هزار توی مشکلات اشتغال بانوان سرپرست خانوار شهرستان فاروج

بانوان سرپرست خانوار، طیفی از جمعیت فاروج هستند که با وجود معضلات متعدد، بار زندگی را در سایه غیرتشان به دوش می‌کشند و اگرچه ناملایمات و فشار سنگینی بر آنان است اما، لحظه‌ای از تلاش برای گذران زندگی باز نمانده‌اند.

خبرگزاری شبستان _خراسان شمالی، مرضیه مهربان:

هر روز با طلوع سپیده دم، زندگی زیرپوست شهر آغاز می‌شود اما در این رهگذر، زنان سرپرست خانوار داستانی متفاوت از سایر خانواده‌ها دارند، این زنان با تکیه بر خودباوری و توانمندیشان بار مضاعفی را برای تامین نیازهای عاطفی، اقتصادی و مسایل اعضای خانواده بر دوش می‌کشند و اینجاست که رسالت مسئولان در حمایت از این قشر و عبور راحت‌تر آنان از هزار توی مشکلات؛ سنگین و بزرگ است.

 

زنان سرپرست خانوار از جمله گروه های آسیب پذیری هستند که گاه عواملی چون طلاق، فوت، اعتیاد همسر، از کارافتادگی همسر و رها شدن توسط مردان مهاجر یا بی مبالات، موجب آسیب پذیری این طیف وسیع از جامعه، می شود.  زنانی که به دلایل مختلف، همسرشان را از دست می دهند و یا از همسرشان جدا می شوند به یکباره با جهان دیگری روبرو می شوند، دنیایی که بسیاری از مختصات آن ناآشنا است.

 

دشواری‌هایی که این زنان تاب می آورند عمدتاً به دغدغه های معیشتی عاطفی، وسواس های فکری، حاشیه های ناخواسته از برخورد نامناسب اطرافیان و... مربوط می شود. در هر حال این گروه از زنان به عنوان زنان مطلقه یا بیوه در جامعه شناخته می شوند که با مسائل، مشکلات و موانع زیادی در زندگی مواجهند.

 

فاطمه. پ، یکی از همین بانوان است که همسرش را که از اتباع بیگانه بوده سالهاست از دست داده و با توجه به اینکه فرزندانش جز شهروندان ایرانی محسوب نمی شوند با مشکلات بیشتری مواجه است.

 

او که با کارگری زندگی خود و دو فرزندش را مدیریت می کند، گفت: ازدواجم به اصرار خانواده بود و از مشکلات ناشی از وصلت با اتباع بیگانه بی خبر بودم و همسر خیلی زود من و دو فرزندم را تنها گذاشت.

 

وی افزود: با کار بر روی زمین های کشاورزی روزگار می گذرانم البته فقط خودم مددجوی کمیته امداد هستم اما با شرایط اقتصادی فعلی، هزینه های سنگین زندگی و مخارج تحصیل دخترانم، مستمری کفاف نمی دهد.

 

وی با اشاره به اینکه چون هیچ مهارتی ندارم ناگزیر تا زمانی که توان کار داشته باشم باید با کارگری زندگی بگذرانم، افزود: دستمزد زنان کارگر کمتر از مردان است در حالیکه کارمان یکی است و اگر بیشتر از آنان کار نکنیم، کمتر نیست.

 

بانوی دیگری گفت: مددجوی هیچ دستگاه حمایتی نیستم و در مدت 10 سالی که از همسرم جدا شده ام با کار خیاطی زندگی را می گذرانم.

 

مریم.ف هم می گوید: برای دریافت تسهیلات برای جدا کردن فضای کار از محل زندگی اقدام کردم اما هم سود تسهیلات بالا بود و هم اینکه در تامین ضامن با مشکل مواجه شدم.

 

وی گفت: کارمندان به زن سرپرست خانوار برای ضمانت اعتماد نمی کنند و نگران پرداخت نشدن اقساط هستند.

 

بانوی دیگری گفت: در همان سالهای اول زندگی مشترک، همسرم گرفتار اعتیاد شد و بعد هم من و فرزندم را رها کرد و رفت و حالا در اوج جوانی، بدون داشتن مهارت و تحصیلات جز کارگری کاری نمی توانم انجام دهم.

 

اسما.ج افزود: نگاه فامیل و همسایه، بی اخلاقی بعضی از کارفرمایان و... از یک سو، دستمزد کم زنان، مخارج بالای زندگی، بی توجهی خانواده ها به زنانی مثل من، که به حمایت بیشتری نیاز دارند، شرایط زندگی را سخت تر می کند.

 

وی گفت: همیشه خانواده مرا از اجتماع دور نگاه می داشتند و معتقد بودند هر وقت ازدواج کنم وارد اجتماع هم می شوم، که این بی اطلاعی ها از شرایط ورود به اجتماع حالا روز به روز برمشکلاتم می افزاید.

 

وی اظهارکرد: شرایط امروز جامعه می طلبد که زنان دوشادوش مردان کار کنند اما بستر برای این کار فراهم نیست.

 

بانوی دیگری گفت: با یادگیری مهارت کار تولید محصولات سرامیکی و سفالی، به امید تامین معاش خانواده وارد بازار کار شدم.

 

آرزو.ش افزود: وارد سیر اداری فعالیت ها که شدم تازه فهمیدم کار کردن زن در محیط بیرون چقدر می تواند فرسایشی باشد.

 

وی با اشاره به اینکه نداشتن پارتی، باعث شد گرفتن کنتور برق متناسب با شرایط کارم که روال عادی آن سه روزه است بیش از یک ماه به طول انجامد، بیان کرد: شرایط جامعه طوری نیست که زن بتواند در بازار با مردان فعال در آن حوزه رقابت کند.

 

وی افزود: هزینه کار کردن در هر حوزه ای برای زنان بیشتر است، از تهیه مواد خام تا انتقال به محل کارگاه و تبدیل آن به محصول مورد نظر تا عرضه آن، در شرایطی که اجاره مغازه در فاروج سرسام آور است.

 

آرزو، با بیان اینکه پیدا کردن بازار برای محصولات یکی از مهمترین دغدغه های زنان فعال در حوزه های مختلف است، گفت: زنانی که زیر مجموعه هیچ دستگاه حمایتی نیستند با مشکلات بیشتری مواجهند.

 

وی افزود: در واقع ما زنان سرپرست خانوار دو شغله هستیم که یکی از شغل های ماکه همان خانه داری است، در آمدی ندارد.

 

جمله معروفی است که می گوید: اگر یک مرد را آموزش دهیم تنها یک انسان را آموزش داده ایم. اما اگر یک زن آموزش ببیند یک خانواده را آموزش داده ایم و وقتی یک خانواده آموزش ببیند، ما برای آینده سرمایه گذاری کرده ایم.

 

ما را دریابید

یکی از بانوان شهرستان که در حوزه آموزش زنان سرپرست خانوار فعالیت دارد، گفت: موسسه ای با هدف آموزش و اشتغالزایی برای بانوان شهرستان راه اندازی کردم اما دریغ از همکاری برای رونق آن و چه بسا سنگ اندازی هایی که ادامه کار را سخت کرده است.

 

خوشمنظر در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان اظهار کرد: رویکرد فعالیت های آموزشی موسسه ایجاد اشتغال با ارائه آموزش های کاربردی برای به حرکت در آوردن چرخ معیشت خانواده زنان سرپرست و داشتن زندگی بهتر بوده است اما مهمترین مشکل نداشتن مکان برای برگزاری کلاس هاست.

 

وی با ضروری خواندن حمایت مسئولان شهر به ویژه شهرداری و شورا بیان کرد: روند کار با این بی مهری ها طوری شده که بیش از آنکه به اشتغال بانوان فکر کنیم تمرکز روی تامین اجاره فضای 35 متری بدون امکانات  است که از سوی شهرداری ارائه شده است.

 

وی با اشاره به اینکه فضای بزرگتری در مجاورت مکان ماست که برای دفتر نماینده شهر پیش بینی شده اما همیشه در آن بسته و فضا بدون استفاده است، گفت: مزایده واحدهای تجاری شهرداری خود عامل بالا رفتن نرخ اجاره بها در شهر شده و حالا بدون پشتوانه مالی زنان امکان اجاره کردن فضای تجاری برای ارائه محول یا فعالیت خود را ندارند.

 

خوش منظر افزود: بسیاری از بانوان با دیدن فضای موسسه برای شرکت در کلاس ها بی رغبت شده اند اما اجاره فضای بهتر از توان موسسه خارج است.

 

وی اعمال سلیقه شخصی از سوی بعضی کارکنان دستگاه های مرتبط در ارائه مجوز را هم بر خان های دستیابی به شرایط بهتر برای ارائه آموزش ها افزود و گفت:  مشکل دیگر نبود  بازار فروش محصولات بانوان می باشد از صنایع دستی تا غذاهای بومی محلی به رغم داشتن ظرفیت قرار گرفتن شهر در شاهراه اصلی پر مسافر در تمام فصول است.

 

وی افزود: اگر مسئولان این نوع موسسات را به رسمیت بشناسند و به جای سنگ اندازی با تسهیل روند کارها از این اقدامات حمایت کنند شرایط برای اشتغال زنان فراهم می شود.

 

یک کارشناس امور خانواده هم گفت: رشد فزاینده خانوارهای  «زن سرپرست» در ایران و جهان این پدیده را به معضلی اجتماعی تبدیل کرده است.

 

مریم هاتفی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان اظهارکرد: این دسته از زنان، در معرض آسیب هایی قرار دارند که در صورت عدم حمایت از آنان، هزینه های سنگینی بر جامعه تحمیل خواهد شد.

 

وی،  تبعیض های جنسیتی، تعصبات فرهنگی، ناتوانی در دسترسی به فرصت های شغلی، بی سوادی یا کم سوادی، تجهیز نبودن به مهارت و حرفه ای خاص، فقدان درآمد مستمر و بالاخره مشکلات متعدد جسمی و روحی را  از جمله عوارضی  عنوان کرد که زنان سرپرست خانوار با آن ها دست به گریبان اند.

 

وی گفت: گرچه کمیته امداد و سازمان بهزیستی از این قشر آسیب دیده حمایت می کنند، اما به دلیل کمبود اعتبارات، هم چنان بسیاری از زنان سرپرست خانوار  به حمایت های مالی نیاز مبرم دارند.

 

وی با بیان اینکه، محرومیت زنان جامعه از دسترسی به فرصت های برابر و در پی آن ناامنی اقتصادی، زمینه ساز فقر است که توسعه یافتگی را تحت تاثیر قرار می دهد گفت:  زنان سرپرست خانوار به عنوان بخشی از جامعه در این مسیر با مشکلات فراوانی رو به رو هستند.

 

هاتفی افزود: میانگین درآمد زنان شاغل کمتر از مردان است و دسترسی زنان به مشاغل سودآور و منابع تولید مانند زمین، دام، تکنولوژی، آموزش و خدمات کمتر و محدودتر است.

 

وی با بیان اینکه زنان سرپرست خانوار که همسران از کارافتاده، معتاد یا سالمند دارند به دلیل تبعات حضور آنان، شغل مناسبی نمی توانند پیدا کنند، سوق دادن نظام حمایتی به فعالیت های توسعه اجتماعی و شناسایی استعدادها و قابلیت های فردی؛ یا به بیان ساده تر توانمندسازی این قشر از زنان جامعه را در کاهش مشکلات آنان بسیار موثر دانست.

 

هاتفی افزود: عدم آشنایی اکثریت زنان سرپرست خانوار با حرفه ها و مهارت های مختلف، امکان دستیابی به مشاغل مولد را برای آنان غیرممکن می سازد، لذا باید شرایطی برای این زنان فراهم شود تا بتوانند ضمن مهارت آموزی، مشغول به کار شوند.

 

 

بیش از تعهد فعالیت داشته ایم

 

مدیر مرکز فنی و حرفه ای فاروج گفت: سالانه تعهدی در خصوص آموزش زنان سرپرست خانوار داریم که براساس آن فعالیت های آموزشی برنامه ریزی می شود.

 

حبیب الله فرخی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان افزود: تعهد امسال دو هزار و 107 نفر ساعت آمووزشی بوده است که 113 درصد محقق شده است.

 

مدیر مرکز فنی وحرفه ای فاروج گفت: آموزش امسال در حوزه پرورش قارچ دکمه ای در روستای مایوان  بوده است که دو هزار و 457 نفر ساعت محقق شده است.

 

وی با اشاره به اینکه معمولا برگزاری این دوره ها در قالب معرفی زنان سرپرست خانوار از سوی بهزیستی انجام می شود و درصورت وجود متقاضی دریافت آموزش این دوره ها تا پایان سال استمرار می یابد.

 

 

 2 هزار و 610 خانوار از مددجویان این نهاد حمایتی، زنان سرپرست خانوارند

 

مدیر کمیته امداد امام خمینی (ره) فاروج گفت: از چهار هزارو 143 خانوار مددجو این نهاد حمایتی 2 هزارو 610 خانوار، سرپرست زنان هستند.

 

احمد یاقوتی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان اظهار کرد: 63 درصد مددجویان دارای سرپرست زن هستند که این روند نیازمند حمایت بیشتر از این خانواده ها هاست.

 

مدیر کمیته امداد امام خمینی (ره) فاروج با اشاره به مشکلات زنان سرپرست خانوار در حوزه اشتغال، نداشتن ضامن برای استفاده از تسهیلات، سخت بودن رقابت با مردان در بسیاری ازمشاغل، بافت فرهنگی، محدودیت های اجتماعی را از جمله این موارد عنوان کرد.

 

یاقوتی، یکی از مشکلات اساسی این زنان را نداشتن مهارت، پایین بودن سطح سواد را برشمرد و افزود: برای کاهش مشکلات این بخش در تفاهم با فنی و حرفه ای، دوره های آموزشی در کنار کلاس های فرهنگی برای ایجاد انگیزه و تشویق به یادگیری مهارت و اشتغال برگزار می شود.

 

وی با بیان اینکه از شرکت مددجویان در دوره های تخصصی هم حمایت می شود، گفت: به آموزش بسنده نشده است و بعد از پایان این دوره شرایط برای دریافت تسهیلات فراهم و حمایت ها تا بعد از اجرای طرح و رسیدن به تثبیت در شغل استمرار می یابد.

 

یاقوتی به فعالیت ناظران فنی در طرح های اشتغالزایی این نهاد اشاره کرد و گفت: با برپایی جشواره، نمایشگاهو.. به فروش محصول تولیدی بانوان  کمک می شود.

 

مدیر کمیته امداد امام خمینی (ره) فاروج گفت:از ابتدای امسال 221 میلیارد و 200 میلیون ریال در قالب 277 فقره  تسهیلات، برای ایجاد اشتغال مددجویان پرداخت شده است.

 

یاقوتی اظهارکرد: با پرداخت این تسهیلات 350 فرصت شغلی در بخش های دامداری، کشاورزی و خدمات، حمل و نقل و... فراهم شده است.

 

مدیر کمیته امداد امام خمینی (ره) فاروج افزود: از مجموع 277 فقره تسهیلات پرداخت شده، 86 فقره مربوط به اشتغال زنان سرپرست خانوار مددجوی این نهاد حمایتی بوده است.

 

وی بیان کرد: از 354 فقره تسهیلات اشتغال پرداخت شده سال گذشته نیز  144 فقره به زنان سرپرست خانوار اختصاص یافته بود.

 

 

بازار ،حلقه مفقوده در چرخه خودکفایی زنان سرپرست خانوار

سرپرست بهزیستی فاروج گفت: زنان سرپرست خانوار بعد از عبور از هفت خوان دریافت تسهیلات برای کار تولیدی با حلقه مفقوده بازار برای عرضه تولیدات خود مواجه می شوند.

 

نسرین کاظم زاده در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان اظهار کرد: 205 خانوار از مددجویان این نهاد حمایتی را زنان سرپرست خانوار تشکیل می دهند که با چالش و مشکلاتی برای توانمند شدن مواجهند.

 

وی با اشاره به اینکه تعداد بسیار کمی از این زنان دارای شغل پایدار بوده و بیشتر آنان کارگر فصلی هستند افزود: امسال 15 پرونده تسهیلات اشتغالزایی این مجوعه مربوط به این زنان بوده است که تاکنون 12 نفر موفق به دریافت تسهیلات شدند.

 

کاظم زاده گفت: با توجه  به موقعیت  جغرافیایی و اینکه 70 درصد جمعیت شهرستان فاروج روستائی  و شغل غالب منطقه دامپروری و کشاورزی است، زنان سرپرست خانوار دارای شرایط توانمندی با دریافت تسهیلات  اشتغال زایی  به علت ضمانت ها ی سنگین بانکی( داشتن یک تا سه ضامن) موفق به دریافت نمی شوند.

 

وی کافی نبودن اعتبارات  بلاعوض در بخش سرمایه کار برای زنان سرپرست خانوار در راستای توانمند سازی، نبودن بازارچه دائم فروش محصولات تولیدی لبنی  و صنایع دستی در شهرستان حتی در سطح استان  برای  حمایت از تولید مددجویان را از دیگر مشکلات حوزه اشتغال زنان سرپرست خانوار برشمرد.

 

 

کد خبر 1248896

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha