حجت الاسلام حامد آرمند، در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از استان کرمانشاه با اشاره به عظمت شب های قدر ،گفت: در عظمت آن شب همين بس كه ظرف نزول تمام قرآن براى هدايت ناس، و فضاى فرود ملائكه و روح و هديه آوردن سلامت دائم و بركت هميشگى براى عباد الهى است و قرآن به ده شب اول ذوالحجّة يا ده شب عاشورا يا به شب قسم ياد كرده، قرآن از نيمه شب براى عبادت و از سحر براى استغفار به عظمت اسم مى برد.
امام جماعت مسجد حضرت ابوالفضل العباس(ع) سرپل ذهاب با اشاره به اینکه قرآن مى فرمايد: محمّد صلى الله عليه و آله به شب، معراج رفت، و اين همه دليل براى بزرگى و عظمت شب است، ولى هيچ يك از شب هاى مذكور ما، همه موقعيت و موقفش شب قدر نبوده است،افزود: با توجّه به اين واقعيّت ها، شب قدر چه شب پرقيمت و چه زمان فوق العاده اى است! كه خداوند مى فرمايد:إِنَّآ أَنزَلْنهُ فِى لَيْلَةِ الْقَدْرِ* وَ مَآ أَدْرَيكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ* لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مّنْ أَلْفِ شَهْرٍ* تَنَزَّلُ الْمَلئِكَة وَ الرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبّهِم مّن كُلّ أَمْرٍ* سَلمٌ هِىَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ» ما قرآن را در شب قدر نازل كرديم تو چه مى دانى شب قدر چيست؟ شب قدر، بهتر از هزار ماه است همچنین فرشتگان و روح در آن شب به اذن پروردگارشان براى [تقدير و تنظيم ] هر كارى نازل مى شوند اين شب تا برآمدن سپيده دم [سراسر] سلام و رحمت است.
وی خاطر نشان کرد: هزار ماه بيش از هشتاد سال است. به راستى چه شب با عظمتى است كه به اندازه يك عمر طولانىِ پر بركت ارزش دارد.
حجت الاسلام آرمند با بیان اینکه در مورد عظمت شب قدر در روايات و تفاسير بسیار صحبت شده است، تصریح کرد:«در بعضى از تفاسير آمده است كه پيغمبر اسلام صلى الله عليه و آله فرمود: يكى از بنى اسرائيل لباس جنگ در تن كرده بود و هزار ماه در اين لباس بود، و آماده بود تا در جهاد در راه خدا شركت كند، اصحاب و ياران از اين مرد تعجّب كردند و آرزو داشتند چنان فضيلت و افتخارى براى آنها نيز ميسّر مى شد، آيه فوق نازل شد و بيان كرد كه شب قدر از هزار ماه بهتر است. در حديث آمده است كه:پيغمبر اكرم از چهار نفر از بنى اسرائيل كه هشتاد سال عبادت خدا را بدون عصيان انجام داده بودند سخن به ميان آورد، اصحاب آرزو كردند، اى كاش آنان هم چنين توفيقى پيدا مى كردند، آيه فوق در اين زمينه نازل شد.
امام جماعت مسجد حضرت ابوالفضل العباس(ع) سرپل ذهاب اظهار کرد:در شب قدر همراه با ملائكه، روح نازل مى شود و روح مخلوق عظيمى است ما فوق فرشتگان چنانكه در حديثى از حضرت صادق عليه السلام نقل شده كه شخصى از حضرت پرسيد: آيا روح همان جبرئيل است؟ امام فرمود:جبرئيل از ملائكه است و روح اعظم از ملائكه است، مگر خداوند نمى فرمايد:ملائكه و روح نازل مى شوند؟ منظور از مِنْ كلِّ امر اين است كه فرشتگان براى تقدير و تعيين سرنوشت ها و آوردن هر خير و بركتى در آن شب نازل مى شوند.
وی بابیان اینکه شب قدر شبى است آكنده از سلامت و خير و رحمت تا طلوع صبح که قرآن در آن نازل شده، گفت: شب قدر عبادت و احياى آن معادل هزار ماه است، هم خيرات و بركات الهى در آن شب نازل مى شود، هم رحمت خاصش شامل حال بندگان مى شود و هم فرشتگان و روح در آن شب نازل مى شوند و شبى است سر تا سر سلامت از آغاز تا پايان، حتى طبق بعضى از روايات در آن شب شيطان در زنجير است و از اين نظر نيز شبى است سالم و توأم با سلامت.
حجت الاسلام آرمند، گفت:در حديثى در «تفسير برهان» آمده است از امام باقر عليه السلام سؤال شد: آيا شما مى دانيد شب قدر كدام شب است؟ فرمود:كَيْفَ لا نَعْرِفُ وَ الْمَلائِكَةُ تَطُوفُ بِنا فِيها.چگونه نمى دانيم در حالى كه فرشتگان در آن شب گرد ما دور مى زنند!
امام جماعت مسجد حضرت ابوالفضل العباس(ع) سرپل ذهاب، تاکید کرد:شب قدر به اين جهت «قدر» ناميده شده كه جميع مقدّرات بندگان در تمام سال در آن شب تعيين مى شود. شاهد اين معنا سوره دخان است كه مى فرمايد:انّا انْزَلْناهُ فِى لَيْلَةٍ مُبارَكَةٍ انّا كُنّا مُنْذِرينَ* فِيها يُفْرَقُ كُلُّ امْرٍ حَكيمٍ»به راستى ما آن را در شبى پربركت نازل كرديم؛ زيرا كه همواره بيم دهنده بوده ايم؛ در آن شب هر كار استوارى [به اراده خدا] فيصله مى يابد.
حجت الاسلام آرمند با اشاره به اینکه در شب قدر مقدّرات يك سال انسان ها تعيين مى شود و ارزاق و سرآمد عمرها و امور ديگر در آن ليله مباركه تفريق و تبيين مى شود،افزود:البته اين مسئله هيچ گونه تضادّى با آزادى اراده انسان و مسئله اختيار ندارد، چرا كه تقدير الهى به وسيله فرشتگان بر طبق شايستگى ها و لياقت هاى افراد و ميزان ايمان و تقوا و پاكى نيّت و اعمال آنها است ،يعنى براى هر كس آن مقدّر مى كنند كه لايق آن است، يا به تعبير ديگر زمينه هايش از ناحيه خود او فراهم شده و اين نه تنها منافاتى با اختيار ندارد بلكه تأكيدى بر آن است.
وی تصریح کرد: مشهور و معروف در روايات اين است كه قدر در دهه آخر ماه رمضان و شب بيست و يكم يا بيست و سوم است، لذا در روايتى مى خوانيم كه در دهه آخر ماه مبارك رسول الهى تمام شب ها را احيا مى داشت و در روايتى از حضرت صادق عليه السلام است كه:شب قدر شب بيست و يكم يا بيست و سوم است، حتى هنگامى كه راوى اصرار كرد كدام يك از اين دو شب است و گفت: اگر من نتوانم هر دو شب را عبادت كنم كدام يك را انتخاب كنم؟ امام تعيين نفرمود و افزود:ما ايْسَرَ لَيْلَتَيْنِ فِيما تَطْلُبُ. چه آسان است دو شب براى آنچه مى خواهى.
امام جماعت مسجد حضرت ابوالفضل العباس(س) سرپل ذهاب با اشاره به اینکه در روايات اهل بيت بيشتر روى شب بيست و سوم تكيه شده است، اظهار کرد: بسيارى معتقدند: مخفى بودن شب قدر در ميان شب هاى ماه مبارك رمضان براى اين است كه مردم به همه اين شب ها اهميّت دهند، همان گونه كه خداوند رضاى خود را در ميان انواع طاعات پنهان كرده تا مردم به همه طاعات روى آورند، و خشمش را در ميان معاصى پنهان كرده تا از همه گناهان بپرهيزند، دوستانش را در ميان مردم مخفى كرده تا همه را احترام كنند، اجابت را در ميان دعاها مخفى داشته تا به همه دعاها رو آورند، اسم اعظم را در ميان اسمايش پنهان فرموده تا همه را بزرگ دارند، وقت مرگ را مخفى ساخته تا در همه حال آماده باشند.
حجت الاسلام آرمند ، خاطر نشان کرد: حضرت صادق عليه السلام به علىّ بن ابى حمزه ثمالى فرمود: فضيلت شب قدر را در شب بيست و يكم و بيست و سوم بطلب و در هر كدام از اين دو شب يكصد ركعت نماز بجاى آور و و اگر بتوانى هر دو شب را تا طلوع صبح احيا بدار و در آن شب غسل كند ،ابوحمزه مى گويد: عرض كردم: اگر نتوانم ايستاده اين همه نماز بخوانم، فرمود:نشسته بخوان، عرض كردم: اگر نتوانم فرمود: در بستر بخوان و مانعى ندارد در آغاز شب خواب مختصرى بنمايى و بعد مشغول عبادت شوى، درهاى آسمان در ماه رمضان گشوده است، و شياطين در غل و زنجيرند و اعمال مؤمنان مقبول است و چه ماه خوبى است ماه رمضان».
نظر شما