نامگذاری سال ها؛ نقشه راه مردم و مسئولان

نامگذاری‌های سال ها توسط رهبر فرزانه و حکیم انقلاب اسلامی در حقیقت نقشه راه مسئولان و مردم برای طی کردن مسیر رشد و تعالی کشور در حوزه‌های مختلف به ویژه در بخشی است که سال جدید به آن نام مزین شده است.

خبرگزاری شبستان-خراسان جنوبی؛ فاطمه رحیم‌زاده- از سال ۱۳۷۸ تاکنون هر ساله از سوی حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب نام مشخصی به طور رسمی به عنوان شعار سال مطرح و دنبال می شود .نامگذاری سال‌ها در ایران به‌طور رسمی توسط رهبر معظم انقلاب و اولین بار در پیام نوروزی سال ۱۳۷۸ رخ داد. در آن سال مقام معظم رهبری عنوانی را برای آن سال انتخاب کرد و پس از آن این نام‌گذاری به شکل یک سنت همه‌ساله تکرار می‌گردد.

 

براساس قانون اساسی کشور، ترسیم و ابلاغ سیاست‌های کلی نظام و جهت گیری کشور بر عهده رهبری نظام است و این وظیفه از روش های مختلف به اجرا در می‌آید. سخنرانی ها، ابلاغ ها، نامه ها، دستور و در پاره‌ای موارد حکم حکومتی. اما یکی از روش‌ها و شیوه‌های ترسیم جهت گیری کلی نظام و مسئولان که حضرت آیت الله خامنه‌ای آن را مطرح و دنبال کرده اند، همین انتخاب شعار و نامگذاری سال‌های مختلف بوده است.

 

هر ساله نام مشخصی به عنوان شعار سال از سوی مقام معظم رهبری مطرح و دنبال می‌شود و بیشتر مطالب پیام‌های نوروزی ایشان نیز درباره دلایل این نامگذاری است. به گفته غلامعلی حداد عادل فلسفه این کار جلب توجه مردم به یک ارزش خاص و همین‌طور در نقطه مقابل آن، به یک مشکل است.

 

بر این اساس، رهبر معظم انقلاب با اطلاعات و گزارش‌هایی که از سراسر کشور دریافت می‌کند و بررسی برخی پارامترها، توجه ها را به سمتی ک موضوع جلب می کنند و با این نام گذاری سال‌ها، بر توقعات مردم از دولت تأکید داشته است.

 

در سال‌های ابتدایی، نامگذاری‌ها بیشتر جنبه مذهبی و اعتقادی داشت، مانند سال امام خمینی (ره)، سال امام علی (ع)، سال عزت و افتخار حسینی و سال پیامبر اعظم (ص)، ولی کم‌کم این نامگذاری‌ها رنگ و بوی اجرایی و اقتصادی به خود گرفت و سال جهاد اقتصادی، تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه‌ ایرانی، حماسه‌ سیاسی و حماسه‌ اقتصادی، اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی، دولت و ملت، همدلی و همزبانی، اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل، اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال، حمایت از کالای ایرانی، رونق تولید، جهش تولید، تولید؛ پشتیبانی‌ها، مانع‌زدایی‌ها، تولید دانش بنیان و اشتغال زدایی.

 

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب در پیام نوروزی خود، شعار سال ۱۴۰۲ را به نام «مهار تورم و رشد تولید» اعلام کردند.

 

اگر چه مقام معظم رهبری در برخی سال‌ها اسامی خاص، چون امام خمینی (ره)، امیرالمؤمنین علی‌بن‌ابی‌طالب (ع) را به عنوان شعار سال انتخاب کردند، اما در سال‌های اخیر به شعار‌های اقتصادی و مسئله تولید توجه ویژه‌ای نشان دادند و امسال را نیز نامگذاری اقتصادی کردند.

 

این نامگذاری‌های رهبر فرزانه و حکیم انقلاب اسلامی در حقیقت نقشه راه مسئولان و مردم برای طی کردن مسیر رشد و تعالی کشور در حوزه‌های مختلف به ویژه در بخشی است که سال جدید به آن نام مزین شده است.

 

به عبارتی نامگذاری «سال» که نشان از تدبیر و دقت نظر رهبر فرزانه انقلاب دارد، عاملی است برای تجمیع اراده‌ها و نیروها در سطحی ملّی و رو به هدف و غایتی واحد. این رسم مبارک، اینک تبدیل به رویدادی بزرگ شده است که در هر بهار، یک ملت بزرگ چشم و دل بدان دارند.

 

با وجود نامگذاری‌های هر ساله توسط رهبر فرزانه انقلاب گفتگوی خبرنگار شبستان با حجت الاسلام محمد شاکری کارشناس مذهبی و امام جمعه فردوس را در این خصوص در زیر می‌خوانید؛

 

۱- دلیل نامگذاری هر سال از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی چیست؟ بر اساس قانون اساسی تعیین و ابلاغ سیاست های کلی نظام و جهت گیری نظام و امت به عهده رهبری است و رهبر هم می تواند به شیوه های مختلفی این سیاست ها را به مسئولان و مردم ابلاغ نماید.

 

یکی از روش هایی که رهبر انقلاب حضرت آیه الله خامنه ای از سال‌های ۱۳۷۸ به بعد انتخاب کردند همین انتخاب شعار سال بود که بر اساس همان سیاست های کلی کشور و جهت گیری کلی نظام صورت گرفت.  تجربه نشان داده که هم شعار سال تاکنون مدبرانه و هوشمندانه و حکیمانه انتخاب شده و برکاتی را به دنبال داشته است و هم این شیوه ای که رهبری برای ابلاغ جهت گیری کلی انتخاب کرده اند بسبار شیوه حکیمانه و مدبرانه ای است.

 

۲- نام و شعار هر سال، مبتنی بر چه مختصات و مصالحی، طراحی و تعیین می‌شود؟ رهبر انقلاب به عنوان یک دیدبانی که تمام مسائل کشور را از یک جایگاهی که بر اجتماع تسلط کافی دارد نظاره می کند نقاط ضعف کشور و نقاط قوت آن را به خوبی می بیند دشمن و اهدافش و راه های نفوذی او را مشاهده کرده و نیازمندی های کشور در آن سال را ملاحظه می کند.

 

با توجه به تمام این مسائل و بر اساس وظیفه راهبری امت، با تعیین شعار سال در واقع یک کد برنامه ریزی را به همه مردم می دهد به طورمثال شعار انتخابی رهبر گرانقدر در این چندین ساله اخیر با محور اقتصاد بوده است یعنی مسئولین در قبال شکوفایی اقتصاد وظایفی را به عهده دارند که باید آن را سرلوحه کار خودشان قرار دهند.

 

از طرفی مردم نیز اگر همکاری نکنند، قطعا آن مطلوب محقق نخواهد شد لذا رهبر حکیم گاهی با تکیه بر اقتصاد مقاومتی، گاهی تولید ملی، گاهی رونق تولید، گاهی مانع زدایی و گاهی جهش تولید به تمام فعالیت های مسئولین و مردم جهت خاصی را می دهند.

 

در یکی دو سال اخیر کاملا مشخص شد که اگر شعار سال به خوبی تحقق پیدا می کرد مهمترین نقطه ضعف کشور و راه نفوذی دشمن مرتفع و بسته می شد. بنابراین شعار سال با رعایت تمام این شرائط جهانی، کشوری و اسلامی و آن هدفی که انقلاب دارد و نظام دنبال می کند توسط رهبری انتخاب می گردد.

 

۳- آیا با پایان یافتن هر سال، شعار و اولویت سال پیش که در قالب نام تجلی یافته است، باید به کنار نهاده شود؛ یا نام و شعار قبلی، ذیل نام و شعار جدید معنا و طبقه‌بندی می‌گردد؟ اگر شعارهای انتخابی در این حداقل ده ساله اخیر را ملاحظه کنیم می بینیم که کاملا شعارها به همدیگر مرتبط و از همان طبقه بندی لازم برخوردارند و به تعبیری شعارها هر کدام مکمل شعار قبلی است.

 

بنابراین همانگونه که تکمیل یک ساختمان نیاز به مصالح مختلفی در گذر زمان دارد و آمدن مصالحی در یک زمان به معنای نادیده گرفتن مصالح قبلی نیست شعارهای سال که جهت گیری نظام را مشخص می کند و تحقق اهداف عالیه نظام به آنها وابسته است به معنای نادیده گرفتن شعار سال قبل نیست. به طور مثال شکوفا شدن اقتصاد نیاز دارد به تولید ملی و اینکه رشد تولید ملی باید همراه باشد با مانع زدایی و اقتصاد مقاومتی و روحیه رونق تولی و جهش تولید و مهار تورم.

 

پس اگرچه پر رنگ بودن یک شعار در یک سال صورت می گیرد ولی این به معنای فراموش کردن و نادیده گرفتن شعار سال قبل نیست.

 

 ۴-این نامگذاری تاکنون واجد چه دستاوردهای کلانی بوده است؟ از مهمترین دستاوردهای نامگذاری چند ساله همان جهت دهی و خط دهی فعالیت های مسئولین و دولتمردان است شاید بعضی از دولت های گذشته اعتقادی به سرمایه گذاری در بخش تولید ملی یا لااقل برخی از تولیدات مانند محصولات کشاورزی نداشتند و به زعم خودشان توجیه اقتصادی نداشت و بیش از توجه به تولیدات ملی به مسئله واردات توجه داشتند.

 

این نامگذاری ها جهت اصلی فعالیت های آنان را مشخص کرد یا لااقل این موضوع لازم از نظر رهبری را به عنوان خواست و مطالبه عمومی و گفتمان عمومی درآورد طبعا یکی از مهمترین راه های تحقق آرمان های انقلاب، مطالبه و‌ گفتمان عمومی است و ما به تجربه دیدیم که هرجا شعار رهبری به عنوان یک گفتمان و خواست عمومی مطرح شد دولتمردان نیز برای تحقق آن اقدام کردند و هرجا جامعه بنابه دلایل مختلف نتوانست آن را بپذیرد اگرچه دولتمردان هم قصد تحقق آن را داشتند موفق نشدند.

 

 

 

 

کد خبر 1258798

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha