همزمان با دهه فجر روزشمار انقلاب اسلامی گیلان بررسی شد

چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، فرصتی مناسب برای مرور اسناد مرتبط با این رویداد بزرگ و تجدید خاطرات آن است و دانستن و بازنگری فرآیند انقلاب در استان گیلان هم می طلبید که روزشمار انقلاب اسلامی گیلان را ورق بزنیم....

به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان- نوشین کریمی؛

چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، فرصتی مناسب برای مرور اسناد مرتبط با این رویداد بزرگ و تجدید خاطرات آن است. دانستن و بازنگری فرآیند انقلاب در استان گیلان هم برای آنان که از دوران پر فراز و نشیب  انقلاب چیزی نمی دانند و هم برای آنان که در همان ایام زیسته اند، از لحاظ تاریخی و بخشی از سرنوشت آدمی، بسیار حائز اهمیت است و چه بسا برای تاریخ‌پژوهان انقلاب و علاقه‌مندان نیز مفید و ارزشمند است.

هر بار که به خاطرات انقلاب مراجعه می‌کردم، می‌دیدم که در این حوزه دچار فراموشی مفرط هستیم و تنها شمایی از اتفاقات را در ذهن داریم. از این رو شروع به ثبت و ضبط خاطرات مرتبط با انقلاب اسلامی در گیلان کردم و حاصل این دغدغه مندی شد روزشمار انقلاب اسلامی از تاریخ یک مهر 1357 تا 25 بهمن همان سال. این ها را محمد پرحلم_ نویسنده کتاب در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان می گوید و ما هم با فرا رسیدن ایام الله دهه فجر و رشادت های مردم گیلان در نگاهی به نقد این کتاب با اساتید و پژوهشگران استان همراه شدیم؛

 

 

هوشنگ عباسی - نویسنده و از پژوهشگران پیشکسوت استان گیلان - در نقد این کتاب اظهار کرد: این کتاب از کتاب‌هایی است که جایش در دایره کتاب‌های گیلان خالی بود.

 

وی با بیان اینکه این کتاب از منظر تاریخی می‌تواند به نگارش تاریخ کمک کند، افزود: نویسنده زحمات زیادی برای گردآوری این کتاب متحمل شده و از چهار نوع منبع (اسناد، مصاحبه خاطرات شفاهی، برخی از منابع اینترنتی و برخی از کتاب‌هایی که به انقلاب اسلامی در گیلان پرداخته‌اند) استفاده کرده است.

 

عباسی به ضد و نقیض‌هایی که در بعضی از روایاتی که در کنار هم استفاده شده است اشاره و اذعان کرد: مخاطب در این بخش‌ها سرگردان می‌ماند.

 

وی افزود: معمولا روش روزشمارها به این شکل است که خلاصه و موجز یک رخداد را در اختیار مخاطب قرار می‌دهند و آن را گسترش نمی‌دهند ولی این کتاب از این منظر فراتر از روزشمار است.

 

محمود رنجبر -رییس پژوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان- نیز با بیان اینکه جای چنین کتاب بسیار خوبی در استان خالی بود افزود: این کتاب می‌تواند به پژوهشگران تاریخ و نیز نویسندگان تاریخ شفاهی برای تدوین بهتر کارهایشان کمک کند.

 

وی همچنین به صفحه آرایی خوب و چینش خوب کتاب در سبک گرافیکی اشاره کرد و گفت: البته بعضی از منابع در این کار دیده نشده و می‌توانست مصاحبه‌های بیشتری انجام شود و کتاب غنی‌تر از آنچه که هست، باشد.

 

رنجبر با اشاره به هژمونی که برای بعضی از پاورقی‌های این کار نوشته شده است اظهار کرد: نویسنده تحت تاثیر هژمونی قدرت قرار گرفته وگرنه می‌توانست بعضی از این پاورقی‌ها یا نباشد یا پاورقی‌های دیگری به کار اضافه شود.

 

فریدون شایسته - دکترای تاریخ از دانشگاه اصفهان و از مولفان و پیشکسوتان تاریخ گیلان- نیز با تاکید به اینکه این کتاب در حوزه انقلاب اسلامی در گیلان و رخداد آن ایام بسیار حائز اهمیت است گفت: البته نویسنده می‌توانست به منابع دیگری نیز مراجعه کند و اسامی چند منبع را که در حیطه انقلاب می‌توانستند مورد استفاده قرار گیرند را نام ببرد.

 

 

محمد پرحلم - نویسنده اثر - نیز در خصوص تالیف این کتاب بیان کرد: دغدغه این کار از سال 1380 شروع شد.

 

وی که معاون فرهنگی هنری حوزه هنری گیلان است افزود: با توجه به اینکه کارهای تاریخ شفاهی بسیاری از نویسندگان استان گیلان را راهبری می‌کردم و آنها را بارها و بارها خوانده‌ام، به نوعی ضرورت ثبت و ضبط تاریخ درست رخدادهایی مربوط به انقلاب بیشتر احساس می‌شد تا در این کتاب ها از آنها استفاده شود.

 

پرحلم اذعان کرد: این کتاب  ماحصل تلاش بسیاری از نویسندگان جوان استان است که در گروه تاریخ شفاهی کار می‌کردند و موفق شدند بخشی از تاریخ انقلاب اسلامی در گیلان را ثبت و ضبط کنند.

 

وی همچنین هدف اصلی از این کار را کشف حقیقت دانست و گفت: آنچه که بر مردم گیلان گذشته باید بدون هیچ سانسوری در اختیار عموم مردم استان قرار گیرد تا آنها با تاریخ خود بهتر آشنا شوند و از این رو این کار مقدمه‌ای برای نگارش تاریخ انقلاب اسلامی در گیلان شد.


این نویسنده اضافه کرد: در این کار روزشمارهای مختلف ایران را بررسی کرده و روزشمار انقلاب اسلامی که توسط انتشارات سوره مهر تا کنون در 14 جلد، منتشر شده را الگوی خود قرار دادم، چرا که تا کنون کتابی در حیطه تاریخ انقلاب اسلامی نگارش نشده بود.

 

پرحلم افزود: همچنین لازم دانستم که بسیاری از مطالب را با بسط و گسترش و مصاحبه تکمیل کرده و در اختیار خوانندگان قرار دهم.

 

وی با بیان اینکه گرچه می‌توانست در این کتاب منابع تاریخی وجود داشته باشد و اطلاعاتی از رخدادهای انقلاب بدهد، گفت: اما چون این کتاب روز شمار است و روزشمار حتما باید روز و تاریخش مشخص باشد، بسیاری از منابع موجود، تاریخ مشخصی برای برخی از رخدادهای خود مشخص نکرده است.

 

پرحلم ادامه داد: روز شمار به معنی تعیین همان روز مقرر است و بسیاری از کتاب‌های تاریخ شفاهی در گیلان و بسیاری از کتاب های خاطره دارای آن روز شمار درست نیستند و از این رو ما به اجبار آنها را کنار گذاشتیم.

 

وی با اشاره به اینکه این کتاب از سال ۱۳۸۸ برای نگارش و کمک به جریان تاریخ شفاهی در گیلان شروع شد گفت: زمان بسیاری از رخدادهای دوره انقلاب برای پژوهشگران و حتی برای کسانی که خودشان در آن رخداد حضور داشتند نامشخص بود و گاهی مکانش هم به درستی بیاد نمی آوردند از این رو این کتاب تقریبا رخدادهای مهم استان گیلان را از یک مهر 1357 تا 25 بهمن 1357 گردآورده است.

 

پرحلم با ابراز امیدواری از این که هدفم در تالیف کتاب موفقیت آمیز باشد خاطر نشان کرد: سعی کرده ام از منابع مختلف از جمله اسناد ساواک، اسناد شهربانی، روایت های شفاهی مردم و خاطرات و برخی از کتاب هایی که وجود داشته استفاده کنم و راه را برای نگارش تاریخ جامع انقلاب اسلامی در گیلان باز کنم.

کد خبر 1250670

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha