خبرگزاری شبستان-خراسان جنوبی؛ فاطمه رحیم زاده: از دیرباز مسجد به عنوان خانه خداوند و مکانی برای راز و نیاز با معبود شناخته شده است. مکانی برای حل مشکلات همنوعان و محلی برای شور و مشورت. به طور کلی مسجد مکانی مذهبی، سیاسی و تفریحی است. در هر محله و کوی و برزن مناره، گلدسته و گنبد طلایی مسجد آرامشی وصف ناپذیر به دل ها سرازیر می کند.
از آنجا که از زمان کودکی، پدران و مادران خوبی های وصف ناپذیری از این مکان مذهبی گفته اند، وارد هر محله که می شوی برای حل مشکل، سراغ مسجد و امام جماعت را می گیری چرا که مسجد کارکردهای متنوعی دارد و برکات این مکان مذهبی بر کسی پوشیده نیست.
مسجد مکانی برای دیدار و راز و نیاز با معبود است. با نزدیک شدن به زمان اذان، بلندگوهای مسجد فراخوان می دهد و گلبانگ اذان، مردم کوی و محله را به سوی خود فرا می خواند. مردم با شنیدن آوای ملکوتی اذان دست از کار کشیده و با لبیک گفتن به ندای آسمانی اذان، برای راز و نیاز با معبود به مساجد می روند.
حضور مردم در صفوف نماز نه تنها باعث حل و رسیدگی به مشکلات همنوعان، برقراری صلح و سازش و... می شود بلکه در این بین برخی از مردم و نهادهای دولتی و خصوصی با اهدای فرش، کتاب، بخاری و ... مساجد را همراهی می کنند.
از دیرباز یکی از فعالیت های جنبی در مساجد راه اندازی کتابخانه و اهدای کتاب به مساجد است که خوشبختانه مردم به این مهم روی آورده و کتاب های نفیسی را وقف و یا به مساجد هدیه می کنند و در سالیان گذشته مساجد خراسان جنوبی و در کنار آن مسجد امام حسین(ع) از این قاعده مستثنی نبوده است.
مسجد امام حسین (ع) بیرجند مسجدی کهن با قدمتی بالا است که به اذعان فردی مطلع از این مسجد، پس از پیروزی انقلاب یکی از کتابخانه های بیرجند منحل و تعدادی کتب قدیمی، نفیس و شاخص آن به کتابخانه مسجد حسین (ع) اهدا شد.
قدمت کتاب ها، نیاز به مرمت و بازسازی و نگهداری آن در شرایط تخصصی مواردی است که ذهن مسئولان مسجد را درگیر کرده است تا جایی که به تازگی زمزمه تهاتر این کتابها با شهرداری در ازای ساخت و ساز و .... شنیده می شود که باید دید انجام این مهم منافع به دنبال دارد یا باعث ماندگاری کتاب ها می شود.
نگهداری کتاب مهمترین دغدغه
فرمانده پایگاه مقاومت بسیج مسجد امام حسین(ع) بیرجند در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از خراسان جنوبی با بیان اینکه پس از پیروزی انقلاب، یکی از کتابخانه های بیرجند منحل شد و تعدادی کتب قدیمی و شاخص این کتابخانه به مسجد امام حسین(ع) اهدا شده است، می گوید: یکی از دغدغه های مسئولان و هیأت امنای مسجد نگهداری این کتب قدیمی است که روز به روز فرسوده تر می شود.
هادی مساح می افزاید: با وجود دغدغه مندی پیش رو برای نگهداری تخصصی از این کتابها و برای حل مشکل، طرح تهاتر کتاب ها با شهرداری در قبال ساخت و ساز واحدهای تجاری با هیأت امنا مطرح شد که هنوز هیأت امنا نظر مساعدی در این زمینه اعلام نکرده اند.
وی با بیان اینکه زمینه نگهداری تخصصی از این کتاب ها در مسجد وجود ندارد، گریزی به سال های گذشته زده و می گوید: متأسفانه با سهل انگاری مسئول وقت کتابخانه در حدود 20 سال گذشته تعدادی فیلمساز (از تهران) به بهانه ساخت فیلم، تعدادی از این کتاب ها را امانت گرفته که این امانت بدون بازگشت ماند و پیگیری ها هم برای برگشت بی نتیجه ماند.
فرمانده پایگاه مقاومت بسیج مسجد امام حسین (ع) بیرجند ضمن تأکید بر این مهم که دغدغه مسئولان مسجد از بین نرفتن کتاب ها است، یادآور می شود: این کتاب ها مخاطب خاص داشته و در مسجد کارایی چندانی ندارد.
وی می گوید: مهم نگهداری کتاب ها در شرایط تخصصی است و در صورت پیگیری ستاد کانونهای فرهنگی هنری مساجد استان و ورود دیگر ارگان های مربوطه برای نگهداری و حفط این میراث گرانبها، طرح واگذاری آن مطرح نمی شود.
تسلیم شرع هستیم
امام جماعت و رئیس هیأت امنای مسجد امام حسین (ع) بیرجند هم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از خراسان جنوبی در خصوص انجام تهاتر و انتقال کتابها به شهرداری، می گوید: هیأت امنا بر اساس نظر فقه و شرع عمل می کند و ما تسلیم شرع هستیم.
حجت الاسلام غلامحسین نوفرستی یادآور می شود: انتقال و واگذاری اقلامی مانند فرش، بخاری، کتاب ادعیه، قرآن و.... مازاد از مسجدی به مسجد دیگر مشکلی ندارد و در این مورد هم باید از نظر فقهی مورد بررسی قرار گیرد.
به گفته وی چنانچه از نظر شرعی مشکلی وجود نداشته باشد واگذاری کتاب ها به شهرداری بلامانع است و ما تسلیم شرع هستیم.
مدیر کانون فرهنگی هنری انصارالحسین (ع) مسجد امام حسین (ع) بیرجند هم با بیان اینکه پیشنهاد تهاتر و انتقال کتاب ها به شهرداری باید نظر و رآی مثبت هیأت امنا را دریافت کند، می گوید: مدتها قبل پیگیری هایی برای دریافت ویترین و قفسه نگهداری با اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام شد که متأسفانه تاکنون به نتیجه نرسیده است.
قاسم باقری نژاد در خصوص پیگیری با نهاد کتابخانه ها برای حل این مشکل، می افزاید: برای برگزاری مسابقات، شماره گذاری کتابها و... از نهاد کتابخانه های استان پیگیری هایی صورت گرفت که اعلام شد کتابخانه مساجد، زیر نظر ستاد کانونهای فرهنگی هنری مساجد استان بوده و باید این موارد از طریق این نهاد مورد بررسی قرار گیرد.
فروش و واگذاری اموال موقوفه جایز نیست
یکی از کارشناسان مذهبی خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در خصوص حکم شرعی واگذاری کتاب های قدیمی مسجد امام حسین(ع) بیرجند می گوید: چنانچه کتاب های اهدایی به عنوان وقف اهدا شده باشد فروش و واگذاری آن امکان پذیر نیست.
حجت الاسلام محمدباقر اسدی با بیان اینکه تا زمانی که اموال مسجدی برای مسجد دیگری قابل استفاده باشد امکان فروش آن وجود ندارد، می افزاید: چنانچه اموال نه تنها در این مسجد که در مساجد دیگر هم قابل استفاده نباشد می توان برای از بین نرفتن آن به نفع مسجد به فروش برود.
وی تأکید می کند: اموال موقوفه مساجد به هیچ عنوان قابل فروش نیستند.
معاون مدیر کل کتابخانه های عمومی خراسان جنوبی هم در این راستا می گوید: چنانچه کتاب های مسجد امام حسین(ع) خطی و قدیمی باشد می توان کتاب ها را به نام مسجد در یکی از کتابخانه ها نگهداری کرد.
کاظم وفایی با بیان اینکه باید کتاب ها از نزدیک مورد کارشناسی و... قرار گیرد، می افزاید: کتاب های نفیس با قدمت بالا در باید در شرایط مخصوص نگهداری شود چرا که گرد وخاک، نور، دما و... بر کتابهای با قدمت بالا تأثیر داشته و باعث تخریب آن ها می شود.
وی انتقال کتابها به کتابخانه و نگهداری آن در شرایط مناسب را بهترین کار دانست و یادآور می شود: چنانچه این اقدام از نظر فقهی مشکل داشته باشد تعداد کتب را برآورد و به نهاد کتابخانه ها اعلام کنند.
وفایی ابراز امیدواری می کند: با پیگیری های صورت گرفته بتوان مشکل را با انتقال کتابها به یکی از کتابخانه با نام مسجد و یا تأمین قفسه و ویترین مناسب برای نگهداری از آنها مرتفع کرد.
نظر شما