به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان_مائده فلاحتکار ضیابری:
صومعهسرا شهری در 25 کیلومتری غرب شهرستان رشت، از شمال به تالاب انزلی، از شرق به رشت و شفت، از غرب به رضوانشهر و ماسال و از جنوب به فومن مرتبط است.،آب و هوای معتدل و مرطوب جلگه ای دارد، این شهر، علاوه بر پوشش جنگلی و کوههای زیبا و رودخانههای روان، جاذبههای تاریخی هم دارد که باعث شده گردشگران زیادی را به خودش جذب کند.
محصولات عمده این شهرستان برنج، مرغ، چای، نیشکر، کرم ابریشم، زعفران و چوب صنعتی صنوبر است که در حوزه صنوبر قطب پرورش چوب صنوبر در کشور محسوب میشود.
شهرستان صومعهسرا که همواره در همه فصول زیبایی طبیعی و سرسبزی خود را حفظ کرده، در فصل بهار زیباییش را در تنوعی از رنگها و شاهکار خلقت به نمایش میگذارد و هر گردشگری را مجذوب اینهمه زیبایی تنیده شده در کنار هم، میکند.
این شهرستان دارای مناطق بکر گردشگری و بناهای تاریخی است که هر ساله بسیاری از مسافران و گردشگران را به سمت خود فرا میخواند.
*هفت دغنان
شهر تاریخی گسگر بر اساس الگو و سیستم شهری پیشرفته طراحی شده و شامل سه بخش مسکونی، تجاری و صنعتی است که بخش تجاری آن معروف به کهنه بازار بوده و ضلع جنوبی شهر تاریخی را در برگرفته است.
طبق کاوشهای باستان شناسان بقایایی از کورهها و آثار باستانی و نیز آثار مربوط به دوره ضرب سکههای تاریخی از اوایل دوره اسلامی تا دوران صفوی در این شهر به خوبی دیده میشود، همچنین این شهر تاریخی دارای سه پل خشتی در داخل شهر است که بقایایی از زندگی دوران صفوی را نشان میدهد.
دو حمام قدیمی با متراژ 400 مترمکعب از دوره صفوی که یک حمام مربوط به شاهزادهگان و دیگری حمام عمومی است، از دیگر بقایای گسکر میباشد که تمام اصول فنی و مهندسی در ساخت این حمامها رعایت شده است.
حدود نیمی از جنگل هفت دغنان را آثار ویرانهای شهر پوشانده که به همراه آن قطعات سفالهای ساده و لعابدار منقوش از دوره صفویه به چشم میخورد. در این شهر تاریخی به قبری بر میخورید که متعلق به سید خروسه است، این سید یکی از پادشاهان و زن آقا سید شرف شاه بوده است.
*مناره بازار
این مناره در بخش مرکزی از توابع شهرستان صومعه سرا و در 36 کیلومتری غرب شهرستان رشت واقع شده، مناره گسگر در سر راه یک جاده قدیمی معروف به شاه عباسی واقع شده است و یادآور منارههای عظیم سلجوقی در دیگر مناطق ایران است، ارتفاع مناره 29 متر و قطر آن در پایه هفت متر و در بخش فوقانی 35/2 متر است و منار شکل مخروطی دارد.
یک ستون نگهدارنده در وسط به عنوان تکیه گاه به ابعاد 55×55 سانتیمتر به پلکان مارپیچ داخلی و جداره بیرونی منار ایستائی داده است. هیچ کتیبه ای که تاریخ بنا و بانی آن را معرفی کند، وجود ندارد.
مناره با آجرهای مربع شکل به ابعاد 13×13 سانتیمتر و قطر شش سانتیمتر بنا شده و جز در قسمت فوقانی که دو نوار آجرکاری تزئینی آن را زینت داده در سایر قسمت ها کاملا ساده و بدون آلایش است.
*پل تاریخی گوراب تولم
پل تاریخی گوراب تولم شهرستان صومعه سرا یادگار بجا مانده از دوران قاجاریه است که به تازگی توسط میراث فرهنگی مرمت شده است، این پل در منتهی الیه شمال غربی روستای گوراب تولم صومعه سرا بر روی یکی از شاخه های فرعی رودخانه گازروبار و در جهت شرق به غرب قرار دارد.
این پل در حال حاضر راه ارتباطی روستاهای گوراب و خراط محله بوده و فاصله آن تا شهر تولم نیز پنج کیلومتر است.
پل خشتی گوراب تولم شهرستان صومعه سرا به شماره 1364 در 15 آبان ماه سال 1384 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
*پل گازروبار
این اثر در تاریخ ۱۲ آذر ۱۳۷۵ با شمارهٔ ثبت ۱۷۸۱ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، از ماندگارهای دوره صفوی در جاده رشت به صومعه سرا واقع است و در حاشیهی شرقی این شهر و در کنار پل آهنی جدید الحداث و در ارتفاع 16 متری نسبت به سطح دریا قرار دارد.
به دستور حاج یوسف بلگوری در دوره قاجار باز سازی گردید، این پل دارای یک چشمهی اصلی در مرکز و چهار چشمهی فرعی در دو طرف است، پهنای چشمهی اصلی پل حدود 1 متر، طول این پل 5/48 و عرض آن 5/4 متر و بر روی رودخانهی گازربار قرار دارد، مصالح ساخت این پل تماماً از آجر به ابعاد 5× 19× 19 سانتیمتر است، روگذر پل از هر دو سو دارای شیب ملایمی به سمت مرکز پل است، در سالهای اخیر این پل مرمت شده و اکنون در وضعیت حفاظتی خوبی قرار دارد.
*تنیان
تنیان دارای طبیعتی بکر و دستنخورده است که وجود جنگل و رودخانهها زیبایی این منطقه را دو چندان کرده است، تنیان دارای توانمندی ویژهای در بخش گردشگری است.
وجود جاذبههای طبیعی و زیبا نظیر رودخانه، چشمه و غار این منطقه را به یک منطقه ویژه گردشگری تبدیل کرده که در طول سال پذیرای خیل عظیمی از گردشگران و مسافران به ویژه تعطیلات نوروز و تابستان است.
آب و هوای معتدل و جاذبههای طبیعی و دیدنی این منطقه توانسته گردشگران و مسافران بسیاری را به خود جذب کند.
جنگلهای سرسبز تنیان یکی دیگر از شاخصترین جاذبه گردشگری این منطقه است، بقعه متبرکه سید علی اصغر و علی اکبر تنیان معروف به بقعه گردهکوه از جاذبههای مذهبی تنیان است.
*تالاب
وجود تالاب سیاه درویشان و نرگستان از ویژگیهای منحصر به فرد شهرستان صومعه سرا است که در قسمت شمالی این منطقه قرار گرفته و از نظر زیست محیطی، سیاحتی و اقتصادی دارای اهمیت ویژه و زیستگاه گونههای مختلف پرندگان بومی و مهاجر و انواع آبزیان است.
در حاشیه تالاب افراد زیادی زندگی میکنند که اساس معیشت آنان کشاورزی مبتنی بر برنج، صیفی جات، توتون و نیز فعالیتهای جنبی صید، شکار و دامداری مبتنی بر پرورش گاو و گاومیش است.
شهرستان صومعه سرا به دلیل قرار گرفتن در حاشیه جنوبی تالاب انزلی، سالانه پذیرای پرندگان مهاجری از قبیل کیلار، فیلوش، خوتکای پرسفید و معمولی است که به لحاظ بین المللی نیز دارای اهمیت بسیاری است و هر ساله تعداد زیادی از گردشگران و محققان بین المللی را به سوی خود می کشاند.
*پناهگاه حیات وحش سلکه
سلکه بعنوان اولین مرکز بازدیدکنندگان علاقمند به حیات وحش در استان گیلان دنیایی را در مقابل شما به تصویر می کشد که متفاوت از مفاهیم روزمره است و سرعت انسانی شما را به یادتان می آورد این منطقه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست هر ساله هزاران پرنده مهاجر را که در بدو پرواز، سرزمینهای دوردست را نشانه می گیرند بسوی خود می کشد و بسیاری از ادامه مهاجرت منصرف می کند.
نظر شما