به گزارش خبرگزاری شبستان، علی مطهری، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی یکشنبه 26 دی در تذکری آییننامهای گفت: یکی از وظایف هیئترییسه مجلس دفاع و حفظ شأن و جایگاه مجلس و نمایندگان مجلس است.
وی اظهار کرد: آیتالله جنتی در خطبه نماز جمعه هفته گذشته از احضار وزرا به مجلس از سوی نمایندگان انتقاد کرد.
مطهری تصریح کرد: آیتالله جنتی در خطبه نماز جمعه خود گفت برخی در مجلس وزیری را فرا میخوانند تا مواردی از او طلب کنند و وقتی وزیر مربوطه با خواسته نادرست آنها مخالفت میکند نمایندگان وزیر را به استیضاح تهدید میکنند.
وی ادامه داد: انتظار داشتیم هیئت رییسه مجلس از شأن و جایگاه مجلس دفاع کند و اعلام کند نمایندگان وقتی چیزی را از وزرا طلب میکنند درخواست نادرست یا درخواستی برای خود نیست بلکه مطالبات مردم است.
مطهری گفت: آیتالله جنتی به جای انتقاد و تضعیف مجلس بهتر است برای تقویت دستگاه قانونگذاری کشور قدم بردارد چرا که مجلس قوی به نفع کشور است.
علی لاریجانی رییس مجلس نیز در پاسخ به این تذکر مطهری با بیان اینکه این موضوع را با آیتالله جنتی در میان گذاشتهام، گفت: وقتی نمایندهای وزیری را فرا میخواند حتما مشکلی دیده است و برای رفع آن از وزیر مربوطه سؤال میکند.
وی با بیان اینکه سؤال و استیضاح حق نمایندگان است، گفت: سؤال و استیضاح هر دو از ابزارهای نظارتی مجلس است و کسی نمیتواند مانع استفاده این ابزار نمایندگان شود.
رییس خانه ملت بیان کرد: نمایندگان زمانی که مشکلی را میبینند چارهای جز سؤال و استیضاح ندارند اما با این وجود معتقدم باید از این ابزار کمتر استفاده کرد.
گفتنی است گرچه همگان اذعان دارند سوال و استیضاخ از حقوق و بلکه وظایف نمایندگان مجلس است و مشخص است که حضرت آیت الله جنتی از این اصل حقوقی غافل نبوده اند بلکه منظور ایشان بکارگیری منطقی و صحیح وخدای ناکرده جلوگیری از سوء استفاده از این حق قانونی است. به طور مثال نگاه بخشی و منطقه ای و ندیدن مصالح کلان کشور ممکن است به سوالات مکرر و بی مورد از وزراء منجر شود.در همین راستا حضرت آیت الله خامنه ای در دیدار 11/9/1388 با نمایندگان مجلس شورای اسلامی به پرهیز از این نگاه محلی توصیه و دستور داده اند :
«نمایندگان محترم در قانونگذارىها نگاهشان به کل کشور باشد. البته مصلحت منطقهى خودشان را حتماً باید در نظر بگیرند - شکى نیست - لیکن آن مصلحت بایستى داخل بشود در مجموعهى نگاه به کل کشور؛ والّا اگر قرار باشد که نمایندهى شرق براى شرق کار کند، ولو برعلیه غرب؛ نمایندهى غرب به نفع غرب کار کند، ولو برعلیه شرق، اینکه نمیشود. نمایندهى شرق بودن یا نمایندهى شمال بودن یا نمایندهى جنوب بودن خاصیتش این است که در وضع قانون، نیاز آن منطقه را شما میدانید و در قانون دخالت میدهید، نه اینکه قانون را فقط براى آن منطقه مینویسید؛ قانون براى همه است. این، نگاه عام به کشور در باب قانونگذارى.»
پایان پیام/
نظر شما