به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، آیت الله سید ابراهیم رییسی، رییس جمهور بامداد امروز (دوشنبه 22 خرداد) در صدر هیاتی سیاسی و اقتصادی و در راستای تقویت روابط با کشورهای دوست و همسو، عازم کشورهای ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا در آمریکای لاتین شد؛ کاراکاس اولین مقصد سفر پنج روزه آیت الله رئیسی است.
بنابراین گزارش، در سیزدهمین سفر خارجی آیت الله رئیسی در ۲۱ ماه اخیر که سومین سفر خارجی رییس جمهور در سال ۱۴۰۲ به شمار می رود حسین امیرعبداللهیان وزیرامور خارجه، غلامحسین اسماعیلی رئیس دفتر رئیس جمهور، جواد اوجی وزیر نفت، محمدرضا قرایی آشتیانی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، بهرام عین اللهی وزیر بهداشت و محمد جمشیدی معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور؛ رییس جمهور را همراهی می کنند.
این گزارش می افزاید: ارتقای سطح روابط و گسترش تعاملات، امضا اسناد همکاری در حوزههای مختلف بین مقامات ایرانی و این سه کشور، نشست با تجار و فعالان اقتصادی بومی و ایرانی از جمله اهداف و برنامه های سفر آیتالله رئیسی به کشورهای ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا است.
بنابراین گزارش آیت الله رییسی پیش از عزیمت به ونزوئلا با بیان اینکه این سفر به دعوت رسمی روسای جمهور ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا انجام میشود، گفت: امروز عمده کشورهای منطقه آمریکای لاتین کشورهایی هستند که میخواهند مستقل زندگی کنند و روحیه آزادیخواهی، استقلالطلبی و مقاومت در مقابل نظام سلطه وجه مشترک کشورهایی است که در این منطقه با جمهوری اسلامی ایران ارتباط خوبی دارند.
رئیس جمهور ارتباط بین ایران و کشورهای مستقل در آمریکای لاتین را ارتباطی راهبردی توصیف و تصریح کرد: موضع مشترک جمهوری اسلامی ایران و ۳ کشور ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا، ایستادگی در مقابل نظام سلطه و مقابله با یکجانبهگرایی است. در سالهای گذشته همواره روابط خوبی میان ما با این کشورها برقرار بوده است. ایران علاوه بر روابط دوستانه سیاسی، اقتصادی و تجاری با ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا، در عرصه انرژی نیز با این کشورها همکاریهای خوبی داشته و در ۲ سال گذشته تعاملات فیمابین در حوزههای صنعتی، کشاورزی، علمی و فناوری و پزشکی و درمانی نیز به شکل مطلوبی توسعه یافته است.
آیت الله رئیسی با بیان اینکه کشورهای منطقه آمریکای از ظرفیتهای متنوع و متعددی برخوردارند، خاطرنشان کرد: در جمهوری اسلامی ایران نیز به برکت انقلاب اسلامی و به برکت مردم، ظرفیتهای خوبی وجود دارد که تبادل آنها میتواند در گسترش و تقویت روابط و همکاریها با کشورهای منطقه آمریکای لاتین و دیگر کشورهای همسایه، دوست و همسو موثر باشد و تعاملات بینالمللی میان این کشورها را نیز تقویت کند.
بنابراین گزارش، روابط آمریکای لاتین و ایران از سال ۱۹۰۲ آغاز شد و عهدنامههای مودت و بازرگانی با کشورهای مکزیک، برزیل، آرژانتین، اروگوئه و شیلی به امضا رسید. با پیروزی انقلاب ۱۳۵۷ در ایران و بحرانی شدن روابط ایران و آمریکا، برخی کشورهای آمریکای لاتین اقدام به قطع روابط با ایران کردند و برخی دیگر به شکل غیر فعال به کار خود ادامه دادند.
روابط ایران با آمریکای لاتین با قدرت گرفتن حکومتهای چپگرا، ضد امپریالیسم آمریکا و ناسیونالیست و اولویتهای آنها در سیاستهای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی وارد مرحله جدیدی شد. در دولت های نهم و دهم شاهد توسعه تعاملات سیاسی و اقتصادی ایران با کشورهای آمریکای لاتین بودیم اما پس از پایان دولت دهم و در هشت سال بعدی تا روی کار امدن دولت سیزدهم این روابط توسعه چندانی نداشت به طوری که تنها یک سفر آن هم در حاشیه عزیمت به نیویورک برای شرکت در هفتاد و یکمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۹۵ به منطقه آمریکای لاتین انجام شد.
دولت سیزدهم اما توجه ویژه ای به گسترش مناسبات با کشورهای آمریکای لاتین دارد و این سیاست را همزمان با توسعه تعاملات با کشورهای اسلامی و کشورهای همسایه در پیش گرفته است. حضور در کشورهایی که در گذشته به عنوان حیاط خلوت آمریکا محسوب می شدند و این امر نشاندهنده اقتدار نظام جمهوری اسلامی ایران است این در حالی است که همکاریهای اقتصادی و تجاری میان ایران با این کشورها میتواند منافع بسیاری نصیب دو طرف کند.
در همین رابطه دکتر مجید قنادباشی، کارشناس سیاست خارجی به شبستان گفته است: سفر رییس جمهور به سه کشور از کشورهای آمریکای لاتین از جمله سفرهای مهم از نظر اقتصادی، سیاسی و نظامی است. این سه کشور طی 4 دهه گذشته رابطه خوبی را با کشورمان داشتند. این سفر با اهداف اقتصادی مان در شرایط کنونی تطابق دارد و می تواند زمینه ساز رونق تجارت و اقتصادی ما با کشورهای آمریکای لاتین باشد.
وی با اشاره به اینکه کشورهای آمریکای لاتین که مقصد سفر رییس جمهور هستند (ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه) در گذشته حیاط خلوت آمریکا تلقی می شدند، معتقد است: سفر رییس جمهور به این کشورها نوعی نمایش اقتدار جمهوری اسلامی ایران در حیاط خلوت آمریکا است.
قنادباشی درباره رویکرد سیاست خارجی دولت سیزدهم نیز اینگونه توضیح داده است: دولت سیزدهم بعد از اجرای راهبرد همکاری و تعامل با کشورهای همسایه و اسلامی؛ حوزه فعالیت خارجی خود را گسترش داده و کوشش می کند با همه کشورهای جهان که طرف های قابلی از نظر اقتصادی و سیاسی هستند؛ تعاملات گسترده تری داشته باشد.
وی همچنین درخصوص ویژگی ها و ظرفیت های کشورهای مقصد سفر رییس جمهور گفته است: هر کدام از این کشورها دارای ظرفیت های خوبی هستند از جمله ونزوئلا که دارای ذخایر خوب نفتی است و می تواند خریدار محصولات نفتی ایران باشد. کوبا نیز در حوزه پزشکی پیشرفت های خوبی داشته که این سفر می تواند زمینه استفاده از تجارت و ظرفیت های پزشکی این کشور را برای ایران فراهم آورد. انقلابی که در نیکاراگوئه رخ داده است همسو با انقلاب اسلامی ایران بوده است.
این کارشناس سیاست خارجی با بیان اینکه حضور رییس جمهور در این سه کشور به معنای حمایت ایران از دولت های کشورهایی است که مورد هجمه های سیاسی و اقتصادی آمریکا هستند، گفته است: این سفر کمک می کند تا بتوانیم ظرفیت های بیشتری برای مقابله با سیاست های آمریکا که درصدد انزوای ایران و ادامه تحریم ها علیه کشورمان است، داشته باشیم.
این گزارش می افزاید: کارشناسان سیاست خارجی بر این امر تاکید دارند که تقویت مناسبات با کشورهای مذکور؛ جایگاه سیاسی ایران را تقویت میکند، همچنین در زمانی که آمریکا با اعمال سختترین تحریمها سیاست انزوای ایران در جهان را دنبال می کند این دست روابط و تعمیق و گسترش آنها فرصتی طلایی برای کاهش تاثیرات تحریم ها است.
در همین رابطه حمید شهرابی، مدیر تحقیقات خانه آمریکای لاتین در مورد سفر رییسجمهور به سه کشور ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه به ایسنا گفته است: ایران با این کشورها نه تنها منافع مشترک دارد بلکه در رویارویی با نظام سلطه امپریالیستی با آنها همسنگر است. سه کشور کوبا، ونزوئلا و نیکاراگوئه در کنار بولیوی و تعداد فزایندهای از کشورهای دیگر در منطقه آمریکای لاتین امروزه نه بر مبنای سیاستهای دیکته شده ایالات متحده بلکه بر اساس اراده مستقل ملتهای خویش تصمیم میگیرند و این خود یک تحول تاریخی است، چرا که بخش عمدهای از تاریخ بر سلطه بدون چون و چرای آمریکا و متحدین اروپاییاش بر همین کشورهاشهادت میدهد؛ بر غارت منابع طبیعی، استثمار نیروی کار و سرکوب جنبشهای رهائیبخش و بر دهها کودتای نظامی و شکنجه و قتل نیروهای آزادیخواه توسط جوخههای مرگ دستپرورده دولتهای امپریالیستی در آن منطقه گواهی میدهد.
وی درباره منافعی که گسترش مناسبات بین ایران و کشورهای آمریکای جنوبی به ایران در حوزه های اقتصادی و سیاسی می رساند نیز اینگونه توضیح داد: در شرایطی که دولت آمریکا سعی در انزوای ایران دارد، تقویت مناسبات با کشورهای مذکور جایگاه سیاسی ایران را تقویت میکند، همچنین، در فضایی که دولتمردان آمریکایی به قول خودشان سختترین تحریمها را بر ملت ایران تحمیل کردهاند، اینگونه روابطفرصتی اعلا برای کاهش تأثیرات مخرب تحریمها فراهم میکند.
بنابراین گزارش، سیاست راهبردی دولت سیزدهم در بسط و تحکیم روابط با آمریکای لاتین و افزایش ترددهای دیپلماتیک و دیدارهای مقامهای ارشد ایران و کشورهای آمریکای نشان دهنده آن است که ایران در فاصله بیش از ۱۲ هزار کیلومتری به دنبال یافتن شرکای بیشتر و تقویت روابط است این در حالی است که سرمایهگذاریها و توجه کشورهایی چون روسیه، چین، ژاپن و ترکیه به کشورهای آمریکای لاتین،از ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه تا آرژانتین، برزیل و شیلی نشاندهنده اهمیت روابط با آمریکای لاتین با چشم بستن بر فاصله جغرافیایی است و رویکرد جدی دولت سیزدهم در توسعه مناسبات با این کشورها یعنی پیشرفت در سیاست خارجی و شکار فرصتها در نقاط مختلف جهان که می تواند از گزارههای اصلی و کلیدی در بهبود وضعیت اقتصادی کشور باشد.
گفتنی است: رئیس جمهور به دعوت رسمی همتای ونزوئلایی خود و به منظور ارتقای سطح روابط با کشورهای دوست و همسو، در راس یک هیئت عالیرتبه عازم کاراکاس پایتخت ونزوئلا شده است. رئیسجمهور عصر روز دوشنبه به وقت محلی در کاخ ریاست جمهوری ونزوئلا موسوم به کاخ «میرافلورس» در شهر کاراکاس مورد استقبال رسمی «نیکولاس مادورو» همتای «ونزوئلایی» خود قرار خواهد گرفت.
در جریان این سفر علاوه بر گفتگوهای مشترک میان هیئتهای عالیرتبه و مذاکرات خصوصی رؤسای جمهور، اسناد مهم همکاریهای دوجانبه ایران و «ونزوئلا» به امضای مقامات دو کشور خواهد رسید. دیدار و گفتوگو با رئیس و روسای کمیسیونهای مجلس ملی ونزوئلا و نشست با فعالان اقتصادی و بازرگانان ایران و ونزوئلا بخشی از برنامههای رئیسجمهور در سفر به این کشور است. «نیکاراگوئه» و «کوبا» مقاصد بعدی سفر رسمی رئیس جمهور به منطقه آمریکای لاتین هستند.
نظر شما