خبرگزاری شبستان-خراسان جنوبی؛ زهرا مهرور- آخرین روز ماه مبارک رمضان، ماه بندگی و میهمانی خدا در حال سپری شدن است و آهسته آهسته سفره با برکت و پر فضیلت این بزم در حال برچیده شدن است. انگار همین دیروز بود که در روزهای پایان ماه شعبان به استقبال ماه مبارک رمضان شتافتیم و اینک این ماه عزیز با همه زیباییها و قداستی که داشت رو به پایان میرود و پس از یک ماه بندگی عاشقانه باید با این ماه مبارک و آسمانی وداع کنیم. چه سخت است اما دل کندن از لحظات قدسی و عارفانه سحری و زمزمههای عاشقانه بر مائدههای آسمانی در لحظات افطار و کرامت.
اما یکی از اعمال مهمی که در طول ماه مبارک رمضان مورد تأکید قرار گرفته، افطارى دادن به روزهداران است. طبق این روایت پیامبر اکرم(ص) در خطبه معروف شعبانیه مىفرماید: «مردم بیدار باشید! کسى که از شما به روزهدار مؤمن در این ماه افطارى دهد، پاداش آزاد نمودن یک برده و بخشش گناهان گذشته را همراه دارد. عرض شد: اى رسول خدا! ما توان افطارى دادن نداریم. حضرت فرمود: بترسید از آتش! ولو با دادن نصف دانه خرما و از آتش بپرهیزید! گر چه با دادن شربت آب باشد.»
اینجا در خیابان «نارنج» بیرجند مسجدی وجود دارد که برای دومین سال متوالی برای مومنان روزهدار سفره ضیافت الهی پهن میکند. هنگام غروب و دم افطار است. مسجد محله در حال پر شدن است. گروهی در مسجد دور هم حلقه زدهاند و قرآن میخوانند. اما برخی هم درگیر تهیه کردن خوراک میزبانی از مردمی هستند که قرار است در خانه خدا پای خوان گسترده الهی بنشینند. مسجد بقیهالله اعظم(عج) با برپایی سنت حسنه افطاری در سی شب ماه رمضان میزبان روزهداران ماه خداست تا بعد از نماز از آنها به صرف افطاری ساده پذیرایی کند .
دومین سال میزبانی از میهمانان خدا
هنوز نیم ساعت تا اذان و هنگامه افطار مانده اما داخل و اطراف مسجد شلوغ است و رفت و آمد زیادی در آن جریان دارد. با نگاهی به مسجد میشود فهمید که هنوز در حال ساخت است. این مسجد نیمهساز حالا ۲ سال است که افطاری میدهد و نمازگزاران خیالشان راحت است که بعد از خواندن نماز می توانند با آرامش در مسجد افطار کنند. با آقای عبادی یکی از جوانان پر تلاش این مسجد، باب سخن را گشودیم. او از شور و علاقه خود و دیگر جوانان محله برای راهاندازی سفرههای ساده افطاری میگوید و میافزاید: «امسال دومین سالی است که به همت امام جماعت مسجد و با تلاش جوانان و کمک خیران، میزبان مومنان روزهدار هستیم.
وی ادامه میدهد: «هرچند هماهنگی و مهیا کردن امکانات مورد نیاز برای یک ماه تقریبا کار سخت و دشواری است اما لذت انجام یک کار دسته جمعی و قرار گرفتن اکثر مردم منطقه در کنار هم در لحظه معنوی اذان، شیرینی و حلاوت وصفناشدنی دارد. افطاری دادن در مسجد لطفش در آن است که برکت دارد و هیچ کس گرسنه از در مسجد بیرون نمیرود.»
خانم حسنی هم که با دو فرزند خردسالش زودتر از روزهای قبل برای کمک به بستهبندی افطاری ساده خودش را به مسجد رسانده است، میگوید: «اقدام خیرخواهانه و خداپسندانهای که به همت خیران و جوانان مسجد رقم خورده، باعث شده تا خیلی از اهالی این منطقه کمتر در منزل نسبت به تهیه افطار اقدام کند و همه به صورت خانوادگی در مسجد جمع میشوند و افطار میکنند.»
او از خدا میخواهد که به مال تمامی کسانی که بانی چنین امور خیرخواهانهای میشوند برکت صدچندان عنایت کند و جوانانی که هر شب کار پذیرایی و پهن شدن این سفرههای ساده را مدیریت میکنند عاقبت بخیر باشند.
گفت وگویمان را با جوانان مسجد بقیه الله اعظم ادامه میدادیم که متوجه فرارسیدن لحظه ملکوتی اذان شدیم. مومنان روزهدار و با صفای این منطقه از شهر بیرجند در فضایی معنوی مسجد در صفهای نماز جماعت قرار گرفتند. زنان و مردان روزهدار بعد از یک روز روزهداری دستها را به سوی معبود خود بلند و در قیام و سجود خود خدا را به پاس این همه لطف و احسان شکرگزاری میکنند. با پایان یافتن نماز، میهمانان خانه خدا با افطار ساده پذیرایی میشوند تا یک روز روزهداری را با اطعام در مسجد به پایان برسانند.
افطاری برای ۲۳۰ تا ۲۵۰ نفر
در ادامه پای صحبت امام جماعت مسجد بقیهالله اعظم(عج) خیابان نارنج مینشینیم. فردی که در ترغیب جوانان و هدایت خیران در این امر خداپسندانه نقش مهمی داشته است. حجتالاسلام عبدالباسط محمددوست میگوید:« دو سال است که به همت هیات امنا و جوانان مسجد از شب اول ماه مبارک رمضان تا پایان این ماه عزیز تمام شبها پذیرای روزهداران هستیم.»
وی میافزاید: «هرشب حدود ۲۳۰ تا ۲۵۰ نفر روزهدار زن و مرد که غالبا به صورت خانوادگی در این مراسم حضور پیدا میکنند در این مسجد با هزینه بسیار کم اطعام میشوند و در لیالی قدر سحری برای بیش از ۹۰۰ نفر از شرکتکنندگان در مراسم شب قدر تدارک دیده شد.»
امام جماعت این مسجد تصریح میکند: «به طور متوسط برگزاری این افطاریها در هر شب حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان هزینه در بردارد و مردم خیلی از این اقدام راضی هستند. مهمترین هدف ما نیز بهرهمندی از فضیلت افطاری در ماه خدا و دورهمی صمیمانه مردم در فضای معنوی مسجد است.»
سفرهای که با پول توجیبی بچههای مسجد پهن شد
حجت الاسلام محمددوست همچنین به بانیان این مراسم اشاره میکند و میگوید: «بیشتر بانیان افطاری ساده، مردم محله و گاهی همین نوجوانان و جوانان مسجدی هستند که با مشارکت هم پول جیبیهای خود را گذاشتند و چند شب افطاری دادند». او با ابراز خرسندی از فضای رقابتی سالمی که در مسجد برای افطاری دادن ایجاد شده، ادامه میدهد:«تاکید مقام معظم رهبری بر افطاری ساده است با این شرایط الحمدالله هر شب بانی داشتیم و حتی برخی از بانیان پنج شب هزینههای برگزاری مراسم را تقبل می کنند و حتی راضی نمیشدند افراد متقاضی دیگر را جایگزین کنیم.»
وی خاطر نشان میکند: «سال اول استقبال مردم از برپایی سفرههای افطاری ساده خیلی خوب بود و الحمدالله چون لذت این کار بافضیلت را در سال اول چشیدند امسال تعداد خیران به حدی است که در مواردی به خاطر تراکم افراد از پذیرش کمک عدهای معذور میشویم.»
اینجا از سفرههای رنگین خبری نیست، زینت سفرهشان دعای «اللهم لک صمنا و علی رزقک افطرنا، فتقبل منا، انک انت السمیع علیم» است. سفرههای ساده مسجد بقیهالله اعظم(عج)، سی شب ماه مبارک رمضان با چند عدد خرما، نان، سبزی، پنیر و گاهی یک پیاله سوپ یا کوکو سبزی و یک استکان چای پهن میشوند و بدون هیچ ریا و جلوهگری روزهداران بسیاری را به دور خود جمع میکند.
حجت الاسلام محمددوست که پیش از این امام جماعت مسجد شهرک بعثت در علیآباد لوله بیرجند بوده و آنجا هم سنت حسنه افطاری دادن در شبهای ماه رمضان را رونق بخشیده، میگوید:« دلم میسوزد وقتی برخی از مساجد همین شهر درآمد دارد اما افطاری ساده به روزهداران نمیدهند و از این فضیلت محروم میمانند. ای کاش مردم از هزینههای افطاری نترسند و سفارش اهل بیت(ع) در این زمینه را جدیتر بگیرند تا چندین برابر برکت آن را در زندگی خود ببینند.
وی معتقد است هیات امناء و امام جماعت مساجد اول خودشان باید در این امر خیر و پر فضیلت پیشقدم باشند تا مردم هم تشویق شوند. ابتدا که این پیشنهاد را در مسجد مطرح کردم برخی به خودم میگفتند پول نیست و استقبال نخواهد شد اما قاطعانه گفتم خدا کمک میکند و همه چیز درست می شود و الان حتی یک شب بدون بانی نماندیم چون یک قدم در راه خیر برداریم خداوند درهای رزق و برکت بیشتری را به رویمان باز میکند.
امام جماعت مسجد بقیهالله اعظم(عج) گریزی هم به برنامههای مختلف در طول سال میزند و ادامه میدهد: «مسجد اگر فقط برای نماز باشد که میشود نمازخانه برای همین برنامههای مختلف قرآنی، اعتقادی و تربیتی داریم و گروه سرود را هم نیمه شعبان راهاندازی کردیم. ضمن اینکه پایگاه بسیج بقیه الله اعظم(عج) و کانون امام خامنه ای هم در این مسجد فعال است.»
تکمیل مسجد نیازمند همت خیران
حجت الاسلام محمددوسنت یادآوری میکند که زمین مسجد حدود ۱۰ تا ۱۲ سال پیش گرفته شده بود اما برای ساخت آن کاری انجام نشده بود. بنای مسجد را پارسال قبل از ماه رمضان شروع میکنند و تا قبل از ماه محرم طبقه زیرزمین با کمک یک میلیارد و ۱۳۰ میلیون تومان مردم و خیران به بهرهبرداری میرسد.
وی میافزاید: «هنوز طبقه اصلی مسجد احداث نشده که برای خرید آهن آلات حداقل به یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان نیاز به کمک و همراهی خیرین داریم. امیدواریم همچنان مردم و خیران برای تکمیل مسجد پای کار بیایند. یکی از برنامههای ما در آینده این است که از طبقه زیرزمین مسجد برای برپایی مراسم ازدواج آسان جوانان استفاده کنیم چون معتقدم مسجد فقط برای برگزاری مراسم ترحیم نیست و برپایی جشن ازدواج در مسجد با هزینههای اندک و ساده میتواند بخش بسیاری مهمی از هزینههای ازدواج جوانان را کاهش دهد.»
امام جماعت مسجد بقیهالله اعظم(عج) در پایان ابراز امیدواری میکند این فرهنگ حسنه در همه جا گسترش پیدا کند تا ضمن پایین آمدن هزینه های سرسامآور و بیجای چنین مراسمهایی زمینه الفت و نزدیکی قلوب مسلمین نیز بیشتر فراهم شود.
نظر شما