییهای دوگانهسوز از سوخت دوم استفاده کنند.
وی با بیان اینکه جایگاههای سی ان جی در استان خراسان جنوبی تعطیل است و تا برقراری شرایط عادی گاز طبیعی در این جایگاهها عرضه نمیشود. در پایان از مردم درخواست کرد وسایل گرمایشی غیرضروری را خاموش کنند و دمای رفاه ۱۸ تا ۲۱ و حتی کمتر از آن رعایت شود تا این شرایط را پشت سر بگذاریم.
بنابر تصمیم ستاد مدیریت مصرف انرژی استان و با توجه به افت شدید دما تمامی ادارات، دستگاههای اجرایی و مدارس خراسان جنوبی در روزهای ۲۱ و ۲۲ دی ماه تعطیل شد و با توجه به ادامه کاهش دما و برودت هوا، این تعطیلی برای روزهای ۲۴ و ۲۵ دی هم تمدید شد بود. همچنین بنا بر اعلام سخنگوی ستاد مدیریت مصرف انرژی خراسان جنوبی، مدارس استان تا پایان دی ماه غیر حضوری شد و تمامی ادارات و دستگاههای اجرایی استان نیز امروز، ۲۶ دی ماه تعطیل است.
در حال حاضر هیچ نقطه ای از استان با قطعی گاز مواجه نیست
استاندار خراسان جنوبی یکشنبه (۲۵ دی) در ستاد مدیریت بحران کشور که به صورت ویدئو کنفرانسی به ریاست وزیر کشور و با حضور کلیه استانداران برگزار شد، اظهار کرد: افت شدید فشار در برخی نقاط استان، قطعی گاز پراکنده در بخش هایی از شهرستان های زیرکوه، درمیان، طبس، بشرویه، نهبندان و بیرجند و قطع گاز هزار و ۹۰۰ خانوار را سبب شد که با پیگیری های صورت گرفته و تدابیری که اتخاذ شد، به همت شرکت گاز خراسان جنوبی، این مشکل صبح امروز مرتفع شد و در حال حاضر هیچ گونه قطعی گازی را در سطح استان نداریم.
جواد قناعت با اشاره به پایش لحظه ای فشار گاز به جهت مدیریت شرایط، ادامه داد: همین امروز صبح فشار گاز در ورودی استان و شهر خضری دشت بیاض ۱۷۳ پی اس آی و در انتهای خط و شهر طبس ۶۰ پی اس آی بود که نشان می دهد وضعیت مطلوبی نداریم.
پویش «خانه گرم برای همه»
همچنین این روزها شاهد راه اندازی پویش های و هشتک های «خانه گرم برای همه»، « گاز برای همه» و «درست مصرف کنیم» در فضای مجازی برای دعوت مردم برای صرفه جویی در مصرف گاز طبیعی هستیم تا در یکی از سردترین زمستان های چند دهه اخیر، برای بهره مندی همه مردم از این نعمت، به فکر نقاط یخ زده کشور باشیم.
حجت الاسلام رضایی، مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی ضمن توصیه به مردم برای مصرف بهینه انرژی و جلوگیری از اسرف، گفت: «امروز در این سرمای زمستان بحث ایثار مطرح است چون اگر ما رعایت نکنیم شاهد افت گاز و قطعی آن در برخی از مناطق خواهیم بود که در اینجا همه آسیب می بینند. به همین دلیل از هموطنان خواهشمندیم با کاهش حداقلی دمای گاز و مصرف بهینه به همشهریان و هموطنان خود یاری برسانند تا بتوان بدون هیچ قطعی گاز از روزهای سرد سال عبور کنیم».
یخبندان زمستانی امسال فرصت دیگر برای هدایتگری جامعه برای اصلاح الگوی مصرف در خانه است تا کشور از بحران کمبود گاز و قطعی این انرژی در خانهها خارج شود. در حال حاضر ۲۵ میلیون خانواده اگر هر خانوادهای یک درجه از دمای منزلش کم کند در حالی که این یک درجه تأثیر چندانی بر احساس گرما در خانه ندارد، اما قطرهقطره جمع گردد وانگهی دریا شود. همین یک درجهها میتواند در کلان در مصرف گاز کشور آورده زیادی داشته باشد.
احساس مسئولیت اجتماعی در موج سرما
یکی دیگر از شهروندان هم با تأکید بر اینکه شبکه گازرسانی ایران یکی از گسترده ترین شبکه ها در دنیا است، درباره لزوم همراهی و همدلی مردم برای مدیریت مصرف گاز در زمستان سرد امسال میگوید: «آنچه افراد یک جامعه را به هم متصل میکند، محبت و احساس مسئولیت اجتماعی است و اینکه نسبت به دیگران دغدغهمند و دردمند باشیم. حضرت زهرا میفرمایند، بهترین مردم کسی است که نسبت به دیگران مهربانتر باشد.»
زهرا قنبری یکی از ابعاد حضور و نقشآفرینی این مهربانی در روابط اجتماعی را همراهی در سختیها و مشکلات می داند و می افزاید: یکی از عرصههایی که مردم میتوانند مهربانی خودشان و روابط اسلامی و انسانی را در همراهی با دیگران نشان بدهند، همین شرایط کنونی است که برودت هوا در ۲۰ استان کشورمان متوسط دمایشان کمتر از ۱۰ درجه زیر صفر است. این میطلبد تا مردم نسبت به همدیگر مسئولیت اجتماعی داشته باشند و بنا به توصیه مسئولان امر در مصرف گاز و حاملهای انرژی صرفهجویی کنند تا بقیه مردم در مشکل قرار نگیرند».
تاکید دین مبین اسلام بر صرفه جویی
امام جمعه موقت بیرجند با بیان اینکه انصاف و عدالت در مصرف نعمت گاز رعایت شود، گفت: امروز در شرایط اضطراری قرار گرفته ایم باید فرهنگ خود را به سمت فرهنگ اسلامی سوق دهیم و به استفاده بهینه از نعمت های الهی از جمله گاز توجه داشته باشیم.
حجت الاسلام محمد مختاری با بیان اینکه اسراف، عقلا و شرعا نامطلوب است، افزود: با توجه به اینکه امروز در شرایط اضطراری قرار گرفته ایم باید فرهنگ خود را به سمت فرهنگ اسلامی سوق دهیم و استفاده بهینه از نعمت های طبیعی از جمله گاز را در دستور کار قرار داشته باشیم و از فرهنگ مصرف گرایی فاصله بگیریم.
وی با توجه شرایط بحرانی مصرف گاز گفت: امروز با سرمای کم سابقه رو به رو هستیم و متاسفانه مصرف نعمت گاز افزایش یافته است و درخواست داریم که مردم با روش های درست به کاهش مصرف گاز کمک کنند و شرایط را شرایط اضطراری ببینند.
راهکارهایی برای صرفهجویی در مصرف گاز
کارشناسان میگویند، راهکارهای بسیاری برای صرفهجویی در مصرف گاز وجود دارد، به عنوان مثال دو جداره و عایق کردن درها و پنجرهها، بررسی وضعیت سلامت دودکشها و برطرف کردن معایب، استفاده از پردههای ضخیم، رعایت دمای ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتی گراد، استفاده از لباسهای گرم و مناسب در منزل، بستن در اتاقهای بدون استفاده، بستن کانالهای کولر با پوششهای ضخیم و مناسب، بررسی وضعیت سلامت موتورخانهها و انجام تعمیرات و سرویسهای دورهای، انتخاب سیستم گرمایشی با مصرف بهینه، استفاده از سیستم ترموستاتیک جهت تنظیم هوشمندانه دمای خانه و.... از جمله راهکارهای کاهش هدر رفت انرژی و استفاده تمامی هموطنان از این نعمت الهی است.
مسلما مردم ایران اسلامی، ایثار، مقاومت و فداکاری خود را در عرصه های مختلف انقلاب اسلامی مانند دوران دفاع مقدس ثابت نموده اند و امروز نیز با تکیه بر همان ایمان و روحیه انقلابی در مصرف بهینه انرژی برای کمک مردم به مردم گام برخواهند داشت.
نظر شما