حسین کنعانی مقدم در گفت و گو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان در مورد روابط ایران و چین گفت: روابط ایران و چین یک روابط تاریخی و طولانی است که بعد از پیروزی انقلاب با فراز و نشیب هایی همراه بوده اما همیشه نگاه ایران به شرق از جمله چین یک نگاه استراتژیک برای توسعه همکاری و روابط چند جانبه بوده است.
دبیر کل حزب سبز با بیان این فراز و نشیب ها در دولت های مختلف در دوران پس از انقلاب اسلامی ایران مسایل مختلفی را با خود همراه داشته است، افزود: با توجه به پیش نویس همکاری 25 ساله میان ایران و چین معتقدم فصل جدیدی از مناسبات تجاری و سیاسی و حتی امنیتی و نظامی میان ایران و چین در حال پیشروی است.
دبیر سیاسی جبهه ایستادگی با اشاره به سفر رییس جمهور به چین ادامه داد: آقای رییسی از دیوار چین به سمت شرق عبور کرده است و در این سفر قطعا ما شاهد مستحکم تر شدن توافق نامه ها و همچنین رسیدن به قراردادهای مختلف تجاری و اقتصادی هستیم.
کنعانی مقدم تصریح کرد: رفتار ایران در ارتباط با روسیه و چین یک رفتار کاملا استراتژیک و مبتنی بر نگاه سیاست خارجی نه شرقی و نه غربی است یعنی شعار نه شرق بر ما تسلط داشته باشد و نه غرب در حال انجام است.
وی خاطرنشان کرد: توسعه روابط با چین با توجه به طرح یک جاده یک کمربند است که ایران در این مسیر قرار دارد و راه ابریشم قدیمی ایران و چین یکی از پایه های این طرح محسوب می شود. ما طرح های خود در این زمینه را به طرف چینی ارایه کردیم و آنها نیز طرح های خود را عنوان کردند و رسیدن به نتیجه در این زمینه نیازمند آن است که این طرح ها تبدیل به قراردادهای اجرایی با زمان بندی مشخص و تعهدات مشخص شود.
وی گفت: یکی از شروط ما برای توسعه روابط با چین این است که چین نسبت به تحریم های غرب و اعمال فشارهای غرب نسبت به ایران کم کاری نکند و یک سیاست مستقل در رابطه با ایران داشته باشد و در همکاری های خود در موضوع برجام نیز چین مستقل عمل کرده و وابسته به فشارهای غربی ها در خصوص مسایل ایران نباشد.
کنعانی مقدم در مورد واکنش های آمریکا در خصوص توسعه روابط ایران و چین اظهار داشت: همیشه آمریکایی ها نگران این هستند که ایران بتواند با ایجاد روابط با چین تحریم های غرب را دور بزند و همچنین وابستگی خود را به اقتصاد آمریکا و اروپا کم کند در این رابطه تلاش های بسیار جدی کردند و اکنون نیز به اقدامات خود ادامه می دهند تا ایران نتواند با قدرت های دیگر اقتصادی در دنیا مانند روسیه و چین مناسبات خود را ادامه دهد و به عبارتی مانع دور زدن تحریم ها شود.
کارشناس مسائل خارجی با بیان اینکه هژمونی تسلط آمریکا بر اقتصاد جهان با پیشرفت اقتصادی چین مخالف است، یادآور شد: دنیا از نظر اقتصادی شرایط متفاوتی دارد و با توجه به اینکه چین تبدیل به یک قدرت اقتصادی جهانی و در حد اقتصاد اول شده، این امر برای آمریکایی ها قابل قبول نیست در حالی که ایران باید از این فرصت استفاده کند و مناسبات خود را با چین از گفتار دیپلماتیک به روابط تجاری و اقتصادی تبدیل کند.
وی در مورد توسعه روابط ایران و چین و تاثیر آن در جایگاه ایران در عرصه بین الملل گفت: چین اکنون یک قدرت اقتصادی است که همگام با آمریکا اقتصاد جهان را در زمینه های مختلف همراهی می کند. وقتی چین با استثماری بودن و هژمونی آمریکا مخالف است این امر در مناسبات بین الملل در راستای سیاست خارجی ایران قرار دارد.
کارشناس سیاست خارجی تصریح کرد: وقتی ایران کشور چین را به عنوان یکی از پشتوانه های نظامی، اقتصادی، سیاسی داشته باشد و با در نظر گرفتن حق وتوی چین در شورای امنیت سازمان ملل، این امر می تواند به مناسبات ایران در آینده و چین کمک کند تا جایی که می توان از چین به عنوان یک اهرم فشار علیه آمریکا استفاده کرد.
نظر شما