به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از قزوین، زهره زینل- حافظ قرآن و کارشناس ارشد علوم قرآن و حدیث- در نشست مجازی با موضوع تأثیرات قرآن در امیدآفرینی که شب گذشته (یکشنبه 27 فروردین) توسط نهضت سواد رسانه ای استان قزوین برگزار شد، بیان کرد: احساس ناامیدی یک احساس منفی و سیاه است که در این حال انسان، انگیره برای ایجاد تغییر و موفقیت و همچنین انتظار پیشرفت، موفقیت و تغییر را هم ندارد.
حافظ قرآن و کارشناس ارشد علوم قرآن و حدیث ادامه داد: فرد ناامید ابتدا از خودش ناامید شده بعد از دیگران و دنیای اطراف، سپس نسبت به دنیا دید منفی پیدا کرده و آن را سیاه می بیند.
وی عنوان کرد: افراد ناامید می گویند چیزی ما را امیدوار نمی کند، احساس گناه کرده و از واژه هایی استفاده می کنند مانند اینکه کسی به من کمک نمی کند، ما که آینده نداریم و این افراد به شدت احساس خودکم بینی، شکست، دل کندن، اسارت، حقارت و ناتوانی می کنند.
زینل افزود: همه می دانیم انسان به صورت فطری تنوع طلب و زیبایی طلب است، وقتی فردی زندگی یکنواختی داشت، دچار روزمرگی شده و این امر ناامید می آورد یا اینکه وقتی نیازهایش برآورده نشده یا همسر، شغل و جایگاه نامناسبی داشت، ممکن است ناامید شود و ترس از فقر و مصیبت ها هم باعث ایجاد استرس شده و ناامیدی را به دنبال دارد و نداشتن عزت نفس و اعتماد به نفس هم از دیگر علل ناامیدی است.
وی تأکید کرد: ناامیدی در قرآن با دو واژه یأس و قنوط آمده است این کلمه یاس به معنای این است که انسان از وجود چیزی ناامید می شود ولی در قنوط می دانید چیزی هست اما ناامیدی از اینکه به آن برسید وجود دارد.
حافظ قرآن و کارشناس ارشد علوم قرآن و حدیث اعلام کرد: یکی از نکات در بحث ناامیدی، نداشتن عزت نفس است که اگر انسان نگاه کند که در قرآن آمده خدا از روح خود در انسان دمیده است به ارزش وجودی خود پی می برد، در آیه دیگری هم آمده است که خداوند آسمان ها و زمین را برای انسان مسخر کرده و این نشان می دهد انسان به قدری ارزشمند است که خداوند آسمان ها و زمین را برای او خلق کرده است.
وی توضیح داد: خداوند در قرآن کریم در سوره بقره با تأکید می فرماید ما شما را امتحان می کنیم با هر چیزی که برای شما ترس داشته باشد و اگر به انتهای آیه دقت کنیم، بشارت می دهد به صابرین و ما باید توجه داشته باشیم آن خدایی که قادر مطلق است و ما را آفریده است، ما را دارد امتحان می کند، همان خدای مهربان مالک روز جزاست و قاضی است پس نباید از این امتحان ناامید بود.
زینل با اشاره به ضرورت امید داشتن به رحمت خداوند متعال افزود: احساس گناه موجب ناامیدی در انسان می دهد احساس گناه به انسان ناامیدی را تزریق می کند وقتی فردی حزن نسبت به گذشته و کارهای انجام شده دارد و می گوید بارها خواستم غیبت کرده و یا بهترین مادر و همسر باشم یا اعمال واجب را به نحو درست انجام دهم ولی مقدور نشده باید به این آیه قرآن توجه کند زیرا این آیه سبب شده انسان فعالی شویم که از پا نمی نشیند خداوند می فرماید بگو به بنده های من اسراف کردند و گناه را به سرحد خود رساندند از رحمت من ناامید نشوند خداوند تمام گناهان را می بخشد و گناهی نیست خدا نبخشد و این احساس گناه تحرک و نشاط را از انسان می گیرد.
وی تأکید کرد: چرا خداوند متعال همه گناهان را می بخشد آیا اجازه می دهد دوباره گناه کنیم زیرا خداوند بسیار مهربان، بخشنده و آمرزنده گناه است.
حافظ قرآن و کارشناس ارشد علوم قرآن و حدیث خاطر نشان کرد: آنچه ایجاد امید می کند توجه به رحمت خداوند است، رحمت خداوند همه جا را فراگرفته است اگر به رحمت و مغفرت الهی دقت کرده و بدانیم همه چیز دست خداست، ناامیدی را کنار گذاشته و روی سیاه نمایی ها پاک کنی می کشیم و با وجود ترس، فقر و سختی ها امیدوار می شویم.
وی یادآور شد: بر اساس آیه قران کسانی که جاهل و گمراه هستند نسبت به رحمت خدا ناامید هستند بنابراین در اوج سختی و فقر در مشکلات اقتصادی نباید از رحمت خداوند ناامید شویم.
نظر شما