مساجد می توانند در رفع  مسئله حاشیه نشینی  موفق عمل کنند/ با سبک زندگی اسلامی فاصله داریم

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نقش مساجد را در تمدن نوین اسلامی بسیار مهم و تاثیرگذار دانست و گفت: امروز حاشیه نشینی یکی از ابرمسئله های کشور است و مساجد می توانند در بحث عدالت اجتماعی و رفع مسئله حاشیه نشینی بسیار موفق عمل کنند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، ترویج و تبلیغ سبک زندگی ایرانی اسلامی وظیفه نهادهای متولی امر فرهنگ و هنر است؛ اگرچه کارهای تبلیغی و ترویجی مرتبط با این سبک زندگی انجام شده اما این کافی نیست و نیازمند کار بیشتر است، مقام معظم رهبری بارها و بارها در سخنرانی هایشان بر سبک زندگی ایرانی اسلامی تاکید داشتند. بر این اساس درباره نقش نهادهای فرهنگی و هنری در تبیین و جریان سازی سبک زندگی ایرانی و اسلامی و نقش مساجد در توسعه و ترویج سبک زندگی ایرانی و اسلامی با حجت الاسلام «سعید حسنی»، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و عضو هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان به گفتگو نشسته ایم که در زیر می آید:

 

آیا در سبک زندگی ایرانی اسلامی به دغدغه های فرهنگی رهبری و مطالبات رهبری توجه شده است؟

 

ما در گام اول انقلاب اسلامی قدم های اول را برداشتیم، اما در گام دوم باید به سمت ترسیم تمدن نوین اسلامی برویم.

 

 

از آنجا که تمدن نوین اسلامی بر  همه شئون زندگی جامعه تاثیر دارد چگونه می شود آن را بر اساس راهبرد تعریف شده پیاده سازی کرد؟

 

ما با سبک زندگی اسلامی فاصله داریم، با شهرسازی اسلامی فاصله داریم، معماری شهری؛ زندگی انسان را تحت الشعاع خود قرار می دهد و بر هویت فردی و جمعی ما تاثیر می گذارد. هنر ما و رسانه ها و تمام فضای زندگی که تحت تاثیر حکمرانی، حاکمیت و الگوهای حکمرانی است، این باید باشد که الگویی بر اساس علوم اسلامی طراحی کنیم و تا زمانی که علوم انسانی؛ اسلامی و بومی نشود، موفق نمی شویم.

 

 

دانشگاه ها چه نقشی در طراحی و تدوین سبک زندگی اسلامی دارند؟

 

دانشگاه ها در دهه 80 و 90 در این زمینه دستاوردهایی داشتند؛ امیدوارم در دهه اول قرن پانزدهم و برنامه افق سال  1404 و 1414 خروجی های عملی و عینی آن را با پیوست اجرایی ببینیم. دانشگاه ها به دنبال زیرسازی هستند؛ شما وقتی یک ساختمان می سازید اول پی آن را می ریزید و سپس فندانسیون را تعیین می کنید و بعد دیوارها را بالا می رود؛ در حوزه طراحی و تدوین سبک زندگی اسلامی در دانشگاه ها؛ دیوارها آن قدری که باید هنوز بالا نرفته است اما زیرسازی هایی انجام شده و روز به روز دارد تقویت می شود و در این راستا همایش ملی «هویت و پیشرفت» با محوریت استان مرکزی برگزار می شود. این همایش در کنار جشنواره ملی «هویت و پیشرفت» جریانی را در کشور ایجاد می کند که پژوهش ها هم علمی و بنیادی و هم کاربردی باشند.

 

 

نهادهای فرهنگی، هنری در توسعه و پرداختن به سبک زندگی اسلامی چه اقداماتی انجام داده اند؟

 

سبک زندگی ایرانی اسلامی هدف مفقوده ماست؛ نهادهای فرهنگی، هنری به سبک زندگی اسلامی پرداختند و تلاش هایی نیز انجام شده است اما سند مهندسی فرهنگی کشور تازه تصویب شده و برش های استانی آن هنوز تهیه نشده و تازه به استان ها ابلاغ شده است. وقتی دستگاه های متولی فرهنگ نقش خود را در نقشه فرهنگی ندانند، گاهی اوقات موازی کاری می کنند چون این موضوع بر می گردد به اینکه سند حکمرانی فرهنگی کشورمان هنوز تدوین نشده است. و اسن سند کجا باید تدوین شود؟ در دانشگاه و حوزه. در حال حاضر زیربنا ساخته شده است اما به مرحله اجرا نرسیده است.

 

 

چگونه پژوهش های بنیادی به سمت تمدن نوین اسلامی سوق پیدا می کنند؟

 

همه پژوهشگران و متولیان امر باید حواس شان را جمع کنند، پژوهش های بنیادی را به این سمت سوق بدهند، در حال حاضر معماری، سبک خانه ها، خوابیدن، بیدار شدن و تفریح ما کدام شان اسلامی است؟ یعنی بخشی از آن از غرب آمده و التقاط شده است. ما گام های اولیه را برداشته ایم و به دنبال آن وظیفه رسانه است تا آنها را به گفتمان تبدیل کند و وقتی گفتمان شفاف و روشن باشد نیاز به استدلال ندارد. دانشجو در دانشگاه زمانی کهمی خواهد درباره اقتصاد اسلامی بداند باید سراغ حوزه علمیه برود و مبانی را از آنها بخواهد. نتیجه این تعامل و همکاری همان سبک زندگی اسلامی می شود.

 

 

نقش مساجد در توسعه و ترویج ساحت های سبک زندگی ایرانی اسلامی چیست؟

 

مساجد نقش بسیار مهمی در تمدن نوین اسلامی دارند اما هنوز مسئولان ما به اهمیت آن پی نبرده اند و با عدم حمایت مادی این حوزه دارای چالش های بسیاری به ویژه در حوزه مادی است. وقتی مسجد نقش خود را پیدا کند و عالم هنرمندی، امور اجتماعی و فرهنگی مردم و حتی امور عمرانی محله را با مدیریت محله در مساجد دنبال کند خیلی زودتر به آن تمئن اسلامی مدنظر نزدیک می شویم. به عنوان مثال در حال حاضر حاشیه نشینی یکی از ابرمسئله های کشور است و مساجد می توانند در بحث عدالت اجتماعی و برطرف کردن مسئله حاشیه نشینی بسیار موفق عمل کنند به شرط اینکه مسئولان این مسئله را درک کنند.

 

کد خبر 1257023

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha