به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان؛ وحید یامین پور، ظهر چهارشنبه (۲۶ بهمن) در اجلاس سراسری دبیران استانی شبکه ملی پیشگیری از آسیب های اجتماعی (حاشیه نشینی) سازمان های مردم نهاد گفت: در کتاب «فرهنگ، سبک زندگی و جرم» کلیات جامعه شناسی آسیب های اجتماعی مبتنی بر پدیده گسست نسلی بحث شده است.
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان با بیان اینکه وقتی سمن ها وارد موضوعات کلان حکمرانی {مثل حاشیه نشینی } می شوند زاویه دید ورود آنان به این موضوعات مهم است؛ بیان کرد: فارابی به جامعه نگاه انداوم واره دارد که دارای سر و قلب و اندام است و مفهوم الفت اجتماعی را مطرح می کند که یکی از مهمترین مؤلفه های حفظ سلامت اجتماعی است.
وی الفت را به معنای روابط اجتماعی پایدار و سالم میان آحاد جامعه دانست و خاطرنشان کرد: اگر الفت اجتماعی دچار آسیب شود باید منتظر انواع و اقسام خلق آسیب در اندام واره اجتماع باشید.
یامین پور با افزودن این مطلب که جامعه شناسان متأخر با تعابیر شبیه فارابی از «همبستگی اجتماعی» استفاده کردند؛ اظهار کرد: اینها خودکشی را مستقیماً ناشی از اختلال و سستی همبستگی اجتماعی می دانند که ناشی از افسردگی و طرد و انزوا است.
یامین پور ادامه داد: در عصر رروشنگری و از قرن 18 تفکری در غرب لیبرال سیطره یافت و محافظه کاری سخت گیرانه ای در مسائل اجتماعی ایجاد شد که هر کس کوچکترین انحراف از معیارهای رسمی اجتماعی و از هنجارهای غیرقابل خدشه پیدا می کرد او را از دایره اجتماع بیرون می گذاشتند.
وی با بیان اینکه در این دوره با عنوان حفظ کیان و هنجارهای اجتماعی؛ زندان ها وسیع تر، قوانین مستحکم تر و پلیس قدرتمند شد؛ در این باره به تفاوت دیدگاه اجتماعی و کلاسیک به معتاد که اولی قائل به بیمار بودن و دومی مجرم بودن است؛ اشاره و بیان کرد: برای همین جرم شناسی در خدمت امنیت اجتماعی قرار گرفت.
این مسئول اظهار کرد: عده ای خدشه می کنند که راهی که از دوره روشنفکری تا الان آمدیم، راه اصلاح بیمار نبوده که راه مجرم انگاری و جرم انگاری بیماران بوده که منجر به طرد و شکاف اجتماعی بیشتر شده که مهمترین ظهور و بروز آن در مسئله حاشیه نشینی و سکونت گاه های غیر رسمی است.
وی بیان کرد: خیلی از دولت ها علاقه مند به حل موضوع و کاهش میزان جرم و آسیب های اجتماعی هستند اما وقتی با این نگاه پیش می روند به طرد بیشتر دامن می زنند؛ انگار کسانی که در حاشیه شهر و سکونت گاه های غیر رسمی هستند و یا سبک متفاوتی از هنجارهای رسمی شهر دارند؛ دیگریِ شهر هستند.
یامین پور با تأکید بر اینکه حاشیه شهر، دیگریِ شهر نیست بلکه با نگاه اندام واره، بخشی از بدنه اجتماعی است؛ گفت: اگر تلقی این بود که دیگریِ شهر است به طرد بیشتر دامن زدیم و طرد بیشتر یعنی بیماری بیشتر، جرم بیشتر، شکنندگی و گسست اجتماعی بیشتر؛ حال چه کسی دیگر بودن حاشیه نشینی را حل می کند؟ دولت در معنای عام و مردمی که برچسب حاکمیتی ندارند می توانند همدلانه سراغ آسیب بروند و اگر امروز ما در بحث آسیب های اجتماعی آستین بالا زدیم با این نگاه در میدان هستیم.
وی ادامه داد: کاری نکنیم به تولید برچسب های بیشتر مجرمانه و بزهکارانه منجر شود و برای این امر باید از کف هرم اجتماعی این کُنشگری مردمی را آغاز می کنیم و این مانیفست ما به عنوان مجموعه های مردمی غیرانتفاعی است زیرا سمن یعنی فعالیت داوطلبانه و عام المنفعه؛ در کنار اینکه مسئله آسیب موضوع فعالیت ما است اما تنها هدف فعالیت ما نیست.
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان خاطرنشان کرد: هدف مهم ماخودمان هستیم؛ کار ما توسعه مشارکت اجتماعی است یعنی توسعه سازماندهی جوانان و کُنش های جمعی جوانان که ممکن است موضوع آن تولید هنری، کار جهادی و یا خیرخواهانه و نیکوکاری باشد.
وی تصریح کرد: هدف اصلی ما شبکه سازی و توسعه مشارکت های اجتماعی است زیرا نفس سازماندهی و کُنشگری داوطلبانه، خود ضد آسیب است که اگر در حاشیه و متن شهر موفق به توسعه مشارکت اجتماعی و کار جمعی بشویم، ضد آسیب و جزو نیازهای فوری و ضروری جامعه امروز است زیرا در دوره ای زندگی می کنیم که امر سازماندهی به شدت رو به محاق است و با توسعه شبکه های اجتماعی و جامعه شبکه جهانی و تفکر نئولیبرال آدم ها روز به روز مثل اتم های منفرد دیوار و تجربه کار مشترک را بیشتر از دست می دهند لذا خود موضوع سازماندهی و کنشگری جمعی برای ما هدف است.
نظر شما