همگرایی سه روحیه ملی، نظامی و انقلابی پیروزی در عملیات بیت المقدس  را محقق کرد

امیر مسلمی با بیان اینکه اولین و مهمترین درس آموخته های عملیات بیت المقدس تقویت اراده ملی گفت: همگرایی سه روحیه ملی ،نظامی و انقلابی پیروزی در عملیات بیت المقدس را محقق کرد

امیر سرتیپ دوم حسین مسلمی، معاون پژوهش و تولید دانش دانشگاه دافوس آجا در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان در مورد سوم خرداد روز آزادسازی خرمشهر گفت: از 15 شهریور 1359 که جنگ آغاز می شود و ارتش مدام گزارش های جنگ را اعلام می کند تا 21/7/1359 هنوز دولت وقت و ریاست جمهوری وقت آقای بنی صدر و شهید رجایی به توافق نرسیدند که یک نگاه کلی داشته باشند که این واقعه یک جنگ است و اگر فرمان امام (ره) به عنوان فرماندهی کل قوا نبود که در 21/7/59 اعلام می کند که جنگ در راس امور است در آن زمان رییس جمهور وقت متوجه می شود که واقعا جنگ رخ داده است.

 

 

معاون پژوهش و تولید دانش دانشگاه دافوس آجا افزود: در سوابق ارتش در نمایشگاه دفاع مقدس نشان داده شد که رییس جمهور و نخست وزیر وقت با یکدیگر قهرند و یک مسئله تهدید ملی به وقوع پیوسته و تبدیل به تهاجم شده اما هنوز ارکان ریاست جمهوری و نخست وزیری با یکدیگر قهرند و مسئولان ارتش نمی دانند برای اداره جنگ با چه کسی باید هماهنگی انجام دهند.

 

 

امیر مسلمی تصریح کرد: اولین و مهمترین درس آموخته های عملیات بیت المقدس تقویت اراده ملی است. ما در دفاع مقدس در عملیات بیت المقدس به یک تقویت و اجماع رسیدیم که ارکان دفاعی کشور همیشه باید تحت یک وحدت بوده و نمی توانند جزیره ای عمل کنند و این وحدت اتفاق می افتد و البته افت و خیزهایی در رهبری و سازماندهی صورت می گیرد.

 

 

وی ادامه داد: یک نیرویی آموزش دیده به نام ارتش است و یک نیرویی با هیجان بالا به نام مردم و نیروی مردمی در جنگ حضور دارند که هدایت و کنترل آنها در صحنه جنگ با یکدیگر کار مهمی است ارتش در قالب آموخته های نظامی و آکادمیک به جنگ نگاه می کند و نیروهای مردمی در بحث تعصب و غیرت نسبت به خاک و شرایط موجود به جنگ نگاه می کنند و رهبری این دو گروه با وجود بنیانگذار انقلاب اسلامی و رهبر انقلاب به عنوان نماینده امام (ره) موجب می شود این وحدت شکل بگیرد اما تا این وحدت به شکل عملی پای کار جنگ بیاید در بسیاری از موارد کم و کاستی هایی دارد.

 

 

امیر مسلمی تصریح کرد: در رده های بالا فرماندهان در کنار یکدیگر قرار می گیرند و در رده های پایین یک بسیجی در کنار یک سرباز حرکت می کند. سربازی که در ارتش جمهوری اسلامی ایران در آن زمان شاید به اجبار آمده باشد و هنوز فرهنگ اجباری سربازی وجود دارد اما این سرباز با شور و هیجان آمده تا دشمن را بیرون کند و این فرد می خواهد در کنار نیروهای مردمی حاضر شود، پس باید این دو نیرو در کنار یکدیگر متعادل قرار بگیرند و متعادل کردن منطقه جنگ نقش اصلی یک فرمانده جنگ است.

 

 

وی اظهار داشت:  بسیاری می خواستند در جنگ حمله ای را که رخ داده است، ادامه بدهند و تا بصره و بغداد و قدس حرکت کنند که اینها در ادبیات نظامی قابل تعریف نیست زیرا در این ادبیات باید برنامه ریزی شکل بگیرد و منابع به آنها اختصاص داده شده و برآورد خسارت و ارزیابی تهدید شود. موضوع اطاعت پذیری و همان بحثی است که همیشه با آن مواجه هستیم که در سطح ملی و سازمانی آن را می بینیم. در عملیات بیت المقدس گروه ها و قرارگاه ها خوب عمل می کنند و در آن قالب خود را می بینند.

 

 

وی با اشاره به فرماندهی شهید متوسلیان که  فرمانده تیپ 27 لشکر رسول الله در این عملیات است گفت:  وی در 3/2/61 نکته دقیقی را مطرح می کند و می گوید " بیایید تصمیمات را بر اساس احساسات اتخاذ نکنید" و سخن کاملا درستی است و سختی جنگ این است که جنگ جای احساس پروری نیست و جای عقلانیت و دانش است و اگر احساس غلبه کند، دشمن از این ضعف استفاده می کند.

 

 

معاون پژوهش و تولید دانش دانشگاه دافوس آجا ادامه داد: وی می گوید «در بیستم و بیست و یکم اردیبهشت 61 تصمیمات بر اساس احساس اتخاذ شد. ساعت هفت شب تصمیمی گرفتید که شب حمله کنید. وظیفه ما را مشخص کنید تا ما ببینیم چه کنیم، تصمیمات را لحظه ای نگیرید و بر روی عملیات فکر کنید و مشخص کنید چه کارهایی به شکل تسلسل انجام گیرد.» این دیدگاه ها باعث می شود ما در عملیات بیت المقدس به یک اجماع برسیم و وقتی این اجماع شکل می گیرد، وحدت رویه شکل گرفته و در گام بعدی آموزش انجام می شود.

 

 

وی گفت: ما در عملیات بیت المقدس چند عملیات از جمله ثامن الائمه و چند عملیات دیگر را گذرانده ایم و رابطه بین سرباز، فرمانده و تجهیزات در صحنه عملیات مشخص شده است. ما در شرایطی صحبت می کنیم که حمله عراق شکل گرفته است و قبل از آن تجارب جنگ را کسب کردیم و رژیم عراق نیز 1975 را پشت سر گذاشته است اما این بار با یک چراغ سبز وارد شده است و ما شرایط انقلاب را داریم و آموزش ها کامل نشده است و رزمایش ها شکل نگرفته و نزدیک به چهار سال را مورد بررسی قرار می دهیم اما اکنون این رزمایش ها شکل می گیرد.

 

 

امیر سلیمی اظهار داشت: ابتکار شهید صیاد شیرازی این است که اساتید دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش را در جبهه قرار می دهد و امیر معین وزیری و امیر بختیاری مستقیما در این عملیات طرح ریزی می کنند و بحث کاملا علمی و آکادمیک است و آموزش ها به خوبی منتقل می شود و فهم یکسان از صحنه جنگ اتفاق می افتد.

 

 

وی افزود: ما در تصمیم گیری نیاز داریم میان دانشگاه و صنعت و منطقه عملیات ارتباط برقرار کنیم و این همان دیپلماسی میدانی است که در قالب علم و میدان از آن یاد می شود. امروز جنگ ها در قالب جنگ دانش بنیان تعریف می شود و جنگ ایران و عراق آخرین جنگ سنتی بود و جنگ های بعدی به شکل مدرن اتفاق افتاد و اکنون وارد جنگ های پسا مدرن می شویم، جنگ هایی که به مراتب علم و فناوری ها در آن نقش اساسی دارد، جنگ هایی که از نظر تکنولوژی جنگ شناختی در آن مطرح است و امام (ره) تاکید می کنند که این جنگ، جنگ شناختی است و ابعاد مختلفی دارد.

 

 

وی یاد آور شد: در گام سوم روحیه نظامی، ملی و انقلابی مطرح است. روحیه ملی برچسبی ندارد و همه می توانند کسی که هویت ایرانی دارد و هویت ملی بشناسند و این همان چیزی است که ما نسبت به عراق برتری داشتیم. 19 ماه پس از آن شروع جنگ گذشته است و رژیم بعث نتوانسته است وعده هایی را که به ملت خود داده است، محقق کند. ابتدا الحاق خوزستان دوم براندازی انقلاب که از ریشه های اصلی جنگ است و سوم خود به عنوان مدعی جامعه عرب معرفی می کند و پس از گذشت 19 ماه نتوانسته اهداف خود را محقق کند، به همین دلیل روحیه سربازان پایین آمده است و خالی بودن ادعاهای رییس جمهورشان باور کردند که نمی تواند از پس این جنگ بر بیاید..

 

 

وی ادامه داد: اما در این سو در ایران چند عملیات طریق القدس، ثامن الائمه و کرخه کوک انجام شده است که همه با پیروزی به نتیجه رسیده، در اینجا روحیه انقلابی، نظامی و تهاجمی قالب بر عراق می شود و این سه روحیه به نفع جمهوری اسلامی ایران است.

 

 

معاون پژوهش و تولید دانش دانشگاه دافوس آجا گفت: سختی ها و مرارت های این عملیات کم نیست اما به دلیل همگرا شدن این سه روحیه صحنه جنگ نیروی پیش برنده روحیه ملی، انقلابی و نظامی خود را نشان می دهد. در شرایط کنونی نیازمند تبیین این سه روحیه هستیم و روحیه ملی ما باید همراستا با روحیه انقلابی باشد و روحیه اجتماعی و فرهنگی و جامعه پذیری باید صورت گیرد. در مسایل فرهنگی، روحیه فرهنگی و در مسایل اقتصادی، روحیه اصلاح مصرف و صرفه جویی است و باید هر سه روحیه باید با یکدیگر همراستا باشد که اگر هر یک همراستا با دیگری نباشد، توازن به هم می خورد و ما در این عرصه ها با مشکل مواجه می شویم.

 

 

وی گفت: اگر در هسته هایی با مشکل مواجه شدیم به این دلیل است که این سه روحیه را کسانی که باید آن را متوازن کنند و ترویج دهند با یکدیگر همراه نیستند و اگر اختلافی میان روحیه ها ایجاد شود، شرایط مانند شرایط عراق تغییر می کند.

 

 

امیر مسلمی تصریح کرد: روحیه عراق به هم ریخت، رییس جمهور حرفی می زند و رزمنده ای در جبهه سخنی دیگر؛ به همین دلیل به محض شروع عملیات بسیاری از سربازان به راحتی خود را تسلیم کردند و در ثامن الائمه این موضوع آغاز شد و به همین دلیل با شروع عملیات بیت المقدس بسیاری از عراقی ها به راحتی خود را تسلیم کردند که با علم جدید به این سه روحیه سرمایه اجتماعی و اعتماد ملی می گویند و اگر خدشه ای به اعتماد ملی وارد شود، انسجامی در سطح ملی و سازمانی شکل نمی گیرد.

 

 

وی گفت: در عملیات بیت المقدس اعتماد و انسجام بالاست و عملیات به خوبی پیش می رود و موضوع هماهنگی و کنترل به خوبی انجام می شود و اگر در سطح جامعه دستوری داده شود و کنترلی نباشد، دچار آشفتگی در جامعه می شویم. در عملیات بیت المقدس دستورات صادر می شود و قرارگاه ها این دستورات را کنترل می کنند.

 

 

معاون پژوهش و تولید دانش دانشگاه دافوس آجا  تصریح کرد: ما نگاهمان به عملیات بیت المقدس یک نگاه سیستمی است که در آن عناصر فرماندهی در سطح کل قوا و سرباز خود را در یک سیستم می بیند و با این سه روحیه با هر گرایش و تفکری حضور دارند. ما خلبانی در جنگ داشتیم که اهل عملیات های مذهبی بودند اما واقعا به خوبی جنگید و تا آخر پای کار بود و از اصول جنگ به خوبی پیروی کرد و در دانشگاه دافوس به خوبی این اصول بررسی شد.

 

 

امیر مسلمی گفت: این اصول برای ما اعتماد ملی و اعتماد به فرماندهی جنگ را برای ما به ارمغان می آورد و برای دشمن نگرانی ایجاد می کند و اینکه رهبر انقلاب تاکید می کنند دفاع مقدس گنجینه است و باید به خوبی واکاوی شود، همین درس آموزها هستند که اکنون در دانشگاه ها و اکیپ های مدیریتی مورد بحث و بررسی قرار می گیرند.

کد خبر 1268680

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha