به گزارش خبرنگار گروه غدیر و مهدویت خبرگزاری شبستان، به مناسبت فرا رسیدن ماه مبارک رمضان و به منظور بررسی راههای انس با امام زمان(عج) در این ضیافت الهی با آیت الله «حسن رمضانی»، استاد علوم عقلی و صاحب آثاری همچون «عرفان در آیینه قرآن و روایات» و «توحید و انسان کامل در قرآن» گفتگو کردهایم که مشروح آن در ادامه تقدیم حضورتان میشود:
ماه مبارک رمضان چه ظرفیتی برای ارتباط با امام زمان(عج) دارد و اساساً میتوان رمضان را ظرف انس با امام عصر(عج) دانست؟
همه سال یک سو و ماه مبارک رمضان یک سو، ماه رمضان یک سو، شبهای قدر یک سو و در میان شبهای قدر که سه شب هستند شب بیست و سوم شرأفتی بس عظیم دارد و قله رفیع سعادت انسانی است اگر انسان به این قله دست بیابد سعادت دنیا و آخرت را نصیب خود کرده است و این شب که شب قدر خوانده میشود شب سلطنت امام زمان(عج) است. در این شب است که ملائکه و روح که سرکرده و فرمانده فرشتگان است، بر حضرت حجت(عج) نازل شده و همه ماموریتهایی را که در نظام هستی بر عهده دارند بر حضرت حجت(عج) عرضه میدارند چراکه بایداید از کانال تأییدایشان امور عالم اجرا و پیاده شود
بین امام زمان(عج) به عنوان قطب عالم امکان و شب قدر به عنوان برترین شبها که ارزش هزار ماه را دارد پیوندی عمیق و وثیق است؛ این دو یک حقیقتاند با دو صورت، یک سکهاند با دو رو؛ یک رو، انسان کامل و یک رو شب قدر.
راه عرض ارادت و ابراز محبت به آن ساحت قدسی در ماه مبارک رمضان چیست؟
انسان باید همواره به یاد امام عصر(عج) باشد و اظهار ارادت و اطاعت نسبت به آن بزرگوار داشته باشد، قطعاً اگر انسان در این امور موفق عمل کند دل امام زمان(عج) را به دست میآورد و کسی که این رضایت را به دست بیاورد، مورد هدایت و حمایت هایایشان خواهد بود.
در شب قدر سوره قدر را خواندن و همین طور دعای سلامتی امام عصر(عج) «اَللهمَّ کُن لولیَّک الحُجةِ بنِ الحَسَنِ... » مستحب موکد است؛ اینها از همین حقیقت پرده برمی دارد که درک شب قدر یعنی درک انسان کامل. از امام صادق(ع) است که فرمودند: جده ما فاطمه(س) لیلةالقدر است؛ این بیان دیگری از همین حقیقت است که انسان کامل و شب قدر دو جلوه از یک حقیقت هستند، حضرت زهرا(س)، خود، همسر، پدر و ۱۱ فرزندش همه انسان کامل و معصوم هستند و این خصوصیت و ویژگی فقط و فقط در فاطمه زهرا(س) یافت میشود حتی رسول خدا(ص) هم این ویژگی را ندارند که همسر و پدرشان نیز انسان کامل باشند.
دعای معروف «اَللّهُمَّ اَدْخِلْ عَلی اَهْلِ الْقُبُورِ السُّرُورَ، اَللَّهُمَّ اَغْنِ کُلَّ فَقیرٍ... » که برای بعد از فرایض ماه مبارک رمضان توصیه شده به جلوهای از عصر ظهور تشبیه شده است، چطور میتوان در ماه مبارک رمضان جلوههایی از این دعا را در سبک زندگیهایمان پیاده کنیم؟
دعاکننده بدون عمل مثل کسی است که تیر را پرتاب میکند، بدون که کمانش زه داشته باشد یقیناً این تیر تکان نخواهد خورد باید کِش پشت تیر باشد تا با کشیدن زه تیر پرتاب شود؛ کسی هم که برای اجابت دعای خود عمل و تلاش نمیکند دعایش به هدف اجابت نمیرسد!
شاید سؤال شود این دعای شریف در همه بلاد و مساجد و خانهها در ماه مبارک رمضان خوانده میشود پس چرا ریشه امراض خشکیده نشده و گرفتاری گرفتاران پایان نمییابد؟! در پاسخ باید گفت: قطعاً افراد صاحب نفس هستند که دعایشان اثر کند اما با دعای صرف مشکلات حل نمیشود بلکه باید به دست ما این خواستهها در مسیر اجابت قرار بگیرد و بعد از این آغاز کردن است که خدا اجابت کند به قول قدیمیها از ما حرکت از خدا برکت.
منتظران امام زمان(عج) چطور در ماه مبارک رمضان به این دعا جامه عمل بپوشانند؟
در این دعا میخوانیم: «اَللّهُمَّ اَدْخِلْ عَلی اَهْلِ الْقُبُورِ السُّرُورَ... » اگر بخواهیم خدا سرور را در قبر مؤمنین وارد کند ما باید به یاد اموات باشیم و کار خیر به نیت آنها انجام دهیم، یا برای آنکه هیچ گرسنه و درماندهای نباشد باید کارهای عام المنفعه انجام دهیم و برای بینیازی همه فقرا گام برداریم تا خدا کمکمان کند
در شفای امراض هم چنین است باید در بهبود مرضا گام برداریم نمیشود به دعای صرف تکیه داشت خدا کارها را از طریق اسباب انجام میدهد ما اسباب هستیم فقره فقره این دعا برای ما تکلیف و وظیفه میآورد و ما باید ادای تکلیف کنیم و اینچنین جلوهای از جلوات عصر ظهور تبلور مییابد.
اینکه در مفاتیح الجنان مرحوم محدث قمی آمده هر کس این دعا را بعد از نماز در ماه مبارک رمضان بخواند خدا گناهانش را تا روز قیامت میآمرزد، صرف خواندن چند فراز نیست و این فرازها چنین برائتی از گناهان تا روز قیامت را به ارمغان نمیآورد تنها توجیه چنین وعدهای عمل گرایی و احساس وظیفه نسبت به مشکلداران و گره گشایی از آنها است.
پس منتظران در کنار دعا چه باید انجام دهند که در ماه رمضان به امام زمان(عج) نزدیک و باایشان مأنوس شوند؟
دعا خواندن صرف ما را به عصر ظهور نزدیک نمیکند باید عمل کنیم و بکوشیم به قدر وسع فرازهای این دعا را در سبک زندگیهای خود پیاده و عملیاتی کنیم؛ درگاه الهی تنبل پرور نیست که بنشینیم و دعا کنیم و دست روی دست بگذاریم تا امور سامان بیابد؛ وقتی دعا کنیم و در کنار آن تلاش داشته باشیم، دعاهای ما به هدف اجابت میرسد.
دعای «سَلامُ اللّهِ الْكامِلُ التَّامُّ الشَّامِلُ الْعامُّ،... » که در مفاتیح برای استغاثه به امام زمان(عج) ذکر شده نیز برای ارتباط با حضرت حجت(عج) و عرض اراده بهایشان توصیه میشود که در ماه مبارک رمضان و جز آن خوانده شود؛ این دعا وسیله خوبی برای قرب به امام زمان (عج) است.
نظر شما