خبرگزاری شبستان-خراسان شمالی: فاطمه مقدسی؛
شهرستان شیروان در 60 کیلومتری شرق مرکز استان خراسان شمالی در حدفاصل بجنورد - مشهد از جاذبه های کم نظیر سیاحتی و گردشگری طبیعی برخوردار است که هرساله آرامش بهاری را تقدیم مسافران می کند و شاهد استقبال مسافران نوروزی در امامزادگان این شهرستان هستیم. با توجه به قرار گرفتن این شهر در مسیر زائرین و دارا بودن روستاهای هدف گردشگری، هرساله مسافران زیادی برای سفر زیارتی و تفریحی به امامزادگان این شهرستان می آیند که جایگاه امامزادگان بزرگوار و میزبانی از زائران امام رضا(ع) افتخار بزرگی هم برای مردم و هم برای مسئولان این شهرستان است.
مقبره معصوم زاده زکریا(ع)
مقبره معصوم زاده زکریا(ع) نامانلو یکی از مهم ترین آثار تاریخی بخش سرحد شیروان است که در حد فاصل نامانلو و مزرعه گلیل در قله سخت گذر یکی از ارتفاعات منطقه قرار دارد.
مقبره معصوم زاده زکریا بخش سرحد شیروان دارای گنبد سبز رنگ و بارگاهی که مردم شیروان و به خصوص روستاییان، اعتقاد مذهبی در یکی از روزهای تابستان که معمولا توسط معتمدین محلی اعلام می شود، گروه گروه به سوی قله کوه زکریا به حرکت در می آیند.
گروههایی از اقشار مختلف مردم پس از طی مسافتی طولانی و 114 گردنه کوچک به قله کوه صعود کرده و در کنار مقبره زکریا(ع) استقرار گرفته و در آنجا با قربانی کردن گوسفند؛ به راز و نیاز و برپایی آیین هایی خاص می پردازند و پس از صرف ناهار محل زیارتگاه را ترک می کنند. در این بخش سرچشمه، رودخانه چایلق شیروان که در برگیرنده رشته رودخانه قلجق نیز هست و پر آب ترین رودخانه شیروان محسوب می شود که سد بزرگ شیروان بر روی آن احداث شده از کوه های زکریا، گلیل و ارتفاعات کوسه و آلخاص و دامنه جنوبی کوه های سرداب و سرانی است که تامین کننده آب زراعی کشاورزان روستاهای مسیر رودخانه، سه یک آب، زیارت و منصوران است.
مقبره امامزاده محمد رضا(ع)
این بنای تاریخی مربوط به دوره خوارزمشاهیان است که اخیرا به طور جالبی بازپیرایی و نوسازی شده است و در روستای مشهد طرقی از توابع بخش مرکزی شیروان قرار دارد، پس از گذشت سال ها جهت تسهیل مسافران و عموم مردم راه دسترسی به آن آسفالت شد. بنای فعلی دارای ایوان، گنبد و ضریح است که در ساقه گنبد چندین پنجره جهت نورگیری طراحی شده و در مقابل ایوان نیز حوض آبی قرار دارد که در وسط بقعه صندوق چوبی مشبکی است که در سال 1284 هجری قمری ساخته شده است. در صندوق، سلام و صلوات و اشعار چهارده معصوم منسوب به شیخ بهایی علیه الرحمه تا آخر کتیبه شده است، بقعه دارای 350 هکتار زمین گندم موقوفه است و پیکر پاک بیست شهید دوران مقدس در شرق بقعه دفن شده است. این بنا به شماره 5153 به ثبت آثار تاریخی رسیده است.
مقبره امامزاده عبدالرضا(ع)
از آثار قرن چهارم هجری قمری ثبت شده و در روستای توده از توابع بخش مرکزی شیروان بر بلندای کوهی قرار دارد که مورد اعتقاد و احترام اهالی شیروان است و اخیرا امکانات رفاهی خوبی از طرف هیئت امنای امام زاده برای مردم آماده شده است و به منطقه گردشگری دینی تبدیل شده است. بقعه امام زاده در جنوب غربی روستا در بالای تپه ای مشرف بر روستای توده و با چشم انداز فوق العاده ای زیبا در 16 کیلومتری شهر شیروان واقع است، بنای اولیه مربوط به قرن چهارم هجری قمری تخریب و به جای آن بنای کنونی که شامل ایوان، گنبد و صحن و ضریح است ساخته شده است. بقعه دارای بیش از سه هکتار صحن است که طرح جامع توسعه آن در حال اجرا است که نقشه مهم آن هم به تصویب رسیده است و دارای هیئت امنای بسیار فعال و کوشا است.
مقبره امامزاده غیبی شیروان
این امامزاده طبق شجره نامه موجود در داخل حرم از نوادگان حضرت امام جعفر صادق(ص) است که دارای ضریح چوبی مشبک بسیار با ارزش می باشد و در شمال تپه باستانی ارگ شیروان قرار دارد. تپه باستانی ارگ نادی شیروان متصل به قدیمی ترین مسجد شیروان معروف به امام زاده غیبی می باشد که هیئت متحده ابوالفضلی در ماه محرم در این مسجد عزاداری می نمایند و در سال 65 بازپیرایی شده است.
قزلر قلعه( قلعه دختر) زیدر شیروان
این بنای تاریخی بر قله بلندترین کوه منطقه زیدر بخش قوشخانه شهرستان شیروان قرار دارد که آثار چهار برج در چهار گوشه قلعه و همچنین اتاق های اندرونی و بیرونی، تنور پخت نان، حمام و گلخن و محل نگهداری اشیاء گرانقدر و اسلحه ها و انبار و ... در آن دیده می شود. این بنای تاریخی در مجاور روستای تاریخی زیدر زادگاه دانشمند بزرگ محمد نسوی زیدری قرار دارد که در زمان خوارزمشاهیان احداث و با حمله مغولان تخریب شده است.
میزبانی چهار امامزاده از زائران و مسافران نوروزی در هنگام تحویل سال نو
مدیر اداره اوقاف و امور خیریه شیروان گفت: زائران و مسافران عبوری از این شهرستان، هنگام تحویل سال نو مهمان چهار امامزاده(ع) بودند و سال جدید را در این مکان های مقدس آغاز کردند.
سعید علیپور- مدیر اداره اوقاف و امور خیریه شیروان- در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از خراسان شمالی اظهارکرد: طبق سنوات گذشته، مراسم تحویل سال جدید در جوار امامزاده حمزه رضا(ع)، امامزاده نقی الهادی(ع)، شیخ مقدم الله آباد و عبدالرضا توده از توابع بخش مرکزی شهرستان برگزار شد.
وی خاطرنشان کرد: در این چهار امامزاده مردم و مسافران، استقبال پرشوری در مقایسه با سال های گذشته داشتند و از ساعاتی قبل از تحویل سال نو برای خواندن دعا، مناجات، شرکت در جشن، مسابقه و برنامه های فرهنگی حضور یافتند.
علیپور عنوان کرد: همانند سالهای گذشته سازمان اوقاف برای ایام نوروز برنامههای مختلفی را در امامزادگان و بقاع متبرکه تدارک دیده است و علاوه بر امکانات و خدمات فرهنگی و آموزشی به امکانات رفاهی مسافران عزیز به ویژه اسکان آنها در این ایام توجه داشتهایم.
مدیر اداره اوقاف و امور خیریه شیروان با اشاره به اینکه علاوه بر امامزادگان در تعدادی از حسینیههای موجود نیز امکانات اسکان و رفاه فراهم شده است بیان کرد: در نوروز امسال به لحاظ نظم، مدیریت و خدمات رسانی، بسیار بهتر از سال گذشته عمل کرده تا بتوانیم هرچه بیشتر موجب رضایت و آسایش مردم و زائران را فراهم آوریم.
علیپور اضافه کرد: با توجه به قرار گرفتن موقعیت این شهرستان، در ایامی مانند نوروز شاهد حضور گسترده زائران و مسافران در این شهر هستیم بنابراین فعالیتهای متنوعی برای ایام نوروز برنامه ریزی شده است ،در این ایام طرح آرامش بهاری اجرا و خیمههای معرف برپا خواهند شد و به موضوعاتی چون کودک و نوجوان و عفاف و حجاب پرداخته میشود.
نظر شما