به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، مراسم بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی و پاسداشت زبان فارسی و رونمایی نشان ملی قند پارسی صبح امروز ۲۳ اردیبهشت ماه با حضور محمد مهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، غلامعلی حدادعادل، رئیس فرهنگستان زبان فارسی و جمعی و سفرای خارجی و اهالی فرهنگ و هنر در تالار رودکی برگزار شد.
در این مراسم، «محمد مهدی اسماعیلی»، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به برگزاری روز زبان و ادب فارسی گفت: خوشحالم امروز در آستانه روز فردوسی بزرگ این بزرگداشت در حال برگزاری است. همکاران من در معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با فرصت اندکی که داشتند، تمهیدات لازم را برای برگزاری با شکوه این مراسم اندیشیدند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: در دوره اخیر موضوع صیانت و تجلیل از خط فارسی در اولویت های اصلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار گرفته است، ما زبان فارسی را به عنوان نماد هویتی ایران بزرگ تجلیل می کنیم، زبان فارسی از مولفه های وحدت آفرین در دنیای زبان فارسی در طول تاریخ بوده است.
اسماعیلی با اشاره به نقش فارسی زبانان در توسعه و گسترش اسلام و حفظ هویت ایرانی یادآور شد: ایرانیان با همه وجود به خدمت اسلام درآمدند و اسلام را توسعه دادند و بسیاری از بزرگان و ادبای بزرگ فارسی زبان هستند؛ اندیشمندان ایرانی و فارسی زبان در حوزه های علمی و دینی، فقه کلام و تفسیر و در همه شاخه ها علم با قوت در میدان حاضر شدند؛ در میان اهتمام گسترده به اسلام و تعالیم آن از فرهنگ خود غافل نشدند؛ آنها یک ترکیب زیبا و ماندگار از هویت ایرانی خود و هویت اسلامی را در خود جمع کردند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطر نشان کرد: رودکی پدر شعر فارسی و فردوسی با سرودن 60 هزار بیت، حکیم نظامی، سعدی، مولوی و حافظ هر یک گنجینه بزرگ از آموزه های ایرانی اسلامی را برای ما به یادگار گذاشتند. ما وقتی از این گنجینه ها صحبت می کنیم تنها زبان فارسی نیست، زبان فارسی قدرتی در بیان و انتقال معانی دارد بر این اساس وقتی از شاهنامه صحبت می کنم از مروت و جوانمردی حرف می زنیم و زمانی از بوستان صحبت می کنیم از فضایل اخلاقی حرف می زنیم؛ این گنجینه بزرگی است که فارسی گویان برای جامعه بشری به یادگار گذاشته اند.
وی تاکید کرد: ما ایرانیان با گویش ها و لهجه های زبان فارسی مختلف به زبان فارسی می بالیم و به آن افتخار می کنیم و آن را مهمترین نماد هویتی خود محسوب می کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه زبان فارسی محصور در جغرافیای سیاسی ایران نیست، گفت: زبان فارسی یک حوزه فرهنگی گسترده ای را به هم متصل کرده است از شبه قاره هند تا افغانستان و تاجیکستان. وقتی در ترکیه به آثار زیبای دوره عثمانی نگاه می کنیم زبان فارسی را در سر در بناهای تاریخی آنها می بینیم؛ زبان دیوانی آنها زبان فارسی بوده است. در کشورهای اسلامی زبان فارسی مورد توجه است.
وی از راه اندازی کرسی زبان فارسی در کشورهای مختلف خبر داد و گفت: امروز به همت بنیاد سعدی شناسی کرسی های زبان فارسی را در کشورهای مختلف راه اندازی شده است، در همین راستا پر رونق ترین فعالیت فرهنگی ما آموزش زبان فارسی است و سالیانه هزاران نفر زبان فارسی می آموزند.
اسماعیلی با اشاره به تهدیدات زبان فارسی اظهار کرد: در حوزه داخل نگرانی ها برای زبان فارسی داریم این را نه از قول خودم بلکه از قول مقام معظم رهبری عرض می کنم؛ در فناوری های نوین و مراودات اقتصاد باید مراقب باشیم زبان فارسی آسیب نبیند، وقتی یک مواجهه تمدنی صورت می گیرد، نمادها دچار آسیب می شوند. اگر مراقبت نکنیم حوزه زبان فارسی دچار اشکال می شود باید همه نهادها دست به دست هم بدهند، این مشکل را برطرف کنند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: باید مراقبت کرد که زبان و خط فارسی دچار اشکال نشود. باید مراقبت کنیم که گنج بزرگی که فردوسی، سعدی و حافظ برای ما به یادگار گذاشتند، دچار مشکل نشود. ما حاملان خوبی برای این میراث باشیم. در همین راستا باید همه دستگاه ها از جمله وزارت ارشاد، فرهنگستان زبان و ادب فارسی و صدا و سیما برای ترویج و صیانت زبان ملی ما به صحنه بیایند.
نظر شما