به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام علیرضا اعرافی، رئیس جامعه المصطفی العالمیه، امروز ( 31 فروردین) در همایش" خون و قلم" که به منظور پاسداشت سی و دومین سالگرد شهادت آیت الله صدر و خواهر ایشان بنت الهدی صدر، در موسسه آموزش عالی بنت الهدی برگزار شد، گفت: آیتالله صدر از چهرههای بزرگ اسلام بود و از این عالم میتوان به عنوان یکی از قلههای روحانیت و فرزانگان عالم اسلام یاد کرد. ایشان علی رغم اینکه مجتهد بود، در تمام برهه ها، ناظر به پرسش های عصر خود و آشنا با مرزهای فکری و معرفتی بودند.
وی تصریح کرد: شهید صدر فرزند زمانه بود و مارکسیست و مکاتب غرب را به خوبی شناخته و در مقام پاسخگویی به آنها بود.
حجت الاسلام اعرافی اظهار داشت: امروز تفکر مارکسیستی که به برکت انقلاب اسلامی ایران به زباله دان تاریخ پیوسته، در زمان این متفکر همه دانشگاه ها و جوانان را تحت تاثیر قرار داده بود. لذا ایشان سعی داشتند باطل بودن این مکتب را به اثبات رسانند.
رئیس جامعه المصطفی العالمیه با بیان اینکه شهید صدرعالمی نبود که در حجره ای محفوظ باشد، ادامه داد: شهید صدر تمام تولیدات غربی را میشناخت.
وی با نحلهها و سرچشمههای فکری زمان معاصر مواجهه داشت و ریشههای مکاتب فکری و تحولات فکری جهان را رصد کرده و با دقت شناسایی می کرد.
وی از دیگر ویژگی های این شهید را داشتن نگاهی روشمند و ایجاد مفاهیمی جدید در تحقیقات اسلامی عنوان کرد و افزود: شهید محمد باقر صدر نگاهی کلان و نظام ساز داشت. هر اندازه که در تحقیق پیش می رفت، مسائل جدید را کشف می کرد . روش های تحقیق او اینک چراغ راهنمای انسان در پیشرفت های علمی است.
رئیس جامعه المصطفی العالمیه افزود: حوزه های علمیه باید به این مقوله توجه داشته باشند تا پیشرفت کنند، کار این شهید که ابداع یک روش در تحقیق است، کاری بزرگ و عظیم است.
حجت الاسلام اعرافی، ویژگی دیگر این عالم را ایجاد طبقه بندی نوع های جدید در علوم مختلف عنوان کرد و گفت: زیرا طبقه بندی فکر، فکر را در متن زندگی قرار می دهد. بدون مبالغهگویی این عالم در صدر عالمان و مجاهدان راه خود قرار میگیرد و هنوز هم بخشهای فراوانی از عظمت و معرفت این عالم بزرگوار نهان مانده و حوزههای علمیه بیش از هر سایرین نیازمند شناسایی شهید صدر هستند.
وی با بیان اینکه شهید صدر از نوابغ روزگار ما بود، خاطر نشان کرد: این عالم از استعداد و نبوغ کمنظیر برخوردار بود و پیشرفتهای فراوانی در سن نوجوانی از جمله دستیابی به مقام اجتهاد را کسب کرد.
حجت الاسلام اعرافی بابیان اینکه تمام تحقیقات وی در حوزههای مختلف بر رویکرد اجتهادی اصیل و بنیادی مبتنی است و هیچ حرکت و نظریهپردازی وی حالت سطحی ندارد، یاد آور شد: در بین نوآوران کمتر کسی را سراغ داریم که منهج و شیوه استدلال وی عمیق و مبتنی بر اصول باشد در حالیکه تمام تحقیقات و نظریهپردازیهای شهید صدر بر یک اجتهاد منهج و تحقیق کلامی و فقهی استوار است. آیتالله صدر در موضوعات تاریخی، اجتماعی، فلسفی، کلامی و ظیف وسیعی از موضوعات وارد شده و شاهد نوآوری و ابداع در آنها هستیم.
وی داشتن نگاه کلان و نظامساز را یکی دیگر از ویژگیهای شهید صدر ذکر کرد و افزود: نظام سازی شهید صدر در کلام فکری و معرفت دینی وی مشاهده میشود. شهید صدر از نگرش روشمند و ابداع منابع جدید در تحقیقات اسلامی برخوردار بود و کار وی که بسیار عظیم بوده؛ ابداع یک روش پژوهش و متد در تحقیق است.
رئیس جامعه المصطفی العالمیه با اشاره به مشکل فقه، بیان داشت: مشکل فقه این است که طبقهبندیهای جدیدی که بتواند قلمروهای تازه را پوشش دهد انجام نشده است. طبقهبندی امروز ما پاسخ تمام نیازهای فقه ما را میدهد و شهید صدر طبقهبندی و تعبیرهای نو در این باره داشت.
پایان پیام/
نظر شما