خبرگزاری شبستان_خراسان جنوبی: سمیه محمدی- «جهاد تبیین» واژه ای است که رهبر معظم انقلاب اسلامی در اردیبهشت سال ۱۳۹۵ به آن اشاره کردند اما این مهم در آذرماه سال ۱۴۰۰ به جهت روشن کردن افکار عمومی نسبت به فعالیتهای انجام شده در نظام جمهوری اسلامی ایران دوباره مورد تأکید معظم له واقع شد.
طبق بیانات رهبری «در این جهادی که وجود دارد، در این جنگ بیامانی که وجود دارد بین اسلام و کفر، بین حق و باطل، بین روایت دروغ و حقیقت- این جنگی است بین اینها- ما در کجای این جبهه قرار داریم و حضور داریم؟»
موضوع «جهاد تبیین» بارها مورد تأکید و اشاره رهبر انقلاب قرار گرفته است و ایشان ابعاد مختلف آن را توصیف کردهاند. اینکه «جهاد تبیین» یک فریضه است. «جهاد تبیین» یک فریضهی قطعی و یک فریضهی فوری است و هر کسی که میتواند باید اقدام کند.» خطابی عمومی که همه افراد جامعه در جنگ رسانهای دشمن علیه حقایق انقلاب اسلامی مردم ایران، مخاطب آن هستند و میتوانند ایفای نقش کنند؛ اگرچه مسئولین در این زمینه وظایف سنگینتری بر دوش دارند.
همچنین حضرت آیتالله خامنهای در دیدار ائمه جمعه سراسر کشور امسال هم گفتند: جهاد تبیین را جدّی بگیرید، شبههزدایی از ذهن مخاطبین را جدّی بگیرید. شبهه از جملهی چیزهایی است که عرض کردیم مثل موریانه است؛ دشمن به این موریانهها دل بسته. شبهه ویروس است، مثل همین ویروس کرونا؛ وقتی که وارد شد، خارج شدنش مشکل است، جزو بیماریهای مسری هم هست، سرایت هم میکند. البتّه اینکه گفتم «بعضیها در مقابل تیر و شمشیر ایستادند، در مقابل شبهه نتوانستند بِایستند»، در این یک مقداری هم دنیاطلبی نقش دارد؛ این را هم نباید از نظر دور داشت. دنیا چیست؟ دنیای هر کسی فرق میکند؛ یکی دنیایش مال است، یکی دنیایش مقام است، یکی دنیایش شهوات جنسی است؛ اینها دنیاهای افراد مختلف است، اینها همه دنیا است. ممکن است توجیه هم درست کند برای خودش در این دنیاطلبی، امّا دنیاطلبی است دیگر؛ اینها هم تأثیر دارد.»
با این وجود در موضوع «تبیینگری» ما باید زمان شناس باشبم و هر مسئله ای را بنا به اقتضائات و در زمان مشخص خودش به درستی تبیین کنیم چرا که اگر در زمان مشخص مسأله به درستی تبیین نشود، نه تنها تاثیری نخواهد داشت بلکه مشکلاتی را هم به دنبال خواهد آورد.
هچنین مسئله «تبیین» بهعنوان مطالبه مهم رهبری از جوانان و دانشجویان مطرح شده است که خود نقشه راه رهبری برای پیشرفت کشور است لذا سپردن مسئولیت مهم و کلیدی تبیین و روشنگری و زدودن ابهامات و شبهات موجود یا طراحیشده از سوی دشمن به جوانان و دانشجویان، مستلزم اعتقاد عمیق به توانمندیها و پتانسیلهای موجود در فکر و فعل این قشر است.
حجت الاسلام غلامحسین نوفرستی -قائم مقام نماینده ولی فقیه در خراسان جنوبی- در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در خصوص جهاد تبیین اظهاراتی بیان میکند که در ادامه به آن میپردازیم.
1- مخاطبان رهبر انقلاب در بحث «جهاد تبیین» چه کسانی هستند؟ طبق بیانات رهبر انقلاب در دیدار با فرماندهان لشکر ۲۷ محمد رسولالله (ص)؛ جامعه را میشود به خواص و عوام تقسیم کرد که خواص جامعه رسالتی بر عهده دارند.
خواص جبهه حق به درستی کار کردند اما برخی تبیین درستی از مطالب نداشتند لذا حوادث تلخی هم درصدر اسلام به خصوص در جریان کربلا رقم خورد. حال رهبری هم هشدار دادند که خواص جبهه حق و باطل و عامه مردم باید فضای جامعه را مدیریت کنند.
خواص جبهه حق که علما، اساتید دانشگاه، اساتید حوزههای علمیه و کسانی که تریبونی در فضای حقیقی و مجازی به دست دارند، رسالتهایی دارند تا حقایق را بیان و برای مردم تبیین و روشن کنند.
در صحنه کربلا اگر حضرت زینب(س) و امام سجاد(ع) حقایق جریان عاشورا را بیان نمیکردند و بعد از آن هم علمای دین این حقایق را منتشر نمی کردند جریان اسلام به خطر می افتاد لذا نقش افراد بعد از شهادت امام حسین (ع) روشنگری بود.
شهدای کربلا در یک نصف روز رسالت خود را انجام دادند و آنچه تا ظهور حضرت حجت(عج) میماند بر عهده علمای دین، بزرگان، اساتید و جایگاه داران است این تکیفی است که باید حقیقت اسلام، انقلاب و دوران دفاع مقدس و جریان جبهه مقاومت را برای نسل جوان روشنگری و تبیین کنیم. اگر ما کوتاهی کنیم دشمن به جای الگو نشان دادن شهیدان، جلادان را به جوانان معرفی و فرهنگسازی میکند.
2- چه موضوعاتی در جهاد تبیین باید بیان شود؟ در گام نخست شناخت دین، اصول و پایههای دین، توحید، خداشناسی، معاد شناسی، شناخت ولایت و رهبری از اولویتهای جهاد تبیین هستند. امروز به ساحت قرآن و پیامبر جسارتها شده است اگر به حقیقت رسالت و جایگاه پیغمبر و قرآن کریم آگاه نباشیم نمیتوانیم دفاع درستی داشته باشیم.
اولین مسئله ای که در جهاد تبیین باید به آن بپردازیم ریشههای دین است که در قرآن هم بیان شده است طبق آیه 24 سوره ابراهیم «أَلَمْ تَرَ كَيْفَ ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا كَلِمَةً طَيِّبَةً كَشَجَرَةٍ طَيِّبَةٍ أَصْلُهَا ثَابِتٌ وَفَرْعُهَا فِي السَّمَاءِ» (ای رسول) آیا ندیدی که چگونه خدا کلمه پاکیزه را به درخت پاک و زیبایی مثل زده که اصل ساقه آن برقرار باشد و شاخه آن به آسمان (رفعت و سعادت) بر شود؟». درخت اسلام مانند درخت پر ثمر است لذا باید در موضوع ریشههای دین کار کنیم که نیاز به آموزش های مناسب علمی دارد.
شناخت از اعمال و شناخت از مراجع هم لازم است چراکه امروز به جایگاه ولی فقیه و علما هم جسارت میشود که علما باید رسالت و تکلیف مردم را هم بیان کنند لذا دومین موضوع جهاد تبیین جایگاه ولایت، جایگاه اسلام و نقش انقلاب اسلامی در دفاع از دین است.
کسی عَلَم اسلام را نمی تواند حمل کند و ادای این را داشته باشد که مسلمان و مدافع دین و اسلام است مگر اینکه اهل بصیرت باشد و بتواند از ارزش های اسلامی دفاع کند.
هر درختی میوه دارد ما باید میوههای دین را به مردم نشان دهیم در طول گذشت 44 سال از انقلاب، ما رهاوردهایی را داشته ایم، تحکیم انقلاب، پایان دادن به جشن های 1500 ساله پادشاهی، اینکه صهیونست ها خودشان اعلام نابودی میکنند دستاوردهای علمی و موشکی همه این ها میوههایی است که باید تبیین شوند.
3- ابزارهای لازم برای جهاد تبیین کدامند؟ «قرآن» بهترین ابزار برای جهاد تبیین است و ما باید مسلح به کتب قرآنی و انقلابی باشیم. نوشته ها و کتب شهید مطهری میتواند جامعه را هدایت کند، فضای رسانههای ملی، مکتوب و خبرگزاری ها امروز ابزار خوبی برای جهاد تبیین هستند، امروز باید از همه فضاها استفاده کنیم و کسانی که تریبون نماز جمعه، مساجد، فضای دانشگاهی، مدارس و حوزه های علمیه را در دست دارند باید در جهت دغدغه رهبری و تبیینگری گام بردارند.
4- افسران خط مقدم جبهه جهاد تبیین چه کسانی هستند؟ همه علمای دین افسران این جبهه هستند به طور مثال، مراجع تقلید باید جایگاه خود را تقویت کنند چراکه بیانات آنها در جامعه تاثیرگذار است. ائمه جمعه نقش بهسزایی در تاثیرگذاری مردم دارند، اساتید دانشگاه افسران جبهه انقلاب هستند، معلمان در فضای مدارس هم اینگونه اند.
فعالان رسانهای هم اکنون افسران جهاد تبیین در خط مقدم جبهه رسانه دشمن هستند و وظایفشان به مراتب بیشتر و حیاتیتر از گذشته شده است.
هر کس به هر میزانی که توان دارد باید اهل تبیینگری باشد همانطور که در دفاع مقدس بانوان از هر لحاظی که توانایی داشتند پشت جبهه کمک کننده بودند؛ امروز ایران با یک جنگ نرم روبرو است و کسانی که اهل بیان نیستند میتوانند در مسائل مالی و سایر مسائل کمک کننده «جهاد تبیین» باشند. جهاد تبیین وظیفه همگانی است و عموم اقشار مردم باید در این زمینه ورود کنند.
5- چه ارتباطی میان جهاد تبیین و زمینه سازی برای ظهور حضرت مهدی(عج) است؟ این حکومت، زمینه ساز حکومت جهانی حضرت حجت(عج) است و همه ما که از منتظران این حضرت هستیم رسالت بزرگ ما همین جهاد تبیین و بیان زیباییهای اسلام و انقلاب است قطعا اسلام سراسر عالم را که وعده قرآن است را پر خواهد خواهد کرد و ما نیز اکنون برای زمینه سازی ظهور حضرت مهدی (عج) باید مجاهدانه در زمینه تبیین عمل کنیم.
نظر شما