به گزارش خبرگزاری شبستان از استان مرکزی، اسماعیل مجللی با اشاره به اهمیت هنر تعزیه خوانی و توجه به اینگونه نمایش های مذهبی به خبرنگار خبرگزاری شبستان در استان مرکزی گفت: تعزیه یک هنر نمایشی کاملا ایرانی است که برخی تعزیه را برگرفته از اسطورههایی چون سوگ سیاوش میدانند و عدهای آن را به زمان صفویان نسبت میدهند.
محقق و پژوهشگر تعزیه کشور افزود: طبق پژوهشهای من در کتاب «شبیهنامه»، شکلگیری، رونق و رکود تعزیه همگی در زمان قاجار بوده است و پیش از آن ما چیزی به نام تعزیهخوانی در ایران نداشتیم. البته آیینهای سوگواری پیش از این در ایران وجود داشته است اما هنر نمایشی تعزیه که هم اکنون در ایران رایج است از تفکر قاجار و در دوره قاجاریان شکل گرفته است.
وی با اشاره به هفته فرهنگی تفرش و اجرای برنامه های تعزیه خوانی به مناسبت هفته فرهنگی در این شهرستان بیان کرد: شهر تفرش کانون اصلی شبیه خوانی در کشور به حساب می آید و اعتبار این هنر به حدی است که از گذشته تا به امروز بخشی از زندگی مردم را شامل شده است و به نوعی میتوان گفت که همه خانواده های این شهرستان با این هنر درگیر شده اند.
این مقام مسئول با بیان اینکه تکایایی همچون ششناو، خلچان، میانده که هر کدام از ظرافت و معماری عجیبی برخوردار هستند باعث آن شده که این شهر با عنوان شهر تعزیه به اشتهار برسد، ادامه داد: تکیه زاغرم که امسال صدو شصت و پنجمین سال فعالیت خود را پشت سر گذاشته شاهد صدها هزار تعزیه بوده و از در و دیوار آن صدای چندین هزار شبیه خوان شنیده میشود که این موضوع در هیچ کجای کشور جریان ندارد.
مجللی در خصوص پژوهش ها و فعالیت های خود در خصوص هنز اصیل تعزیه بیان کرد: در سال 1400با کتاب تاریخ تعزیه در همدان عنوان ملی کتاب سال عاشورا را کسب کرده و برای نگارش کتاب شبیه نامه؛ شبیه خوانی در تمامی نقاط کشور را بررسی کرده ام.
این محقق و پژوهشگر تعزیه و نویسنده کتاب شبیه نامه بیان کرد: این کتاب تابلوی زیبای است که سیره ناب اهل بیت علیه السلام توسط مناطق مختلف کشور و بر اساس زیست بوم هر منطقه در آن نقش بسته و رنگ آمیزی شده و مناطقی پر رنگ و مناطق دیگر کمرنگ تر هستند که همین کنتراست موجب زیبایی آن شده است و در این میان شهر تفرش پر رنگترین نقطه را به خود اختصاص داده است .
وی اضافه کرد: در سال گذشته مجلس تعزیه وفات ام البنین (ع)را برای نخستین بار اجرا و نسخه ی آن را به سراسر کشور ارسال نمود ایم.
این پژوهشگر جوان اراکی ادامه داد: تفرش از همان دوران قاجاریان که تعزیه از اعتبار ویژه ای برخوردار شد از مراکز مهم تعزیه خوانی بود و این روند فقط به دوره معاصر خلاصه نمیشود .
نظر شما