خبرگزاری شبستان-خراسان شمالی؛ فاطمه مقدسی
پایین بودن توان اقتصادی ساکنان محلات هدف بازآفرینی شهری که عموماً از دهکهای کم درآمدی به شمار میآیند، از عوامل کُند بودن نوسازی این مناطق به شمار میآید. طی سال های اخیر با دعوت از سازندگان، توسعهگران و انبوهسازان در مشارکت با ساکنان محلات هدف بازآفرینی شهری برای کمک به دولت و شهرداریها در نوسازی این طرح ها تا حدودی قوت گرفته ولی همچنان نیازمند نوسازی و بازسازی هر چه سریع تر است.
اقدام جهادی جز با شعار «ما میتوانیم» امکانپذیر نیست و خود مدیران شهری باید با حضور در محلات بافت فرسوده اقدام به آگاهسازی و اطلاعرسانی در بخشهای تولید مسکن در جهت جلوگیری از خسارات و حوادث طبیعی کنند. دولت با ارائه بستههای تشویقی جامع به سازندگان و ساکنان در محلات هدف بازآفرینی شهری از موضوع مردمیسازی در بافتهای فرسوده حمایت کامل دارد.
هم اکنون شهرداریها برای صدور پروانه ساختمانی مکلف هستند تا ۵۰ درصد تخفیف بدهند که در برخی موارد این تخفیفها به ۱۰۰ درصد هم میرسد. در زمینه تسهیلات اداری تاکنون شهرداریها همکاری خوبی داشتهاند و به طور میانگین ۸۵ درصد تخفیف به متقاضیان ارائه شده است.
باید با برنامه ریزیها و همت لازم، بافت های فرسوده را کاهش و در سکونت گاه های غیر رسمی ساخت بناهایی که اصول سازهای در آن رعایت شده و همچنین از هر جهت مقاوم است را اولویت کاری خود در ساخت و سازها قرار دهیم.
رهبر معظم انقلاب بارها در فرمودههایشان بر تشویق و به کارگیری ظرفیت سرمایهگذاری بخش خصوصی در بازآفرینی بافتهای فرسوده شهری تاکید کردهاند و حتی در اصل ۳۱ و ۴۳ قانون اساسی، سیاستهای کلی نظام ابلاغ شده از سوی رهبر معظم انقلاب و سند چشم انداز ۱۴۰۴ و قانونهای متعدد مصوب مجلس شورای اسلامی و هیات وزیران بازآفرینی شهری بافتهای ناکارآمد را مورد تاکید قرار دادهاند که لازم است برای تسریع در عملیاتی شدن بازآفرینی شهری اجرای طرحهای زیربنایی مانند آب، فاضلاب، گاز و برق، طرحهای روبنایی برای تقویت امکانات آموزشی، ورزشی، بهداشتی، فرهنگی، انتظامی و خانه محله و طرحهای عمران شهری مانند پارک، فضای باز شهری و ساماندهی و بهسازی معابر این بافتها مورد توجه و اقدام مدیریت شهرها قرار گیرد.
یکی از مهندسان حوزه عمران به توافق نکردن مالکان در بافت فرسوده شهرها اشاره می کند و می گوید: امکان نوسازی بدون تجمیع نیز فراهم شده است و برخی از مشوقها، برداشتن محدودیت، حذف برخی از مشاعات و تأمین تراکم و پارکینگ است.
احمد متقیان با تاکید بر اینکه مالکان واحدهای فرسوده و حاشیهای در شهر را باید برای مقاوم سازی منازل تحریک کرد، افزود: از طریق دستگاههای مرتبط شامل شهرداری، راه و شهرسازی و … طرحهای تشویقی برای بازسازی را میتوان اجرایی کرد.
وی با بیان اینکه موفقیت در این حوزه جز با مشارکت مردم و جذب مشارکتهای اجتماعی و حضور سازندگان و تسهیل گران امکان پذیر نیست، اظهارکرد: هر جا که دولت به تنهایی در موضوعی ورود کرده، شکست خورده و هر جایی هم که مردم ورود کردهاند، نتیجه خوبی گرفتهایم.
متقیان بیان کرد: بستههایی که برای این منظور آماده شده، بستری را فراهم میکند تا انگیزه و رغبت لازم در مردم برای مشارکت در این خصوص فراهم شود.
این مهندس عمران با بیان اینکه بستر لازم برای استفاده مردم از این بستهها باید فراهم شود، خاطرنشان کرد: اجرای این بستهها، چند پیش شرط دارد از جمله اینکه این بستهها در محلات هدف باز آفرینی اجرا میشود که از یک سوم خدمات شهری برخوردار باشند.
متقیان اضافه کرد: همچنین کاهش زمان صدور پروانه به دو ماه، تخفیف ۵۰ درصدی در صدور پروانهها، استفاده از وام قرضالحسنه ودیعه مسکن در زمان نوسازی، استفاده از تسهیلات ارزان قیمت نهضت ملی مسکن و تسهیلات ویژه نوسازی از جمله مشوقهایی است که شهروندان میتوانند هنگام نوسازی واحدهای مسکونی خود از آنها استفاده کنند.
معاون شهردار شیروان هم گفت: ۱۳.۵ درصد مردم شیروان ، معادل ۱۶ هزار و ۳۷۲ نفر در بافت فرسوده سکونت دارند.
مسعود الهی اظهارکرد: مساحت شهر شیروان هزار و ۲۱۳ هکتار با جمعیتی در حدود ۸۳ هزار نفر است که از کل مساحت شهر، ۱۲۰ هکتار مشتمل بر ۹ محله را مناطق با بافت فرسوده دربرمی گیرد.
وی عنوان کرد: ۱۱ هکتار از بافت تاریخی شهر موسوم به منطقه «ارگ نادری» نیز در محدوده بافت فرسوده قرار دارد.
الهی خاطرنشان کرد: همچنین این شهر ۱۹۰ هکتار مناطق حاشیه نشین دارد که در قالب چهار محله، ۱۴ هزار و ۷۷۶ نفر سکنه، معادل ۱۷ درصد جمعیت شهری را در خود جای داده است.
معاون شهردار شیروان با اشاره به اقدامات انجام شده برای ساماندهی این مناطق در سال های گذشته اضافه کرد: طرح ساماندهی روشنایی، بهسازی معابر شهرک ولیعصر (عج)، بهسازی مسیل ها و ساماندهی و اصلاح شبکه آب آشامیدنی شهر از محل اعتبارات طرح بازآفرینی شهری تاکنون در برخی از محله ها انجام شده است.
الهی تصریح کرد: همچنین بیش از 28 هزار نفر از شهروندان شیروان در بافت فرسوده شامل پنج محله با گستره ۳۱۰ هکتار سکونت دارند که این رقم یکسوم جمعیت 85 هزار نفری شیروان را شامل میشود.
وی با تاکید بر لزوم ایجاد تحول و پیشرفت در این مناطق ساماندهی، بهسازی و بازگشایی معابر، ساماندهی پروژه چایلق، بهسازی و تکمیل مدرسه ستارزاده، ایجاد پایگاه خدمات اجتماعی و دفتر تسهیل گری، فضای سبز و زیباسازی مبلمان شهری، خانه فرهنگ و بوستان کودک را از طرح های مصوب برای بازآفرینی در بافت فرسوده شیروان عنوان کرد.
وی افزود: دولت برای این ارتقای زیرساخت های این بخش تسهیلات در نظر گرفته که به صورت وام های ارزان قیمت برای ساخت مسکن و نیز دوره ای که باید منزل ساکنان تخلیه شود، تخصیص می یابد.
معاون شهردار شیروان بیان کرد: ضروری است در حوزه بازسازی و نوسازی بافت های فرسوده و محله های هدف، اقدامات و خدمات بهتری ارائه شود زیرا موضوع بافت های فرسوده و سکونتگاه های غیررسمی از دغدغه های مدیریت شهری است.
نظر شما