صلوات، ذکری که بالاتر از آن نیست

از جمله دعاها و ذکرهایی که در روایات، دارای فضیلت و اهمیت بسیار زیادی است، ذکر شریف صلوات بر محمد و آل محمد است. به همین دلیل است که عالمان وارسته ‌ای چون حضرت آیت ‌الله ‌بهجت(ره) این عمل پر فیض را جزو اعمال ثابت و مهمِ روزانه خود قرار می ‌دادند.

خبرگزاری شبستاناستان فارسمهدی رحمانیان

 

تمامی ذکرها آرامش بخش هستند و اگر با توجه و اخلاص ادا شوند مسیر زندگی در دنیا و آخرت را نورانی و آباد و توام با آرامش خواهند ساخت. اما ائمه معصومین (ع)، بزرگان و علمای دین به بعضی از ذکرها عنایت بیشتری داشته و با عنوان ذکرهای هفت گانه یا اذکار سبعه از آنها نام برده اند که چهار ذکر آن تسبیحات اربعه یعنی «سبحان الله والحمدلله ولا اله الا الله والله اکبر» و دو ذکر «بسم الله» و «لا حول و لاقوة الا بالله» و هفتمی هم ذکر صلوات است.

در بین این ذکرهای هفتگانه آن که بیشتر از همه از ظهر پنج شنبه تا عصر جمعه سفارش شده همین ذکر صلوات است. از اعمالی که در ماه مبارک شعبان بسیار به آن توصیه شده فرستادن صلوات بر محمد وآل محمد (ص) است.

از جمله دعاها و ذکرهایی که در روایات، دارای فضیلت و اهمیت بسیار زیادی است، ذکر شریف صلوات بر محمد و آل محمد است.

به همین دلیل است که عالمان وارسته ‌ای چون حضرت آیت ‌الله ‌بهجت (ره) این عمل پر فیض را جزو اعمال ثابت و مهمِ روزانه خود قرار می ‌دادند و دیگران چه عموم مردم و چه شاگردان و خواص را هم به انجام آن سفارش می‌ کردند؛ آن هم سفارشی مؤکّد و مکرّر.

صلوات، بالاترین ذکر

مرحوم آیة الله العظمی بهجت که بدون تردید از اولیاءالله بود می‌گفت: ما هرچه گشتیم ذکری بالاتر و بهتر از صلوات پیدا نکردیم و می فرمود با نیت و توجه به برکات که قابل شمارش نیست این ذکر را داشته باشید.

 

عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَحَدِهِمَا (ع) قَالَ: مَا فِي الْمِيزَانِ شَيْ‏ءٌ أَثْقَلَ مِنَ الصَّلَاةِ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ. در ترازوی اعمال، هیچ ‌چیز سنگین ‌تر از صلوات بر محمد و آل محمد نیست.

 

به گفته امام جمعه جهرم ذکر شریف صلوات از جهاتی جامع است که مشتمل بر  ذکر و  دعا و طاعت و عبادت است و بزرگان درمورد این ذکر کتاب نوشته اند. این ذکر توصیه انسان نیست که به عنوان مثال یک عالم بزرگوار یا یک عارف سالک به ما توصیه کرده باشد بلکه یک نوع  لبیک به دعوت خداوند متعال است که به همه مومنان توصیه کرده است و در سوره مبارکه احزاب می فرماید: «إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا».

 

حجت الاسلام محمدحسین مدبر افزود: از ویژگی های این ذکر این است که با «اللهم» به صورت کوتاه نام خدای متعال را به همراه نام خواجه کائنات محمد مصطفی (ص) و والاترین انسانهای تاریخ بشریت یعنی ائمه طاهرین (ع) را یاد می کنیم. درواقع این ذکر حاوی توحید و عدل و نبوت و امامت است و با ثمراتش اشاره ای هم به معاد دارد پس این ذکر تمام اصول دین را متذکر شده و حاوی همه آنهاست. ویژگی دیگر این است که فرموده اند در نامه اعمال مومن هیچ عملی سنگین تر و ارزشمندتر از صلوات پیدا نمی شود.  نقل شده که پیامبراسلام (ع) روزی  به اصحاب فرمودند دیشب عمویم حمزه و پسرعمویم جعفر که در بهشت برزخی بودند را به خواب دیدم. از آنها پرسیدم چه عملی در آن عالم برتر و ارزشمندتر است ؟ هردو گفتند: یارسول الله(ص) صلوات بر محمد و آل محمد (ص) و بعد از آن حبّ علی بن ابیطالب (ص) و بعد هم نوشانیدن آب به تشنگان.

 

عجز فرشتگان از شمارش ثواب ذکر صلوات

وی در خصوص ویژگی های ذکر صلوات اظهار کرد: ثواب این ذکر به اندازه ای است که مجهزترین و قوی ترین فرشتگان الهی از شمارش و احصای آن اظهار عجز کرده اند چنان که  پیامبر (ص) فرمودند: در شب معراج با فرشته ای مواجه شدم که احصاء کننده تمام ذرات عالم مانند قطرات باران و برگ درختان و شنهای بیابان بود و می گفت من توانایی شمارش همه چیز را دارم به جز شمارش ثواب جمعی که بر شما یعنی محمد و آل محمد صلوات بفرستند لذا این یک ذکرِ معمولی نیست پس با این ذکر شریف در تمام عمر مخصوصا در این ماه شعبان انس بگیریم و بر آن مداومت کرده و از برکاتش استفاده کنیم.      

 

این استاد حوزه و دانشگاه اضافه کرد: فرموده اند گاهی بنده ای دعا می کند و این دعا معطل می ماند و به محض این که صلواتی بر آن اضافه کند مستجاب می شود. مولا امیرالمومنین(ع) فرمودند اگر می خواهید دعا کنید اول این ذکر را داشته باشید که خداوند متعال بزرگوارتر از این است که این دعای مستجاب را استجابت کند و دعای شما را رد کند. بزرگان فرموده اند سعی کنید دعایتان را ما بین دو صلوات قرار دهید که چون بین دو امر قبول شده قرار می گیرد رد نمی شود پس در قنوت های نمازمان دعایمان را مابین دو صلوات بر محمد و آل محمد قرار دهیم تا به اجابت نزدیک شود.

 

حجت الاسلام مدبر ادامه داد: خدای متعال به جبرئیل فرمود: به حبیبم بگو که هرکس بر تو صلوات بفرستد من و همه فرشتگان بر او صلوات می فرستیم. پیامبر فرمودند:  « أكثروا الصلاة عَليَّ فإن الصلاة عَليَّ نورٌ في القبر و نورٌ على الصراط و نورٌ في الجنة » یکی از علمای بزرگ می گوید فرد مومنی از همسایگان ما به رحمت خدا رفت او را در خواب دیدم و از اوضاع و احوالش در شب اول قبر پرسیدم! گفت: بسیار سخت و دشوار بود، گاهی به سختی می توانستم از عهده جواب بربیایم که یکباره نوری وارد قبر شد و بین من و ملکین فاصله انداخت و راحت شدم. از او پرسیدم کیستی؟ گفت:  من پرونده  صلوات های تو در طول زندگی هستم و خداوند متعال به من دستور داده که این بنده ام را هرجا مشکل پیدا کرد به فریادش برس. لذا پیامبر(ص) فرمودند اگر این ذکر با اخلاص و معرفت همراه باشد در قبر و صراط و قیامت به دادمان می رسد و  کسی در قیامت به رسول خدا(ص) نزدیک تر است که در زندگی بیش از بقیه مداومت بر ذکر صلوات داشته باشد.

صلوات؛ پاک کننده فقر از چهره زندگی

وی به  ثمرات دنیوی ذکر صلوات نیز اشاره کرد و گفت: ثمرات دنیوی این ذکر هم کم نیست چنان که فقر را از زندگی انسان پاک می کند و روزی انسان را زیاد می کند. فرموده اند اگر فقرا پولی ندارند که مانند ثروتمندان صدقه بدهند غصه نخورند و بسیار بر محمد و آل محمد صلوات بفرستند.  باز فرموده اند اگر هنگام صحبت کردن مطلبی را فراموش کردید از این ذکر کمک بگیرید که خدای متعال آن مطلب را به یادتان می اندازد و این سنت حسنه ای بین متدینین هم هست.

 

این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به اینکه اگر کسی این ذکر را با صدای بلند ادا کند رذیله نفاق از درونش پاک می شود، گفت: فرموده اند که دشمنان از گروه جن مانند  ابلیس را با ذکر «لاحول و لا قوه الا بالله» و شیاطین انسی را با ذکر صلوات از خود دور کنید.  پیامبر (ص) فرمود: علی جان! هرکسی از امت بر من صلوات بفرستد بر من واجب می شود که شفاعتش کنم. باز چنین آمده که مرگ برای هر انسانی که مداومت بر این ذکر داشته باشد شیرین و دلنشین می شود.

 

حجت الاسلام مدبر خاطرنشان کرد: مرحوم آیت الله مجتبی تهرانی تعبیر قشنگی در مورد این ذکر دارند که بعضی از ذکرها مداد و بعضی پاک کن هستند اما ذکر صلوات هم مداد و هم مداد پاک کن است که هم نعمتها را تثبیت می کند و هم گناهان را از نامه اعمال پاک می کند. فرموده اند با هر صلوات ده ثواب به شما داده می شود و ده گناه پاک می شود و ده درجه به شما اعطا می شود. 

 

در باب ثواب صلوات، روایات فراوانی است که تأکید می‌کند که صلوات ده هزار بار حسنه دارد، رحمت و برکت و لطف و کرامت خدا را به همراه دارد، معادل با پاداش و ثواب تسبیح و تکبیر خداست، ارتقای درجه به همراه دارد، معادل سبحان الله و الحمد‌الله و لا اله الّاالله و الله اکبر است.

 

ان شاالله با این ذکر پر از برکت از ثمرات دنیوی و اخروی آن بهره مند شویم و در سراسر عمرمان با اراده و انگیزه قوی به آن انس گرفته و مداومت داشته باشیم.

 

کد خبر 1255111

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha