رقیه درویش_ استاد حوزه و دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان با بیان اینکه هر جای دنیا قدم بگذاریم و با مردمانش آشنا شویم می بینم که روزهای خاصی را به عنوان روز شادی و یا عید برای خود نامگذاری می کنند، افزود: این روزها ممکن است به دلایل مختلفی همچون تحول مهم در طبیعت، اجتماع و یا عرصه علم و فناوری پیش آمده که آن را به عنوان عید خود می دانند.
وی اظهار کرد: اسلام برای پیروان خود هم روزهایی از سال را به عنوان عید اعلام کرده است گفت: عید قربان، عید فطر، عید غدیر، عید مبعث و نیمه شعبان از جمله اعیادی هستند که ما در اسلام داریم.
درویش با اشاره به اول ماه شوال که مصادف با عید بزرگ فطر است، گفت: عید به معنی بازگشت و فطر به معنای ترک کردن روزه است، اما در ورای معنای ظاهری معنای باطنی دارد که بیانگر حقیقت عبادت است و آن هم بازگشت به فطرت و انسانیت ما است.
وی تصریح کرد: اینکه روزه دار توانسته همه اعضا و جوارح خود را در صیام و قیام و تسبیح خدا نگه دارد و با هوای نفس و شیاطین مخالفت کرده و از گناهان و رذایل خودش را پاک نگه دارد یعنی به فطرت توحیدی خود بازگشته و یا حداقل نزدیک به بازگشت است.
وی اول شوال را عید طاعت خدا و عید بازگشت به فطرت دانست و ببان کرد: می توانیم بگوئیم که روز عید فطر روز رهایی از شیاطین و مکرهای شیاطین است.
درویش همچنین اقامه نماز عید فطر و اعمال مربوط به آن را حاوی پیام هایی برای مسلمانان دانست که اگر در زندگی خود به کار ببندیم قطعا زندگی متفاوتی با وضع امروزی خواهیم داشت، افزود: این پیام ها در موضوعات مختلفی چون خدا شناسی، پبامبر شناسی، قرآن شناسی، امام شناسی، ولایت مداری، تقوا مداری، شیوه دعا و بندگی خدا و حتی انسان دوستی و راه های تقویت همبستگی اجتماعی هستند که می بایست به آنها توجه کرد.
وی با تاکید بر اینکه در این روز عید باید در خود تدبیر کنیم که حاصل ۳۰ روز اعمال پاک و عبادت های خود را حرام نکنیم، گفت: اگر ما به ماه رمضان نگاهی ژرف و عمیق داشته باشیم می بینم که بهترین دانشگاه خودسازی برای ورود به مهمانی خدا و رسیدن به مقام خلیفه الهی بوده است و همه آن کسانی که در آزمون این دانشگاه قبول شدند کارنامه و جایزه خود را در روز عید دریافت می کنند.
درویش با استناد به فرمایش حضرت علی(ع) که فرمودند «عید فطر تنها برای کسانی روز عید است که روزه آنها مقبول و عبادت های شبانه آنها مورد پذیرش قرار گرفته باشد»، اضافه کرد: آنحضرت همچنین فرمودند «هر روزی که گناه و نافرمانی خدا نشود آن روز روز عید است».
وی با بیان اینکه روز عید و ایام نورانی مردم همه مسرور هستند اما کسانی که از این ماه بهره ای نجستند در این بین گریانند، تصریح کرد: کسانی که نتوانستند از زمانی که خداوند برای رشد و تعالی ما قرار داده بود بهره ببرند ضرر کرده اند.
درویش یکی از آموزه های قرآن را که امام سجاد(ع) در دعای وداع با ماه رمضان بر آن تاکید دارد تشکر و قدردانی از نعمت های خداوند دانست و اذعان کرد: آنحضرت به خداوند می فرمایند «هدایا و نعمت های فراوانی در این ماه به ما دادی که یکی از برجسته ترین آنها روزه این ماه است».
وی اظهار کرد: آن حضرت روزه را به عنوان یک نعمت و لطف خدا می داند نه یک بار سنگین که می خواهند آن را بردارند، از این کسانی که حقیقت روزه داری را بفهمند و بدانند که با این عبادت چقدر می توانند به ذات با عظمت الهی نزدیک تر شوند این یک فرصت و یک نعمت بزرگ است.
درویش افزود: روزه ماه رمضان را خدا واجب کرده است و ما به لطف خدا در این ماه توانستیم نماز، نیایش و دعاهای زیادی را به جا بیاوریم که مهمترین آن اعمال شب قدر بود که از هزار شب برتر است.
وی خاطر نشان کرد: خداوند عظمت شب قدر را در رمضان قراداد لذا بنیان ایمان ما در ماه رمضان فوق العاده می تواند قدرت بگیرد.
این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به اینکه براساس آموزه های دینی و به حکم عقل هرکسی هر خدمتی به انسان کرده باشد باید از آن تشکر کند، گفت: شکر نعمت باعث می شود که آثار مثبت اجتماعی آن را دریافت کنیم که یکی از آنها ایجاد آرامش روح و باز شدن درهای نعمت و فزونی آن است.
درویش، کسانی که گرفتار کفران نعمت هستند را کسانی دانست که باعث کفران نعمت و زوال آن نعمت می شوند و بیان کرد: «شکر نعمت نعمتت افزون کند، کفر نعمت از کفت بیرون کند».
وی ادامه داد: یاد کردن از نعمت ها و تشکر از منعم به شکل های مختلفی از جمله زبانی، قلبی، جوارحی، سجده شکر می تواند انجام بگیرد.
درویش افزود: امام هادی(ع) به نقل از پدران خود و از امام صادق(ع) روایت می کند«قطعا خداوند زیبایی و آراستگی را دوست دارد و بدحالی، بدبخت نمایی، خود را ضعیف و بیچاره نشان دادن را دوست ندارد».
وی با تاکید بر اینکه، هنگامی که خدا به بنده ای نعمتی داد دوست دارد آثار آن را در زندگی او ببیند، به چگونگی ظهور نعمت اشاره و اظهار کرد: پوشیدن لباس تمیز، معطر کردن خود، گل کاری و سفید کردن خانه و جاروب کردن آن، حتی روشن کردن چراغ قبل از غروب آفتاب فقر را از بین می برد و روزی را فراوان می کند.
درویش بیان کرد: وقتی انسان آثار نعمتی را که خدا به او داده را در زندگی اجتماع خود ظاهر کند و شکر آن را به جا بیاورد نامش در زمره دوستان خدا قرار می گیرد.
وی، کسانی را که نعمت را آشکار نکرده و شکر آن را بجا نیاورند در زمره دشمنان خدا و تکذیب کنندگان الهی دانست و ادامه داد: اینها کسانی هستند که خدا به آنان غضب می کند چرا که نعمت های الهی را تکذیب می کنند.
درویش، تصریح کرد: ماه رمضان هر لحظه برای اولیای خدا عید است چرا که از رهگذر قیام شبانه و صیام روزانه به وصال معبود نزدیکتر می شوند و به تعبیر حافظ «در کوی دوست به دولت جاودان می رسند»
وی از سوی دیگر ماه مبارک رمضان را کلاس تمرین بندگی خدا و مبارزه با هوای نفس شیاطین در طی ۱۱ ماه دیگر توصیف کرد و گفت: بر اساس درس رمضان و عید فطر یاد می گیریم که اعمال نیک را در ماه های دیگر بکار ببریم.
درویش خاطر نشان کرد: اگر بندگان خدا از آنچه که در ماه رمضان مقرر می شود آگاهی داشتند قطعا آرزو می کردند همه ایام سال رمضان باشد.
وی خاطر نشان کرد: آن کسانی که بعد از عید فطر آموزه های کلاس رمضان را تا رمضان دیگر کنار گذاشتند و خدای نکرده با مسجد، دعا، قرآن و احسان با فقرا و یا خویشتنداری و... خداحافظی می کنند معلوم است که به حقایق عید فطر و رمضان عارف نیستند.
این استاد دانشگاه به سخنان امیرالمومنین(ع) در یکی از خطبه های عید فطر اشاره و اظهار کرد: آنحضرت فرمودند«ای مردم امروز روزی است که نیکوکاران پاداش می گیرند و تبهکاران زیان می بینند و این چه شباهتی به قیامت دارد»
درویش گفت: وقت ایستادن در صف نماز می بایست خود را در پیشگاه عدل الهی به یاد آورید و بعداز نماز که به سوی منزل می روید روزی را به یاد آورید که آن هرکسی به سوی منزلش در بهشت یا جهنم رهسپار است.
وی ضمن تاکید به اینکه باید نسبت به عید فطر و عید بندگی توجه ویژه و بیشتری داشته باشیم گفت: هر بار باید از خداوند عمر دوباره طلب کنیم تا رمضان دیگر را با عبادت هایش درک کنیم.
نظر شما