خبرگزاری شبستان، جهان اسلام: امروز مصادف با سی و چهارمین سالگرد ارتحال حضرت امام خمینی(ره)، بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران است. مردمی که کمتر سیاستمدار و اندیشمند منصف و بی طرفی بر ویژگیهای خارق العاده و رهبرحکمیانه اش تاکید نکرده باشد.
طیف وسیعی از افراد از سراسر جهان که درباره امام خمینی(ره) سخن گفته اند، نشانه بر وسعت تاثیرگذاری این شخصیت دینی و تارخی است. در اینجا نگاهی به نظرات صاحب نظران و سیاستمداران جهان درباره امام خمینی(ره) خواهیم داشت.
«میشل فوکو» در کتاب «ایرانیها چه رویایی در سر دارند؟» فصلی را با عنوان «رهبر اسطورهای ایران» نوشته است که در آن از امام خمینی این گونه یاد میکند: «از اینجاست نقش شخصیت آیتالله خمینی که پهلو به افسانه میزند. امروز هیچ رئیس دولتی و هیچ رهبر سیاسی، حتی به پشتیبانی همه رسانههای کشورش نمیتواند ادعا کند که مردمش با او پیوندی چنین شخصی و چنین نیرومند دارند. این ارتباط شاید به سه چیز مربوط شود: خمینی اینجا نیست: پانزده سال است که او در تبعید است و خودش نمیخواهد که پیش از رفتن شاه از تبعید بازگردد؛ خمینی چیزی نمیگوید، چیزی جز نه ـ نه به شاه، به رژیم، به وابستگی؛ـ و بالاخره خمینی آدم سیاسی نیست: حزبی به نام حزب خمینی و دولتی به نام دولت خمینی وجود نخواهد داشت. پس این یکدندگی که هیچ چیز سد راهش نمیشود در پی چیست؟ پایان وابستگی که در آن، پشت سر آمریکاییها میتوان نوعی هماهنگی جهانی و «نظم جهانی» را دید؟ پایان وابستگی که دیکتاتوری ابزار مستقیم آن است اما بازی سیاست هم میتواند عامل غیرمستقیم آن باشد؟ پس با قیام خود به خودی که فاقد سازمان سیاسی باشد سروکار نداریم، بلکه این جنبش است که هدفش هم رهایی از استیلای خارجی و هم نجات از سیاست داخلی است».
«استاد حسن التل» نویسنده و روزنامهنگار و سردبیر مجله هفتگی اللواء اردن، با تأکید بر اعتماد به نفس و قدرت و توان بالای امام خمینی، به این بخش از نامه رهبر انقلاب اسلامی به گورباچف اشاره میکند که: «دشمنی با ایمان و باور دینی کاری ناصواب است» .
التل میگوید: وقتی خود روسها سالگرد ورود مسیحیت به اروپا را جشن گرفتند و عدهای عکس امام خمینی را بر دستهای خود حمل کردند، هیئت حاکمه شوروی سابق چنین عنوان نمودند که امام یک شخصیت بزرگ در تاریخ و رهبر یک دولت به شمار میرود که این نشانگر میزان احترامی است که جهان برای رهبری امام خمینی قائل بود.
«اسماعیل ولیاف» رئیس مدرسه عالی دفاع نخجوان (آذربایجان) به عنوان کسی که از جماران دیدن کرده است، درباره سادهزیستی امام (ره) میگوید:«زندگی امام، از زندگی من که معلم هستم، سادهتر بود... زندگی این انسان بزرگ با زندگی عادی ایرانیها کاملاًهمانند و یکسان بود».
ولی اف می گوید: وقتی پشت در اتاق ایشان قرار گرفتم از پشت پنجره عکس او را بوسیدم و در دلم گفتم: اماما تو هرگز از یادها فراموش نخواهی شد. تو همیشه زندهای.
«دکتر رفیق علیاف » مدیر مرکز مطالعات اسلامی باکو، مدیر بخش تاریخ دینی و اجتماعی دانشکده علوم آذربایجان و نویسنده بیش از 400 کتاب به زبانهای عربی، روسی و آذری، دو دستاورد مهم امام خمینی را، تحول در اندیشه اسلامی از طریق گشودن راه اقامه حکومت اسلامی و پرکردن خلاء فکری موجود در ایران و جهان عرب میداند.
دکتر رفیق علیاف در باره تأثیر امام در شوروی سابق اشاره میکند: «وقتی پیش از آن از اسلام اسم برده میشد، توأم با جهل و خرافه بود، اما ایشان ثابت کردند که اسلام میتواند در برپایی یک حکومت مستقل از لحاظ اقتصادی، سیاسی و اجتماعی نقش داشته باشد.
«برهانالدین ربانی » رئیس جمهور سابق افغانستان درباره امام میگوید:«همان گونه که در صدر اسلام حضرت محمد بشارت پیروزی مسلمانان بر قدرتهای بزرگ آن زمان را میدادند و کسی باور نمیکرد، امام خمینی نیز با یارانی اندک قیام اسلامی را آغاز کردند و در مقابل ابرقدرتهای غرب و شرق پیروز شدند.»
«عبدالصمد آزاد»، معاون سابق حزب عوامی گیل و نمایندة پارلمان بنگلادش سه ویژگی امام خمینی را ایجاد نظم در جوامع اسلامی ـ عزم قوی که پشتوانه آن نظم بود و حرکت دائمی به سوی هدف که هرگز سستی و ضعف در آن راه نداشت، می داند.
«دکتر عمادالدین احمد» رئیس دانشگاه داکا و از شخصیتهای فرهنگی صاحب نام بنگلادش برجستهترین خصوصیت امام خمینی را ایمان عمیق به توحید دانسته و عنوان میکند که به همین دلیل قدرتهای جهانی را با همه عظمت و اقتدارشان بیمقدار و ضعیف تصور میکرد.
«دکتر مخلص جده» استاد معارف و زبان عربی عراقی، شجاعت، سادهزیستی، زهد، تقوا و طرفداری از محرومان را از جمله ویژگیهای امام خمینی میداند.
«دکتر فتحی شقاقی» رهبر پیشین سازمان جهاد اسلامی فلسطین هم توجه خاص ایشان به مصائب همه مسلمانان جهان از جمله فلسطین را از جمله ویژگیهای امام خمینی میداند.
«اسقف کاپوچی » نماینده مسیحیان فلسطین نیز از امام خمینی با عنوان پدر مستضعفان جهان یاد میکند.
«خان حنیف خان» وزیر مسکن و خانهسازی پاکستان، امام خمینی را معمار و مشخصة انقلاب می داند و از ایشان به عنوان پیروزگر قدرت مستضعفان بر مستکبران یاد میکند.
«راجه اورنگزیب خان» مؤسس و رئیس انجمن جوانان پاکستان، امام را بزرگترین پشتیبان پاسداری از حرمت پیامبر و عاشق راستین رسول الله و دلسوز انسانها مینامد.
«مهرالنساء» شاعر، ادیب و عضو کمیته بانوان و خانواده تاجیکستان از امام خمینی با عنوان پشتوانه الهی انقلاب و از شخصیتهای برجسته و ماندگار تاریخ بشری یاد میکند.
«دکتر کتینا اموراتت» عضو اتحادیه زنان مسلمان تایلند و مترجم سرشناس تایلندی درباره امام خمینی مینویسد: ایشان به ملتهای مسلمان اثبات کرد که اولاً، میتوانند از سلطه و نفوذ غیرمؤمنان رهایی یابند و مستقل و آزاد زندگی کنند. ثانیاً اعتقاد به آرمانهای دینی و اسلامی را به عنوان ذخیرة بزرگ هماهنگ کننده امت اسلامی و منبع حرکت معرفی کرد.»
«آرون رانگسل رینان» نماینده سابق پارلمان تایلند و مترجم نهجالبلاغه به زبان تایی، بزرگترین کار امام خمینی را در سه عرصه، طرح حقوق اسلامی به عنوان سیاست برتر، مجهز ساختن مسلمانان به سلاح ایمان و نجات مسلمانان از فتور و سستی دانست.
«یاشار کاپلان» روزنامهنگار و نویسنده کتابهای اسلامی در ترکیه، مهمترین کارهای امام خمینی(ره) را در چهار محور جهانشمول کردن اهداف انقلاب اسلامی، عدم سازش در نظریهها و دیدگاههای بنیادی و مقاومت بر نظرات اسلامی خود، تعیین و تثبیت الگوی مبارزاتی، به نحوی که مسلمانان دنیا بتوانند راه مبارزه و قیام را در هر جای جهان با آن الگوی مبارزاتی بیابند و تلاش در جلب آرا و افکار عمومی دانست.
«علی بولاچ» روزنامهنگار، نویسنده و محقق ترک نیز متحد کردن مسلمانان در مقابل قدرتهای جهانی را از ویژگیهای بارز و تأثیرات شخصیت ایشان بر جهان اسلامی میداند.
«اسماعیل زحمت »(دونگ وان) متفکر و نویسنده چینی امام خمینی را بینظیرترین شخصیت اسلامی قرون اخیر دانسته و چنین عنوان میکند که بسیاری از آثار خدمات وی به اسلام در آینده برای جهانیان روشن خواهد شد.
«نیمان مایشان» معاون انجمن اسلامی چین نیز به عنوان فردی که با امام خمینی دیدار نموده است، دو خصوصیت امام را سادهزیستی و دانش وسیع ایشان درباره اسلام قلمداد میکند.
«جاپودری سورایدا» از اعضای جنبش مسلمانان مورو در فیلیپین، امام را یاور مستضعفان و ناجی مسلمانان میداند.
«علامه سید محمدحسین فضلالله» رهبر فقید شیعیان لبنان، امام را نه تنها رهبر ایران که زعیم عالم اسلام دانسته و وی را فردی فقیه، عادل، شجاع، حکیم و ظلمستیز و آزادیخواه قلمداد می کند و اعتقاد دارد که امام خمینی عزت، شرف و اتکاء به نفس را به مسلمین و مستضعفان جهان بازگرداند.
«جاوید حبیب» سردبیر هفته نامه اردوزبان «هجوم»، چاپ دهلی نو، از امام خمینی به مثابة خورشیدی یاد میکند که برای همیشه تابان خواهد بود.
«عباس مدنی» رهبر جبهه نجات اسلامی الجزایر، امام خمینی را به مثابه چراغی تشبیه میکند که دلهای مسلمانان را روشن نگاه داشته است.
«سید صدرالدین» متفکر و اندیشمند الجزایری نیز از امام به عنوان فردی نام میبرد که حیات معنوی را به مسلمانان نشان داد.
«موسی مالی نانگلی» ادیب و نویسنده اوگاندایی، جنبه وحدتبخش بودن امام و خداترس بودنش را بیش از دیگر خصوصیات وی مورد توجه قرار میدهد.
«علی حسن مووینی» رئیس جمهور سابق تانزانیا، امام را معمار انقلابی میداند که در عصر حاضر، پیروزی مستضعفان بر مستکبران را به منصه ظهور رساند.
«راشد الغنوشی» رهبر حرکت اسلامی تونس بر ابعاد مختلفی از شخصیت امام خمینی اشاره میکند. که به کارگیری زبان ساده مردم، ظلمستیزی و آزادیخواهی از جمله آنهاست.
«ابومسلم» رهبر مسلمانان گویان آفریقا نیز با اشاره به سادهزیستی امام، از وی به عنوان یکی از نادرترین شخصیتهای اسلامی، پس از رسول اکرم و ائمه مسلمین یاد میکند.
«عبدالسلام جلود» معاون نخستوزیر لیبی نیز مقابله امام با آمریکا و ارتجاع را از ویژگیهای بارز وی عنوان میکند.
«یودواشتاین باخ» مدیر مؤسسه شرقشناسی آلمان، امام خمینی را شخصیتی استثنایی و کاریزماتیک میداند.
«ملاحسن خیری قلیچ» عضو جمعیت حرکت اسلامی در اروپا و از مسلمانان فعال آلمان، امام را رهبری میداند که به مسلمانان یاد داد چگونه علیه مستکبران متحد شوند.
«علی هوفمن» استاد دانشگاه وین اتریش نیز امام خمینی را شخصیتی میداند که اسلام را به یک نیروی سیاسی تبدیل کرد.
«مریم ارلا» نویسنده و روزنامهنگار اتریشی نیز بر تحدید منافع غرب و صهیونیسم، ارتقاء جایگاه فلسطینیان به عنوان یکی از ویژگیهای امام و انقلاب اسلامی یاد میکند.
«رافائل گومز پارا» خبرنگار مشهور اسپانیایی ضمن شرح دیدار خود از جماران و جمعیتی که با امام خمینی ملاقات کردهاند، امام را انسانی قوی، قدرتمند و شکستناپذیر می داند و او را دقیقاً اشعه صلابت و سازش ناپذیری عیسیبن مریم قلمداد میکند. او خود را عاشق امام خمینی معرفی میکند.
«پروفسور دکتر دیمیتریوس گوتاس» اقتصاددان و استاد دانشگاه پیزای ایتالیا نیز امام خمینی را مردی بزرگ و قهرمانی میداند که زندگی فقیرانه و سادهای داشت.
«ماسیموفینی» روزنامهنگار معروف ایتالیایی نیز امام را فردی میداند که هویت گم شده ملت خود را به آنها بازگرداند.
«پروفسور کابریله ماندل» نویسنده و استاد تاریخ هنر در دانشگاه رم نقش تاریخی امام خمینی در نوآوری را با نقش دانتون در جمهوری فرانسه تشبیه میکند.
«جولیو اندرئوتی» نخستوزیر پیشین ایتالیا درباره رهبر انقلاب ایران میگوید: «امام خمینی بیانگر یک برهه بود که در تاریخ باقی خواهد ماند و در تاریخ برای هر شخصیتی، مکانی در نظر گرفته شده است».
«پرفسور اینس امین کاریچ» وزیر فرهنگ و هنر و تعلیم و تربیت بوسنی و هرزهگوین امام خمینی را مردی مقدس زیرک و تیزبین توصیف میکند.
«آرموندو روبن» خبرنگار مشهور آرژانتین زندگی ساده و زاهدانه، اراده آهنین و جاذبة قوی را از بارزترین مشخصات امام خمینی میداند.
«هنری پرشت» کاردار سفارت آمریکا در تهران در سالهای 1972 تا 1978، امام خمینی را شخصیتی میداند که به خوبی درک نشده بود، تنها قضاوت خود را قبول داشت و در راه مبارزه و هدف خود سازشکاری نکرد.
«ژنرال موسی ترائور» رئیس جمهور پیشین مالی میگوید: «امام خمینی شخصی استثنایی بود که تأثیری جاودانه در تاریخ معاصر ایران و امت اسلامی و جهان گذاشت»
«پاپ ژان پل دوم» نیز چنین از جایگاه امام خمینی با احترام یاد میکند:«باید درباره آنچه او (امام خمینی) در کشورش و بخش وسیعی از جهان انجام داده، با احترامی عظیم و تفکری عمیق اظهارنظر کرد.»
«هامیلتون جردن» رئیس ستاد کاخ سفید در دوران ریاست جمهوری جیمی کارتر، در کتاب خاطرات روزانهاش مینویسد:«.. وقتی به میان افراد خانواده خود رفتم دیدم صحبتی جر مساله گروگانها و خمینی نیست. بچهها شوخیهای بیمزهای را که در این باره درست شده بود تکرار میکردند ولی «جی» 12ساله جدیتر بود و از من میپرسید: «چرا رئیسجمهوری کاری نمیکند؟» به شوخی گفتم: تو فکر میکنی که رئیس جمهور چه کاری میتواند بکند؟ «جی» گفت: «خیلیساده. ایران را بمباران کند و اینها را از روی زمین بردارد! خیلی از رفقای من در مدرسه میگویند کارتر عرضة چنین کاری را ندارد!» من نمیدانستم چه جوابی به او بدهم. حرفهای «جی» شبیه همان حرفهایی بود که «برژینسکی» در دفتر من از روی اظهارات خمینی می خواند (که آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند).خمینی حتی بر افکار بچه مدرسههای آمریکا تاثیر گذاشته بود.»
نظر شما