حجاب  ضرورتی نیازمند تعامل دوسویه

«دیوار آزاد» ابتکارجالب مسئولان نمایشگاه کتاب تهران برای فرهنگسازی حجاب بود اقدامی ضروری که محل بحث و گفتگو و تبادل نظر موافقان ومخالفان حجاب شد به گونه ای که آنها به این نتیجه رساندحجاب ضرورتی نیازمندتعامل دوسویه است که با کارفرهنگی حل شدنی است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، پوشش و حجاب یکی از مسائل مهم امروز جامعه ایران اسلامی است و در شش ماه گذشته عدم رعایت آن از سوی برخی از شهروندان یک چالش را پیش روی متدینین قرار داده بود. با نزدیک شدن به فصل گرما نهادی های مسئول امر حجاب نیز به دنبال راه چاره ای بودند که با روش هایی چون امر به معروف و نهی از منکر و توجیه افراد بد پوشش آنها را به رعایت حجاب دعوت کنند، در این شرایط سی و چهارمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران آغاز بکار کرد و مسئولان برپایی نمایشگاه در راستای فرهنگ سازی حجاب ستاد اجرایی را تشکیل دادند و افرادی در نمایشگاه مستقر شدند تا بازدیدکنندگان از نمایشگاه را نسبت به امر حجاب و رعایت آن از سوی شهروندان آگاه کنند. در راستای همین فرهنگ سازی در سالن های مصلی دیوارهای آزادی نصب شد که محل بحث و تبادل نظر بازید کنندگان از نمایشگاه بود.

 

 

 

بر روی هر کدام از این دیوارها پرسشی مطرح شده بود که دو گزینه برای پاسخ داشت و به گفته بازدید کنندگان با حجاب و بی حجاب این پرسش ها چالش برانگیز است.

در یک دیوار این سئوال مطرح شده بود: در نسبت حجاب با مقوله آزادی، با کدام گزینه موافقید؟

الف: حجاب یعنی محدود کردن نگاه جنسی  و لذت های آنی برای آزادی روح. زیرا....

ب:حجاب یعنی محدود کردن زن  از دستیابی به کمالات انسانی و فعالیت های اجتماعی . زیرا...

 

 

سوال دیگر این بود: با وجود شعار آزادی در جهان، چرا اینقدر به انحاء مختلف با حجاب مبارزه می شود؟

 الف: چون حجاب نماد و پرچم مسلمانی است. با این گزینه مواقم زیرا ...

ب: چون حجاب مانع پیشرفت و رشد و تعالی انسان زنان است. با این گزینه موافقم زیرا...

 

 

 

سئوال سوم هم به این موضوع اختصاص داشت که: در نسبت بین دل پاک و عدم رعایت حجاب با کدام گزینه موافقید؟

الف: اگر افراد دلشان پاک باشد نیازی به رعایت حجاب نیست زیرا...

ب: پوشش و رفتارهای غیر عفیفانه تاثیرات مضر خودشان را دارند. حتی اگر دل پاک باشد. موافقم زیرا ....

 

 

 

دیوارهای آزاد سی و چهارمین نمایشگاه کتاب تهران از خود نمایشگاه پر استقبال تر شده بطوری که هر روز صدها بازدید کننده با هر گرایش فکری و نوع پوشش  پای آن جمع شده و نقطه نظرات خود را اعلام می کنند در واقع  سئوال های مطرح شده در دیوار آزاد محل مباحثه جوانان بسیاری شده و هر روز جمعیت زیادی گفتگو می کنند و کارشناسان ستاد اجرایی فرهنگسازی حجاب نیز با آنها با گشاده رویی گفتگو می کنند. «ترانه مقدم» با حجاب چادر در همه همه و میان جمعیت کنار دیوار آزاد در پاسخ به این سئوال خبرنگار شبستان که آیا اقدامات اینچنینی برای فرهنگسازی حجاب کارساز است؟ می گوید: تبلیغ و ترویج فرهنگ عفاف و حجاب صرفا با پوشش چادر نیست و حتما پوشش های دیگری بجز حجاب چادر می تواند گویای ترویج فرهنگ و عفاف زن مسلمان باشد اما متاسفانه آنچه از برخورد برخی از مدیران با اجرای برخی طرح های تبلیغی و ترویجی حجاب نه تنها موجب استقبال نسل جوان نمی شود بلکه برعکس بدترین آسیب را از نظر علاقمندی به میزان استقبال این قشر آسیب پذیر از حجاب می زند و ترمیم این آفت نیازمند صبوری و ملاطفت بیشتر و اقدام به طرح های ترویجی دور اندیشانه است که البته نوع اجرای این طرح ها نیز نیازمند ذکاوت و آگاهی از شرایط روز جامعه  و نیازهای نسل جوان است.

 

 

 

از دید برخی شهروندان برپایی دیوار آزاد در سی و چهارمین نمایشگاه کتاب تهران یک ضرورت در طرح و بررسی مسئله عفاف و حجاب و گفتمان سازی پیرامون آن است چرا که گفتمان و تعامل مثبت درباره هر موضوعی در میان شهروندان می تواند راهگشای هر مسئله ای باشد. «خانم مقیمی» یکی از بانوان محجبه ای که بر روی دیوار آزاد در حال نوشتن است درباره ضرورت برپایی دیوار آزاد  و نوشتن پاسخ به سئوال های طرح شده بر دیوار به خبرنگار شبستان می گوید: گفتمان کردن درباره حجاب بسیار خوب است. وقتی شما از من سئوالی بپرسید ممکن است تحمل پاسخ دادن سئوال شما را نداشتم باشم و شما هم تحمل پاسخ من را نداشته باشید وقتی که این نوشته می شود قابل تامل تر است. ضروری است که افراد درباره حجاب یا هر موضوع دیگری بحث کنند، موضوعات مختلفی در هر جامعه ای وجود دارد که افراد می توانند رو در روی یکدیگر قرار بگیرند و درباره آن  موضوعات بحث و گفتگو کنند.

 

 

 این بانو درباره برخوردهای سخت گیرانه درباره حجاب و تاثیر این برنامه ها بر شهروندان می گوید: من خودم محصول تربیت سختگیرانه در حجاب بودم و این موضوع در من لجاجتی بوجود آورده بود که از آن چیزی که انتخاب شخصی ام نبود، فاصله گرفتم و این امر صرفا از روی لجاجت در من ایجاد شده بود. قطعا قائل به رفتارهای سخت گیرانه نیستم. وقتی در این مقوله یک رویارویی انسانی و متعادل داشته باشیم می توانیم تاثیرگذارتر باشیم. اسلام هم قائل به این شیوه نیست. در دو طیف طرفدار حجاب و مخالف حجاب برخوردهایی  ناشایسته می بینیم  تربیت یعنی اینکه این دو سر طیف یاد بگیرند با یکدیگر درست برخورد و تعامل مثبت داشته باشند.

 

 

مقیمی در پاسخ به این سئوال که آیا تعامل می تواند در مقوله حجاب کار ساز باشد؟  بیان کرد: تعامل مثبت قطعا می تواند در این موضوع راهگشا باشد؛ عده ای عقیده به حجاب و عده دیگری هم به بی حجابی عقیده دارند، ولی گروه سومی نیز که صرف عقیده نیست تنها بر اساس لجاجت، میل جوانی و عرضه کردن خود این کار را انجام می دهند که این رد کردن خطوط قرمز و قانون شکنی است.

 

 

 

برخی می گویند برپایی دیوار آزاد در یک مکان فرهنگی مثل نمایشگاه کتاب تهران نمی تواند صددرصد اثرگذار و نتیجه بخش باشد و مسئله حجاب را حل کند چرا که باید تعریف دیگری بر اساس نیازهای روز و جامعه معاصر از حجاب شود. از  دکتر «ایراندوست» پزشک عمومی که بر یکی از دیوار های آزاد در حال نوشتن بود این سوال مطرح شد که چقدر این دیوارها می توانند در  فرهنگسازی  و بسترسازی برای ترویج حجاب میان شهروندان اثر گذار باشند؟ که در جواب شبستان گفت: این اقدام لازم است اما اثر بخش نیست چون جامعه را روبروی هم قرار می دهند، چون یک طرف می خواهند عقیده خود را به طرف مقابل بقبولانند. برنامه ریزان باید به این نکته توجه کنند که یک عده ای از افراد جامعه برخلاف اکثریت جامعه می خواهند زیست متفاوتی را تجربه کنند و باید این افراد هم دیده شوند چون آنها هم حق و حقوقی دارند و باید آن گونه که حق دارد، زندگی کند و این مسئله فقط مربوط به حوزه حجاب و زنان نیست در مسائل دیگر هم باید این حقوق دیده شود بر همین اساس ضرورت دارد در بخش های مختلف مردم وارد گفتمان شوند.

 

 

وی اظهار کرد: بهترین نسخه ای که می شود برای حجاب نوشت این است که آن را به دست مردم بسپارند. همه ما باید در حوزه حجاب به یک درک مشترک برسیم، شاید برای کسانی که داعیه دار حجاب هستند بیرون بودن موی زن مساوی با بی حیایی باشد اما فردی که قایل به بی حجابی است چنین تلقی وجود نداشته باشد. برخی آدم بی حجاب را گمراه و نیازمند به راهنمایی می دانند و از این زاویه نمی شود به حجاب پرداخت. ما در مقوله حجاب با جرم و جنایت روبرو نیستیم با یک امر فرهنگی مواجه هستیم که برای آن باید یک کار درست و اصولی انجام داد و اینکه این موضوع کلان جامعه به نتیجه می رسد زمانبر است.

 

 

کد خبر 1267870

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha