راهبردهای توانمند سازی جوانان برای تحقق حکمرانی اسلامی/ روشن کردن مشعل های هدایت از ویژگی های حضرت علی اکبر(ع)بود

حجت الاسلام والمسلمین عزت زمانی با اشاره به راهبردهای توانمند سازی جوانان برای تحقق حکمرانی اسلامی، گفت: روشن کردن مشعل های هدایت از ویژگی های حضرت علی اکبر(ع) است که باید الگوی جوانان قرار گیرد.

به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، رهبر معظم انقلاب اسلامی در سال ۹۷ بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی را صادر کردند؛ بیانیه‌ای که همه اقشار جامعه را در بر می‌گرفت و برای همه افراد راهبردهایی در نظر گرفته بود و در این بیانیه «نوجوانان و جوانان؛ طلاییه داران گام دوم انقلاب» معرفی شده اند و وظایف و دستورالعمل‌های بیشتری شامل حال آن‌ها شده است چراکه به عنوان نسل نو و آینده سازان جامعه، نقش مهمی در پیشرفت و تعالی کشور دارند. برای نقش آفرینی این قشر، ضرورت‌هایی لازم است که باید به آن توجه کرد؛ از جمله آن‌ها تعلیم و تربیت و هدایت متناسب با ویژگی‌های آن‌ها است. میدان دادن و فراهم کردم فرصت آزمون و خطا برای جوانان که در سیره اهل‌بیت (ع) نیز وجود دارد. رهبر معظم انقلاب نیز همواره به استفاده از جوانان متعهد و انقلابی در مدیریت کلان کشور تأکید می کنند و در همین زمینه، نیز در یکی از سخنرانی‌های شان تأکید کردند: «هر جا گروهی جوان با ذهن فعال و پویا شکل بگیرد، می‌تواند با تأثیرگذاری در محیط اطراف و دیگر مجموعه‌ها در عزم و حرکت و بینایی و پیشرفت حرکت عمومی ملت ایران مؤثر باشد.»

 

با توجه به اهمیت موضوع و به مناسبت سالروز ولادت حضرت علی اکبر (ع) روز جوان، خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان گفت و گویی با حجت الاسلام والمسلمین «رضا عزت زمانی» معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی انجام داده است که در ادامه می خوانید.

 

جوانان و نوجوانان به عنوان طلایه داران بیانیه گام دوم انقلاب چه وظایفی دارند و چه دستورالعمل هایی برای تحقق تمدن نوین اسلامی باید انجام دهند؟

دوره جوانی یکی از مهمترین برهه های زندگی انسان محسوب می شود. دوره نشاط، سرزندگی، امید، کار و تلاش است. اگر از دوران جوانی به خوبی استفاده کنید، می توانیم قله های معرفت را فتح کنیم. دوره جوانی می تواند مایه حسرت هم باشد اگر نتوانیم آن گونه که باید از این دوره استفاده کنیم و همچنین مایه سکون و دوری باشد. جوان بودن یک فرصت و مجوزی برای امید، آرزو و مبدأ هستی است و نقطه اوج تعالی باشد. اگر انگیزه و امید جوان ها به آینده و حرکت جوانی شکل بگیرد، کشور سریع تر پیشرفت می کند و آبادتر می شود.

در سال های پیروزی انقلاب اسلامی جوانان نقش آفرینی های ارزشمندی داشته اند و جوانان نسل اول انقلاب و دوران دفاع مقدس روزهای سخت و پیچیده ای را پشت سر گذاشته اند. خطاب بیانیه گام دوم انقلاب که رهبر معظم انقلاب مطرح کرده اند، اول به جوانان و نوجوانان کشور و بعد ملت ایران است چرا که نسل جوان را سرمایه بی نظیر برای کشور دانسته اند و وجود جوانان با انگیزه را رمز موفقیت کشور عنوان کرده اند.

جوانان به عنوان نیروهای تمدن ساز باید در کشور پیشرو باشند و مسئولان باید جوانان را برای حرکت در مسیر بیانیه گام دوم انقلاب به خط کنند. رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم انقلاب امید را اصلی ترین و ریشه ای ترین عامل پیشرفت و موفقیت اعلام کرده اند و این در حالی است که امید با جوانی نسبت برقرار می کند و جوانان در این عرصه پیشرو هستند. جوانان باید کشوری را که به دست شان رسیده و آینده ای را که پیش رو دارند با امید آباد کنند و قله های عظیم معنویت و آبادانی را فتح کنند. جوانان جلوه معرفت و امید هستند.

حرکت در حول محور جوانی باعث رشد تمدن می شود. از باور و فکر عمیق و موثر جوانان می توانیم در راستای تحقق تمدن نوین اسلامی استفاده بکنیم؛ بنابراین کافی است فرصت ها و زمینه های تحقق نوین اسلامی توسط مسئولان فراهم شود و جوانان نیز از فرصت های ایجاد شده استفاده کنند. مسئولان باید قدر نعمتی که در اختیار دارند، بدانند و از نعمت جوانان به خوبی استفاده کنند. مسئولان اجرایی و حوزه های علمیه باید بدانند در مبارزه تمدنی دشمن که خود را تهی و رو به شکست می بیند، جوان دزدی می کند و جوانان کشورهایی که کمی عقب تر حرکت کرده اند را با وعده هایی به سمت خود جذب می کند و تلاش می کند تا ذهن و دل آنها را در خدمت خود بگیرد؛ بنابراین نسل جوان باید با انگیزه، امید و باور پیشرفت کشورشان را در اولویت قرار دهند و مسئولان نیز فرصت بروز استعدادهای نسل جوان را فراهم کنند و این موضوع باید در باور درونی و تلاش های مسئولان محقق شود.

 

کیفیت آموزش و تربیت نسل جوان در راستای تحقق اهداف بیانیه گام دوم انقلاب چگونه باید باشد؟

حرکت رو به رشد در جامعه وجود دارد و نظام تربیتی باید متناسب با آن تنظیم شود. به رغم کمبودهای متعدد در سطوح مختلف آموزشی و با همین شرایطی که نظام تعلیم و تربیت دارد، جوانان انقلاب اسلامی توانسته اند قله های عزت و عظمت را فتح کنند به طوری که دوستان به وجود جمهوری اسلامی افتخار می کنند و دشمنان جرات مواجهه و مقابله با ما را ندارند. با وجود جوانان با انگیزه اگر نظام آموزشی و تربیتی اصلاح و هرس شود و با نگاه تمدنی و ساخت انسان ها هویت خود را شکل دهد و سرمایه انقلاب را به جوانان بچشاند، افقی روشن پیش روی کشور ایجاد می شود. با این اقدام رشد، حرکت رو به جلو، آزادگی و باور را در نسل جوان ایجاد می کنیم و قدم های بزرگی در راستای تحقق تمدن نوین اسلامی برداشته می شود.

آموزش و پرورش و آموزش عالی به یک معرفت و رشد مهارت ها نیاز دارند. باید در این زمینه کار کنیم و زواید محتواهای علمی را بگیریم و علم را در راستای فرهنگ تمدن اسلامی قرار دهیم و در حوزه های مختلف ترقی و تحول ایجاد کنیم. برای ایجاد این تحول راه طولانی در پیش داریم و دستگاه های دولتی باید با قوت و قدرت در این عرصه وارد شوند و همان طور که در قسمت سخت افزار بخشی از نیازها برطرف شده است در حوزه فکری و معنوی نیز گره ها را باز کنیم.

انقلاب اسلامی ایران جوانان را به گونه ای تربیت کرده است که در مقابل کج روی ها بایستند. در داخل کشور گاهی این زمینه و فرصت وجود دارد و با ایجاد فرصت گفت و گو، درک و مفاهمه بیشتر جوانان را باید در مسیر آگاهی قرار دهیم.

 

ولایت مداری یکی از شاخصه های حضرت علی اکبر (ع) می باشد. چگونه می توانیم ایشان را به عنوان الگو برای جوان انقلابی معرفی کنیم و کدام ویژگی ایشان باید بیشتر مورد تاکید قرار بگیرد؟

حضرت علی اکبر (ع) یک چهره ناشناخته در تاریخ اسلام است و اگر در واقعه کربلا جلوه و بروز پیدا نمی کرد و مصائب اهل بیت (ع) در کربلا گفته نمی شد، مقام ایشان نیز ناشناخته باقی می ماند. در بیان سیدالشهدا (ع) حضرت علی اکبر یک شخصیت بی نظیر بود، مجذوب در ولایت و مجاهد در میدان نبرد بود به طوری که حتی دشمنان اسلام از جمله معاویه حضرت علی اکبر (ع) را به عنوان بهترین جایگزین برای امام حسین (ع) مطرح می کردند.

نتوانسته ایم جنبه های معنوی حضرت علی اکبر (ع) آن گونه که باید در جامعه تبیین کنیم، هم تاریخ درباره ایشان اطلاعات کمی نقل کرده است و هم ما در شناخت حضرت علی اکبر کوتاهی کرده ایم. از باب معنویت تا در هدایت اجتماع و خدمتگزاری باید از ایشان الگو بگیریم. حضرت علی اکبر (ع) در زمان حیات پر خیر و برکت شان در اطراف شهر آتش هایی برپا می کردند تا افرادی که در راه مانده و یا گم شده اند، راه را پیدا کنند.

روشن کردن مشعل های هدایت یکی از ویژگی های حضرت علی اکبر (ع) است. این ویژگی برای نسل جوانی که آزادی خواه و روشنفکر است، بسیار مورد توجه است. کمک به هدایت جامعه مهمترین کار است که با چراغ امامت و ولایت روشن می شود. در مجاهدت هم حضرت علی اکبر (ع) کوتاهی نکرده اند. در واقعه کربلا و در ظهر عاشورا سپر بلای سیدالشهدا (ع) است و اولین کسی از اهل بیت است که جان خود را در روز عاشورا فدا می کند. این ویژگی های حضرت علی اکبر باید برای جوانان به خوبی بازگو شود و جوان با این شخصیت معنوی آشنا شود. شهدا در دوران دفاع مقدس خود را فدایی حضرت علی اکبر (ع) می دانستند و از ایشان الگو می گرفتند. ما که با شهدا زندگی کرده ایم و از نزدیک سیره و روش آنها را دیده ایم، باید روش و منش آنان را سرمشق زندگی خود قرار دهیم. وقتی با رفاقت شهدا مسیر زندگی انسان ها تغییر می کند چه رسد به اینکه حضرت علی اکبر (ع) را الگو و سرمشق خود قرار دهیم. معرفت، خدمت، شجاعت، مجاهدت و شهادت در راه خدا و ولایت مداری جلوه های بارز الگوی شخصیتی حضرت علی اکبر (ع) است و باید این ویژگی ها را برای جوانان معرفی کنیم و بگوییم دنیای دیگری نیز وجود دارد که می تواند افق سعادت و خوشبختی و جوانی خوب و خوب جوانی کردن باشد.

 

کد خبر 1254744

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha