شعبان فرصتی برای خلاصی از روزمرگی زندگی و ارتباط با خداوند

ماه شعبان فرصتی برای خلاصی از روزمرگی‌های زندگی و اتصال به خداوند متعال است، ماهی پرفیض که به انسان کمک می‌کند تا «الا بذکرالله تطمئن القلوب» در او‌ نهادینه شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، رسول خدا حضرت محمد(ص) فرمودند: رجب شهر اللّه و شعبان شهری و رمضان شهر امّتی، رجب ماه خدا و شعبان ماه من و رمضان ماه امت من است، همچنین فرمودند: شعبان شهری رحم اللّه من أعاننی علی شهری، شعبان ماه من است خدا بیامرزد کسی که مرا به ماه من اعانت کند.

 

ماه شعبان از راه رسید، هشتمین ماه از ماه‌های قمری، ماهی بسیار شریف و منسوب به رسول خدا (صلی الله علیه و آله)، پیامبر اکرم ماه شعبان را روزه می‌‌داشت و آن را به ماه رمضان وصل می‌‌کرد، همچنین وقایع تاریخی متعددی نیز در این ماه روی داده که مهم‌ترین آن‌ها، ولادت امام حسین، امام علی بن الحسین، امام مهدی و حضرت ابوالفضل (علیهم‌السلام) است.

 

در همین باب گفت‌وگویی را با حجت‌الاسلام علی اکبر نژاد صفری - از خطبای برجسته رشت و امام جماعت مسجد امام حسین(ع) زیر کوچه رشت انجام دادیم که شرح آن در ادامه خواهد آمد.

 

-در مورد فضایل ماه شعبان برای ما بفرمایید، چگونه انسان می‌تواند در این ماه به تقرب الهی برسد؟

ماه شعبان، ماهی بسیار شریف و بافضیلت است این ماه همانطور که از روایات برداشت می‌شود منسوب به پیامبر اکرم(ص) است و در روایات ما فرمودند هر کس بخواهد روزی را در این ماه روزه نگه دارد، بهشت بر او واجب می‌شود.

حقیقت مطلب آن است که درست است که این ماه، ماهی بسیار پرفضیلت محسوب می‌شود و روزه گرفتن و بسیاری از اعمال نظیر صدقه دادن در این ماه فراوان ثواب دارد اما در واقع همه این کارها و اعمال برای تقرب به خداست و برای آن است که انسان به خدا نزدیک شود.

 

- بهره بردن از فرصت ماه شعبان از نگاه امامان معصوم (علیه السلام)، چرا باید خود را در این ماه مهیا سازیم؟

امام صادق (علیه‌السلام) در روایتی فرمودند وقتی امام سجاد (علیه السلام) ماه شعبان فرا می‌رسید اصحاب و یاران خودشان را جمع میکردند و می‌فرمودند ای اصحاب من می‌دانید این چه ماهی است، در واقع امام سجاد (علیه السلام) شیعیان و محبان خود را به یک مسئله بسیار مهم توجه می‌دهد و آن هم استفاده کردن و بهره بردن از ماه شعبان است.

انسان مانند آهنی است که در معرض باد و آب قرار می‌گیرد و گه‌گاه زنگ می‌زند و ممکن است دچار روزمرگی و بی‌تفاوتی شود و ارتباط او با خداوند باریتعالی کمرنگ شود، قرب او به خدا به خاطر وصل او به مادیات و دنیا کمتر شده باشد به همین جهت امام سجاد (علیه السلام) به اصحاب و یاران خود تلنگر می‌زند و توجه می‌دهد به اینکه ای مردم، ماه شعبان رسید و خود را مهیا کنید.

این موضوع شاید از این باب باشد که در سایر ایام فاصله انسان از خداوند متعال زیاد می‌شود و با فرا رسیدن ماه رجب یا ماه شعبان انسان خودش را به خدا نزدیکتر می‌کند فلذا فرمودند ماه شعبان، ماه مناجات و ماه رمضان ماه ملاقات با خداست که در اینجا بنده خدا به پروردگار خود نزدیک و نزدیکتر می‌شود.

 

- چرا امام سجاد ( علیه السلام) فرمودند ماه شعبان ماه تلنگر زدن و بیدار کردن است؟ این فرمایش امام معصوم از چه رو است؟

امام سجاد (علیه السلام) این جمله را فرمودند و ‏این تعبیر به آن خاطر است که به انسان‌ها این توجه را بدهد که باید ایام و روزهایشان با یکدیگر متفاوت باشد، یا اینکه یکسری اعمالی که انسان را به خدا نزدیکتر می‌کند را بسیار بیشتر انجام دهند.

فلذا برای تقرب به خدا باید از این ابزارها استفاده کرد که یکی از راه‌های تقرب به خداوند، روزه گرفتن است که در روایات ما آمده جهت تقرب به خدا روزه بگیرید و باز در روایات ما اینطور فرمودند که کرامت خداوند شامل حال کسانی می‌شود که روزه بگیرند.

امام معصوم ما فرمودند برای محبت به پیامبر اکرم(ص) و قرب به خدا در ماه شعبان روزه بگیرید در روایات دیگر آمده در روزه ماه شعبان و رمضان توبه و مغفرت از خداوند است یعنی با استفاده از این دو ماه عزیز و روزه گرفتن، توبه و مغفرت خداوند شامل حال انسان می‌شود.

 

- چه اعمالی در ماه شعبان المعظم سفارش شده است؟

از جمله اعمالی که در این ماه می‌توان انجام داد استغفار هر روزه است یعنی انسان روزی هفتاد بار استغفرالله و اسئله توبه را بخواندهمچنین آورده شده عده‌ای پرسیدند بهترین اعمال در این ماه چیست فرمودند بهترین اعمال در ماه شعبان استغفار کردن و صدقه دادن است.

در باب صدقه دادن فرمودند انسان ولو به نصف دانه خرما می‌تواند صدقه بدهد البته این از باب مبالغه است بنابراین هر چه قدر انسان میتواند و توان دارد باید صدقه بدهد زیرا در ماه شعبان بهترین عمل است.

صلوات فرستادن یکی دیگر از اعمالی است که در ماه شعبان وارد شده است از طرفی همه این مطالبی که عرض شد برای آن است که انسان خود را به خدا نزدیکتر کند و ماه شعبان بهترین فرصت برای این کار است، سفره پهن است و کسانی که از این سفره رحمت الهی بهره مند می‌شوند و تعبد داشته تسلیم فرمان خدا هستند روح آرامی هم دارند و از آرامش بیشتری نسبت به سایرین برخوردارند زیرا همه این اعمال انسان را به خدا نزدیک می‌کند.

 

- آثار تقرب به خداوند باری‌تعالی چگونه است؟

وقتی انسان به خدا نزدیک شود تکیه گاهش خداوند باریتعالی شود تمام مشکلات عالم برای انسان کم می‌شود زیرا تکیه گاهش خداست و می‌داند که خدا او را می‌بیند و ناظر بر اعمال اوست و نویسنده‌ای هم هست که همه اینها را می‌نویسد به همین خاطر انسان آرامش می‌گیرد زیرا الا بذکرالله تطمئن القلوب.

پر واضح است که یاد خدا انسان را به آرامش می‌رساند و این همان فرق انسانهایی است که اهل عبودیت و اهل استفاده کردن از فرصت ماه شعبان هستند بنابراین کسانی که از این ماه به راحتی می‌گذرند در حقیقت از تمام بهره‌های آن غافل می‌مانند.

کد خبر 1254828

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha