خبرگزاری شبستان، گروه غدیر و مهدویت: شب بسیار مبارکی است، از امام صادق(ع) روایت شده که از امام باقر(ع) از برتری و مزیت شب نیمه شعبان پرسیده شد، ایشان فرمود: این شب پس از شب قدر برترین شبهاست. در این شب خدا احسان خود را بر بندگان سرازیر میکند و آنان را به بخشش و کرم خویش میآمرزد، پس در تقرّب جستن بهسوی خدای تعالی در آن بکوشید که آن شبی است که خدا به ذات مقدّس خود سوگند یاد کرده که گدائی را از درگاه خویش با دست خالی بازنگرداند، زمانی که انجام معصیتی را درخواست نکند؛ و شب نیمه شعبان شبی است که حقتعالی آن را برای ما قرار داد و در عوض شب قدر که آن را ویژه پیامبر(ص) نمود، پس در دعا و ثنا بر خدای تعالی کوشش کنید... تا پایان روایت.
از جمله برکات این شب مبارک، ولادت باسعادت حضرت سلطان عصر امام زمان (ارواحنا له الفداء) است که در سحر چنین شبی در سال دویستوپنجاهوپنج هجری قمری در سُرَّمنرأی [سامرّای کنونی] رخ داد و سبب فزونی برجستگی و برتری این شب مبارک شد.
برای این شب چند عمل وارد است:
اوّل: غسل کردن که سبب تخفیف گناهان است.
دوّم: شبزندهداری به نماز و دعا و استغفار، چنانکه امام زینالعابدین(علیهالسلام) انجام میدادند و در روایت آمده: هرکه این شب را به رازونیاز و عبادت بپردازد دل او نمیرد در روزی که دلها بمیرند.
سوّم: زیارت امام حسین(علیهالسلام) که افضل اعمال این شب است و باعث آمرزش گناهان است و هرکه میل دارد تا ارواح صدوبیستوچهار هزار پیامبر با او دست آشنایی دهند، در این شب، امام حسین(علیهالسلام) را زیارت کند.
کمترین حدّ زیارت آن حضرت(ع) آن است که بر بالای بامی برآید و به جانب راست و چپ بنگرد، سپس سر به سوی آسمان بردارد و با این کلمات حضرت را زیارت کند: «السَّلامُ عَلَيْكَ يَا أَبا عَبْدِاللّه، السَّلامُ عَلَيْكَ وَرَحْمَةُ اللّه وَبَرَكاتُهُ؛ درود بر تو ای اباعبدالله، درود و رحمت و برکات خدا بر تو»
و هرکس در هر کجا که باشد و در هر زمان آن حضرت(ع) را به این شیوه زیارت کند، امید است که پاداش حجّ و عمره برای او نوشته شود.
چهارم: خواندن دعایی که شیخ و سید نقل کردهاند و به منزله زیارت امام زمان (صلواتاللهعلیه) است و با این فراز شروع می شود: «اللّهُمَّ بِحَقِّ لَيْلَتِنا هذِهِ وَمَوْلُودِها وَحُجَّتِكَ وَمَوْعُودِهَا ... ».
پنجم: شیخ از اسماعیل بن فضیل هاشمی روایت کرده که گفت: حضرت صادق(ع) این دعا را به من آموخت که آن را در شب نیمه شعبان بخوانم و با این فراز شروع می شود: «اللّهُمَّ أَنْتَ الْحَىُّ الْقَيُّومُ الْعَلِىُّ الْعَظِيمُ الْخالِقُ الرَّازِقُ الْمُحْيِى الْمُمِيتُ الْبَدِىءُ الْبَدِيعُ ...».
ششم: دعایی را بخواند که حضرت رسول(ص) در این شب میخواند و با این فراز شروع می شود: « اللّهُمَّ اقْسِمْ لَنا مِنْ خَشْيَتِكَ مَا يَحُولُ بَيْنَنا وَبَيْنَ مَعْصِيَتِكَ ...».
هفتم: بخواند «صلوات هر روز» را که هنگام زوال [هنگام ظهر شرعی] میخواند: «اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ شَجَرَةِ النُّبُوَّةِ، وَمَوضِعِ الرِّسالَةِ، وَمُخْتَلَفِ الْمَلائِكَةِ...».
هشتم: «دعای کمیل» را بخواند که ورودش در این شب است و این دعا به طور کامل در باب اوّل گذشت.
نهم: هریک از ذکرهای «سُبْحانَ اللّه» و «الحَمْدُ للّه» و «اللّه أَکْبَر» و «لَا إِلهَ إلَّااللّه» را «صد مرتبه» بگوید تا خدا تعالی همه گناهان گذشته او را بیامرزد و حاجتهای دنیا و آخرت او را برآورد.
دهم: شیخ طوسی در کتاب «مصباح» از ابو یحیی در ضمن خبری در برتری و مزیت شب نیمه شعبان روایت کرده است که گفت: به مولای خود امام صادق(علیهالسلام) گفتم: بهترین دعاها در این شب کدام است؟ فرمود: هرگاه نماز عشا را خواندی، دو رکعت نماز به این ترتیب بخوان: در رکعت اول سوره «حمد» و سوره «کافرون» و در رکعت دوم سوره «حمد» و سوره «توحید» و چون سلام دادی، بگو «سُبْحانَ اللّهِ»، «سیوسه» مرتبه و «الْحَمْدُ لِلّهِ»، «سیوسه» مرتبه و «اللّهُ أَکْبَرُ»، «سیوچهار» مرتبه؛ سپس بگو دعایی را که با این فراز آغاز می شود: «يَا مَنْ إِلَيْهِ مَلْجَأُ الْعِبادِ فِى الْمُهِمَّاتِ، وَ إِلَيْهِ يَفْزَعُ الْخَلْقُ فِى الْمُلِمّاتِ ...» و باقی اذکار که در کتاب دعایی آمده است.
یازدهم: شیخ طوسی و کفعمی فرمودهاند: که در این شب این دعا را بخوان که با این عبارات آغاز می شود: «إِلهِى تَعَرَّضَ لَكَ فِى هذَا اللَّيْلِ الْمُتَعَرِّضُونَ، وَقَصَدَكَ الْقاصِدُونَ، ...».
دوازدهم: بعد از هر دو رکعت از نماز شب و شفع و بعد از دعاهای وتر، «دعایی» را که شیخ طوسی و سید ابن طاووس نقل کردهاند بخوان.
سیزدهم: بنده خداوند سجدهها و دعاهایی را که از رسول خدا(ص) روایت شده بجا آورد.
چهاردهم: نماز «جناب جعفر طیار» را بجا آورد، چنانکه شیخ از امام رضا(علیهالسلام) روایت کرده.
پانزدهم: نمازهای این شب را بخواند که بسیار است و شرح آنها در کتب دعایی آمده است.
نظر شما