فرشته روح افزا، کارشناس فرهنگی در گفتگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان با اشاره به جهاد تبیین گفت: جوانان ما خیلی از مسایل را تجربه نکرده اند بنا به حال و هوای شور جوانی دوست دارند خود مسیرهای پیش روی را تجربه کنند. ممکن است از کتاب یا تاریخ کمک بگیرند اما بیشتر دوست دارند، مسایل زندگی را خود تجربه کنند. باید به جوانان در مسیر تجربه کردن با تبیین اوضاع روز به آنها کمک کنیم تا در مسیر اشتباه قرار نگیرند البته منظور این نیست که مانع حرکت آن ها شویم یا قدرت ابتکار و خلاقیت را از آنها بگیریم.
روح افزا با تاکید بر اینکه باید با جهاد تبیین به جوانان کمک کنیم تا در مسیر صحیح قرار گیرند، گفت: قرار نیست جای آنها کاری انجام دهیم بلکه قرار است راه را به آنها نشان دهیم برای نمونه انتهای چندین مسیر را با توجه به تجربه هایی که داریم به آنها نشان می دهیم خود آن ها مسئول انتخاب مسیر هستند و این وظیفه بر عهده کسانی است که دنیا را تجربه کرده اند.
وی با بیان اینکه باید افراد با تجربه، تجارب خود را با کلام شیرین انتقال دهند، گفت: جوانان هنگامی در مقابل انتقال تجربه از سوی بزرگترها جبهه گیری می کنند که آنها را حذف کنیم و بگوییم؛ متوجه نیستید، نمی فهمید. در این شیوه برخورد حتی بزرگان هم جبهه گیری دارند، باید از این روش ها دوری کنیم و روشنگری در مسیر هر آنچه که مدنظر آن جوان است صورت گیرد.
روح افزا تاکید کرد: امروزه باید از پتانسیل و ظرفیت فضای مجازی برای جهاد تبیین استفاده کرد برای نمونه روزانه در فضای مجازی شاهد کلیپ های کوتاه و تاثیر گذار هستیم، می توان همان کلیپ را درست کرد و در کنارش از یک حدیث هم بهره برد. اینگونه ضمن انتقال پیامی، تاثیرگذاری هم خواهیم داشت تا اینکه از روش های غیر معقول اخلاقی در انتقال پیام استفاده شود.
دبیر علمی در همایش زنان اندیشمند مسلمان با تاکید بر اینکه در انتقال تجربه باید هدف جوانان را بدانیم، گفت: باید بدانیم جوانان چه چیزی می خواهند و هدف آنها چیست. ما گوش دادن به صحبت های جوانان را بلد نیستیم؛ بزرگترها با شیوه غلط با جوانان رفتار می کنند یا به آنها می گویند که متوجه نیستند و نمی فهمند. جوان هم در مقابل آنها جبهه گیری می کند.
کارشناس فرهنگی تصریح کرد: باید اجازه فعالیت و بروز خلاقیت را به جوانان داد اما در کنار آنها، مسیر را برایشان روشن کنیم. در همراهی جوانان برای انتقال تجربه نوع گویش ما دارای اهمیت است.
وی با بیان اینکه امروز دوست شدن با جوانان خیلی مهم است، گفت: باید حرف های جوانان را گوش دهیم، ببینیم آنها چه می خواهند اما این کار را نمی کنیم حتی اجازه نمی دهیم، دانشجو در کلاس سوال کند، در حالیکه در همین پرسش ها مهارت ارتباطی پیدا می شود. وقتی جوان در جامعه سوال مطرح می کند، مهارت اندیشیدن در جامعه را پیدا خواهد کرد.
روح افزا تصریح کرد: راهکارهای زیادی برای ارتباط با جوانان وجود دارد. همه انسان هایی که به موفقیت رسیده اند، آنها ابتدا در ذهن هایشان سوال مطرح شده است. سوال اهمیت دارد. آیا سوال های جوانان یا نیازهایشان را می دانیم. مرتب می خواهیم جوانان را در گوشه ای قرار دهیم که تبعیت محض کنند.
وی افزود: انسان هایی که چشم بسته تبعیت محض می کنند، بدون اندیشیدن و بدون جهاد تببین رشد کرده بار نمی آیند بلکه برده وار بار می آیند، تابع محض به هر سویی می شوند. این هشدار را باید به جامعه، خانواده و آموزش عالی و آموزش و پرورش داد.
وی تاکید کرد: همانگونه که مقام معظم رهبری می فرمایند «با حرف نو، بیان نو و منطق نو، با جوانان گفتگو و گرههای ذهنی آنها را باز کنید البته در برابر شبهاتی هم که پاسخ آنها را نمیدانیم بگوییم نمیدانم یا باید بررسی کنم». نباید از شبهه فرار کرد. نباید به کسانی که سوالات شبهه دار مطرح می کنند، به آن ها برچسب بی دین، ضدانقلاب، سرکش و بی ادب زد. باید تعامل استنباطی بین جوانان و افراد دنیا دیده شکل گیرد.
این کارشناس فرهنگی ادامه داد: بهترین شیوه برای نوجوانان و جوانان برگزاری کرسی های آزاد اندیشی است حتی اگر فقط سوال مطرح کنند و منتظر پاسخ نمانند، هم ایرادی ندارد. بنده در دوران اغتشاشات در کرسی آزاد اندیشی یک دانشگاه حضور یافتم، به دانشجویان گفتم می توانند یک ساعت سوال بپرسند و بنده بشنوم، سپس پاسخ دهم. پس از یک ساعت کسانی که سوال و صحبت های خود را کردند، منتظر پاسخ نماندند و کرسی را ترک کردند اما نیم ساعت بعد دیدم دوباره به جلسه آمده اند تا پاسخ های مرا هم بشنوند. در برخی از مواقع باید سعه صدر داشت باید اجازه داد دانشجو خود را تخلیه کند.
وی با اشاره به عفو گسترده متهمان و محکومان اغتشاشات یادآور شد: مقام معظم رهبری یک کار زیبا، نجاب بخش و درس آموز برای همه ما کردند. ایشان جهاد تببین را در عمل نشان دادند و خیلی از متهمان و محکومان را دستور عفو دادند. چقدر این عمل عاطفی و پدرانه بود. وقتی چندین بار حرف جوانان را بشنویم، آن ها دیگر جبهه گیری نمی کنند باید از مقام معظم رهبری آموخت.
وی تاکید کرد: باید مهارت گفتگو و تعامل با جوانان را داشته باشیم و با سعه صدر و تبیین واقعیت به آنها کمک کنیم.
نظر شما