به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از نخستین ستاد خبری فیلمنامهنویسی انقلاب، حبیب کاوش در تحلیل علت عدم ساخت فیلم درباره انقلاب اسلامی، گفت: سینمای انقلاب اسلامی برعکس نهادهای دیگر پیش از آن که انقلاب به وقوع بپیوندد متولد شد. زمانی که مردم با هیجان تظاهرات میکردند و وقتی خون گرمشان سنگ فرش یخ زده را گرم میکرد، سینمای انقلاب متولد شد. بسیاری از کارگردانان عرصه سینما که بعد از انقلاب شروع به فعالیت کردند، ریشه درآن زمان داشتند.
وی در ادامه گفت: در گذشته ما سینمایی معروف به فیلمفارسی و روشنفکری داشتیم. سینمای فیلمفارسی زیر پای مردمی که تظاهرات کردند از بین رفت و له شد. اما سینمای روشنفکری دست نخورده باقی ماند. از سال 57 به بعد اکثر فیلمها با موضوع انقلاب ساخته شد اما این را باید یادآور شوم که هنوز ابتدای راه بودیم و تجربه نکرده بودیم و به قولی با دستخط بد و یا دستور زبان نامناسب مینوشتیم. اما در همان زمان فیلمهایی با موضوعات انقلابی ساخته شد و این وضعیت تا سال 62 ادامه داشت. تا این سال دولت یک ریال برای سینما هزینه نمیکرد بلکه از سینما مالیات هم دریافت میکرد و سینما سرپا بود.
کاوش ادامه داد: از سال 62 دوستانی مسئولیت ارشاد و فرهنگ کشور را برعهده گرفتند که نگاهشان به نگاه مدرنیزم و سینمای هنری نزدیک بود. سینمایی که از مردم و انقلاب تهی بود و بیشتر به سمت جشنوارهها و مدرنیزم گرایش داشت. سینمایی که دیگر از قهرمان در آن اثری نبود و قصهها نیز پایان مشخصی نداشت.
کارگردان «آتش پنهان» افزود: از زمانی که دوستان سرکار آمدند سینمای بدون قصه رایج شد. سینمایی که قهرمان نداشت و کم کم سینما از مردم و انقلاب جدا شد. سینما از مردمی که دوست داشتند قصه های خود را در سینما ببینند فاصله گرفت و خواستههای جشنوارهها و تشویق و ترغیبها باعث شد تا سینما به سمت سیاه نمایی از جامعه ایران برود و از این زمان بود که پای دولت در تولید باز شد و سینما دولتی شد. فیلمسازان آرام آرام به سینمای مدرن و جشنوارهها فکر میکردند، سینمایی که کاملاً خصوصی اداره میشد به سمت سینمای دولتی سوق داده شد.
نویسنده کتاب «فریب بزرگ» در ادامه به سینمای دفاع مقدس اشاره کرد و گفت: در سینمای جنگ هم نگاه مدرن دیده شد و در برخی از آثار سینمای جنگ هم شاهد قصه سرراست و محکمی نبودیم به همین دلیل هم سینمای جنگ هم رفته رفته مخاطب خود را از دست داد.
وی افزود: ما در دانشکدههای هنر واحدهای بسیاری از سینمای کشورهای مختلف را به دانشجویان تدریس میکنیم اما واحد سینمای جنگ، انقلاب یا سینمای کمدی کشور خودمان را نداریم در حالی که کشورهای دنیا با استفاده از ابزارقدرتمند سینما و رسانه منافع خود را در کشورهای دیگر تأمین میکند.
سخنگوی شورای صنفی نمایش در پایان اظهار داشت: برگزاری جشنواره فیلمنامهنویسی انقلاب اسلامی میتواند با تمرکز بر طرحها و فیلمنامههایی درباره انقلاب اسلامی راهی جهت تثبیت سینمای بومی کشور باشد و باید این حرکت را ارج نهاد.
پایان پیام/
نظر شما