حجتالاسلام والمسلمین سیدعباس سیدنژاد در گفتگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان در خصوص ابعاد شخصیتی حضرت زینب(س) و اهمیت الگوگیری از چنین شخصیتی گفت: ابعاد شخصیتی حضرت زینب(س) آن قدر عمیق و گسترده است و آن چه از بزرگان و اندیشمندان در باب این شخصیت وارسته وجود دارد می توان به این نتیجه رسید ایشان به معنای واقع و اصل و عمق کلام، فردی کامل و زنی جامع و چند بعدی از نظر سیاسی و اجتماعی و فرهنگی و خانوادگی است.
این استاد حوزه و دانشگاه بیان کرد: ایشان در فضایی که باید نگاه خواهرانه ای داشته باشد و یا مادرانه در کنار خانواده بماند و یا در جایی که باید زن و یا در جایی که باید مشاور باشد او را انسانی جامع و کاملی می دانیم به طوری که زبان ناتوان از توضیح و تشریح چنین شخصیتی است.
وی عنوان کرد: در بعد خواهرانه برای یک برادر که متصل به ارکان ملکوت و معصوم است، یک نقشی را ایفا می نماید، از طرفی برای زندگی شخصی و اجتماعی و سیاسی اش نیز همچون مشاوری در کنار امام می ایستد و با او تصمیماتش کامل است و این دربرگیرنده شخصیت بسیار مهمی در حضرت زینب(س) است.
حجتالاسلام والمسلمین سیدنژاد تصریح کرد: در زمینه حجاب و عفاف حضرت زینب(س) نیز می بینیم سبک زندگی عفیفانه حضرت مانند مادرشان حضرت فاطمه(س) و دیگر زنان اهل بیت(ع)، سبک خاص و یک الگوی مهمی است.
وی خاطرنشان کرد: نگاه مقام معظم رهبری که بارها در مورد الگوی سوم زن تاکید کردهاند همین است؛ یعنی زن در جایی که باید در خانه باشد هست و در جایی که باید در فضای سیاسی و اجتماعی ورود کند ورود می کند و در جایی که در بحث علمی باید ورود داشته باشد حضور دارد.
مسئول ستاد راهبردی عفاف و حجاب حوزههای علمیه های کشور گفت: حضرت زینب(س) مفسر قرآن کریم بود یعنی استاد بوده و شاگردانی داشته اند و این اهمیت زیادی دارد، بانویی که خانواده را حفظ کرده و فرزند و همسر و مردان خانواده را حفظ می نماید و همه در کنار او احساس آرامش می کنند، و از طرفی فعالیت سیاسی و اجتماعی و فعالیت علمی نیز دارد می تواند زن موفقی باشد.
وی افزود: در جامعه امروز که مساله اکتیویست وومن یا زنان کنشگر و گیرلز اکتیویست؛ دختران کنشگر مطرح می شود و فضای سرمایه داری، زن را به بهانه کنشگری سیاسی و اجتماعی وارد اجتماع کرده تا بتواند سود حاصل از این حضور را به نفع خودش برساند در چنین جامعه الگوی سوم نیاز است و باید روی آن کار کرد.
حجتالاسلام والمسلمین سیدنژاد اظهار داشت: زنان جامعه ما باید از این درس بگیرند نه تنها زنان که مردان نیز باید الگو بگیرند که آن زنی موفق است و می تواند لقب زن کامل را به خود بدهد که در عین فعالیت های اجتماعی و سیاسی و علمی، زیر بال خودش خانواه اش را حفظ می کند و می داند که حفظ خانواده رسالت و وظیفه اصلی زن است.
وی تصریح کرد: چیزی که در جامعه کنونی به نازل ترین شکل ممکن دیده شده است آن است که اگر زنی مدرک داشته باشد و یا پزشک بوده و در سطح عالی وعلمی، خود را مطرح کرده باشد گویا جایگاه ویژه ای دارد و زن خانه دار و زنی که فرزند تربیت می کند در جایگاه دیگری قرار می گیرد و این به معنای ظلم به زن است.چه کاری در جامعه بزرگتر و عزیز تر از این است که فردی انسانی را تربیت کند و زن چنین جایگاهی دارد.
کارشناس تخصصی عفاف و حجاب عنوان کرد: در واقعه کربلا می بینیم پسرانی که زیر چتر بانوی مکرمه اسلام و زیر چتر حضرت زهرا(س) و در مراحل بعد زیر بال زنان بزرگ اهل بیت(ع) مانند زینب و ام الکلثوم تربیت شده اند چگونه برای امام جانفشانی می کنند، این فرزندان تربیت شده مکتب آن زنان بزرگ هستند و این بعد شخصیتی، بزرگترین بعد شخصیتی حضرت زینب(س) است و آن تربیت کامل نسلی است که بتواند پرچم اسلام را برافراشته کند.
حجتالاسلام والمسلمین سیدنژاد خاطرنشان کرد: چنین تربیتی متصل به مکتب و عفت و سبک زندگی عفیفانه حضرت زینب(س) است و اگر این مساله الگو برداری و تئوریزه شود و روی آن نظریه پردازی کرد و اگر سبک زندگی عفیفانه حضرت زینب(س) ویژه نسل امروز به یک نظریه علمی و اجتماعی و یک جریان فرهنگی تبدیل شود می تواند بسیار کارگشا باشد. به خصوص زنی که در عین حال که این ابعاد شخصیتی را دارد از زیرکی بالایی برخوردار است و در واقع کربلا، بسیار زیرکانه به انتقال پیام می پردازد.
مسئول ستاد راهبردی عفاف و حجاب حوزههای علمیه های کشور بیان کرد: رسانه ای ها یک اصطلاحی دارند که می گویند خبر برای کسی که روایت اول را دارد مهم است؛ حضرت زینب در واقعه کربلا راوی نخستین بود؛ تا قبل از این که روایت های دیگر جا خوش دارد و مساله را وارونه به نسل دیگری منتقل کنند حضرت زینب(س) وارد میدان می شود و روایت اول را بیان می کند و نمی گذارد روایت های کاذب واقعه کربلا را به شکل دیگری به مردم معرفی کنند.
وی ادامه داد: در واقعه کربلا می بینیم این شخصیت در اوج مصیبت و سختی به این مساله واقف است که باید بر احساسات خود غلبه و جریان را مدیریت کند و یک زن با اینکه از نظر احساس و جسمی ضعیف است به خوبی صحنه را مدیریت می کند و می داند اگر درخواستی از دشمن کند مطالبه دیگری می شود دشمن در صدد سواستفاده و گرفتن امتیاز است.
حجتالاسلام والمسلمین سیدنژاد عنوان کرد:درخواست های حضرت زینب(س) در این واقعه از سپاه گاهی در حد رفتن به کربلا آن هم بنا بر روایتی خلاصه می شود و با اینکه گرسنگی کشیدند و در شرایط سخت زندگی کردند حرفی نزدند مبادا دشمن این ضعف را ببیند و امتیازی بگیرد و این صبر و بردباری بسیار ارزشمند است.
وی تصریح کرد: تسلط به احساس در یک زن بسیار دشوار و گاهی غیر طبیعی است یک زن باید احساسی باشد و این جز ذات اوست اما در مواقع ضروری یک زن باید به کمال و قدرتی رسیده باشد تا بر احساس خود غلبه کند و این چیزی جز سبک زندگی عفیفانه نیست و زن عفیف می تواند بر احساس خودش غلبه کند و این دو به هم متصل هستند و نمی توان از هم جدا کرد.
مسئول ستاد راهبردی عفاف و حجاب حوزههای علمیه های کشور گفت: ما می بینیم این شخصیت وقتی باید احساس را مدیریت می کند و بر خودش تسلط دارد تا دشمن از بروز احساس او سوء استفاده نکند، این الگوی بزرگی برای زنان در جامعه است.
وی افزود: زنان ما باید در خانه با محارم در اوج احساسات باشند و در رابطه با همسر و پدر و برادر و فرزندان این احساسات را جهت آرامش آنها به کار بگیرند اما همین زن وقتی در جامعه قدم می گذارد باید بر این احساس غلبه کند و این احساس را مدیریت کند و این به معنای از بین بردن احساسات نیست، بلکه مدیریت آن است.
حجتالاسلام والمسلمین سیدنژاد بیان کرد: برای مدیریت احساس باید تمرین وجود داشته باشد و این سبک زندگی عفیفانه حضرت زینب(س) است اگر از همین ابعاد و جزییات کنش ها و رفتارها و واکنش های ایشان و مدیریت احساسات برای نسل امروز به خوبی روایت و تبیین و تشریح شود و بتوانیم ابعاد گسترده ای از شخصیت اجتماعی این بانوی بزرگ را ترسیم کنیم بسیاری از آسیب ها از میان می رود.
وی اظهار داشت: جریان های ناتورالیسم؛ طبیعت گرایان و نودیسم؛ عریان گریان و فمن ها و فمینیسم. زن را وارد اجتماع می کنند که تا این جا بد نیست چون زن باید در اجتماع فعالیت داشته باشند منتها در این نگاه ها و در مصادیق اش می بینیم هدف از بین بردن این احساسانات است و اسلام با این مخالف است.
مسئول ستاد راهبردی عفاف و حجاب حوزههای علمیه های کشور تصریح کرد: اسلام با این نگرش که زنی که در جامعه فعالیت کند باید احساساتش از بین برود مخالف است، الگوی سوم این است که زن در کنشکری فعالیت کند همانطور که همچون حضرت زینب(س) در سخت ترین کنش ها با همه توان و قدرت ایستاد و ما قوی تر از حضرت زینب(س) در این واقعه نداشته ایم.
وی گفت: باید بدانیم اسلام با از بین بردن احساس مخالف است، بلکه بر مدیریت احساس تاکید دارد، در صورتی که جوامع غربی بر از بین بردن احساس تاکید دارند تا زنان به سمت مسائل جنسیتی بروند. حجتالاسلام والمسلمین سیدنژاد بیان کرد: آن چه ما از زندگی حضرت زینب(س) برداشت می کنیم این است که زنی که در فضای جامعه امروز ما فعالیت می کند باید کارهای سیاسی اجتماعی و فرهنگی اش در کنار خانواده و نقش او باشد و زنی که با فعالیت هایش پشتیبان انقلاب است همه کشن ها مشروط به این است که احساس زن از بین نرود، از بین رفتن احساس زن به معنای مرگ زنان است و اسلام با این رویکرد مخالف است.
نظر شما