به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، همزمان با چهل و یکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر نشست هماندیشی تشکیل «اتحادیه تئاتر جهان اسلام» روز نهم بهمن ماه در تالار مشاهیر مجموعه تئاتر برگزار شد، قرار است این اتحادیه برای استفاده بیشتر از ظرفیت و پتانسیل کشورهای اسلامی در زمینه تئاتر تشکیل شود؛ اتحادیه تئاتر جهان اسلام می تواند زمینه آموزش در هنرهای نمایشی، شبکهسازی بین کشورها و اعضا و برنامهریزیهای کلان در حوزه تئاتر در بین کشورهای اسلامی را فراهم کند، درباره اهداف راه اندازی تشکیل اتحادیه تئاتر جهان اسلام و مزایای راه اندازی چنین اتحادیه ای در بین کشورهای اسلامی با «کاظم نظری» مدیر مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به گفتگو نشسته ایم که در زیر می آید:
اتحادیه تئاتر جهان اسلام با چه هدفی اه اندازی می شود؟
کشورهای اسلامی اتحادیه ای بنام تئاتر جهان اسلام را ندارند و نیاز است که چنین اتحادیه ای تشکیل شود؛ کشورهای اروپایی و غربی اتحادیه ای با عنوان اتحادیه تئاتر کشورهای اروپایی دارند که زیر نظر یونسکو فعالیت می کند که کشورهای اسلامی با اینکه جمعیت بسیار بالایی دارند ولی از داشتن این اتحادیه محروم هستند، تشکیل یک چنین اتحادیه ای بین گروه های تاثیرگذار تئاتری بر مبنای اخلاق و کرامت انسانی می تواند راهگشا باشد تا کشورهای اسلامی تمام تجربیات خود را در اختیار هم قرار دهند چون این کشورها به لحاظ فکری و فرهنگی به یکدیگر نزدیک هستند و می توانند به رشد و توسعه تئاتر اسلامی کمک کنند.
کشورهای عضو اتحادیه تئاتر جهان اسلام قرار است در چه محورهایی به یکدیگر کمک کنند؟
تولید کتاب و منابع علمی در حوزه تئاتر در کشورهای اسلامی ضعیف است و متون تئاتری اغلب غربی هستند، همانطور که می دانید کشورهای اسلامی دارای تاریخی قوی هستند و داستان ها و تاریخ آنها جنبه درامی دارد و می تواند این داستان ها به عنوان تئاتر تولید شوند؛ از طرفی اعضای اتحادیه می توانند در زمینه آموزش در هنرهای نمایشی، شبکهسازی بین کشورها و اعضا و همچنین پایداری در هنرهای نمایشی و برنامهریزیهای کلان در حوزه درام و تئاتر به یکدیگر کمک کنند.
اعضای موسس اتحادیه تئاتر جهان اسلام چه کسانی و از چه کشورهایی هستند؟
کوروش زارعی، کارگردان تئاتر و دبیر چهلویکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر و صادق رشیدی از ایران، احمدحسن موسی از عراق، جمال الگرمی، کارگردان تئاتر و رئیس بخش هنری تئاتر ملی الجزایر ، عزالدین عباسی ، رئیس دانشکده هنرهای زیبای تونس، جلیله فهدی از عمانو عادل شمس از بحرین اعضای هیئت موسس اتحادیه تئاتر جهان اسلام را تشکیل می دهن؛ این اعضا باید اساسنامه اتحادیه را بنویسند و بعد که یک مجمع عمومی در ایران یا در کشوری که مشخص می شود تشکیل شد رای گیری برای فعالیت اتحادیه انجام خواهد شد.
اغلب متون نمایشی که در ایران و یا سایر کشورهای اسلامی که به اجرا در می آید از منابع غربی اقتباس می شود تشکیل این اتحادیه آیا به تولید محتوای نمایشی اسلامی کمک می کند؟
صددرصد می تواند کمک کند؛ تمام کشورهای اسلامی یک غنای ادبیات داستانی دارند که در راستای کرامت انسانی و اخلاق است که می تواند به قالب درام درآید و تبادل نظر شود. در چهل و یکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر نمایشی از کشور تونس به نام «کمدی الهی» دانته اجرا شد که بادراماتوژی و تلفیق آن با مباحث دینی و قرآنی توانست بر مخاطبان ما تاثیر بگذارد، در این نمایش به بهشت و جهنم از منظر اسلام و ادیان دیگر پرداخته شده بود. این نمایش از منظر دینی به ریشه های دینی و قواعدی که در دین و شریعت ما وجود دارد به اینکه انسان ها چگونه در مقابل یکدیگر قرار می گیرند پرداخته بود. همین تجربه ها به کشورهای اسلامی کمک می کند.
آیا جامعه اتحادیه تئاتر جهان اسلام فقط مسلمانان کشورهای عضو است یا دیگر مسلمانان ؟
یکی از اهداف بزرگ اتحادیه تئاتر جهان اسلام دفاع از حقوق مسلمانان در کشورهای دیگر است. این اتحادیه در گام نخست می خواهد جشنواره تئاتر کشورهای اسلامی را برگزار کند و از طرفی اخبار تولیدات و انتشارات تئاتری را نیز ترویج می دهد و می تواند زمینه ای را فراهم کند که گروه ها و کمپانی های تئاتری کشورهای اسلامی با یکدیگر فعالیت کنند که همین باعث اتحاد و دوستی بین کشورهای اسلامی است. از طرفی می تواند در راستای تعاملات چند سویه مراکز دانشگاهی ممتازی را به یکدیگر معرفی کند و بستری برای اتحاد و همبستگی بین کشورهای اسلامی باشد.
بستر راه اندازی اتحادیه تئاتر جهان اسلام چهل و یکمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر بود؟
در این جشنواره 38 هنرمند و 11 گروهه تئاتری از کشورهای اسلامی دعوت شدند و در اولین نشست هم اندیشی اتحادیه تئاتر جهان اسلام که برگزار شد 8 نفر برای راه اندازی اتحادیه انتخاب شدند و آنها متعهد شدند فرآیند را پی گیری کنند.
آیا اتحادیه تئاتر جهان اسلام تا سال آینده به صورت عملی کار خود را آغاز می کند؟
بله؛ تا سال آینده اتحادیه راه اندازی شده است و مقر آن مشخص می شود و پس از آن عضوگیری شروع می شود و می تواند برای کشورهای اسلامی رهاورد خوبی در زمینه ادبیات نمایشی داشته باشد.
نظر شما