خبرگزاری شبستان- مازندران؛ مریم نظری/ ماه رمضان، ماه میهمانی خدا و ماه پاکی ها و سلامت ضمیر است و این ماه از دیرباز تاکنون در باور و فرهنگ مردم مازندران دیار علویان دارای ارزش بالایی بوده و همواره با برخی از سنت ها و آداب و رسوم کهن همراه بوده است که نشان از اهمیت این ماه در نزد مردم این خطه دارد.
تلاش برای پاکی منازل و خانه تکانی در روزهای منتهی به ماه مبارک رمضان، شستن برنج و آماده کردن آرد برنج در این ماه؛ غبارروبی مساجد و تهیه مایحتاج ضروری برای ماه مبارک رمضان از جمله آمادگی های مردم سرزمین و دیار علویان مازندران برای ماه مهمانی خداست.
آیین روزه سری رسمی ویژه برای روزه اولی ها
عقیل قلندری از شهروندان مازندرانی بر این اعتقاد است که در کنار همه اداب و رسوم های خاص هر دیار، برخی از سنت ها شیرینی ویژه ای دارند و در استان مازندران روزه سری برای روزه اولی ها از جمله این سنت هاست که همچنان ماندگار و دارای شیرینی خاص خود است.
مدیر مسئول کانون شهدا مسجد امام جعفر صادق(ع) شهرستان بهشهر به خبرنگار خبرگزاری شبستان در مازندران گفت: روزه سری برای روزه اولی هایی است که برای اولین بار در ماه مبارک رمضان روزه می گیرند و خانواده برای آنان هدایایی را به رسم یادبود به یمن اولین روزه داری درماه مبارک رمضان می گیرند.
وی افزود: این هدایا شامل سجاده، چادر نماز، طلاجات و نقره جات است که از طرف پدر و مادر و یا پدربزرگ و مادربزرگ برای فرزندان در نظر گرفته می شود و در گذشته هم اینچنین بود و افراد ظروف مسی و اشیا قیمتی به فرزندان روزه اولی هدیه می دادند و این رسم همچنان ادامه دارد.
سحری خوانی و بیدار کردن همسایگان برای سحری رسمی ماندگار در مازندران
شروع رمضان برای مردم مازندران از دیرباز با سحرخوانی و بیدار کردن همسایگان و اهالی مردم همراه بوده است که اگر چه این سالها این رسم در شهرها بسیار کمرنگ شده است؛ اما در روستاها همنان شاهد سحرخوانی و بیدار کردن همسایگان برای سحری و اقامه نماز هستیم و تلاوت قرآن سنتی دیرینه است که همچنان ادامه دارد و به قول معروف از مد نیفتاده است.
محمدیان یکی از روستانشینان مازندران با اشاره به اینکه سنت سحرخوانی و بیدار کردن همسایگان از گذشته های دور در بین مردم روستاها و شهرهای مازندران رسم بوده است؛ به خبرنگار شبستان گفت: این سنت به خصوص در مناطق روستایی و هزارجریب همچنان پابرجاست و بسیاری از روستاهایی که همچنان دارای سکنه هستند؛ همون لایی، ملاخیل، آکرد، محسن آباد، سورک و... این رسم ادامه دارد.
برخی از سنت ها همچون سحری و بیدار کردن همسایگان در سحر و اینکه خواب نمانند و به نماز صبح و سحری برسند؛ فرهنگی است که از پدران و آبا و اجداد ما به ما ارث رسیده و در این روزها که بسیاری از سنت ها فراموش شده است این سنت ادامه دارد و تلاش داریم تا با همراه کردن نوه های خود این سنت را به آنان هم آموزش دهیم.
برگزاری افطاری ساده و ختم قرآن در رمضان مازندران
محمدعلی کوزه گری از دیگر شهروندان مازندرانی هم در این باره و آداب و رسوم ماه رمضان در مازندران گفت: برگزاری افطاری های ساده از دیگر آدابی است که در گذشته مرسوم بوده و سفره های افطاری به دور از تجملات و بسیار ساده همچون فرنی، آش و شیربرنج و نان و پنیر و سبزی در سفره های افطاری مردم دیده می شود.
مدیر مسئول کانون فرهنگی هنری امام سجاد(ع) مسجد سجادیه نکا در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در مازندران اظهار کرد: ختم قرآن در ماه رمضان برنامه همیشگی و روزانه است که اجرایی می شود و همه تلاش ما برای نهادینه کردن این امر در بین نسل جدید است که ضمن برپایی نماز جماعت، ختم قرآن هم با حضور ریش سپیدان و نسل جدید برگزار می شود.
وی خاطر نشان کرد: گذشتگان ما برای هر آداب و رسوم خود علتی داشتند و آن انجام کار خیر و نیک بود که خوشبختانه این مهم همچنان ادامه دارد و همه برنامه های دینی و قرآنی ما برای انجام کار خیر است که در طول سال و به مناسبت های مختلف صورت می گیرد.
حلواپزون میلاد امام حسن مجتبی(ع) در مازندران رسمی به قدمت تاریخ
قاسمی از دیگر شهروندان مازندرانی هم با اشاره به اینکه 15 ماه مبارک رمضان مصادف است با میلاد امام حسن مجتبی(ع)، پختن حلوا در این شبها و توزیع در بین همسایگان رسمی مهم است؛ اظهار کرد: این رسم از دیرباز بوده و ادامه دارد و از زمان مادربزرگ هایمان وجود دارد و به نقل از آنان، خودشان هم از مادربزرگ هایشان آموخته اند و بانوان با پختن حلوا این شب و روز را گرامی می دارند.
وی به خبرنگار شبستان گفت: برپایی سفره های مختلف به مدت 5 روز در برخی از منازل برای امام حسن مجتبی و توزیع نبات و خرما و حلوا از رسم های بانوان مازندرانی است که همنان ادامه دارد و به این سنت پایند هستند.
این شهروند مازندرانی گفت: در کنار این آداب و رسوم، پخت غذاهای متنوع در سفره افطاری همچون فرنی و قتلمه و آش و شیربرنج از دیگر آاداب مردم مازندران است که بر سر هر سفره ای وجود دارد و تلاشدارند که در این ماه سنت افطاردهی را بیش از همیشه حفظ کنند و اقوام و دوستان در کنار هم در این ماه مهمانی خدا متنعم شوند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان در کنار همه آین آداب و رسوم که متعلق به این استان است؛ سنت هایی همچون غبارروبی مساجد، قرآن به سر، ختم قرآن و برگزاری مراسم روضه خوانی و اطعام دهی در این ماه ار رسوم خاصی است که در همه نقاط این استان از شهر تا روستاها ادامه دارد و در کنار آداب و رسوم خاص، حلاوت و شیرینی این ماه را بیشتر می کند.
نظر شما