صنایع دستی از ادبیات توسعه جا مانده است/ سهم ایران از بازار جهانی صنایع دستی پنج هزار دهم درصد است

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی و گردشگری با بیان اینکه صادرات رسمی ایران در حوزه صنایع دستی ۲۲۴ میلیون دلار است، گفت: سهم ما از بازار ۸۰۰ میلیارد دلاری صادرات صنایع دستی پنج هزار دهم درصد است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، مریم جلالی در نشست خبری امروز چهارشنبه 17 خرداد که به مناسبت روز جهانی صنایع دستی برگزار شد، گفت: باید به سمتی برویم که برنامه هایمان در جهت جاری سازی برنامه های صنایع دستی باشد. متاسفانه برنامه های توسعه صنایع دستی در رویکرد توسعه گم شده است، تمام تلاش ما این بوده است که یک نظام تعاملی در صنایع دستی ایجاد کنیم.

 

 

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی و گردشگری با بیان اینکه صنایع دستی اقتصاد هویت بنیان ماست، اظهار کرد: این رویکرد که رویکرد دولت سیزدهم است موانع و چالش هایی داشت. تقارن هفته محیط زیست با روز جهانی صنایع دستی نشان از این دارد که صنایع دستی ما برخاسته از اقلیم است و می تواند در برنامه های توسعه و بهبود اقلیم به ما کمک کند و به نظام های برنامه ریزی متصل شود در واقع صنایع دستی ما می تواند در حوزه دیپلماسی عمومی در بحث اقتدار در حوزه سیاست، در حوزه اقتصاد و ارزش آفرینی، در حوزه اجتماعی با ایجاد انسجام اجتماعی و پیوند نسلی و در حوزه فرهنگی نقش آفرینی کند.

 

 

وی با اشاره به تبیین برنامه هفتم توسعه توسط دولت گفت: متاسفانه صنایع دستی و گردشگری در هیاهوی اقتصاد نفتی در شش برنامه توسعه ای گذشته مغفول مانده بود. در برنامه هفتم توسعه با توجه به سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری فصل جدیدی را برای صنایع دستی در نظر گرفته ایم که امیدواریم با این فصل در تدوین و بهبود زیست بوم صنایع دستی موثر واقع شویم که با این اتفاق کل زنجیره تامین در حوزه صنایع دستی دیده می شود.

 

 

جلالی تصریح کرد: ما یک عزیمت را در این بخش از مدیریت هزینه به مدیریت درآمد داشتیم برای صنایع دستی درآمد فوق العاده در نظر گرفتیم و سعی کردیم حوزه های سرمایه گذاری را به صنایع دستی جذب کنیم و عدد صنایع دستی ما در حال بزرگ شدن است.

 

 

وی بیان کرد: ما فقط صنایع دستی را نداریم بلکه هنرهای سنتی را داریم بدون توجه به ریشه ها که همان هنرهای سنتی است صنایع دستی بی ریشه می ماند.

 

 

ویدا توحدی، مدیر کل دفتر آموزش و ترویج معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی نیز در این نشست گفت: ما آموزش روستاهای مرزی را برای 16 استان آغاز کرده ایم، ابلاغ این مسئله زده است که در دورافتاده ترین روستاهای مرزی آموزش را آغاز کنیم.

 

 

همچنین، اوجانی، سرپرست اداره بازاریابی این معاونت نیز گفت: نمایشگاه سراسری استان اصفهان به مناسبت گرامیداشت روز جهانی صنایع دستی با رویکرد تقویت اقتصاد صنایع دستی اقدام به برگزاری نمایشگاه با حضور 31 استان کرده است که در این نمایشگاه 75 غرفه فروش فعالیت می کنند و برای اولین بار فروش آثار فاخر صنایع دستی انجام می شود.

 

 

وی تصریح کرد: ما بنا داریم که با توجه به حضور بازیگردانان حوزه صنایع دستی همه آنها را یک جا جمع کنیم، رایزنی می کنیم که بتوانیم هولدینگ صنایع دستی را ایجاد کنیم تا شاهد پیشرفت صنایع دستی در حوزه بازرگانی و تجاری باشیم.

 

 

وی خاطرنشان کرد: قرار است هماهنگی با اتاق های بازرگانی سایر کشورها انجام شود تا شاهد رشد صنایع دستی در حوزه صادرات و بازرگانی بیش از پیش باشیم.

 

 

عسکرپور، مدیر کل دفتر حمایت از صنایع دستی معاونت صنایع دستی گفت: مهمترین کار ما در هفته صنایع دستی افتتاح 90  پروژه با ظرفیت اشتغالزایی 977 نفر با حجم سرمایه گذاری 233 میلیارد تومان است.

 

 

وی با اشاره به برگزاری کارگاه سه روزه با همکاری سازمان زیباسازی شهرداری تهران در هفته صنایع دستی گفت: در حال حاضر تعداد شاغلین در تولید صنایع دستی 517600 است که بیشترین شاغلین مربوط به استان هرمزگان است.

 

 

وی ادامه داد: یازده شهر جهانی و سه روستای جهانی، 45 شهر ملی، 27 روستای ملی و 9 نشان جغرافیایی داریم.  

 

 

در ادامه این نشست، جلالی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره برنامه های این وزارتخانه برای تحول اساسی در حوزه اشتغالزایی در حوزه صنایع دستی گفت: صنایع دستی از ادبیات توسعه ما جا مانده است که ما تمام تلاش مان بهبود محیط کسب و کار در این حوزه است. در حوزه زنجیره تامین مشکل داریم. با توجه به اقلیم رونق اقتصادی را مد نظر داریم.

 

 

وی ادامه داد: البته حوزه صنایع دستی ما تحریم نیست ولی باز هم موانع تحریم در این حوزه مترتب است. ما ظرفیت های بالایی در این حوزه داریم که قطعا می توانیم با شکوفایی این ظرفیت ها به رشد و توسعه در این زمینه برسیم.

 

 

وی حجم صادرات رسمی کشور در حوزه صادرات صنایع دستی را 224 میلیون دلار عنوان کرد و گفت: آمار رسمی از صادرات چمدانی نداریم. سهم ما از صادرات صنایع دستی دنیا پنج هزار دهم درصد است که ترنوبل مالی صنایع دستی در جهان 800 میلیارد دلار است.

 

 

وی در مورد اینکه چرا فرش و صادرات آن در حیطه کاری وزارت میراث نیست، گفت: در مورد فرش باید در بالادست تصمیم گیری شود. تلاش هایی شده است که در حوزه حکمرانی یکپارچه یک همگرایی ایجاد کنیم که امیدواریم با تغییر ساختاری وزارتخانه مسئله فرش نیز حل شود.

 

 

وی در مورد نقش معاونت صنایع دستی در بحث تقویت هویت تاریخی خلیج فارس و سواحل مکران گفت: هرمزگان بالاترین شاغل در حوزه اشتغال در زمینه صنایع دستی را دارد. صنایع دستی در سواحل مکران ظرفیت بالایی دارد. ما تلاش می کنیم با کشورهای منطقه نظیر قطر، بحث صادرات این صنایع را داشته باشیم. قرار است هاب صادراتی را در قطر و عمان به عنوان کشورهای مقصد راه بیندازیم، همان گونه است که قرار است در اروپا اسپانیا هاب صادراتی ما در حوزه صنایع دستی باشد.

 

 

وی همچنین با اشاره به ارسال لایحه اهداف و وظایف وزارت میراث فرهنگی از دولت به مجلس گفت: این لایحه دست وزارت میراث فرهنگی را در حوزه های مختلف باز می کند. 

 

 

معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی با بیان اینکه مهمترین کالاهای صادرتی در حوزه صنایع دستی شیشه، سفال، زیرانداز و زیورآلات است، افزود: این کالاها عمدتا به کشورهای عراق، ترکیه، آلمان، امارات و کشورهای آسیای میانه صادر می شود.

 

 

جلالی در رابطه با خانه های خلاق صنایع دستی نیز گفت: ما یک خانه خلاق در تهران و یکی در اصفهان داریم و خروجی خوبی دارند. همه پایگاه های صنایع دستی و اماکنی که میراث فرهنگی هستند موظف هستند که کار صنایع دستی انجام دهند. خانه بهزاد نیز در حال فعال شدن است.

 

 

وی در پاسخ به سوالی در رابطه با پیشنهاد اختصاص سهمی از صنایع آلاینده به وزارت میراث برای تامین مواد اولیه هنرمندان این حوزه گفت: در حال حاضر این شرکت ها به عنوان مسئولیت های اجتماعی کارهایی را انجام می دهند اما این می تواند پیشنهاد خوبی باشد که سهمی را به خزانه بریزد که ما در حوزه صنایع اولیه استفاده کنیم.

 

 

جلالی همچنین با اشاره به جلسات متعدد معاونت و کمیسیون های صنایع، اقتصاد و فرهنگی مجلس گفت: ما در تمامی این جلسات تاکیدمان بر این بود که صنایع دستی پا به پای میراث فرهنگی است و حتی پیشنهاد دادیم هر جا در برنامه هفتم توسعه کلمه صنایع باشد با تاکید بر صنایع دستی عنوان شود.

کد خبر 1271929

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha